Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Βιβλιοπρόταση | Μιχαήλ Γ. Δούκας | «Δώδεκα Χρώματα» | Συλλογή διηγημάτων | Εκδόσεις Ελκυστής

 




Χρώματα και συναισθήματα. Πόσα κρύβει άραγε η ανθρώπινη ψυχή; Τι μπορεί να φανερώσει και τι να κρατήσει μυστικό; Μέσα από ένα παιχνίδι χρωμάτων κι εναλλαγής συναισθημάτων, εκτυλίσσονται δώδεκα μικρές ιστορίες, για μεγάλα παιδιά. Δώδεκα χρώματα, δώδεκα ζωές, δώδεκα ήρωες, δώδεκα συναισθήματα. Αγάπη, έρωτας, ψέμα, μίσος, θάνατος, αλαζονεία, αποδοχή, φιλία, μυστικά, φόνοι κι αμαρτίες.

 

Ο Ράλφι το μικρό ξωτικό θα ζήσει τον μεγάλο του απαγορευμένο έρωτα, δυο παράλληλοι εραστές θα γνωριστούν ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς που θα αλλάξει τη ζωή τους, ένας καθρέφτης θα αποκαλύψει μυστικά και θα συμφιλιώσει μια όμορφη γυναίκα με τον ίδιο της τον εαυτό, ο θάνατος της Αντωνίας Λυγερού θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά μιας ζωής, μια κρουαζιέρα θα ελευθερώσει την Αλίκη που έχει χάσει τον σύζυγό της, δίνοντάς της τη δύναμη να προχωρήσει παρακάτω, ο Άλεξ θα θελήσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα προσπαθώντας να απεξαρτηθεί από τη χρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών ουσιών, ενώ ένας παράξενος κηπουρός θα γίνει δολοφόνος για να προστατεύσει τα φυτά του.

 

Μια περιπλάνηση στον ψυχισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα ταξίδι που σας καλεί να ανακαλύψετε τα χρώματα που ζωγραφίζουν τις στιγμές μας και καθορίζουν την ίδια μας τη ζωή…

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο σας χρώμα; Ποιο χρώμα σας αντιπροσωπεύει πιο πολύ; Αν η ζωή σας είχε χρώμα, ποιο θα ήταν αυτό; Ο νέος και πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Μιχαήλ. Γ. Δούκας διαλέγει δώδεκα χρώματα και έρχεται να ταράξει τα θολά νερά στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας!

Με τον συγκεκριμένο συγγραφέα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Δεν κάναμε όμως ποτέ παρέα. Δεν υπήρξαμε ποτέ κολλητοί. Όχι ότι δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον. Απλά, δεν έτυχε.

Πριν κάποιους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» και αυτό το βιβλίο ήταν η αφορμή να έρθουμε λίγο πιο κοντά. Οι περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς άλλωστε με συλλογές διηγημάτων ξεκινάνε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αξίζουν και όλες.

 Αυτή όμως η συλλογή διηγημάτων - πιστέψτε με - αξίζει να διαβαστεί από όλους μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα πρώτα το διάβασα μέσα σε μια νύχτα. Ήταν τόσο ευχάριστο το αναγνωστικό ταξίδι το οποίο ούτε με κούρασε ούτε με έκανε να βαρεθώ! Δεν βόγκαγα από πλήξη για το πότε θα τελειώσει.

Όλες οι ιστορίες έχουν κι από ένα διαφορετικό χρώμα. Κάθε ιστορία μου δημιούργησε κι ένα διαφορετικό συναίσθημα. Σε κάποιες χαμογέλασα σαν ερωτευμένος έφηβος και σε κάποιες άλλες δάκρυσα από συμπόνια ως προς τον ήρωα. Από όλες όμως έχεις κάτι να πάρεις. Από όλες βγαίνεις κερδισμένος αφού τα μηνύματα είναι πολλά και ανθρώπινα.

Ο λόγος που χρησιμοποιεί είναι απλός και λιτός. Δεν χρησιμοποιεί δυσνόητες λέξεις για εντυπωσιασμό. Δεν κάνει επίδειξη των εγκυκλοπαιδικών του γνώσεων. Δεν σκοπεύει να κερδίσει τη συμπάθεια του αναγνώστη. Σκοπός του συγγραφέα είναι να προσφέρει απλόχερα ένα συναρπαστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.

Και για να μη πολυλογώ (πράγμα που δεν μου αρέσει καθόλου) ο Δούκας μπαίνει δυναμικά στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας χωρίς να φοβάται με ένα δυνατό όπλο στα χέρια του. Ένα ξεχωριστό βιβλίο. Ένα όμορφο στολίδι γεμάτο χρώματα. Ένα βιβλίο με δώδεκα ιστορίες που δεν θα αφήσουν κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είναι καλοτάξιδο.

 Κλείνοντας θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό: ζήλεψα. Υπάρχει μια ιστορία που πρωταγωνιστής πολύ θα ήθελα να ήμουν εγώ. Δεν πειράζει. Αυτά έχει η ζωή. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν και σκηνοθεσία Γιάννη Παπαδογιάννη μετακομίζει σε μεγαλύτερο χώρο λόγω επιτυχίας. Από 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αργώ.

  Μετά την επιτυχία και τα απανωτά sold out της περασμένης σεζόν, ανεβαίνει για 2η χρονιά, σε μεγαλύτερο χώρο στο Θέατρο Αργώ, το βραβευμένο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις