Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚ...

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ - ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΕΛΑΦΙΑ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ KAKTOS

 



ΑΡΙΣΤΟTΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΕΛΑΦΙΑ

Μια πειρατική ιστορία

 

Φήμες για την ύπαρξη ενός ανεκτίμητου θησαυρού στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου οδηγούν τη Θάλεια, μια νεαρή αρχαιολόγο με καταγωγή από την Πελοπόννησο, στην ανασκαφή της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας. Όταν όμως οι έρευνές της ματαιώνονται, ο αγαπημένος της ανιψιός Αχιλλέας μαζί με τη φίλη του Κυβέλη δεν το βάζουν κάτω. Με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών ταξιδεύουν για το εξοχικό του αγοριού και αναζητούν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να βρουν τον θησαυρό.

 

 

 

Τι κρύβει το μυστηριώδες σπήλαιο που θα επισκεφτούν; Πόσο χρήσιμες είναι οι γνώσεις ξιφασκίας σε ένα τέτοιο ταξίδι; Και πόσο αληθινές θα αποδειχθούν οι πειρατικές ιστορίες που στοιχειώνουν την περιοχή;

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                       

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Αριστοτέλης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, ζει στη Λάρισα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όταν ήταν μικρός, ο πατέρας του συνήθιζε να του αφηγείται διάφορες περιπέτειες με πειρατές και θησαυρούς που είχε ακούσει από τη γιαγιά του. Έτσι τώρα, με αφορμή τη γέννηση της κόρης του πριν από δυόμισι χρόνια, αποφάσισε να γράψει τη δική του πειρατική ιστορία και να της την αφιερώσει.

 

 


Ένα καλοκαίρι γεμάτο γνώσεις και διασκέδαση ξεκινά! Εκδόσεις Μίνωας

 

WEBSITE  |  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Website
Email
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
LinkedIn


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 


Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

 



Ο Ιούλιος ή Ιούλης είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και ονομάζονταν Εκατομβαιών διάρκειας 30 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 23 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου. Είναι ο ενδέκατος μήνας κατά το Εκκλησιαστικό ημερολόγιο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, και ο πέμπτος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, γι' αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Quintilis. Αργότερα, όμως, ο Αύγουστος Καίσαρας για να τιμήσει τον Ιούλιο Καίσαρα του έδωσε το όνομα Ιούλιος.

Όπως καταλάβατε τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θα ήθελα να ευχηθώ καλό μήνα με υγεία. Αν πάτε διακοπές να ξεκουραστείτε και να περάσετε πολύ πολύ όμορφα. Βιβλία να πάρετε μαζί σας. Οπωσδήποτε βιβλία. Αν πάλι μείνετε στο κλεινόν άστυ να κάνετε υπομονή. Θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Η Αθήνα άλλωστε είναι μια κούκλα και το καλοκαίρι και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις άμα θέλεις χωρίς να είναι υποχρεωτικό να ξοδέψεις μια περιουσία.

 

Να είστε αισιόδοξοι. Να σκέφτεστε πάντα θετικά. Να βλέπετε την καλή πλευρά των πραγμάτων και να χαμογελάτε γιατί είναι μεταδοτικό.

Σ.Ο.Σ

Μείνετε μακριά από τοξικά άτομα! Είναι πολλά και κυκλοφορούν ανάμεσά μας…

 

Αυτά τα λίγα από μένα.

Σας φιλώ!

 

ΚΛΙΚ Μαρία Γεωργαντά best focus

 

 


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ - EDELWEISS ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ KAKTOS

 




ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ

EDELWEISS

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

Περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο θάνατός του, ένας αυτόχειρας περιφέρεται σε μια μεταφυσική Έρημο. Η ανοιχτή πληγή στις φλέβες του τον καλεί να περιπλανηθεί σε έναν τόπο πιθανοτήτων και αλλόκοτων υπάρξεων. Συναντά όντα που ζουν σε ένα παραληρηματικό ταξίδι εμμονής, πένθους και ερωτικής έξαψης. Ανάμεσά τους βασίλισσα και κοινή ερωμένη η Έρημος, που οδηγεί σκληρά τον άντρα και τα πλάσματα στην προσωπική κορύφωση. Η πληγή του πάντα θα αιμορραγεί κι εκείνος πάντα θα ζητά τη μνήμη και την αγάπη της Ερήμου. Όταν συναντήσει τον Θηρευτή, καταλαβαίνει πως θα πρέπει να αναμετρηθεί με περισσότερα από όσα νόμιζε. Η ιστορία του αποκτά μια νέα αίσθηση κατεύθυνσης από κάτι αδιόρατο, καθώς ακολουθεί έναν άντρα που τον καθοδηγεί, χωρίς ποτέ να τον φτάνει. Μέχρι την τελευταία στιγμή. Τότε θα αντιμετωπίσει ένα πλάσμα που του ανήκει και θα δώσει μια μάχη στο εσωτερικό κάστρο του νου. Εκεί που τα αισθήματα είναι προσωπικότητες και κυριαρχούν στις ανάγκες και τις επιθυμίες.

Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα φαντασίας που περιγράφει το ταξίδι ενός ανθρώπου προς την αυτογνωσία και ταυτόχρονα ένα ερωτικό γράμμα προς την Έρημο, τη Φθορά και την Έλξη...

Σε μια μεταφυσική έρημο, Άγγελοι που σκόνταψαν διψούν για έρωτα. Εραστές μετατρέπονται σε υφάσματα. Λάμψεις αντανακλούν πάνω σε οχήματα και μιλούν για αθανασία. Ληστές με ετοιμοθάνατα αυτοκίνητα διασχίζουν τις αμμώδεις εκτάσεις. Μπαρ με σαύρες που μιλούν με κυνισμό και σκληρό χιούμορ. Ψυχές εκλιπαρούν για σωματική εκτόνωση. Παιδιά ενηλικιώνονται μέσα από το πένθος. Κατακλυσμοί αποκτούν προσωπικότητες, δίνοντας μάχες στα κάστρα του νου.

Ένας αυτόχειρας, περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο θάνατός του, περιφέρεται συναντώντας όλες αυτές τις παραδοξότητες. Προσπαθώντας να βρει τη μνήμη του πολεμά με αγέλες λύκων και κεραυνούς. Ερωτεύεται φαντάσματα και τραγουδά βραχνά τα μπλουζ του. Ανακαλύπτει τον εαυτό του σε κάθε ιστορία που η έρημος τον οδηγεί να ζήσει, βοηθώντας τα παιδιά της να φτάσουν στην κορύφωσή τους. Ελπίζοντας πάντα πως θα φτάσει και ο ίδιος στη δική του. Ακολουθώντας τα σημάδια ενός όντος, που κάνει ακόμα και την έρημο να ανθίσει...

 

Ο Νίκος Θεοχαρίδης σπούδασε Θεολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Ασχολείται με τη συγγραφή και τα οπτικοακουστικά μέσα. Πιστεύει πως το παρόν μυθιστόρημα, άλλες φορές δοσμένο με χιούμορ και άλλες με πάθος, θα πει όσα κλισέ θα ήθελε να αποφύγει ο ίδιος να χωρέσει σε ένα βιογραφικό σημείωμα.

ISBN: 978-618-215-205-8

Τιμή: 18,80 με ΦΠΑ

Σελίδες: 392

 


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ - ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ- ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ KAKTOS

 



ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

 

«Η Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου φιλοδοξεί να καταλάβει μια καλή θέση στο είδος αυτό της πνευματικής δημιουργίας, με το εγχείρημά της να επανέλθει στον “Δρόμο του Μεταξιού” υπό μια σύγχρονη οπτική και με την επιστράτευση των μέσων επικοινωνίας της εποχής μας. Στην απόδοσή της συνδυάζει την αφήγηση του πραγματικού, που συνάντησε στον δρόμο της, με τις ιστορικές μαρτυρίες και τις αποτυπώσεις που χάραξαν βαθιά στο έδαφος της ανθρώπινης παρουσίας οι αιώνες που πέρασαν.

»Στο κλίμα αυτό η συγγραφέας επέλεξε να ακολουθήσει τις διαδρομές των αρχαίων ταξιδευτών με τα μέσα επικοινωνίας που προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός. Αναζήτησε ό,τι έχει απομείνει στις σπηλιές και τα μοναστήρια, που δεν τα χάλασε ο χρόνος και οι άνθρωποι. Γεύτηκε φαγητά παράξενα και φρούτα συμπυκνωμένης γλύκας κάτω από πλατύφυλλες κληματαριές σε πόλεις-οάσεις της ερήμου, είδε στα πρόσωπα των ανθρώπων να καθρεφτίζονται περάσματα λαών, άκουσε ερείπια αποσαθρωμένων ξενοδοχείων να σιγοψιθυρίζουν ιστορίες από το Μεγάλο Παιχνίδι, διέκρινε στα τοπικά μουσεία να ζωντανεύει η Ιστορία με οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, ενώ στις προθήκες τους παρελαύνει η προϊστορία του πανάρχαιου δρόμου με αινιγματικές μούμιες με κόκκινα μαλλιά και δυτικά χαρακτηριστικά.

»Το οδοιπορικό στον “Δρόμο του Μεταξιού” της Παπαθανασίου-Φωτοπούλου αποτελεί μια γοητευτική περιδιάβαση στην Ιστορία αρχαίων πολιτισμών, στην επιβίωσή τους στην εποχή μας, στις πραγματικότητες που συνθέτουν οι αντιθέσεις που ύφανε η συνάντηση της Ιστορίας με την εποχή μας στην ασιατική ενδοχώρα. Η διήγησή της είναι γλαφυρή, αυθεντικά παραστατική, πλημμυρισμένη από τα συναισθήματα που προκαλεί στον “οδοιπόρο” η διαρκής εναλλαγή των παραστάσεων του δρώντος κόσμου με τον κόσμο της Ιστορίας».

Από τον πρόλογο του βιβλίου
Γιώργος Κοντογιώργης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Διοικητικό Δίκαιο. Από τα νεανικά της χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο με προτίμηση σε διαδρομές που δεν γνωρίζουν σύνορα και σε μέρη όπου ψάχνει τους πολιτισμούς και τα περάσματα λαών πίσω από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Συνηθίζει να καταγράφει τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες και η πρώτη της ταξιδιωτική εκδοτική εμφάνιση υπήρξε το βιβλίο Μογγολία-Υπερσιβηρικός, Ημερολόγια, το οποίο ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2023 ακολούθησε η ποιητική συλλογή της Σκιρτήματα της νιότης και τον ίδιο χρόνο το βιβλίο της Ελληνικά ίχνη στην Κεντρική Ασία, Ουζμπεκιστάν - Το σταυροδρόμι των πολιτισμών από τις Εκδόσεις Κάκτος.

 

ISBN: 978-618-215-206-5

Τιμή: 21,20 με ΦΠΑ

Σελίδες: 440

 

 


Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη "Νέος ρεαλισμός. Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή"

 



Χάρης Γεωργιάδης
Νέος ρεαλισμός
Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
         Τιμή: 11.66 ευρώ, Σελίδες: 200, ISBN: 978-960-02-4324-6
Εκδόσεις Παπαζήση

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη «Νέος ρεαλισμός. Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή».
Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή είναι πλέον η ώρα για μια νέα ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν αρκεί η διακηρυκτική επανάληψη των θέσεών μας και η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς σε διάλογο. Ούτε, βεβαίως, οδηγεί πουθενά η ανέξοδη και ανεύθυνη ρητορεία, που αγνοεί τις πραγματικότητες και την επίδραση του χρόνου. Με νηφαλιότητα οφείλουμε να αποτυπώσουμε τα δεδομένα, να διαμορφώσουμε καθαρή εικόνα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας και να αξιολογήσουμε τόσο τους κινδύνους όσο και τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Όχι για να αποδεχθούμε παθητικά τη μοίρα μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα απειλούν την εθνική επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου. Για να λάβουμε συνετές και ωφέλιμες αποφάσεις και να προσδιορίσουμε με αυτοπεποίθηση τα βήματα που θα διασφαλίσουν τον κυπριακό ελληνισμό. Αυτό σημαίνει διεκδικητικός και πατριωτικός ρεαλισμός.

 

Βιογραφικό
Ο Χάρης Χρ. Γεωργιάδης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-19). Γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά (ΒΑ, ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2011 και υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το 2021 εξέδωσε το βιβλίο «Η Τέλεια Καταιγίδα» με αντικείμενο την οδυνηρή πτώση και τη δυναμική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Είναι παντρεμένος με τη σύμβουλο-εκπαιδευτικό Εύα Γιάγκου-Γεωργιάδη και έχουν μια κόρη.

 

 

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Παπαζήση
Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη 106 78, Αθήνα
Τηλ.: 210 3838020, info@papazisi.gr
www.papazissi.gr

 


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6 ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όταν το νέο μυθιστόρημα του Ηλία Φραγκάκη "Τώρα"

 



Ηλίας Φραγκάκης
Τώρα
Σελίδες: 448, Τιμή: 16.80 ευρώ
ISBN: 978-618-5563-54-7
Εκδόσεις Όταν

 

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όταν το νέο μυθιστόρημα του Ηλία Φραγκάκη «Τώρα».

«Δεν είμαι ο συγγραφέας. Δεν είμαι καν συγγραφέας. Αυτό ήθελα να πω. Να ξεκαθαρίσω προς αποφυγήν. Κι ούτε έτυχε να σχετιστώ με τον συγγραφέα που κι αυτός δεν ήταν συγγραφέας. Το τονίζω προς αποφυγήν».
Με τα πρώτα λόγια του βιβλίου, καταλαβαίνουμε πως αυτό που θα ακολουθήσει είναι κάτι εκρηκτικό, ένα αντι-μυθιστόρημα θα έλεγε κανείς, το πιο αντισυμβατικό κείμενο του συγγραφέα μέχρι «Τώρα», ένα κείμενο πλημμυρισμένο από καταιγιστικό χιούμορ, ανελέητο αυτοσαρκασμό, ποιητικότητα και στοχασμό. Και φυσικά δράση και εξαιρετικούς ζωντανούς διαλόγους, κάτι που γνωρίσαμε στο προηγούμενο πεζό του, τις «Μαρίκες».

Είναι η ιστορία του Ιούλιου Βερνίκου, μια κατάδυση στην προσωπική του άβυσσο, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον προηγούμενο αιώνα και τα ναυάγιά του, φιλίες, θανάτους, έρωτες, αποχωρισμούς, οράματα, διαψεύσεις, μνήμες από το παρελθόν αλλά και από το μέλλον, με φρενήρεις κινηματογραφικούς ρυθμούς και πολλή μουσική.

Γραμμένο έτσι όπως λειτουργεί η σκέψη, αυτόματα, αυθαίρετα και άναρχα, δημιουργεί ένα χαοτικό σύμπαν όμοιο με αυτό που επικρατεί στον εγκέφαλό μας, βγαίνει από μια πόρτα του μυαλού και εισέρχεται σε μια άλλη και αυτό συνεχίζεται διαρκώς μέσα στο λαβύρινθο της μνήμης και των συνειρμών χωρίς χωροχρονική «συνέχεια».

 

«Ο Φραγκάκης, χρησιμοποιεί τα υλικά του για να συνθέσει μια αυτομυθοπλασία, ένα οντολογικό έργο, μια σπουδή πάνω στην Ύπαρξη και το Χρόνο.»

Άλκης Αναγνωστάκος

«….Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να ζεις τόσο εντός όσο και εκτός του στενού φάσματος του παρόντος, στις αχανείς περιοχές του παρελθόντος και του πιθανού, του γνωστού και του φανταστικού: αυτός είναι ο αληθινός μας κόσμος, το αληθινό μας Τώρα.»
Ursula Le Guin         

                                                                                                                           


Βιογραφικό
Ο Ηλίας Φραγκάκης σπούδασε κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, σινεμά και μουσική. Σκηνοθετεί για το θέατρο, το σινεμά, την τηλεόραση. Έχει γράψει δύο θεατρικά έργα. Έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα, θεατρικά έργα του κλασσικού και σύγχρονου δραματολογίου, ποίηση και μελέτες για τον πολιτισμό. Γράφει σενάρια για ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες, σειρές. Διετέλεσε διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου και του ΔΗ.ΘΕ. Κερατσινίου. Ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «Σχολείον της Νυκτός» και το Θέατρο «Χώρος». Έχει συμμετάσχει σε θεατρικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευθεί. Διδάσκει υποκριτική, σενάριο και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βουλγαρικά και αλβανικά. Έχει συμμετάσχει σε 6 συλλογικούς τόμους των εκδόσεων Καστανιώτη, Αγγελάκη, Όταν, Ανεμολόγιο, Υδροπλάνο, με ποιήματα και διηγήματα. Το διήγημά του «Εκατό Χριστούγεννα» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Εστία, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023.

 

Εκδόσεις Όταν, Ιπποκράτους 15, 10679 Αθήνα, τηλ: 2103800259
info@ekdoseisotan.gr, ekdoseisotan.gr


Για καφέ με τον συγγραφέα Τάσο Αυγεραντώνη

 


Τάσο καλησπέρα! Μου επιτρέπεις να μιλάμε στον ενικό;

Ελεύθερα.

 

Έχεις χρόνο για ένα παγωμένο καφεδάκι;

Δεν είμαι του καφέ, αλλά ένα παγωμένο τσάι ευχαρίστως το έπινα.

 

Πρώτο βιβλίο. Πως αισθάνεσαι;

Ακόμα λίγο μουδιασμένος να σου πω την αλήθεια. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει. Πότε έγραψα την πρώτη γραμμή, πότε τελείωσε, πότε εκδόθηκε ανάθεμα και αν κατάλαβα. Νιώθω λίγο λες και μόλις ξαναείδα ταινία που ‘χα δει μικρός και την είχα ξεχάσει.

 




«Μας πήρε και μας σήκωσε» τι πραγματεύεται;

Είναι η ιστορία ενός γέρου 80 χρονών που περνάει τις πιο μουρλές περιπέτειες και ανακαλύπτει ξανά τον κόσμο και τον εαυτό του στα γεράματα.

 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη ιδέα ή ιστορία στο μυαλό μου όταν ξεκίνησα. Απλά κάθισα και ξεκίνησα να γράφω. Είχα αρκετό περίσσευμα από χρόνο και εσωτερική ανησυχία. Όπως γράφω και στην αφιέρωση του βιβλίου : «ευχαριστώ την ανεργία που με έφτασε στο σημείο να γράψω βιβλίο»

 

Κάθε πότε γράφεις;

Πρώτη φορά τώρα έγραψα.

 

Μικρός τι ονειρευόσουν;

Όταν μεγαλώσω να βρω το όνειρο μου, να το κυνηγήσω και να το κάνω πραγματικότητα.










Γιατί είναι δύσκολο πράγμα η αλήθεια;

Γιατί βρίσκει τους τρόπους να σε αναγκάσει να την παραδεχτείς.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες σου;

Γράπωσε τις λέξεις και προσπάθησε να δεις από που ανοίγουν. Μόλις το καταφέρεις και τις ανοίξεις, κράτα το νόημα που έχουν μέσα. Όλα τα άλλα άστα να πέσουν χάμω.

 

Τι σου είπαν οι φίλοι σου όταν τους είπες ότι θα εκδόσεις βιβλίο;

Έναν χρειάστηκε να τον φέρω μέχρι την παρουσίαση για να το πιστέψει.

 

Ποιο είναι το Α και το Ω της ζωής σου;

Τα πιο ζόρικα τα άφησες για το τέλος βλέπω…Να είμαι αληθινός απέναντι τον εαυτό μου. Ναι, αυτό.

 

Στείλε το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Άμα διαβάσετε το βιβλίο μου θα μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι γίνατε μέλος μιας από τις πιο exclusive ομάδες αναγνωστών στον κόσμο (αν βάλεις τη μάνα μου και κάτι πρώτα ξαδέρφια, ένα μάτσο νοματαίοι θα είμαστε).

 

Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Άσε! Κερνάω εγώ!

 


Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 Μόλις κυκλοφόρησαν

 

 ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Η άλλη κόρη της Annie Ernaux
μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Μια επιστολή σε μια άγνωστη αδερφή. Ένα από τα πιο συγκινητικά κείμενα της σπουδαίας Annie Ernaux.
 
H άλλη κόρη είναι ένα μικρό, βασανισμένο κείμενο. Με ύφος νηφάλιο, λιτό και εξαιρετικά κομψό, η νομπελίστρια Annie Ernaux σημειώνει τα περιγράμματα της απουσίας και την αγεφύρωτη απόσταση ανάμεσα στην ίδια και τη μεγαλύτερη κόρη που κοιμάται κάτω από τη γη, δίπλα στους γονείς της.
Μια ηλιόλουστη Κυριακή του καλοκαιριού ένα κοριτσάκι μαθαίνει κάτι που της αλλάζει τη ζωή για πάντα: οι γονείς της είχαν άλλη μια κόρη, που πέθανε δύο χρόνια πριν από τη γέννηση της ίδιας. Μια αποκάλυψη κομβικού χαρακτήρα, που πυροδοτεί την ένταση αυτού του σύντομου βιβλίου, καθώς η Annie Ernaux αρχίζει να γράφει ένα γράμμα σε αυτή την άγνωστη αδερφή, ένα γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ – ένα ανείπωτο μυστικό που σφραγίζει όχι μόνο την παιδική ηλικία της συγγραφέα, τη διαμόρφωσή της, αλλά και τη λογοτεχνική της ιδιοσυγκρασία.
 
Γιατί βέβαια χρειάστηκε να τα βγάλω πέρα με τούτη τη μυστηριώδη ανακολουθία: εσύ η καλή κόρη, η μικρή αγία, δεν σώθηκες, εγώ ο δαίμονας ήμουν ζωντανή. Κάτι περισσότερο από ζωντανή, ζωντανή ως εκ θαύματος. Χρειάστηκε λοιπόν να πεθάνεις στα έξι σου για να έρθω εγώ στον κόσμο και να σωθώ.
 
«Τώρα ήθελα να βυθιστώ στο άφατο μιας μνήμης απωθημένης και να καταδείξω τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι δικοί μου. Να γράψω για να κατανοήσω τους λόγους, εντός και εκτός μου, που με είχαν ξεμακρύνει από τις ρίζες μου».
Annie Ernaux
 
«Η δύναμη αυτής της γραφής είναι η πυκνότητά της. Φράσεις κοφτές, απογυμνωμένες, χάσκουσες, αλλά κυρίως βγαλμένες μέσα από την εμμονή μιας αβύσσου».
Nouvel Observateur
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της Annie Ernaux που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Από 14 ετών
 
Ο δωδέκατος ιππότης της Alexene Farol Follmuth
μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Μια φανατική gamer και ένα αγόρι συναντιούνται στην εικονική πραγματικότητα ενός διαδικτυακού παιχνιδιού και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα! Μια απολαυστική ρομαντική κωμωδία.

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία του #BookTok για το 2024 από τη δημοφιλή συγγραφέα βιβλίων YA λογοτεχνίας, που έχει συγγράψει με το ψευδώνυμο Olivie Blake, μεταξύ αυτών και το Άτλας έξι.
 
Η Βαϊόλα Ρέγες είναι εκνευρισμένη. H αποστολή για το επιτραπέζιο παιχνίδι που με τόσο κόπο είχε σχεδιάσει δεν γίνεται δεκτή, η καλύτερή της φίλη της προτείνει να προσπαθήσει να είναι πιο «συμπαθής» και ο καλύτερος παίκτης φούτμπολ στο σχολείο της, ο Τζακ Ορσίνο, είναι ο πιο αδιάφορος πρόεδρος μαθητικού συμβουλίου που έχει συναντήσει ποτέ – κάτι που κάνει τη δουλειά της ως αντιπροέδρου ακόμα πιο δύσκολη. Η αγαπημένη απόδραση της Βάι από τον κόσμο είναι το διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων Δωδέκατος Ιππότης. Ο κόσμος του διαδικτύου όμως δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικός με κορίτσια σαν εκείνη – κορίτσια που είναι εξαιρετικά ικανά και δεν διστάζουν να το αποδείξουν. Έτσι, η Βάι επιλέγει να κατασκευάσει τον χαρακτήρα του ιππότη Σεζάριο, για να μπορεί να παίζει ασφαλής. Όταν όμως ένας τραυματισμός στο φούτμπολ οδηγεί τον Τζακ Ορσίνο στον κόσμο του Δωδέκατου Ιππότη, η Βάι ανακαλύπτει θορυβημένη πως οι διαδικτυακές τους προσωπικότητες –ο Σεζάριο και ο Δούκας Ορσίνο– είναι απρόσμενα ταιριαστές. Κι όσο οι ατέλειωτες νύχτες εικονικής δράσης μετατρέπονται σε συζητήσεις για τη ζωή και τον έρωτα, η Βάι και ο Τζακ συνειδητοποιούν πως έχουν γίνει κάτι παραπάνω από αρματωμένοι χαρακτήρες σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Μόνο που η Βάι κρύβει από τον Τζακ την αληθινή της ταυτότητα, κι ίσως ο Τζακ να νιώθει περισσότερα πράγματα για εκείνη στην πραγματική ζωή…
 
«Με την αριστοτεχνική απόδοση του βραδυφλεγούς ρομάντζου, την περίτεχνη κοσμοπλασία, τις απολαυστικές λογομαχίες και τους αληθινά ευχάριστους χαρακτήρες, ο Δωδέκατος Ιππότης μού έκλεψε κυριολεκτικά την καρδιά. Εύστροφο, ξεκαρδιστικό, φανταστικό και ολότελα μαγευτικό, είναι το Εξκάλιμπερ των nerdy, φεμινιστικών νεανικών κωμωδιών».
Crystal Maldonado, συγγραφέας
 
«Πόσο απολαυστικό ήταν αυτό το βιβλίο, πόσες φορές βρέθηκα να πετάγομαι και να τσιρίζω. Ο Δωδέκατος Ιππότης είναι ένα μυθιστόρημα-πυροτέχνημα που παίρνει ένα πολυαγαπημένο κλασικό έργο του Σαίξπηρ και δημιουργεί μια φρέσκια, καθηλωτική ιστορία».
Faridah Àbíké-Íyímídé, συγγραφέας
 
«Πλήρης σαιξπηρικών αναφορών και gaming κουλτούρας, με νύξεις φανταστικών κόσμων και παιχνιδιών όπως το Game of Thrones και το D&D, η υπέροχη αφήγηση του Δωδέκατου Ιππότη είναι η ύλη απ’ την οποία είναι φτιαγμένες οι ρομαντικές κωμωδίες».
Booklist
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για παιδιά από 11 ετών
 
Σειρά: Τα Χρονικά της Ανατριχίλας
Πρόσεχε μη σε γδάρουν! του Σέρτζιο Ντούντλι
εικονογράφηση: Τσαπφ
μετάφραση: Μαρία Μαντή

Αν θες να τη βγάλεις καθαρή, το μότο σου πρέπει να είναι: Καλό τέρας είναι μόνο το νεκρό τέρας.
 
Ο Πάντρεγκ και οι φίλοι του μαθαίνουν για το Τερατούργημα, ένα τέρας που δημιούργησε ο Βίκτορ Φρανκενστάιν ράβοντας μεταξύ τους μέλη από πτώματα διάφορων φρικιαστικών πλασμάτων, και που στη συνέχεια το έκανε να ζωντανέψει με τη βοήθεια ενός μαγικού κλειδιού. Η παρέα ξεκινά για τις Κατακόμβες του Παρισιού σε αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών, τις οποίες διαθέτει… ο μεγαλύτερος αγιογδύτης όλων των εποχών. Οι έρευνες για το δεύτερο κλειδί οδηγούν σε έναν πέτρινο λαβύρινθο στους βάλτους της Μαζουρίας και σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα πάνω στο βουνό, γεμάτη από κουρδιστές κούκλες. Φυσικά, στην πορεία τους τα παιδιά συναντούν και κάθε λογής τέρατα. Έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσουν τα αποθέματα θάρρους και τις πολεμικές ικανότητες που διαθέτουν. Γιατί, ως γνωστόν, καλό τέρας είναι μόνο το νεκρό τέρας…
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο της σειράς: Τα Χρονικά της Ανατριχίλας 1: Πρόσεχε μη χάσεις το κεφάλι σου!
 
 
Για παιδιά από 9 ετών
Σειρά: Τα τελευταία παιδιά στη Γηεικονογράφηση: Ντάγκλας Χόλγκεϊτ
μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Οι απαντήσεις που γυρεύει ο Τζακ είναι καλά κρυμμένες. Και για να τις ανακαλύψει θα πρέπει να κάνει ένα ταξιδάκι… στην Τερατοδιάσταση.
 
Μπορεί να γλίτωσαν παρά τρίχα τα τελευταία παιδιά από το απαγορευμένο οχυρό, δεν έχουν όμως και πολλούς λόγους να το γιορτάζουν. Ο Θραλ έχει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει τον Πύργο, ο ερχομός του Ρέτζοχ στη Γη είναι βέβαιος και ο κόσμος όπως τον γνωρίζουν θα πάψει να υπάρχει. Μόνο που το Κοσμικό Χέρι του Τζακ είναι τώρα ακόμα πιο ισχυρό από όσο νόμιζε, και ίσως καταφέρει τελικά να εμποδίσει το αναπόφευκτο. Για να πάρει όμως τις απαντήσεις που γυρεύει, θα χρειαστεί να φτάσει πιο μακριά από κάθε άλλη φορά. Πρέπει να πάει... στην Τερατοδιάσταση!
 
«Πλοκή που θυμίζει βίντεο γκέιμ, εφηβικό χιούμορ, συχνές αναφορές στην ποπ κουλτούρα και αστείοι διάλογοι: εξαιρετική επιλογή ακόμα και για τους απρόθυμους νεαρούς αναγνώστες».
Booklist
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

Σειρά: Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ
Ληστεία στο κοτέτσι της Ουλρίκε Ράιλανς
εικονογράφηση: Λίζα Χενς
μετάφραση: Δαρεία Τζαννετάκη

Τι γίνεται σε ένα αγρόκτημα όταν τα ζώα εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο; Η Πένι Πέπερ είναι εδώ για να ρίξει φως στο μυστήριο!
 
Η Πένι και οι φιλενάδες της είναι ενθουσιασμένες: ένα καινούριο θεματικό πάρκο έχει ανοίξει στην πόλη τους, με πολλά γλυκούλικα ζωάκια. Το εισιτήριο όμως κοστίζει ακριβά. Ευτυχώς τα κορίτσια έπειτα από κλήρωση καταφέρνουν να μπουν στην Αγρόκτημα Α.Ε. Γι’ αυτό και η Μπέλα έχει σκάσει από τη ζήλια της. Ξαφνικά όμως τα ζώα αρχίζουν να εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Σύμπτωση ή κλοπή; Όταν η Πένι και η παρέα της ξεκινούν την έρευνα, είναι πλέον αργά: ακόμα και τα κατσικάκια έχουν γίνει καπνός…
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 
 

Για παιδιά από 7 ετών
Σειρά: Σουτ και γκολ με τον Άντον
Είμαι και ο πρώτος προπονητής! (Σχεδόν δηλαδή…) του Χάικο Βολτς
εικονογράφηση: Τσαπφ
μετάφραση: Κώστας Πούλος

Μια καινούρια ποδοσφαιρική καριέρα ξεκινάει για τον Άντον. Όχι παίζουμε!
 
Πόπο, ρε φίλε, ο καινούριος προπονητής μας είναι ένα σκέτο μηδενικό! Με μηδέν προετοιμασία δεν είναι δυνατόν οι Αετοί του Άλενμπεργκ να νικήσουν τους Κροκόδειλους του Κράντσμπαχ! Γι’ αυτό ο Άντον αποφασίζει να γίνει ο ίδιος προπονητής και με τις τρομερές ιδέες του να σπρώξει τον ομάδα μπροστά. Όχι παίζουμε!
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για παιδιά από 5 ετών

Σειρά: Ο μικρός δράκος Καρύδας
Δράκοι στην αρένα του Ίνγκο Ζίγκνερ
μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης

Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι φίλοι του φτιάχνουν βαλίτσες για την αρχαία Ρώμη και τίποτα δεν τους σταματά!
 
«Αχ! Πολύ θα ήθελα να έβλεπα πραγματικούς μονομάχους στην αρένα!» λέει ο Όσκαρ, ξεφυλλίζοντας με τον φίλο του τον Καρύδα ένα συναρπαστικό βιβλίο για την αρχαία Ρώμη. Της Ματίλντας δεν της αρέσουν καθόλου οι μονομαχίες, δεν καταλαβαίνει γιατί οι φίλοι της ενθουσιάζονται τόσο. Τελικά όμως πείθεται, και η παρέα ξεκινάει για ένα ταξίδι στην αρχαία Ρώμη… Μόνο που εκεί οι τρεις φίλοι θα βρεθούν πολύ πιο κοντά στους μονομάχους απ’ όσο θα ήθελαν. Και μια καινούρια περιπέτεια ξεκινάει…
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 

Για καφέ με τη συγγραφέα Φωτεινή Καϊοπούλου

  Καλημέρα! Να μιλάμε στον ενικό; Γιατί όχι; Δεν θεωρώ ότι ο πληθυντικός αποτελεί από μόνος του στοιχείο που καθορίζει το σεβασμό μεταξύ τ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις