Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Βιβλιοπρόταση | Μαρία Βουζουνεράκη | «Ο Βυθός αλλιώς» | Άνεμος εκδοτική

 




Ένας βυθός η ζωή μας. Ένας απρόσμενος, μαγικός, ανεξερεύνητος βυθός, που στα μάτια μας άλλοτε φαντάζει ελκυστικός κι άλλοτε τρομακτικός. Η ιδέα του άγνωστου που κρύβει μαγνήτιζε τους ανθρώπους από πάντα. Υπάρχουν κάποιες φορές, όταν τα κύματα της θάλασσας καταφέρουν να τον θολώσουν, που το απύθμενο σκοτάδι του τους τρομάζει, μετατρέποντάς τον σε απρόσιτο κι επικίνδυνο γι’ αυτούς. Όμως ποτέ δεν στάθηκε ικανό να τους αποτρέψει να βουτήξουν στα βαθιά του νερά και ν’ ανακαλύψουν τους θησαυρούς που βρίσκονται κρυμμένοι στα έγκατά του. Να προσπαθήσουν να τον κατακτήσουν.

Η Πέρσα, αν και γεννήθηκε στο νησί της Αίγινας, δεν επιδίωξε ποτέ να εξερευνήσει τον δικό της βυθό. Ούτε την ενδιέφερε να μάθει τι κρύβεται στην αγκαλιά του. Από παιδί ακόμα, επιζητούσε ένα και μόνο πράγμα: να την αγαπούν και να της το δείχνουν. Ήθελε να παραμείνει στην επιφάνεια με όποιο κόστος.

Τι έχει μεγαλύτερη αξία τελικά; Να επιπλέουμε στα θολωμένα νερά της ζωής μας, παραμένοντας ασφαλείς ή να τολμάμε να κατανικήσουμε τον φόβο μας βουτώντας εντός τους;

 

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τον ανεξερεύνητο και σκοτεινό βυθό της ανθρώπινης ψυχής, για τους κινδύνους και τις παγίδες που ελλοχεύουν μέσα του, αλλά και για την αστείρευτη δύναμή μας να τον εξερευνήσουμε και ν’ αναδυθούμε δυνατότεροι προς τη φωτεινή επιφάνεια. 

 

 

Πίστευα ακόμα πως είναι δύσκολο να σκοτώσεις έναν άνθρωπο και πως ακόμα κι αν αναγκαστείς να το κάνεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι. Δεν με είχε απασχολήσει ποτέ το ενδεχόμενο ενός εσωτερικού θανάτου που όταν φτάνει να σου συμβεί σου αλλάζει τη ζωή και το σώμα σου· γίνεσαι ένα σαρκίο χωρίς ψυχή, που περιφέρεται και λειτουργεί κάτω από τις υποδείξεις των άλλων. Κάπως έτσι ήμουν και εγώ. Βοήθησα να συντελεστεί ο εντός μου φόνος. Έκλεισα τα μάτια και υπέγραψα ψηλαφιστά την εντολή της αποσύνδεσής μου από τα μηχανήματα της αληθινής ζωής. Όταν διαπίστωσα το ανεπανόρθωτο λάθος, βρέθηκα απλά να γλείφω τις πληγές μου...

 

 

Κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου το καινούργιο βιβλίο της συγγραφέως έχω πάντα τον ίδιο ενθουσιασμό. Το γιατί μη με ρωτάτε η απάντηση είναι απλή: της έχω τυφλή εμπιστοσύνη. Ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο πολύ αγαπάει αυτό που κάνει, πόσο πιστά το υπηρετεί και κάθε φορά σε κάθε της βιβλίο καταφέρνει και με εντυπωσιάζει γιατί όχι μόνο έχει ξεχωριστή πένα αλλά δίνει και «ψυχή».

Το νέο της βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που ανήκει σε μια κατηγορία από μόνο του. Θα μπορούσες άνετα να το πεις κοινωνικό, όμως η ίδια η συγγραφέας καταφέρνει και συνδυάζει πολλά περισσότερα. Είναι τόσο καλογραμμένο και καλοδουλεμένο που τίποτα δεν μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή καθώς το διαβάζεις.

 

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έχει τα πάντα και τίποτα. Δεν μοιάζει στις άλλες και αυτό εύκολα μπορείς να το καταλάβεις. Χαίρεται, λυπάται, απογοητεύεται, πέφτει αλλά ξανασηκώνεται. Οι άντρες που περνούν από τη ζωή της δεν είναι απλοί και ασήμαντοι κομπάρσοι αλλά πρωταγωνιστές. Όλοι κάτι θέλουν από εκείνη χωρίς κανείς από αυτούς να της δώσει τίποτα. Της τα πήρανε όλα και φυσικά δεν μιλάω για πράγματα.

 

Η ιστορία σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει. Γιατί ναι, αυτό είναι ο βυθός της Μαρίας Βουζουνεράκη. Ένα λογοτεχνικό ταξίδι που κανέναν αναγνώστη δεν θα αφήσει ασυγκίνητο. Πραγματικά χάθηκα μέσα στις σελίδες του και αγωνιούσα με την Πέρσα και με όλα όσα υπομένει. Και δεν είναι λίγα.

Προσοχή! Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες. Δεν είναι ροζ λογοτεχνία από αυτά του συρμού που τα διαβάζεις στην παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο και δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις μετά. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο που δεν θα σε αφήσει αδιάφορο. Ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα με έντονη πλοκή και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες. Φυσικά δεν απουσιάζουν οι ανατροπές. Ούτε οι εκπλήξεις.

Αυτό όμως που μου αρέσει πιο πολύ στη συγγραφέα είναι ότι κάθε φορά βάζει και ένα στοίχημα και κάθε φορά το κερδίζει. Ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και τα καταφέρνει και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα.

 

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Βουζουνεράκη θα μιλήσει σίγουρα στις καρδιές σας, θα σας κάνει να συγκινηθείτε, θα περάσει μηνύματα και ερωτήσεις που θα θέσετε στον ίδιο σας τον εαυτό.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως αν ετοιμάζεστε για διακοπές και έχετε κάνει ήδη τη λίστα με τα βιβλία που θα πάρετε μαζί σας να προσθέσετε και αυτό μέσα και να το βάλετε σε προτεραιότητα. Έχω τους λόγους μου που επιμένω. Καλή ανάγνωση!       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν και σκηνοθεσία Γιάννη Παπαδογιάννη μετακομίζει σε μεγαλύτερο χώρο λόγω επιτυχίας. Από 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αργώ.

  Μετά την επιτυχία και τα απανωτά sold out της περασμένης σεζόν, ανεβαίνει για 2η χρονιά, σε μεγαλύτερο χώρο στο Θέατρο Αργώ, το βραβευμένο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις