Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

 



Ειλικρινά σ’ ευχαριστώ για τις στιγμές που μου χάρισες. Για όλες εκείνες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί! Για τις στιγμές τις οποίες αν τις βάλω όλες μαζί χωράει ολόκληρο άλπουμ φωτογραφιών. Έγχρωμες φωτογραφίες που θα μείνουν ανεξίτηλες για πάντα στην καρδιά μου.


Φέτος ένα πράγμα μόνο ζήτησα κι εσύ μου το έδωσες. Να ξεκουραστώ. Αυτό ήθελα και τίποτα άλλο. Λίγες μέρες ξεκούρασης. Μα εσύ ήσουν γενναιόδωρο όπως κάνεις πάντα. 


Πήγα και στο Κυπαρίσσι Λακωνίας και στον Ωρωπό αλλά και στη Σαλαμίνα. Εκεί τελείωσα το νέο μου βιβλίο. Όλα μου τα βιβλία στην ίδια βεράντα έχουν τελειώσει στο ίδιο αγαπημένο σπίτι. Παρέα με την Ηλέκτρα – τον φύλακα του σπιτιού – καφέδες και τσιγάρα.


Είμαι τόσο ευτυχισμένος που ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να σου πω παρά μονάχα ένα τεράστιο ευχαριστώ!!   


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον απόλυτο μάγο του πιάνου Franz Liszt σε Θεσσαλονίκη και Βέροια

 



Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον απόλυτο μάγο του πιάνου Franz Liszt σε Θεσσαλονίκη και Βέροια

 

Για πρώτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Βέροια, ένα μοναδικό αφιέρωμα στον απόλυτο μάγο του πιάνου Franz Liszt με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών θα πραγματοποιηθούν δύο ιδιαίτερες συναυλίες με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αποτελούμενο εξ’ ολοκλήρου από έργα του αθάνατου Ούγγρου μουσουργού.

20 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη
21 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια

Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα ακουστούν από έναν πιανίστα στην ίδια συναυλία τα δύο σπουδαιότερα μικρότερης διάρκειας έργα του συνθέτη: «Ουγγρική Φαντασία» και «Totentanz».

Πρωταγωνιστούν ο υπερβιρτουόζος Παναγιώτης Τροχόπουλος και ο σπουδαίος μαέστρος Βύρωνας Φιδετζής.

Μη χάσετε τον εκρηκτικό συνδυασμό της δεξιοτεχνικής δεινότητας του Τροχόπουλου με την έμπειρη καθοδήγηση του ανεπανάληπτου Φιδετζή σε ένα καταπληκτικό αφιέρωμα.

Promo video: youtube.com/watch?v=JNCXIOmMiaw

Προπώληση εισιτηρίων: more.com/music/afieroma-ston-mago-tou-pianou-franz-liszt/

Παραγωγή: International Art Bureau της Nina Avramenko
facebook.com/International.Art.Bureau

 

 

 

 


Για καφέ με τη συγγραφέα Δώρα Τζέμα

 




   Έχετε λίγο χρόνο για ένα καφεδάκι;

   Πως θα μπορούσα να αρνηθώ μια τόσο τιμητική και δελεαστική πρόταση; Άλλωστε κι εσείς από τον πολύτιμο χρόνο σας διαθέτετε για να με φιλοξενήσετε στο μπλογκ σας και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό.

   Να μιλάμε στον ενικό καλύτερα;

   Με βγάλατε, με έβγαλες από την δύσκολη θέση να στο προτείνω Κωνσταντίνε!

   Τι είναι αυτό που βγαίνει «Μέσα από τη λάσπη;»

   Χρυσός… Οι χρυσοθήρες αποστράγγιζαν την λάσπη από τις όχθες των ποταμών για να συλλέξουν ψήγματα χρυσού, που ωστόσο δεν ήταν ορατά με την πρώτη ματιά. Αστειεύομαι βέβαια, καθώς αυτό θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Πέρα από το αστείο όμως, και παρότι η παρθενογένεση τείνει να εξαφανιστεί, αν δεν έχει ήδη, θεωρώ πως στο μυθιστόρημα αυτό υπάρχουν κάποια γεγονότα που εμφανίζονται στους αναγνώστες για πρώτη φορά –το ελπίζω δηλαδή- και τα οποία μερικά εξ αυτών είναι πραγματικά. Επιπλέον, εκτός από την πλούσια δράση και πλοκή, περιέχει και ισχυρές δόσεις χιούμορ και σαρκασμού, ενώ μέσα από την ιστορία του, περνάει μηνύματα όπως: Ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταθέτουν τα όπλα και να εγκαταλείπουν τις ελπίδες για μια καλύτερη τύχη. Ούτε όμως και να μεμψιμοιρούν για τις αντιξοότητες που συναντούν στο διάβα της ζωής τους, αλλά να προσπαθούν να τις στρέφουν υπέρ τους, ακόμη κι αν αυτό φαντάζει ανέφικτο. Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, αρκεί να μην δυσανασχετήσεις για τα κακοπαθήματα σου. Τότε το σύμπαν θα σε ανταμείψει εξάπαντος.

  Θα τους δείξει ότι ακόμη και η προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι για ένα καλύτερο μέλλον, θέλει μέτρο γιατί μπορεί να γυρίσει εναντίον τους. Ειδικά στα πρώτα κεφάλαια που αναφέρομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα κατανοήσουν αυτή την έννοια του μέτρου, μέσα από γεγονότα του παρελθόντος άγνωστα προς ευρύ κοινό, και τα οποία καταγράφηκαν από την ιστορία ως η πρώτη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που προήλθε από ανθρώπινη παρέμβαση, παρότι εκείνοι προσπαθούσαν για την ευημερία τους.  Σε αυτό το σημείο αλλά και αλλού, σου δίνει να καταλάβεις ότι οι άνθρωποι επαίρονται για το εφήμερο, αγνοώντας πως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, και ότι εύκολα μπορεί να βρεθείς από τα ψηλά στα χαμηλά και το αντίστροφο, αφού ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη στιγμή…

   Πως και επέλεξες να γράψεις αστυνομικό θρίλερ;

   Δεν το επέλεξα. Θέλω να πω, ότι δεν ξύπνησα ένα πρωί και σκέφτηκα να γράψω αστυνομικό. Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αυτό που θα πω, αλλά επειδή δεν τα πάω καλά με τις αναλήθειες, ομολογώ ότι άνετα θα μπορούσα να υποστηρίξω, ότι η συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος είναι κι αυτή ένα παιχνίδι της μοίρας και ίσως για αυτό την χρησιμοποίησα ως ποδηγέτη των ηρώων μου. Αυτή η ιστορία εμφανίστηκε σαν κινηματογραφική ταινία στην οθόνη του μυαλού μου ένα απομεσήμερο που έγειρα στον καναπέ μου κουρασμένη και δίχως να σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο. Από την επομένη άρχισα να γράφω κι έπειτα να κάνω έρευνα (ειδικά στις ιστορικές αναφορές) για να δω αν ευσταθούν… Κι όσο έψαχνα, τόσο έμενα κατάπληκτη! Ήταν σοκαριστικό πραγματικά! Όλα βρισκόταν εκεί, στα βιβλία και στο διαδίκτυο περιμένοντας να με επιβεβαιώσουν…

   Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να το κατηγοριοποιήσουμε... Είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα γιατί περιέχει ιστορικές αναφορές –απαραίτητες για την πλοκή του έργου- αλλά δεν είναι ιστορικό. Έχει άφθονη αστυνομική πλοκή και δράση, αλλά δεν είναι αμιγώς αστυνομικό, καθώς περιέχει πολλές κοινωνικές εκφάνσεις, όπως το μπούλιγκ, την μάστιγα των ναρκωτικών και της χαρτοπαιξίας, την κακοποίηση ανηλίκων, αλλά και τις ψυχοπάθειες που οδηγούν στις εμμονή και κατ΄ επέκταση στο έγκλημα σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, για να μη πω σε όλες... 

   Ποια είναι τα παιχνίδια της μοίρας στις ζωές των ηρώων;

   Το βασικότερο και το πιο ύπουλο από όλα όσα τους σκαρώνει, είναι ότι θεωρούν πως εκείνοι ορίζουν τη ζωή τους και ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αλλάξουν και να την ορίσουν. Πώς να φανταστούν άλλωστε ότι οι τόσο ταραχώδεις ζωές τους, ήταν προδιαγεγραμμένες…

   Υπήρξε κάτι που σε δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της  συγγραφής του βιβλίου;

   Η έλλειψη χρόνου και οι ήρωες μου. Στην ουσία ακολουθούσα τις πορείες τους με το χτύπημα των δαχτύλων μου στο πληκτρολόγιο και υπήρχαν στιγμές που δείλιαζα για το αν θα καταφέρω να βάλω σε τάξη όλο αυτό το χάος που είχαν προκαλέσει… Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα με αποζημίωσε όπως ελπίζω να αποζημιώσει και τους αναγνώστες όταν το διαβάσουν.

   Τι σε κάνει πιο πολύ ευτυχισμένη;

   Η αρμονία του σώματος και της ψυχής…






   Αυτό το βιβλίο είναι ένα στοίχημα για σένα;

    Ήταν και είναι. Όταν ξεκινάς να γράψεις ένα έργο που αφηγείται μια ιστορία μισού και βάλε αιώνα και πλησιάζεις τις εκατό χιλιάδες λέξεις –αυτό ήταν ένα ακόμη στοίχημα, να μην τις ξεπεράσω και να αναφερθώ μόνο σε όσα έπρεπε ώσπου να σκιαγραφήσω τις ζωές και τα προφίλ των ηρώων- αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο στοίχημα που βάζεις με τον εαυτό σου και αφορά κυρίως τις τεχνικές δυσκολίες ενός βιβλίου, όπως είναι η σωστή σειρά των κεφαλαίων, το συντακτικό, η γλώσσα του αφηγητή και των ηρώων και πολλά ακόμη επιμέρους ζητήματα που πρέπει να προσεχθούν. Αυτό αφορά το «ήταν» που δεν υπάρχει στην ερώτηση και πιστεύω ότι το κέρδισα… Στο «είναι» δεν έχει κριθεί ακόμη το στοίχημα, αφού εξαρτάται από το αναγνωστικό κοινό. Δεν είναι όλα τα βιβλία για όλους. Το στοίχημα μου σε αυτό το σημείο είναι να το αγαπήσουν και όσοι έχουν συνηθίσει σε πιο απλά αναγνώσματα και όχι μόνο  οι απαιτητικοί αναγνώστες.  Η έκβαση αυτού του ταξιδιού, αποτελεί τεράστια πρόκληση για μένα…  

   Ποια ήταν η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής σου;

   Πραγματικά δεν ξέρω ποια περίοδο να αναφέρω, αφού όσα χρόνια  εργαζόμουν στον τομέα της μόδας και ειδικότερα στο νυφικό φόρεμα, δημιουργούσα διαρκώς. Ούτε το διάστημα της συγγραφής μπορώ να παραλείψω όμως. Για να το πω πιο σωστά, νομίζω ότι η δημιουργία είναι ένα ανίκητο μικρόβιο που κυλάει στο αίμα μου, αφού δεν θυμάμαι κανένα διάστημα της ζωής μου που να μην έφτιαχνα κάτι, είτε με τα χέρια, είτε με το μυαλό.

   Ποιο είναι το Α και το Ω της ζωής σου;

   Ωραία ερώτηση! Και θα την απαντήσω με τα γράμματα που μου την έθεσες… Το άλφα είναι να παραμένεις Άνθρωπος με κεφαλαίο, ακόμη και αν οι καταστάσεις σε εξωθούν στα Άκρα. Να φροντίζεις την εσωτερική σου Ωραιότητα εξίσου με την εξωτερική. Και τα δύο προϋποθέτουν ένα βασικό στοιχείο, την Αγάπη. Αλλά θα κάνω ζαβολιά και θα πω κι ένα ακόμη. Να είναι καλά η οικογένεια μου και οι γύρω μου.

   Τι είναι αυτό που σε κάνει πιο δυνατή;

   Αν το καλοσκεφτώ, δυναμώνω όταν αντικρίζω τους φόβους μου κατάματα. Και από τις δυσκολίες. Κάθε φορά που τις ξεπερνώ, κερδίζω σε δύναμη, παρά το κόστος που έχουν.

  Τι σου λένε πιο συχνά οι αναγνώστες;

   Ότι πρέπει να με κλειδώσουν κάπου μόνη μου και να ασχολούμαι μόνο με την συγγραφή κι ότι άργησα να ξεκινήσω…

  Στείλε το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

  Να μην εγκαταλείπουν τα όνειρα τους. Να χαμογελούν στα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι να τα ολοκληρώσουν και ενίοτε να τα περιγελούν. Μόνο τότε θα ανακαλύψουν ότι τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο και οριστικό. Να αποβάλλουν από μέσα τους την έννοια της αποτυχίας και της ήττας, αφού αυτές εξαρτώνται από την οπτική μας. Άλλωστε δεν καταφέρνουμε όλα τα πράγματα με την πρώτη φορά, για αυτό και υπάρχει η έννοια της επανάληψης…

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Κερνάω εγώ!

   Εγώ ευχαριστώ Κωνσταντίνε που μου έδωσες την ευκαιρία να επικοινωνήσω το βιβλίο μου και να με γνωρίσει ο κόσμος. Σε ευχαριστώ επίσης για αυτό το υπέροχο μοίρασμα σκέψεων που περιλάμβανε το κέρασμα σου! Το απόλαυσα πραγματικά!


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ του Τάσου Μπαγλατζή με την Αθηνά Βαλκώνη στον Μικρό Κεραμεικό για 5 παραστάσεις από 18 Σεπτεμβρίου

 




ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

 

 

 

Ένας Γυναικείος Θεατρικός Μονόλογος που ρίχνει φως στη μάστιγα της εποχής μας και διεισδύει στη ρίζα του προβλήματος. Πώς η έμφυλη βία, η ενδοοικογενειακή βία, ο σεξισμός, τα λάθος πρότυπα, δημιούργησαν μία κοινωνία η οποία υποφέρει από το θλιβερό φαινόμενο. Η αλήθεια απροκάλυπτα, κατάματα, χωρίς φτιασίδια.

 

Η Ηρωίδα διηγείται τη ζωή της και μας οδηγεί στην αποκάλυψη σκληρών μυστικών που κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αναδεικνύεται η σάπια ηθική που έχουν τα άτομα με σκουριασμένες ιδέες, ο επικίνδυνος ψυχισμός τους, οι άρρωστες εμμονές τους. Αντικρίζουμε έναν κόσμο με προτίμηση στην επιβαλλόμενη σιωπή, τα κλειστά μάτια, την ελάχιστη ακοή. Το «χθες» εξακολουθεί ν’ αντιστέκεται στο «αύριο».

 

Η Γυναίκα, ακόμα και στις μέρες μας, θεωρείται από πολλούς το «αδύναμο φύλο», με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα αντρών να αισθάνεται το «ισχυρό φύλο». Ως εκ τούτου, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό ν’ αποδείξουν τον… ανδρισμό τους… με τρόπους που θα ταίριαζαν στον Μεσαίωνα. Λεκτική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση, φόνος.

 

Το Έργο φιλοδοξεί να μην είναι μόνο μία «γροθιά στο στομάχι». Πολύ περισσότερο, επιδιώκει να συμβάλλει με το δικό του λιθαράκι στον δίκαιο αγώνα των Γυναικείων Κινημάτων. Καμία ανυπεράσπιστη. Καμία μόνη. Καμία και ποτέ παρατημένη.  

 

Κι ένα ερώτημα που προκύπτει μέσα στην υπόθεση του Θεατρικού: Μπορεί το Θύμα να γίνει Θύτης; Και, αν ναι, πώς θ’ αντιμετώπιζε η Δικαιοσύνη ένα τέτοιο γεγονός; Αυτό, ενδεχομένως, καλούνται να το απαντήσουν οι Θεατές της Παράστασης…

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αθηνά Βαλκώνη

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάσος Μπαγλατζής

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βασίλης Κωνσταντουλάκης

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ: Δάνης Νικολαΐδης

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Μιχάλης Καλογεράκης

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΒΑΣ: Μάνος Βλαστός

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Νταίζη Λεμπέση

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ: Μικρός Κεραμεικός

                 (Ευμολπιδών 13, Κεραμεικός)

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 18 Σεπτεμβρίου

                      (και κάθε Τετάρτη στις 21:15 για 5 Παραστάσεις)

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:                                                                      https://www.ticketservices.gr/event/mikros-kerameikos-gynaikoktonia/?lang=el

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 65 λεπτά  

 

 

 

 

 


Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS - ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ /Δέκατος χρόνος επιτυχίας

 




ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ALTERA PARS"

 

Ο ξεκαρδιστικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα. Τώρα πια δεν τον πάνε τέσσερις αλλά δέκα!

Δέκα  χρόνια επικηδείας, δέκατη φορά θανατερά! 

Γι’ αυτό ήρθε η ώρα σας να δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα», εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως, για δεκατρεις μοναδικές και φαρμακερές παραστάσεις, σε νέο χώρο, στο Θέατρο "Altera Pars" από Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη και ώρα 21:00.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο.

Ένα one dead man show, ένας black total κωμικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα» και ελπίζουμε να κλάψετε (απ’ τα γέλια). 
Μια παράσταση που θα ζείτε για να τη θυμόσαστε.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

-        18€ Κανονικό

-        16€ Μειωμένο

Προπώληση εισιτηρίων: ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ 10ος χρόνος επιτυχίας | Εισιτήρια online! | More.com

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ερμηνεία: Γιώργος Γαλίτης

Κείμενο: Γιώργος Γαλίτης

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης

Μουσική: Τόλης Κετσελίδης

 

Γραφιστική Επιμέλεια: Playwalk

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός  



Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νταίζη Λεμπέση (daisylempesi@hotmail.gr)

Εταιρεία Παραγωγής: Non Grata Productions  

 

 


Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Στη Σαλαμίνα αδερφές μου! Στη Σαλαμίνα!

 




Και φυσικά, όσοι με ξέρετε, δεν έχω ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρείς, αλλά τέσσερις αξιολάτρευτες αδερφές που όταν ήμουν παιδί με είχαν βρει για παιχνίδι και δεν μου χαλούσαν κανένα χατίρι!

Η τρίτη αδερφή, έχει την τύχη και ζει μόνιμα στη Σαλαμίνα με την οικογένειά της. Ένα κουκλόσπιτο δίπλα στη θάλασσα που θαρρείς πως βγήκε από παραμύθι.

Εδώ είμαι τώρα και γράφω και πολύ γουστάρω που έχω αυτήν την πολυτέλεια. Με τη διαφορά ότι η αδερφή μου πήγε με τον σύζυγό της διακοπές και κάνω παρέα στα δύο ανίψια μου.

Επίσης στο σπίτι έχει το πάνω χέρι και μια σκυλίτσα η «Ηλέκτρα» που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Σοβαρά το λέω αυτό. Είναι το πιο ήσυχο κατοικίδιο που έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου.

Κλείνοντας το σύντομο λογύδριο είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το δέκατο βιβλίο μου είναι σχεδόν έτοιμο. Και λέω «σχεδόν» γιατί θέλει ακόμα κάποιες μικρές αλλά σημαντικές διορθώσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι τον φετινό χειμώνα θα έχουμε πάλι γεννητούρια.

Για την ώρα σας εύχομαι να είστε καλά, να φροντίζετε όσο μπορείτε τους εαυτούς σας και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε να σπάνε τα άσχημα και να φεύγουν πέρα μακριά…

Πολλά φιλιά!

Πάντα με αγάπη!

Κλικ Μαρία Γεωργαντά    

 


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Αφιέρωμα | Στέφαν Τσβάιχ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 



Το εικοσιτετράωρο μιας γυναίκας

 

“Το κύριο χαρακτηριστικό του Στέφαν Τσβάιχ στην Τέχνη είναι ακριβώς η σημασία που δίνει στη σύνθεση όχι μόνο μιας νουβέλας ή μιας μελέτης, αλλά στη συλλογή μιας ομάδας από νουβέλες. Κάθε βιβλίο του είναι μια αρμονία, υπολογισμένη και δοσμένη με μια λεπτή και ακριβή ευαισθησία. Αυτή η εκλεπτυσμένη μουσική αίσθηση, που το πολυθόρυβο της εποχής μας δεν την προσέχει αρκετά, με κάνει ν’ αγαπώ πιο πολύ το έργο του Τσβάιχ”.

 

Ρομαίν Ρολλάν








Το γράμμα μιας άγνωστης κι άλλες ιστορίες

 

Ο Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942), ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς παγκοσμίως, ασχολήθηκε με διάφορα λογοτεχνικά είδη, αλλά ξεχώρισε για τις νουβέλες και τα διηγήματά του. Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνονται πέντε ιστορίες. Η κάθε μια ξεδιπλώνει την πολυπλοκότητα της γυναικείας ψυχής, άλλοτε με λυρισμό ή πάθος, άλλοτε με συμπόνια ή διδαχή: η φύση, με τη μορφή γυναίκας, λυτρώνει τη γη από την ξηρασία· μια παράφορα ερωτευμένη ταυτίζει ολόκληρη την ύπαρξή της με τον παιδικό της έρωτα· οι γυναίκες της οικογένειας ενός παθιασμένου συλλέκτη επιλέγουν τον ρεαλισμό και την επιβίωση, χωρίς όμως να χάσουν την ανθρωπιά τους· η θρυλική Βεατρίκη Τσέντσι αντιδρά στην προσβολή της τιμής της καταφεύγοντας στο τελευταίο μέσο, τον φόνο· τέλος, δύο δίδυμες αδελφές ενσαρκώνουν την αγνότητα και τη σαρκική απόλαυση, την αρετή και την κακία, αντίπαλες δυνάμεις, αντιμαχόμενες για επικράτηση. Όπως όλα τα αφηγήματα του συγγραφέα, έτσι και αυτά θα συνεπάρουν τον αναγνώστη για την πρωτότυπη θεματολογία, τη διεισδυτική ματιά στην περιγραφή του ψυχισμού των ηρώων και την κορύφωση της εσωτερικής τους πάλης.

 

 






Ο Φόβος και άλλες ιστορίες

 

Εφτά επιλεγμένες ιστορίες του μοναδικού Στέφαν Τσβάιχ από την πρώτη εικοσαετία της συγγραφικής του καριέρας. Σε μερικές συναντούμε τα διαφορετικά πρόσωπα του έρωτα: τα έντονα, πρωτόγνωρα ερωτικά σκιρτήματα της εφηβείας κυριαρχούν στο «Βραδινό Ειδύλλιο»· στο «Θανάσιμο Μυστικό», ο μικρούλης γιος προσπαθεί να συγκρατήσει τη μητέρα του από την παραφορά της απιστίας· στον «Φόβο» μια συζυγική απιστία οδηγεί σε πανικό και παράνοια· η «Γκουβερνάντα» θα βρει, μετά από μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση, συμπόνια, αγάπη και ανθρωπιά στον κόσμο των παιδιών που φροντίζει.

Σε άλλες ιστορίες παρακολουθούμε την υπαρξιακή αναζήτηση: στη «Μαγεμένη Νύχτα» ένας άνδρας, παρακολουθώντας τυχαία αγώνες ιπποδρομίας, βιώνει μια εμπειρία που του αλλάζει τη ζωή, ενώ στα «Μάτια του Αιώνιου Αδερφού» ο Βιράτα ξεκινά το δικό του απαιτητικό ταξίδι προς τη σοφία και την αυτογνωσία. Και, τέλος, στον «Θρύλο του Τρίτου Περιστεριού», προβάλλεται το όνειρο για ελπίδα, ελευθερία, ειρήνη μέσα σ’ έναν κόσμο ασταθή.

 







Η Σκακιστική νουβέλα και άλλες ιστορίες

 

Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται πέντε έργα από την τελευταία εικοσαετία της ζωής του Στέφαν Τσβάιχ, μια περίοδο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς του και της θέσης του σε έναν κόσμο που βυθίζεται μέσα στο σκοτάδι του ναζισμού. Συνάμα όμως αντιπροσωπεύει τον κολοφώνα της λογοτεχνικής καριέρας του.

Έτσι λοιπόν, το αιώνιο ζήτημα της θεοδικίας απασχολεί τη «Ραχήλ», η οποία δεν διστάζει να τα βάλει με τον ίδιο τον Θεό. Στον «παλαιοβιβλιοπώλη Μεντέλ», το σκληρό πρόσωπο του πολέμου συνθλίβει την αγάπη για μόρφωση και καλλιέργεια. Η «Λεπορέλλα», μια υπηρέτρια που για χρόνια ζει σαν σκιά του εαυτού της, ερωτεύεται το αφεντικό της. Μαζί με τον έρωτα, ωστόσο, ξυπνούν μέσα της και τα πιο σκοτεινά ένστικτα. Η «Θαμμένη Μενορά» είναι μια νουβέλα με αστείρευτη λυρικότητα, που συνδυάζει θρυλικά και ιστορικά στοιχεία από την εποχή του Ιουστινιανού, για τον αγώνα επιβίωσης του εβραϊκού λαού. Στη «Σκακιστική Νουβέλα», το κύκνειο άσμα του Τσβάιχ, γύρω από μια σκακιέρα ξεδιπλώνεται μια συναρπαστική ιστορία εγκλεισμού, μονομανίας και εσωτερικής πάλης που οδηγεί στην τρέλα.

 







Σύντομο βιογραφικό

Ο πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 28 Νοεμβρίου 1881. Ως το 1935 ‒αν εξαιρέσουμε το πολυάριθμα ταξίδια του στο εξωτερικό‒ ζει στην Αυστρία (Βιέννη και Σάλτσμπουργκ). Μεταφράζει Βερλαίν, Μπωντλαίρ και Βεράρεν, δημοσιεύει ποίηση (“Ασημένιες χορδές”, “Τα πρώτα στεφάνια”), νουβέλες (“Φόβος”, “Αμόκ”, “Σύγχυση των αισθήσεων” κ.ά.), θεατρικά (“Βολπόνε”), δοκίμια, καθώς και τα περισσότερα έργα μια μεγάλης σειράς βιογραφικών μελετών και λογοτεχνικών πορτρέτων για μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος (“Τρεις δάσκαλοι: Μπαλζάκ-Ντίκενς-Ντοστογιέφσκι”, “Ρομαίν Ρολά”, “Μαρία Αντουανέτα”, “Μαρία Στιούαρτ”, “Θρίαμβος και τραγωδία του Εράσμου του Ρότερνταμ” κ.ά.). Το 1933, με την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές στη γειτονική Γερμανία, τα βιβλία του Τσβάιχ γίνονται στόχος της ναζιστικής προπαγάνδας. Το 1935 εγκαταλείπει οριστικά την Αυστρία, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και το 1940 αποκτά τη βρετανική υπηκοότητα. Το 1941 φεύγει για τις ΗΠΑ και από κει για τη Βραζιλία. Πικραμένος από τα πολιτικά γεγονότα και από το τέλος της εποχής που περιγράφει στο αυτοβιογραφικό του έργο “Ο χθεσινός κόσμος”, αυτοκτονεί μαζί με τη γυναίκα του στις 23 Φεβρουαρίου 1942 στην Πετρόπολη, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

 


Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

NEA KYΚΛΟΦΟΡΙΑ | ΜΕ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ | Μια επισκόπηση της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου | Χρήστος Ν. Φίφης | ΕΚΔΟΣΕΙΣ Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 



Το ποιητικό του έργο του Γιάννη Ρίτσου, -με λύρα και με γνώση-, εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και ποικίλλεται διαρκώς παράλληλα με την εξέλιξη της γνώσης του για την τέχνη του και τις πολιτικές και κοινωνικές εμπειρίες και τον κόσμο γύρω του. Το 1934 η γνώση του για τον κόσμο επηρεάζεται από κάποια ενθουσιώδη νεανική έπαρση. Ο Ρίτσος, όμως, δεν έπαψε ποτέ να μελετά την τέχνη του και τον κόσμο, να μαθαίνει διαρκώς και να εξελίσσεται. Στο ποίημα Η τελευταία π. Ανθρώπου Εκατονταετία του 1942 παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν ταπεινό εργάτη που προσπαθεί να τοποθετήσει, με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση, μια οδική πινακίδα προς το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Στο Τερατώδες Αριστούργημα του 1977, ωστόσο, τίποτα πλέον δεν είναι σίγουρο και δεδομένο, όπως παλιότερα. Αυτοπαρουσιάζεται στο ποίημα ως ένας ήσυχος άνθρωπος που δεν ήξερε τίποτα. Εκφράζει αμφιβολίες για τη συνέπεια λόγων, έργων και πρακτικών πολλών γύρω του και δυσπιστεί για πολλά. Η μόνη ασκίαστη πίστη και τιμή που εκφράζει είναι στη μνήμη των νεκρών των αγώνων.

Στον συγκεντρωτικό τόμο των τεσσάρων συλλογών ποιημάτων του Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, που έγραψε μεταξύ 1987 και 1989, η φιλοσοφική προσέγγιση και η μνήμη των νεκρών, είναι και πάλι εμφανείς. Παρουσιάζεται και πάλι ως ένας ταπεινός εργάτης -προλετάριος της τέχνης, ερωτευμένος πάντα με τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα και τους ανθρώπους- ερωτευμένος πάντα με την ποίηση και τη ζωή.

 





Σύντομο βιογραφικό

Ο Χρήστος Φίφης υπήρξε μέλος του ιδρυτικού προσωπικού του Προγράμματος Διερμηνέων και Μεταφραστών που δημιουργήθηκε στο RMIT της Μελβούρνης το 1975 όπου δίδαξε ως Λέκτορας Νέων Ελληνικών από το 1975 ως το 1981. To 1982 ο κλάδος Διερμηνέων και Μεταφραστών μεταφέρθηκε στο VICTORIA COLLEGE της Μελβούρνης στο οποίο δίδαξε επίσης ως το 1986. Το 1987 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τον Ιανουάριο του 2005 αφυπηρέτησε από την ενεργό διδασκαλία και τώρα εξακολουθεί να είναι Honorary Research Associate του Πανεπιστημίου La Trobe.

Έχει επιμεληθεί τη συγκέντρωση και έκδοση των ποιημάτων του Νίκου Νινολάκη, "Αργοναύτης του Νότου", Αθήνα, 1986. Το 2009 έχει επίσης επιμεληθεί σε συνεργασία με τη Δρ Μαρία Ηροδότου και το Δρ Θανάση Σπηλιά και το περιοδικό "Παρουσία "της Αθήνας, ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, με μια σύντομη Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης στην Αυστραλία. Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, τόμους πρακτικών συνεδρίων και κεφάλαια σε άλλους συλλογικούς τόμους για το έργο του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Βαφόπουλου, του Θανάση Παπαθανασόπουλου, του Δημήτρη Τσαλουμά, του Αριστείδη Παραδείση, για το έργο άλλων ελληνοαυστραλών συγγραφέων και την Ελληνοαυστραλιανή λογοτεχνία, για θέματα της Ελληνομάθειας στην Αυστραλία και ζητήματα της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες. Από το 2009 είναι ταχτικός συνεργάτης του "Παροικιακού Βήματος" της Νότιας Αυστραλίας. Επίσης από το 2004 επιμελείται την εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή "Συνάντηση" του πολυπολιτισμικού ραδιοσταθμού 3ΖΖΖ της Μελβούρνης.

 

 


Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Η απολαυστική κωμωδία του Δ. Μισιτζή «Φιάκας» στο Από Μηχανής Θέατρο | Σκηνοθεσία, Πάνος Σκουρολιάκος | Έναρξη 4/12

 

Ο ΦΙΑΚΑΣ
Κωμωδία αστειοτάτη εις πράξεις δύο
του Δημοσθέη Κ. Μισιτζή

Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυαγαπημένη κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου. Στο ρόλο του αξιαγάπητου απατεώνα Φιάκα, ο Φίλιππος Σοφιανός.

Στην Κωνσταντινούπολη του 1870 ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται το γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν η ταυτότητα του Φιάκα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί κι εκείνος αποφασίζει να υποδυθεί έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται «incognito» στην Πόλη!

«Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή είναι μια σπαρταριστή κωμωδία ηθών γραμμένη σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γλώσσα όπου το τοπικό ιδίωμα της Κωνσταντινούπολης μπλέκεται με τη «λόγια γλώσσα» του 19ου αιώνα.

Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στα ήθη και τις μόδες της Πολίτικης κοινωνίας του 1870 και θίγει με σατυρική διάθεση και καυστικό τρόπο την υπερβολή και την ξενομανία της εποχής.

«Ο Φιάκας» πρωτοανέβηκε το 1870 στην Κωνσταντινούπολη κι έκτοτε είναι από τις πιο σημαντικές κι αγαπητές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου που παρουσιάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Να λοιπόν που συναντώ για 5η φορά στη ζωή μου τον «Φιάκα». Τώρα, με αγαπημένους ομότεχνους, στο «Από Μηχανής» Θέατρο ζωντανεύουμε ξανά το υπέροχο έργο του δάσκαλου στα σχολειά της Πόλης και μετέπειτα ηθοποιού, Δημοσθένη Κ. Μισιτζή.
Αυτή η Κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία όλο εκπλήξεις σού επιφυλάσσει. Εδώ, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και αγαπιούνται. Θεατρικοί χαρακτήρες – εγγόνια του Καρίωνα, του Δικαιόπολη, της Λυσιστράτης, του Ονήσιμου και παππούδες τόσων ηρώων του σύγχρονου θεάτρου μας.
Με τον «Φιάκα», στην Κωνσταντινούπολη ξαναγεννιέται μετά από μακρά σιωπή το θέατρο στην ελληνική γλώσσα. Το θέαμα της εποχής, ο Καραγκιόζης αφήνει τον μπερντέ και έρχεται ως ηθοποιός, με σάρκα και οστά, να μεγαλουργήσει στο σανίδι.
Πάνος Σκουρολιάκος

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού

Παίζουν:
Φίλιππος Σοφιανός, Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή Γιάννης Κοτσαρίνης
Info:
Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 18:00, Πέμπτη 21:00
Πρεμιέρα: 04 Δεκεμβρίου 2024
Εισιτήρια: Κανονικό: 18 ευρώ
65+, ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Φοιτητές: 15 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210. 5232097
Προπώληση: more.com

DSCF1902
DSCF1793
DSCF1766
DSCF1708
DSCF1691
DSCF1683
DSCF1611
DSCF1598
DSCF1554
DSCF1552

Βάσω Σωτηρίου - We Will
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου "Η περιοδεία του δέους" από τις Εκδόσεις Andy's publishers.

  Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου Η περιοδεία του δέους Σελίδες: 67 , Τιμή: 7 ευρώ ISBN: 978-960- 565 -4 73 - 3 Andy ’ s publishers Κυκλοφό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις