Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Για καφέ με τη συγγραφέα Γεωργία Αντωνίου – Γιαννιώτη

 



Καλησπέρα! Έχετε χρόνο για έναν καφέ και λίγη κουβέντα;

Πάντα έχω χρόνο για καφέ και κουβεντούλα. Η σιωπή δεν είναι αναγκαστικά χρυσός. Μέσα από τη συζήτηση  ξεπηδάνε νέες ιδέες που δεν τις είχες ποτέ  φανταστεί. Αρκεί να ακούς τον συνομιλητή σου κι εκείνος εσένα.

Μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα. Ποιό από όλα αυτά που γράφετε σας εκφράζει πιο πολύ;

Και τα τρία με εκφράζουν. Τρία διαφορετικά είδη, τρεις διαφορετικές τεχνικές. Αν και στο παρελθόν ασχολήθηκα και με ένα τέταρτο είδος, το σενάριο. Η  πρόκληση για ένα συγγραφέα να επεκτείνει τις συγγραφικές του ανησυχίες σε διαφορετικά είδη είναι μεγάλη. Μόνο που δεν αρκεί η επιθυμία, χρειάζονται γνώσεις δημιουργικής γραφής, μελέτη, συνεχής εξάσκηση για σωστό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια πολύ δουλειά.






Ανάμεσα σε αυτά τα τρία ποιο έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας;

 

 Το μυθιστόρημα είναι το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό, και το πιο χρονοβόρο. Γιατί μέσα στην πολυπλοκότητά του ενδέχεται να ξεφύγεις από την κεντρική ιδέα. Να μην καταφέρεις να περάσεις στον αναγνώστη το «μήνυμα» που θέλεις να δώσεις.  Θα πρέπει λοιπόν να είναι άρτια δομημένο, από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία. Οι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Δεν έχουν χρόνο να χάνουν  με βαρετά βιβλία που δεν έχουν ενδιαφέρον και περιεχόμενο. Το στόρι, η πλοκή πρέπει να είναι γρήγορη και μεστή όπως και η ζωή των ανθρώπων του σήμερα. Αν όμως θέλουμε το βιβλίο να το θυμούνται σαν κάτι ξεχωριστό, τότε πρέπει να προσφέρουμε στον αναγνώστη και κάτι άλλο. Να θίγουμε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, ακόμη κι αν η ιστορία διαδραματίζεται στο παρελθόν. Και ήρωες που να είναι ικανοί να λύνουν αυτά τα προβλήματα. Να χαρίζουμε φτερά στους περιθωριοποιημένους κάθε κατηγορίας, ώστε να μπορούν να ονειρευτούν και να ταξιδέψουν. Η πραγματικότητα της αληθινής ζωής να γίνεται η εικονική πραγματικότητα του μυθιστορήματος και το αντίστροφο.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ροζ λογοτεχνία;

 Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.  Η ροζ λογοτεχνία δεν στοχεύει μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναγνωστών. Δελεάζει ανθρώπους ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου και τάξης. . Είναι το πλέον εύπεπτο καταναλωτικό προϊόν, άρα διαχρονικά θα επιβιώσει.  Ο λόγος που  επιλέγονται τέτοιου είδους αναγνώσματα δεν είναι  ξεκάθαρος. Δε χρειάζεται όμως να  δαιμονοποιούμε αυτόν που τα γράφει ή αυτόν που τα αγοράζει. Γιατί ακόμη και αυτή η κατηγορία βιβλίων είναι ικανή να οδηγήσει τα βήματα κάποιου στο κατώφλι της ανάγνωσης.






Οι περιγραφές στα βιβλία σας είναι εξαιρετικές. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Αποτυπώνω στο μυαλό μου κυρίως τις συμπεριφορές των αληθινών ανθρώπων και τις περιγράφω. Όμως και τα άψυχα εκπέμπουν λάμψη και προκαλούν συναισθήματα άξια να περιγραφούν. Για παράδειγμα, ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι σου προκαλεί θλίψη, σου ξυπνάει αναμνήσεις. Η θάλασσα σε γαληνεύει. Ένα ξεραμένο λουλούδι μέσα σε ένα τετράδιο σου θυμίζει τον πρώτο σου έρωτα. Μια φωτογραφία κάποιον που χάθηκε από τη ζωή. Και όταν τα αληθινά «μοντέλα» απουσιάζουν κλείνω τα μάτια και τα φαντάζομαι.

Ποια εμπόδια μπαίνουν στα όνειρά σας;

Νομίζω πως τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι αυτά που βάζουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Οι αναστολές μας, οι ατολμίες μας, οι συναισθηματικοί φραγμοί…






Θα θέλατε να δείτε τα βιβλία σας σε ηλεκτρονική μορφή;

Ασφαλώς και θα το ήθελα. Η ζωή προχωράει κι εμείς πρέπει να  σεβόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε τα καινούργια εργαλεία που μας παρέχονται, αν θέλουμε να πείσουμε, κυρίως τους νέους, να συνεχίσουν το διάβασμα.. Αν και πρέπει να σας εξομολογηθώ πως για μένα η επαφή με τη μυρωδιά και το άγγιγμα της σελίδας ενός βιβλίου μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο είναι ανεπανάληπτη..

Οι Έλληνες διαβάζουν σήμερα;

Οι νεότεροι  έχασαν λίγο τα νερά τους με τη βίαιη εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή τους. Κινητό και υπολογιστής έγιναν η προτεραιότητα τους.  Θαμπώθηκαν. Πίστεψαν πως δεν τους χρειάζεται το βιβλίο. Όμως μόνο ένα καλό βιβλίο φέρνει νέες ιδέες, καλλιέργεια πνευματική και ψυχική. Καταλαγιάζει τα πάθη και την οργή. Σε κάνει να ονειρεύεσαι, να σκέφτεσαι. Έχει την ικανότητα να συμβάλει θετικά σε περιόδους ανθρωπιστικής και πολιτιστικής κρίσης. Αντισταθμίζει την ψυχρή λογική της τεχνολογίας.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τις Ερινύες στην μικρή ή τη μεγάλη οθόνη;

Το προσπαθώ, παρ’ όλες τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος,, γιατί η δομή του είναι σχεδόν κινηματογραφική, κατάλληλη για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Αν σταματήσουμε να διαβάζουμε θα μετατραπούμε πολύ σύντομα σε άψυχες μηχανές. Ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης με άπειρες γνώσεις, χρήσιμες δεν αντιλέγω, αλλά χωρίς συναισθήματα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Εγώ σας ευχαριστώ και για τον καφέ και για την κουβέντα μας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για καφέ με τη συγγραφέα Φωτεινή Καϊοπούλου

  Καλημέρα! Να μιλάμε στον ενικό; Γιατί όχι; Δεν θεωρώ ότι ο πληθυντικός αποτελεί από μόνος του στοιχείο που καθορίζει το σεβασμό μεταξύ τ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις