Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Βιβλιοκριτική | Νάντια Στάνσιοφ | Μαρία Κάλλας - Για πάντα | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 



Ήταν μια φορά μια γυναίκα

«Αν πεθάνω πριν από σένα…

         Θέλω να πεις στον κόσμο ποια ήμουν στ’ αλήθεια».

 

 

Η συγγραφέας…

Η Νάντια Στάνσιοφ ταξίδεψε μέχρι την Τουρκία, ώστε να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα γυρίσματα της ταινίας Μήδεια στην Τουρκία, όπου πρωταγωνιστούσε η Κάλλας. Προς έκπληξή της ανακάλυψε ότι η Κάλλας τελικά έψαχνε για γραμματέα. Μετά όμως την αρχική αμηχανία που έφερε η σύγχυση, η Νάντια και η Μαρία δεν άργησαν να γίνουν στενές φίλες. Η Νάντια Στάνσιοφ είναι συγγραφέας και σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και ζει στη Νέα Υόρκη.

Στο οπισθόφυλλο γράφει…

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, η Μαρία Κάλλας παραμένει η πιο ξακουστή και συναρπαστική από όλες τις ντίβες. Παρ’ όλο που πολλά έχουν γραφτεί για την Κάλλας την πριμαντόνα, την τέλεια μάγισσα στη σκηνή και την τραγική ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση, αυτή είναι η πρώτη αφήγηση της Μαρίας ως γυναίκας από κάποια που ήταν πολύ κοντά της. Η Στάνσιοφ, για χρόνια φίλη της, μοιράζεται αναμνήσεις της Μαρίας που έδινε αυτοσχέδια κοντσέρτα με επιτυχίες των Μπιτλς και μεξικάνικες μπαλάντες, της που λιμοκτονούσε για να συμμορφωθεί με την εικόνα της διασημότητας αλλά που έψελνε διθυράμβους για ένα πιάτο μακαρόνια. Όταν η Μαρία υπέστη την απώλεια του αγαπημένου της Αριστοτέλη Ωνάση, η Νάντια τη βοήθησε να ξεπεράσει την απογοήτευση και τον θυμό της και να βρει παρηγοριά στις όμορφες ελληνικές παραλίες και σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Στις δικές της θερμές αναμνήσεις η Στάνσιοφ προσθέτει τις γνώσεις των φίλων της Μαρίας, των συναδέλφων της, της αδελφής της, που δεν είχε επί μακρόν μιλήσει, ακόμη και των αντιπάλων και εχθρών της. Η εικόνα που αναδύεται διεγείρει την περιέργεια, είναι εξοργιστική, φέρνει σε αμηχανία και είναι απίστευτα γοητευτική.

 

 

«Δεν θέλω να με αποκαλούν “La Divina” (Θεϊκή)…

Είμαι η Μαρία Κάλλας. Και είμαι απλώς μια γυναίκα»  

Από άρθρο του John Gruen, Times της Νέας Υόρκης,

                                      Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1971

 

 

Μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου…

Η ίδια η φύση της ζωής της Μαρίας την ξεχώριζε από τους ανθρώπους. Γοητευόταν από την αίγλη και το μυστήριο, αλλά δεν μπορούσαν να την ταξινομήσουν σε συγκεκριμένη κουλτούρα ή τρόπο ζωής. Δεν ήταν Γαλλίδα ούτε πραγματικά Αμερικανίδα. Και είχε ζήσει στην Ελλάδα μόνο οκτώ χρόνια. Εκτός αυτών των κατηγοριών, αντιμετώπιζαν τη Μαρία σαν μοναδικό είδος. Παρ’ ότι αυτή η ιδιομορφία ήταν μέρος της γοητείας της, είχε μια σκοτεινή πλευρά. Οδηγούσε σε μια αίσθηση απομόνωσης που τη στοίχειωνε σε όλη της τη ζωή. Συνεχώς ετίθετο το ζήτημα της αποδοχής. Την έκανε να αναζητεί με μεγαλύτερη ένταση την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, να βρει μια χώρα που να αποκαλεί δική της.

 

Λίγα λόγια από μένα…

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, όπως γνωρίζετε κι εσείς άλλωστε ότι βιβλία για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας κυκλοφορούν πάρα πολλά. Και ποιος δεν έγραψε βιβλίο μετά τον θάνατό της; Και ποιος δεν μπήκε στην διαδικασία να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός; Είναι πράγματι πολλά τα βιβλία αλλά λίγα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Πιστέψτε με πως αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι τόσο άρτιο και καλοδουλεμένο που δεν θα σας απογοητεύσει. Η συγγραφέας που έζησε για αρκετά χρόνια την Κάλλας καταθέτει και εξομολογείται ταυτόχρονα όλα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη γυναίκα μύθο. Ναι, για μύθο πρόκειται που ο Θεός της χάρισε απλόχερα το πιο πολύτιμο δώρο. Τη φωνή της. Και αυτό δεν πιστεύω να το αμφισβητεί κανείς. Πράγματι καμία άλλη δεν κατάφερε να τη φτάσει. Εκείνη ήταν πάντα στην κορυφή. Όλες οι άλλες απλώς ακολουθούσαν και σίγουρα ήθελαν να της μοιάσουν.

Το βιβλίο αυτό οι θαυμαστές της θα το λατρέψουν όπως λάτρεψαν και την ίδια. Όταν το διαβάσετε και ταξιδέψετε στις σελίδες του, θα δείτε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και θα αισθανθείτε ότι ζήσατε κι εσείς μαζί της όλες αυτές τις όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές. Ναι, είναι αλήθεια, η ζωή της Κάλλας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Πλήρωσε το τίμημα της δόξας και το πλήρωσε ακριβά. Είχε τα πάντα και πολύ αργότερα όπως αποδείχτηκε δεν είχε τίποτα. Επίσης  όπως οι περισσότερες γυναίκες έτσι κι εκείνη πόνταρε σε έναν έρωτα. Έναν έρωτα που εκείνη πίστεψε πως θα τον ζούσε όπως ονειρευόταν. Έκανε λάθη πολλά αλλά και ποιος δεν κάνει λάθη; Πληγώθηκε πολύ. Αυτή η σχέση της στοίχισε. Δυσκολεύτηκε να ξαναπατήσει στα πόδια της. Να ορθώσει το ανάστημά της. Τα κατάφερε; Μόνο εκείνη το ξέρει.           

Το παρόν βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε. Είτε σας αρέσει η όπερα είτε όχι. Δεν γράφτηκε αποκλειστικά για τους θαυμαστές της Κάλλας αλλά για τους αναγνώστες που τους αρέσουν οι βιογραφίες και επιθυμούν να μαθαίνουν τις άγνωστες πτυχές μεγάλων προσωπικοτήτων. Προσωπικότητες που άφησαν εποχή. Που γράψανε ιστορία. Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κάλλας έμεινε στην ιστορία. Δεν ήταν μόνο η εξωτερική εμφάνιση ή το σπάνιο ταλέντο της ή η ζωή της. Ήταν ένα σύνολο όλων αυτών μαζί. Μια εικόνα πολυδιάστατη. Μια ιδέα. Μια θεά με ανθρώπινη υπόσταση. Με προτερήματα αλλά και με ελαττώματα. Πολλές θέλανε να της μοιάσουν. Ακόμα πιο πολλές ανά τον κόσμο θα πουλούσαν και την ψυχή τους στο διάβολο για να έχουν λίγη από τη δόξα της.

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο επίσης να πω ότι έχει εξαιρετική μετάφραση (Λένα Παπαθεμελή) και ότι είναι ευανάγνωστο. Αυτό που με γοήτευσε όμως πιο πολύ απ’ όλα είναι η έκδοσή του. Αμέτρητες φωτογραφίες, καλή γραμματοσειρά, και αυτή η αίσθηση του κλασσικού. Δεν υπάρχουν ανακρίβειες. Η ενδελεχή έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου φαίνεται ότι έχει γίνει σωστά και δεν υπάρχουν κενά.

Κλείνοντας θα μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό. Όσες ώρες διάβαζα το βιβλίο με τη ζωή της Κάλλας είχα βάλει στο You tube σπουδαίες ερμηνείες της και ανατρίχιαζα ολόκληρος. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο την φωνή της έχω που με ταξιδεύει. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

  

Ένα συγκλονιστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό βιβλίο για τη ζωή μιας γυναίκας που κατάφερε χωρίς κανέναν βαθμό δυσκολίας και ξεχώρισε από όλες τις άλλες. Μια σπάνια γυναίκα με σπουδαία προσωπικότητα που όμοιά της δεν έχει υπάρξει και ούτε πρόκειται. Το μεγαλύτερο δώρο από το Θεό η φωνή της. Αυτό το τόσο σπάνιο χάρισμα που αποκλειστικά και μόνο εκείνη είχε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοκριτική | Άγγελος Δ. Γέροντας | Η Μετάβαση και το Βλέμμα | Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

  Στον συγκεντρωτικό αυτόν τόμο παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των πεζογραφημάτων της περιόδου 1997 – 2013 του συγγραφέα, αφηγήματα που δ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις