Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 Μόλις κυκλοφόρησαν

 

 ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Η άλλη κόρη της Annie Ernaux
μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Μια επιστολή σε μια άγνωστη αδερφή. Ένα από τα πιο συγκινητικά κείμενα της σπουδαίας Annie Ernaux.
 
H άλλη κόρη είναι ένα μικρό, βασανισμένο κείμενο. Με ύφος νηφάλιο, λιτό και εξαιρετικά κομψό, η νομπελίστρια Annie Ernaux σημειώνει τα περιγράμματα της απουσίας και την αγεφύρωτη απόσταση ανάμεσα στην ίδια και τη μεγαλύτερη κόρη που κοιμάται κάτω από τη γη, δίπλα στους γονείς της.
Μια ηλιόλουστη Κυριακή του καλοκαιριού ένα κοριτσάκι μαθαίνει κάτι που της αλλάζει τη ζωή για πάντα: οι γονείς της είχαν άλλη μια κόρη, που πέθανε δύο χρόνια πριν από τη γέννηση της ίδιας. Μια αποκάλυψη κομβικού χαρακτήρα, που πυροδοτεί την ένταση αυτού του σύντομου βιβλίου, καθώς η Annie Ernaux αρχίζει να γράφει ένα γράμμα σε αυτή την άγνωστη αδερφή, ένα γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ – ένα ανείπωτο μυστικό που σφραγίζει όχι μόνο την παιδική ηλικία της συγγραφέα, τη διαμόρφωσή της, αλλά και τη λογοτεχνική της ιδιοσυγκρασία.
 
Γιατί βέβαια χρειάστηκε να τα βγάλω πέρα με τούτη τη μυστηριώδη ανακολουθία: εσύ η καλή κόρη, η μικρή αγία, δεν σώθηκες, εγώ ο δαίμονας ήμουν ζωντανή. Κάτι περισσότερο από ζωντανή, ζωντανή ως εκ θαύματος. Χρειάστηκε λοιπόν να πεθάνεις στα έξι σου για να έρθω εγώ στον κόσμο και να σωθώ.
 
«Τώρα ήθελα να βυθιστώ στο άφατο μιας μνήμης απωθημένης και να καταδείξω τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι δικοί μου. Να γράψω για να κατανοήσω τους λόγους, εντός και εκτός μου, που με είχαν ξεμακρύνει από τις ρίζες μου».
Annie Ernaux
 
«Η δύναμη αυτής της γραφής είναι η πυκνότητά της. Φράσεις κοφτές, απογυμνωμένες, χάσκουσες, αλλά κυρίως βγαλμένες μέσα από την εμμονή μιας αβύσσου».
Nouvel Observateur
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της Annie Ernaux που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Από 14 ετών
 
Ο δωδέκατος ιππότης της Alexene Farol Follmuth
μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Μια φανατική gamer και ένα αγόρι συναντιούνται στην εικονική πραγματικότητα ενός διαδικτυακού παιχνιδιού και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα! Μια απολαυστική ρομαντική κωμωδία.

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία του #BookTok για το 2024 από τη δημοφιλή συγγραφέα βιβλίων YA λογοτεχνίας, που έχει συγγράψει με το ψευδώνυμο Olivie Blake, μεταξύ αυτών και το Άτλας έξι.
 
Η Βαϊόλα Ρέγες είναι εκνευρισμένη. H αποστολή για το επιτραπέζιο παιχνίδι που με τόσο κόπο είχε σχεδιάσει δεν γίνεται δεκτή, η καλύτερή της φίλη της προτείνει να προσπαθήσει να είναι πιο «συμπαθής» και ο καλύτερος παίκτης φούτμπολ στο σχολείο της, ο Τζακ Ορσίνο, είναι ο πιο αδιάφορος πρόεδρος μαθητικού συμβουλίου που έχει συναντήσει ποτέ – κάτι που κάνει τη δουλειά της ως αντιπροέδρου ακόμα πιο δύσκολη. Η αγαπημένη απόδραση της Βάι από τον κόσμο είναι το διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων Δωδέκατος Ιππότης. Ο κόσμος του διαδικτύου όμως δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικός με κορίτσια σαν εκείνη – κορίτσια που είναι εξαιρετικά ικανά και δεν διστάζουν να το αποδείξουν. Έτσι, η Βάι επιλέγει να κατασκευάσει τον χαρακτήρα του ιππότη Σεζάριο, για να μπορεί να παίζει ασφαλής. Όταν όμως ένας τραυματισμός στο φούτμπολ οδηγεί τον Τζακ Ορσίνο στον κόσμο του Δωδέκατου Ιππότη, η Βάι ανακαλύπτει θορυβημένη πως οι διαδικτυακές τους προσωπικότητες –ο Σεζάριο και ο Δούκας Ορσίνο– είναι απρόσμενα ταιριαστές. Κι όσο οι ατέλειωτες νύχτες εικονικής δράσης μετατρέπονται σε συζητήσεις για τη ζωή και τον έρωτα, η Βάι και ο Τζακ συνειδητοποιούν πως έχουν γίνει κάτι παραπάνω από αρματωμένοι χαρακτήρες σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Μόνο που η Βάι κρύβει από τον Τζακ την αληθινή της ταυτότητα, κι ίσως ο Τζακ να νιώθει περισσότερα πράγματα για εκείνη στην πραγματική ζωή…
 
«Με την αριστοτεχνική απόδοση του βραδυφλεγούς ρομάντζου, την περίτεχνη κοσμοπλασία, τις απολαυστικές λογομαχίες και τους αληθινά ευχάριστους χαρακτήρες, ο Δωδέκατος Ιππότης μού έκλεψε κυριολεκτικά την καρδιά. Εύστροφο, ξεκαρδιστικό, φανταστικό και ολότελα μαγευτικό, είναι το Εξκάλιμπερ των nerdy, φεμινιστικών νεανικών κωμωδιών».
Crystal Maldonado, συγγραφέας
 
«Πόσο απολαυστικό ήταν αυτό το βιβλίο, πόσες φορές βρέθηκα να πετάγομαι και να τσιρίζω. Ο Δωδέκατος Ιππότης είναι ένα μυθιστόρημα-πυροτέχνημα που παίρνει ένα πολυαγαπημένο κλασικό έργο του Σαίξπηρ και δημιουργεί μια φρέσκια, καθηλωτική ιστορία».
Faridah Àbíké-Íyímídé, συγγραφέας
 
«Πλήρης σαιξπηρικών αναφορών και gaming κουλτούρας, με νύξεις φανταστικών κόσμων και παιχνιδιών όπως το Game of Thrones και το D&D, η υπέροχη αφήγηση του Δωδέκατου Ιππότη είναι η ύλη απ’ την οποία είναι φτιαγμένες οι ρομαντικές κωμωδίες».
Booklist
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για παιδιά από 11 ετών
 
Σειρά: Τα Χρονικά της Ανατριχίλας
Πρόσεχε μη σε γδάρουν! του Σέρτζιο Ντούντλι
εικονογράφηση: Τσαπφ
μετάφραση: Μαρία Μαντή

Αν θες να τη βγάλεις καθαρή, το μότο σου πρέπει να είναι: Καλό τέρας είναι μόνο το νεκρό τέρας.
 
Ο Πάντρεγκ και οι φίλοι του μαθαίνουν για το Τερατούργημα, ένα τέρας που δημιούργησε ο Βίκτορ Φρανκενστάιν ράβοντας μεταξύ τους μέλη από πτώματα διάφορων φρικιαστικών πλασμάτων, και που στη συνέχεια το έκανε να ζωντανέψει με τη βοήθεια ενός μαγικού κλειδιού. Η παρέα ξεκινά για τις Κατακόμβες του Παρισιού σε αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών, τις οποίες διαθέτει… ο μεγαλύτερος αγιογδύτης όλων των εποχών. Οι έρευνες για το δεύτερο κλειδί οδηγούν σε έναν πέτρινο λαβύρινθο στους βάλτους της Μαζουρίας και σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα πάνω στο βουνό, γεμάτη από κουρδιστές κούκλες. Φυσικά, στην πορεία τους τα παιδιά συναντούν και κάθε λογής τέρατα. Έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσουν τα αποθέματα θάρρους και τις πολεμικές ικανότητες που διαθέτουν. Γιατί, ως γνωστόν, καλό τέρας είναι μόνο το νεκρό τέρας…
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο της σειράς: Τα Χρονικά της Ανατριχίλας 1: Πρόσεχε μη χάσεις το κεφάλι σου!
 
 
Για παιδιά από 9 ετών
Σειρά: Τα τελευταία παιδιά στη Γηεικονογράφηση: Ντάγκλας Χόλγκεϊτ
μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Οι απαντήσεις που γυρεύει ο Τζακ είναι καλά κρυμμένες. Και για να τις ανακαλύψει θα πρέπει να κάνει ένα ταξιδάκι… στην Τερατοδιάσταση.
 
Μπορεί να γλίτωσαν παρά τρίχα τα τελευταία παιδιά από το απαγορευμένο οχυρό, δεν έχουν όμως και πολλούς λόγους να το γιορτάζουν. Ο Θραλ έχει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει τον Πύργο, ο ερχομός του Ρέτζοχ στη Γη είναι βέβαιος και ο κόσμος όπως τον γνωρίζουν θα πάψει να υπάρχει. Μόνο που το Κοσμικό Χέρι του Τζακ είναι τώρα ακόμα πιο ισχυρό από όσο νόμιζε, και ίσως καταφέρει τελικά να εμποδίσει το αναπόφευκτο. Για να πάρει όμως τις απαντήσεις που γυρεύει, θα χρειαστεί να φτάσει πιο μακριά από κάθε άλλη φορά. Πρέπει να πάει... στην Τερατοδιάσταση!
 
«Πλοκή που θυμίζει βίντεο γκέιμ, εφηβικό χιούμορ, συχνές αναφορές στην ποπ κουλτούρα και αστείοι διάλογοι: εξαιρετική επιλογή ακόμα και για τους απρόθυμους νεαρούς αναγνώστες».
Booklist
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

Σειρά: Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ
Ληστεία στο κοτέτσι της Ουλρίκε Ράιλανς
εικονογράφηση: Λίζα Χενς
μετάφραση: Δαρεία Τζαννετάκη

Τι γίνεται σε ένα αγρόκτημα όταν τα ζώα εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο; Η Πένι Πέπερ είναι εδώ για να ρίξει φως στο μυστήριο!
 
Η Πένι και οι φιλενάδες της είναι ενθουσιασμένες: ένα καινούριο θεματικό πάρκο έχει ανοίξει στην πόλη τους, με πολλά γλυκούλικα ζωάκια. Το εισιτήριο όμως κοστίζει ακριβά. Ευτυχώς τα κορίτσια έπειτα από κλήρωση καταφέρνουν να μπουν στην Αγρόκτημα Α.Ε. Γι’ αυτό και η Μπέλα έχει σκάσει από τη ζήλια της. Ξαφνικά όμως τα ζώα αρχίζουν να εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Σύμπτωση ή κλοπή; Όταν η Πένι και η παρέα της ξεκινούν την έρευνα, είναι πλέον αργά: ακόμα και τα κατσικάκια έχουν γίνει καπνός…
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 
 

Για παιδιά από 7 ετών
Σειρά: Σουτ και γκολ με τον Άντον
Είμαι και ο πρώτος προπονητής! (Σχεδόν δηλαδή…) του Χάικο Βολτς
εικονογράφηση: Τσαπφ
μετάφραση: Κώστας Πούλος

Μια καινούρια ποδοσφαιρική καριέρα ξεκινάει για τον Άντον. Όχι παίζουμε!
 
Πόπο, ρε φίλε, ο καινούριος προπονητής μας είναι ένα σκέτο μηδενικό! Με μηδέν προετοιμασία δεν είναι δυνατόν οι Αετοί του Άλενμπεργκ να νικήσουν τους Κροκόδειλους του Κράντσμπαχ! Γι’ αυτό ο Άντον αποφασίζει να γίνει ο ίδιος προπονητής και με τις τρομερές ιδέες του να σπρώξει τον ομάδα μπροστά. Όχι παίζουμε!
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για παιδιά από 5 ετών

Σειρά: Ο μικρός δράκος Καρύδας
Δράκοι στην αρένα του Ίνγκο Ζίγκνερ
μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης

Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι φίλοι του φτιάχνουν βαλίτσες για την αρχαία Ρώμη και τίποτα δεν τους σταματά!
 
«Αχ! Πολύ θα ήθελα να έβλεπα πραγματικούς μονομάχους στην αρένα!» λέει ο Όσκαρ, ξεφυλλίζοντας με τον φίλο του τον Καρύδα ένα συναρπαστικό βιβλίο για την αρχαία Ρώμη. Της Ματίλντας δεν της αρέσουν καθόλου οι μονομαχίες, δεν καταλαβαίνει γιατί οι φίλοι της ενθουσιάζονται τόσο. Τελικά όμως πείθεται, και η παρέα ξεκινάει για ένα ταξίδι στην αρχαία Ρώμη… Μόνο που εκεί οι τρεις φίλοι θα βρεθούν πολύ πιο κοντά στους μονομάχους απ’ όσο θα ήθελαν. Και μια καινούρια περιπέτεια ξεκινάει…
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για καφέ με τη συγγραφέα Φωτεινή Καϊοπούλου

  Καλημέρα! Να μιλάμε στον ενικό; Γιατί όχι; Δεν θεωρώ ότι ο πληθυντικός αποτελεί από μόνος του στοιχείο που καθορίζει το σεβασμό μεταξύ τ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις