Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Για καφέ με τη συγγραφέα Γερακίνα Μπουρίκα

 



Ποια είναι τα «Ολέθρια Μυστικά;»

Τα ολέθρια μυστικά είναι εκείνες οι κρυφές πράξεις που βρίσκονται θαμμένες στο παρελθόν και  απειλούν να ταράξουν τις ζωές κάποιων ανθρώπων αν γίνει το λάθος και βγουν στο φως.

Νέο βιβλίο, νέο ταξίδι. Τι απολαμβάνετε πιο πολύ;

Το νέο βιβλίο είναι ένα νέο ταξίδι.

Πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε;

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου κράτησε σχεδόν δύο χρόνια.

Τι σας δυσκόλεψε πιο πολύ;

Υπάρχουν πάντα δύσκολες στιγμές την ώρα της συγγραφής ενός βιβλίου όμως η πραγματική δυσκολία για εμένα, έρχεται την ώρα του αποχωρισμού. Μετά τη λέξη «Τέλος», με κατακλύζει μια αδιόρατη μοναξιά. Δεν μπορώ να αποδεχθώ εύκολα πως για πολύ καιρό είχα μια ολόκληρη παρέα γύρω μου, είχα γίνει και η ίδια κομμάτι  αυτής της ιστορίας και ξαφνικά μένω μόνη. Σαν οι ήρωές μου να μου κλείνουν την πόρτα που μου είχαν ανοίξει, αφήνοντάς με πια έξω από τη συνέχεια της ζωής τους.

Εσείς πιστεύετε σε ξόρκια και μάγια;

Στα ξόρκια και στα μάγια δεν πιστεύω, μα πάντα με γοητεύουν οι ιστορίες τους.

Πέμπτο βιβλίο. Ποια είναι η διαφορά από τα προηγούμενα;

Η χαρά της δημιουργίας με κάθε νέο βιβλίο είναι ακριβώς η ίδια. Η  ευθύνη όμως που νιώθω απέναντι στους αναγνώστες μου όταν έχω φτάσει στο νούμερο «πέντε», δημιουργεί ένα γλυκό άγχος και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά για εμένα.






Τώρα που έφυγε από τα χέρια σας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες;

Να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να ακολουθήσει την πορεία των ηρώων μου γιατί είμαι σίγουρη πως κάπου εκεί μέσα θα δουν και ένα κομμάτι δικό τους. Ίσως από την εφηβεία τους, ίσως από την πόλη που μεγάλωσαν και την νοσταλγούν, ίσως από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, ίσως και από μυστικά δικά τους καλά κρυμμένα.

Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;

«Όταν δεν έχεις τίποτε να χάσεις, το ρίσκο γίνεται η πιο ασφαλής επιλογή». Αυτό το είχα γράψει κάποτε για εμένα. Και ναι! Σε βεβαιώνω πως ισχύει. Μου το έχει επιβεβαιώσει κι εμένα πολλές φορές η ζωή.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ θέλω να πω μέσα από την καρδιά μου, σε κάθε έναν που αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του, για να διαβάσει αυτές τις γραμμές.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας!

Καλοτάξιδο να είναι!!


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Βιβλιοπρόταση | Γεωργία Αντωνίου – Γιαννιώτη | Το ακανθώδες μονοπάτι της λύτρωσης | Εκδόσεις Kaktos

 



Θα προσπαθήσουν να σπάσουν τις αλυσίδες που τους κρατούν φυλακισμένους, να απαλλαγούν από τα οδυνηρά δεσμά που κουβαλούν μέσα τους, να φωτίσουν τα σκοτάδια τους. Αναπόφευκτα ο χρόνος θα σύρει κάποια στιγμή τα βήματά τους στο μονοπάτι της λύτρωσης. Θα το ακολουθήσουν στα τυφλά ελπίζοντας. Είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστούν, θα πονέσουν, θα ματώσουν…

Άραγε θα καταφέρουν όλοι να φτάσουν στο τέρμα του αλώβητοι, λυτρωμένοι;… Το σώμα θα το αντέξει. Η ψυχή και το μυαλό όμως;


Καλοκαίρι. Ήλιος και θάλασσα. Δίπλα μου να σκάει το κύμα. Παγωμένος καφές και τσιγάρα. Διάβαζα αυτό το βιβλίο. Το ρουφούσα για να το πω πιο σωστά. Δεν μου έκανε καρδιά να το αφήσω από τα χέρια μου και να ρίξω μια γρήγορη βουτιά. Διηγήματα τα οποία γράφτηκαν λες και μιλούσαν σε μένα προσωπικά. Χιούμορ όπου ήταν αναγκαίο. Μυστήριο, σασπένς και όχι μόνο αυτά. Μια σειρά από μικρές ιστορίες που δεν θα αφήσουν κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. Τα συναισθήματα πολλά! Πότε γελούσα και πότε προβληματιζόμουν. Σίγουρα όμως δεν βαρέθηκα ούτε ένα λεπτό. Τώρα, λοιπόν, που θα πάτε διακοπές και θα πάρετε μαζί σας βιβλία, βάλτε και αυτό στη λίστα σας. Δεν θα το μετανιώσετε…  

 


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ | ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ | ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 



1794, στην παροικία των Γραικών στη Στεφανόπολη, στα μακρινά Καρπάθια. Ένας άρχοντας, έμπορος Γραικός και χήρος, στην κορυφή της δημιουργικότητάς του, τα έχει όλα. Όνομα τρανταχτό, ευτυχισμένη οικογένεια, αξιοζήλευτη περιουσία. Στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, δίχως να φταίει η ίδια, θα του ανατραπούνε όλα. Τα δυο παιδιά του θα τον εγκαταλείψουνε, καθένα με τον δικό του τρόπο. Η θυγατέρα για την Κέρκυρα, ο γιος για το Παρίσι. Τα οικονομικά του θα χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Το όνομα και η τιμή του θα απειληθούν πρώτη φορά στη συνετή και βέβαιη πορεία της ζωής του. Όμως, μια χήρα γοητευτική τον έχει βάλει προ πολλού στο μάτι. Τα πράγματα μπερδεύονται. Δρόμοι ζωής, ιδανικά, περιουσίες, επιθυμίες και αποφάσεις, ένα πρωτόγνωρο κουβάρι. Με τη δύναμη του νου, τη γλώσσα της καρδιάς κι ένα μειδίαμα των ηρώων, οι ζωές τους ισορροπούν αλλού κι αλλιώς, σαν να ’χει αλλάξει ο κόσμος όλος.

Το πολυαγαπημένο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη σε νέα έκδοση.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο το οποίο διαβάζοντάς το το αγάπησα κι εγώ. Ναι, κυκλοφορούν πολλά ιστορικά μυθιστορήματα κανένα όμως δεν είναι σαν κι αυτό. Ήρωες και αντι – ήρωες όλοι στην πρώτη γραμμή. Κανένας δεν περισσεύει. Όλοι παίζουν κι από ένα ρόλο. Η ιστορία είναι από μόνη της δυνατή και από τον διάσημο συγγραφέα πολύ καλά δοσμένη. Σε ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας πάνω σε ένα χαλί χωρίς επικίνδυνες μεταπτώσεις. Χαίρομαι πραγματικά που έγινα κι εγώ μάρτυρας αυτών των γεγονότων. Χαίρομαι ακόμα πιο πολύ που διάβασα αυτό το βιβλίο και έζησα αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία.  

 


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ | ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΚΟΥΦΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ KAKTOS

 



Άνθρωποι που ανταμώνουν ξαφνικά, εναρμονίζουν τα θέλω τους, σμίγουν τα όνειρά τους, φροντίζουν τις πληγές τους, μοιράζονται τους πόθους και τα πάθη τους, κι έπειτα… Άλλοι χάνονται, αφού έχουν κλέψει ό,τι μπόρεσαν, και άλλοι μένουν. Και υπομένουν… Και περιμένουν…

Η Αριάδνη ήρθε, ερωτεύτηκε, ονειρεύτηκε, έδωσε και πήρε, γέλασε και γελάστηκε, σκόρπισε τη λάμψη της, άπλωσε τα σκοτάδια της, μπέρδεψε τη ζωή της με τις ζωές άλλων…

Ο Σέργιος, αναπάντεχα, μοιραία ίσως, έδωσε στο όνειρό του τη μορφή που ήθελε και αφέθηκε σε συναισθήματα ξεχασμένα από καιρό. Άντρας δυνατός κι όμως λύγισε. Έξυπνος και ρεαλιστής, ωστόσο θέλησε να παραπλανηθεί. Σπουδαίος, όμως επέτρεψε στον έρωτα να τον παρασύρει…

Η Αριάδνη και ο Σέργιος. Κι ανάμεσά τους πρόσωπα άλλα, πότε πρωταγωνιστές και πότε κομπάρσοι σε ένα παραμύθι που δεν τους ανήκει. Σε ένα δράμα που δεν ζήτησαν ποτέ. Σε ένα παλκοσένικο που φωτίζεται από το φως της ελπίδας και της αποθυμιάς. Μέχρι που το πλήκτρο της διαγραφής το σβήνει…

 

ΕΡΩΤΑΣ! Ο πρωταγωνιστής. Ο αδηφάγος! Και οι ήρωες του βιβλίου τα δυο πιόνια σε μια καλοσχηματισμένη σκακιέρα φτιαγμένη από γυαλί. Μια λάθος κίνηση εκείνη, μια λάθος κίνηση εκείνος και το παιχνίδι θα σπάσει και θα γίνει χίλια κομμάτια. Ένα παζλ. Κομμάτι κομμάτι συμπληρώνεται. Και το αποτέλεσμα; Πραγματικά πολύ όμορφο. Και ο έρωτας εκεί. Καραδοκεί. Σε έναν δρόμο που όλοι μας έχουμε περπατήσει. Ένα βιβλίο τόσο ξεχωριστό που αξίζει να διαβαστεί και όταν το διαβάσετε θα ερωτευθείτε! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!  


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ | FERRAN CASES | ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

 



Ένα μονοπάτι προς τη γαλήνη, για να συνδεθείς ξανά με τον πραγματικό σκοπό της ζωής σου

 

ΜΙΑ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

 

Έρχονται κάποιες στιγμές στη ζωή μας που θέλουμε να τα παρατήσουμε. Νιώθουμε γεμάτοι άγχος, αποπροσανατολισμένοι, χωρίς κίνητρο και ελπίδα. Οι φρενήρεις ρυθμοί κατακλύζουν τη ζωή μας. Ο Μιγκέλ έχει μια ανάλογη καθημερινότητα, όταν αποδέχεται την πρόσκληση του παλιού του φίλου και ξεκινά ένα ταξίδι ζωής στην Ελλάδα, στο βουνό των Ολύμπιων θεών. Μαζί με τους συνταξιδιώτες του θα ανακαλύψουν τη μαγεία της φυσικής ομορφιάς, θα διδαχθούν από τις ιστορίες του Δία και των Ολύμπιων θεών στην κοιτίδα του πολιτισμού και θα προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν.

 

Ο Ferran Cases, συγγραφέας του βιβλίου Μπες στο μυαλό των ευτυχισμένων ανθρώπων και ξεπέρασε το άγχος, έχει γράψει μια ιστορία που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σου συμβαίνει, ώστε να μπορέσεις να ζήσεις με ηρεμία, να συνδεθείς με τον σκοπό της ζωής σου και να φτάσεις στην ευτυχία. Ακολουθώντας την εμπειρία του πρωταγωνιστή και τις πληροφορίες που σου παρέχουν οι σύντροφοί του σ’ αυτό το ταξίδι, θα μάθεις πώς λειτουργεί το άγχος, μεθόδους αναπνοής και δια­λογισμού, τεχνικές σωματικής χαλάρωσης και πολλά άλλα απαραίτητα εφόδια για να απολαύσεις μια γαλήνια ζωή.

 

Δεν είναι τα πάντα μαύρα. Κι αν περπατούσα μέσα σε ένα θεοσκότεινο τούνελ έρημος και μόνος αγκαλιά με όλες τις φοβίες μου στην άλλη άκρη υπάρχει φως. Υπάρχει ελπίδα. Το συγκεκριμένο βιβλίο με βοήθησε στο να καταστρέψω τα τείχη που με καταπιέζουν, να κοιτάζω μόνο μπροστά και να πω με ειλικρίνεια το πόσο ευτυχισμένος είμαι! Δεν έλυσα όλα μου τα προβλήματα διαβάζοντάς το όμως μου έδωσε τα μαγικά κλειδιά για να ανοίξω τις πόρτες που μου δυσκολεύουν τη ζωή και να βγω στο φως και στον καθαρό αέρα πιο δυνατός από ποτέ. Τολμήστε το κι εσείς. Το πρώτο βήμα είναι να πάρετε στα χέρια σας αυτό το βιβλίο και να το διαβάσετε προσεκτικά. Τα επόμενα βήματα έρχονται από μόνα τους!

 

 


Βιβλιοπρόταση | Ντάγκλας Σκέλτον | Ο όρμος των καταιγίδων | Εκδόσεις Gema

 




Σ’ ένα νησί γεμάτο μυστικά κάποιες αμαρτίες δεν σβήνουν ποτέ!

 

Όταν η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Κόνολι μαθαίνει ότι ο Ρόντι Ντράμοντ έχει επιστρέψει στο νησί Στιρμ της Σκοτίας, μυρίζεται μια ιστορία. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της αγαπημένης του Βάρι, όμως η κατηγορία δεν αποδείχτηκε και ο Ρόντι εγκατέλειψε το νησί.

Τώρα επιστρέφει για την κηδεία της μητέρας του – και η επιστροφή του ανάβει το φιτίλι του μίσους, της μνησικακίας και της βίας.

Αψηφώντας τις επιθυμίες του εκδότη της, η Ρεμπέκα αρχίζει να ερευνά το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατο της Βάρι, ώσπου μια καταιγίδα την εγκλωβίζει στο νησί. Μόνη τώρα, πρέπει να ρισκάρει τα πάντα προκειμένου να επιβιώσει.

 

Πρόκειται για ένα δυνατό βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Έχασα τον ύπνο μου κυριολεκτικά αφού δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Ο συγγραφέας δεν παίζει μόνο με τις λέξεις αλλά και με το μυαλό του αναγνώστη. Ένα τέτοιο βιβλίο γεμάτο σασπένς και αγωνία πολλοί σύγχρονοι λογοτέχνες θα ήθελαν να έχουν γράψει. Ανάμεσά τους και εγώ. Διαβάστε το με αναμμένα φώτα!

 

«Ο Σκέλτον χτίζει το σασπένς πριν ακόμα φτάσει στο έγκλημα… ένα θρίλερ πραγματικά καθηλωτικό» The Herald

«Μια συγκινητικά αληθοφανής ιστορία… δοσμένη με λυρικό τρόπο,

η οποία τοποθετεί τον Ντάγκλας Σκέλτον ανάμεσα

στους κορυφαίους συγγραφείς θρίλερ της Σκοτίας» The Scotsman


Βιβλιοπρόταση | Τεύκρος Μιχαηλίδης | Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού | Εκδόσεις Ψυχογιός

 



Πιο πολύ κι απ’ τα φιλιά της, πιο πολύ κι απ’ το κορμί της, που απ’ την πρώτη στιγμή μου το είχε χαρίσει απλά και φυσικά, λες κι από πάντα εμένα περίμενε για να κορέσει τη δίψα του, τούτο το τετράδιο ήταν η πιο τρανή απόδειξη της αγάπης της. Το κορμί της εύκολα το γυμνώνει μια γυναίκα ακόμα και για μια πρόσκαιρη ηδονή. Την ψυχή της μια φορά τη γυμνώνει. Και τούτο το τετράδιο, μαζί κι η ιστορία του, ήξερα πια πως ήταν η ψυχή της.

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω βιβλίο του συγγραφέα και οφείλω να ομολογήσω ότι ενθουσιάστηκα! Το διάβασα στην παραλία κάτω από μια φιλόξενη σκιά μέσα σε μια ώρα! Όταν το ολοκλήρωσα χιλιάδες όμορφες εικόνες κατέκλυσαν το μυαλό μου. Είναι ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε λογοτεχνική αξία! Από αυτά που μας αρέσει να διαβάζουμε ξανά και ξανά. Από αυτά που θέλουμε να έχουμε στην βιβλιοθήκη μας! Διαβάστε το! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

 


Βιβλιοκριτική | Νάντια Στάνσιοφ | Μαρία Κάλλας - Για πάντα | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 



Ήταν μια φορά μια γυναίκα

«Αν πεθάνω πριν από σένα…

         Θέλω να πεις στον κόσμο ποια ήμουν στ’ αλήθεια».

 

 

Η συγγραφέας…

Η Νάντια Στάνσιοφ ταξίδεψε μέχρι την Τουρκία, ώστε να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα γυρίσματα της ταινίας Μήδεια στην Τουρκία, όπου πρωταγωνιστούσε η Κάλλας. Προς έκπληξή της ανακάλυψε ότι η Κάλλας τελικά έψαχνε για γραμματέα. Μετά όμως την αρχική αμηχανία που έφερε η σύγχυση, η Νάντια και η Μαρία δεν άργησαν να γίνουν στενές φίλες. Η Νάντια Στάνσιοφ είναι συγγραφέας και σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και ζει στη Νέα Υόρκη.

Στο οπισθόφυλλο γράφει…

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, η Μαρία Κάλλας παραμένει η πιο ξακουστή και συναρπαστική από όλες τις ντίβες. Παρ’ όλο που πολλά έχουν γραφτεί για την Κάλλας την πριμαντόνα, την τέλεια μάγισσα στη σκηνή και την τραγική ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση, αυτή είναι η πρώτη αφήγηση της Μαρίας ως γυναίκας από κάποια που ήταν πολύ κοντά της. Η Στάνσιοφ, για χρόνια φίλη της, μοιράζεται αναμνήσεις της Μαρίας που έδινε αυτοσχέδια κοντσέρτα με επιτυχίες των Μπιτλς και μεξικάνικες μπαλάντες, της που λιμοκτονούσε για να συμμορφωθεί με την εικόνα της διασημότητας αλλά που έψελνε διθυράμβους για ένα πιάτο μακαρόνια. Όταν η Μαρία υπέστη την απώλεια του αγαπημένου της Αριστοτέλη Ωνάση, η Νάντια τη βοήθησε να ξεπεράσει την απογοήτευση και τον θυμό της και να βρει παρηγοριά στις όμορφες ελληνικές παραλίες και σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Στις δικές της θερμές αναμνήσεις η Στάνσιοφ προσθέτει τις γνώσεις των φίλων της Μαρίας, των συναδέλφων της, της αδελφής της, που δεν είχε επί μακρόν μιλήσει, ακόμη και των αντιπάλων και εχθρών της. Η εικόνα που αναδύεται διεγείρει την περιέργεια, είναι εξοργιστική, φέρνει σε αμηχανία και είναι απίστευτα γοητευτική.

 

 

«Δεν θέλω να με αποκαλούν “La Divina” (Θεϊκή)…

Είμαι η Μαρία Κάλλας. Και είμαι απλώς μια γυναίκα»  

Από άρθρο του John Gruen, Times της Νέας Υόρκης,

                                      Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1971

 

 

Μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου…

Η ίδια η φύση της ζωής της Μαρίας την ξεχώριζε από τους ανθρώπους. Γοητευόταν από την αίγλη και το μυστήριο, αλλά δεν μπορούσαν να την ταξινομήσουν σε συγκεκριμένη κουλτούρα ή τρόπο ζωής. Δεν ήταν Γαλλίδα ούτε πραγματικά Αμερικανίδα. Και είχε ζήσει στην Ελλάδα μόνο οκτώ χρόνια. Εκτός αυτών των κατηγοριών, αντιμετώπιζαν τη Μαρία σαν μοναδικό είδος. Παρ’ ότι αυτή η ιδιομορφία ήταν μέρος της γοητείας της, είχε μια σκοτεινή πλευρά. Οδηγούσε σε μια αίσθηση απομόνωσης που τη στοίχειωνε σε όλη της τη ζωή. Συνεχώς ετίθετο το ζήτημα της αποδοχής. Την έκανε να αναζητεί με μεγαλύτερη ένταση την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, να βρει μια χώρα που να αποκαλεί δική της.

 

Λίγα λόγια από μένα…

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, όπως γνωρίζετε κι εσείς άλλωστε ότι βιβλία για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας κυκλοφορούν πάρα πολλά. Και ποιος δεν έγραψε βιβλίο μετά τον θάνατό της; Και ποιος δεν μπήκε στην διαδικασία να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός; Είναι πράγματι πολλά τα βιβλία αλλά λίγα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Πιστέψτε με πως αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι τόσο άρτιο και καλοδουλεμένο που δεν θα σας απογοητεύσει. Η συγγραφέας που έζησε για αρκετά χρόνια την Κάλλας καταθέτει και εξομολογείται ταυτόχρονα όλα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη γυναίκα μύθο. Ναι, για μύθο πρόκειται που ο Θεός της χάρισε απλόχερα το πιο πολύτιμο δώρο. Τη φωνή της. Και αυτό δεν πιστεύω να το αμφισβητεί κανείς. Πράγματι καμία άλλη δεν κατάφερε να τη φτάσει. Εκείνη ήταν πάντα στην κορυφή. Όλες οι άλλες απλώς ακολουθούσαν και σίγουρα ήθελαν να της μοιάσουν.

Το βιβλίο αυτό οι θαυμαστές της θα το λατρέψουν όπως λάτρεψαν και την ίδια. Όταν το διαβάσετε και ταξιδέψετε στις σελίδες του, θα δείτε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και θα αισθανθείτε ότι ζήσατε κι εσείς μαζί της όλες αυτές τις όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές. Ναι, είναι αλήθεια, η ζωή της Κάλλας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Πλήρωσε το τίμημα της δόξας και το πλήρωσε ακριβά. Είχε τα πάντα και πολύ αργότερα όπως αποδείχτηκε δεν είχε τίποτα. Επίσης  όπως οι περισσότερες γυναίκες έτσι κι εκείνη πόνταρε σε έναν έρωτα. Έναν έρωτα που εκείνη πίστεψε πως θα τον ζούσε όπως ονειρευόταν. Έκανε λάθη πολλά αλλά και ποιος δεν κάνει λάθη; Πληγώθηκε πολύ. Αυτή η σχέση της στοίχισε. Δυσκολεύτηκε να ξαναπατήσει στα πόδια της. Να ορθώσει το ανάστημά της. Τα κατάφερε; Μόνο εκείνη το ξέρει.           

Το παρόν βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε. Είτε σας αρέσει η όπερα είτε όχι. Δεν γράφτηκε αποκλειστικά για τους θαυμαστές της Κάλλας αλλά για τους αναγνώστες που τους αρέσουν οι βιογραφίες και επιθυμούν να μαθαίνουν τις άγνωστες πτυχές μεγάλων προσωπικοτήτων. Προσωπικότητες που άφησαν εποχή. Που γράψανε ιστορία. Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κάλλας έμεινε στην ιστορία. Δεν ήταν μόνο η εξωτερική εμφάνιση ή το σπάνιο ταλέντο της ή η ζωή της. Ήταν ένα σύνολο όλων αυτών μαζί. Μια εικόνα πολυδιάστατη. Μια ιδέα. Μια θεά με ανθρώπινη υπόσταση. Με προτερήματα αλλά και με ελαττώματα. Πολλές θέλανε να της μοιάσουν. Ακόμα πιο πολλές ανά τον κόσμο θα πουλούσαν και την ψυχή τους στο διάβολο για να έχουν λίγη από τη δόξα της.

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο επίσης να πω ότι έχει εξαιρετική μετάφραση (Λένα Παπαθεμελή) και ότι είναι ευανάγνωστο. Αυτό που με γοήτευσε όμως πιο πολύ απ’ όλα είναι η έκδοσή του. Αμέτρητες φωτογραφίες, καλή γραμματοσειρά, και αυτή η αίσθηση του κλασσικού. Δεν υπάρχουν ανακρίβειες. Η ενδελεχή έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου φαίνεται ότι έχει γίνει σωστά και δεν υπάρχουν κενά.

Κλείνοντας θα μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό. Όσες ώρες διάβαζα το βιβλίο με τη ζωή της Κάλλας είχα βάλει στο You tube σπουδαίες ερμηνείες της και ανατρίχιαζα ολόκληρος. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο την φωνή της έχω που με ταξιδεύει. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

  

Ένα συγκλονιστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό βιβλίο για τη ζωή μιας γυναίκας που κατάφερε χωρίς κανέναν βαθμό δυσκολίας και ξεχώρισε από όλες τις άλλες. Μια σπάνια γυναίκα με σπουδαία προσωπικότητα που όμοιά της δεν έχει υπάρξει και ούτε πρόκειται. Το μεγαλύτερο δώρο από το Θεό η φωνή της. Αυτό το τόσο σπάνιο χάρισμα που αποκλειστικά και μόνο εκείνη είχε.

 


Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Για καφέ με τη συγγραφέα Φωτεινή Καϊοπούλου

 




Καλημέρα! Να μιλάμε στον ενικό;

Γιατί όχι; Δεν θεωρώ ότι ο πληθυντικός αποτελεί από μόνος του στοιχείο που καθορίζει το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων. Επιπλέον, ίσως το χρειάζομαι να νιώσω κάπως οικεία πριν μιλήσω για προσωπικά θέματα.

Έχεις λίγο χρόνο για καφεδάκι και κουβεντούλα;

Πάντα. Όταν τα θέματα άπτονται των ενδιαφερόντων μου κρατώ τ΄ αφτιά μου ανοιχτά και κάνω προσπάθεια να περιορίσω την πολυλογία μου.

Πότε συναντήθηκες με την Κλερ για πρώτη φορά;

Πριν μερικά χρόνια, σ΄ ένα ταξίδι στη Βουργουνδία, όταν σε κάποιο επισκέψιμο σατό είδα το πορτραίτο μιας Κλερ να με καλεί κρεμασμένο στα αριστερά μιας σκάλας απαράμιλλης φινέτσας,  όπως ήταν και όλα στο χώρο. 

Πως και επέλεξες μυθιστόρημα και όχι κάποιο άλλο είδος;

Εκείνο με επέλεξε αυτή τη φορά. Δεν το σκέφτηκα και δεν το προαποφάσισα, έτσι εξελίχθηκε. Ίσως ενηλικιώθηκα κι έπαψα να αναζητώ σε χαρακτήρες παραμυθένιους τη μαγεία της παιδικής ηλικίας, όπως στα παραμύθια που έγραφα όταν πρωτοσυναντήθηκα με τη γραφή. Ως ενήλικας,  καταπιάστηκα με  ενήλικες και ανακάλυψα μια άλλη μαγεία, εξίσου σημαντική. Τείνω βέβαια να καταλήξω ότι μάλλον το βλέμμα του παιδιού είναι το πιο καθαρό για να εμβαθύνει κανείς στα πράγματα και ίσως επιστρέψω σ΄ αυτό, αλλά προς το παρόν χαίρομαι τον κόσμο των μεγάλων. Όσο για κείμενα μικρότερης φόρμας, φοβάμαι ότι δυσκολεύομαι να τα εξυπηρετήσω όσο φειδωλά και συμπυκνωμένα θα ήθελα∙ μου ταιριάζει καλύτερα η μεγαλύτερη φόρμα.

Πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία. Πως αισθάνεσαι για όλα αυτά;

Μεγάλη χαρά κι ευγνωμοσύνη. Ήταν ο τρόπος να παραδεχτώ ότι αυτά που γράφω σε κάποιους αρέσουν και ίσως άξιζε να τα βγάλω από το συρτάρι του γραφείου μου. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα τολμούσα να προχωρήσω σε αναζήτηση έκδοσης χωρίς να έχουν προηγηθεί.

Ποια είναι η δική σου σχέση με την Φωτεινή της ιστορίας;

Φαίνεται να είναι στενή τόσο λόγω ονόματος, όσο και λόγω κοινής συγγραφικής ιδιότητας αλλά αυτό ισχύει μόνο πολύ επιφανειακά. Ίσως ένα κομμάτι μου να θέλησε να βουτήξει στην έκθεση σε κοινό μέσω της ηρωίδας, για να τελειώνω μια και καλή με την αγωνία της, αλλά δεν είμαι εγώ. Στοιχεία μου σίγουρα έχει όπως και όλοι οι χαρακτήρες, αφού εγώ τους δημιούργησα. Τη θαυμάζω πάντως για την υπέρβαση που έκανε, για το χώρο που έδωσε στο όνειρό της.






Τελικά τι είναι αυτό που συνδέει τις δύο ηρωίδες;

Η κοινή ψυχή που διάλεξε να εκφραστεί, να επικοινωνήσει, να ελευθερωθεί και να εξελιχθεί μέσω της γραφής. Μια κλωστή που τις συνδέει στο χρόνο και τις οδηγεί στη λύτρωση από όσα τις βαραίνουν.

Τι είναι αυτό που σε κέρδισε στον κόσμο της δημιουργικής γραφής;

Πέρα από τη χαρά της δημιουργίας η οποία θεωρώ ότι είναι ζωοδότρα, κυρίως η κατανόηση του εαυτού και του περιβάλλοντος στο οποίο δρω, μέσω αυτής. Με βοηθά να βρίσκω τις συντεταγμένες μου στον κόσμο, ειδικά όσες φορές χάνομαι.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου;

Να απολαύσω το καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα, να κολυμπήσω, να ψαρέψω, να διαβάσω μερικά από τα βιβλία που σωρεύονται αδιάβαστα στο κομοδίνο μου και να παρατηρώ γύρω μου ανθρώπους και γεγονότα που θα με εμπνεύσουν για κάποιο άλλο μυθιστόρημα, νουβέλα, παραμύθι…ό,τι προκύψει. 

Όταν δεν γράφεις με τι ασχολείσαι;

Επαγγελματικά, ως γεωπόνος, δεν είμαι πια δραστήρια και ειλικρινά, νιώθω ευλογημένη που έχω την πολυτέλεια να ασχολούμαι μόνο (σχεδόν) με πράγματα που αγαπώ. Όχι ότι δεν αγάπησα τη γεωπονία, με έφερε πολύ κοντά στη φύση και στη Μητέρα Γη, αλλά ο κύκλος της έκλεισε. Τώρα με άλλα καταπιάνομαι. Τα βιβλία, τις γλάστρες στο μπαλκόνι μου, μαγειρική, συναντήσεις με φίλους, ταξίδια και τελευταία, με το μπριτζ που διεκδικεί όλο και περισσότερο από το χρόνο μου και φοβάμαι ότι πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να το περιορίσω επειδή  η γραφή σταθερά αποτελεί την πρώτη και μεγάλη μου αγάπη.

Ποιο είναι το Α και το Ω της ζωής σου;

Για το Α εύκολα μπορώ να απαντήσω «τα παιδιά μου και η αγάπη που τους έχω». Για το Ω δυσκολεύομαι. Το βλέπω ως τέλος, σαν κάτι που κλείνει, που ολοκληρώνει ένα κύκλο και ο δικός μου είναι ακόμη ανοιχτός. Κατά διαστήματα φτάνω σε νοήματα που μπορεί να τα θεωρήσω κατακλείδες (η εσωτερική ελευθερία, η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης, η ενσυναίσθηση, η αγάπη…) αλλά όσο ζω και σπουδάζω τη ζωή δεν μπορώ ακόμη να προσδιορίσω με βεβαιότητα το Ω.

Στείλε το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερο. Να ανακαλύπτουν στα βιβλία τα μηνύματα που τους ταιριάζουν και τους σπρώχνουν να προχωρήσουν, να εξελιχθούν, ν΄ ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν και  προπαντός, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους πείσει ότι δεν έχουν τη δύναμη να το κάνουν.

Ευχαριστώ πάρα πολύ! Κερνάω εγώ!

Κι εγώ ευχαριστώ πολύ, επιφυλάσσομαι να κεράσω τα επόμενα.

 


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όταν το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Παράσχου "Το καφέ της οδού Σκουφά"

 




Σοφία Παράσχου
Το Καφέ της οδού Σκουφά
Σελίδες: 444, Τιμή: 16.80 ευρώ
ISBN: 978-618-5563-56-1
Εκδόσεις Όταν

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Όταν το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Παράσχου «Το Καφέ της οδού Σκουφά».
Η  Άρτεμη, η Μάρω και η Ρένα είναι τρεις νεαρές φίλες που συναντώνται κάθε Σάββατο σε ένα καφέ στην οδό Σκουφά και σχολιάζουν με χιούμορ και ανεμελιά τις ερωτικές και επαγγελματικές τους εμπειρίες.
Η κεντρική ηρωίδα, Άρτεμη, είναι αμοιβαία ερωτευμένη με τον Κρητικό γιατρό, Μάνο, και κάνουν όνειρα για το γάμο τους, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. Έχοντας κερδίσει μια υποτροφία, εκπονεί διδακτορική διατριβή με αντικείμενο το «Νεανικό Κόσμο», ένα περιοδικό που κυκλοφορούσε τη ζοφερή εποχή του Εμφυλίου. Μέσα από τις σελίδες του θα έρθει στο φως η ερωτική ιστορία του Στρατή και της Ελίζας, η οποία άρχισε στα άγρια χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού και σημάδεψε τη ζωή τους, αλλά τώρα πλέον σημαδεύει και τη ζωή της ηρωίδας.
Η ξαφνική εισβολή στη ζωή της Άρτεμης του Αλέξανδρου Περαντινού, θα ανατρέψει τις βεβαιότητές της. Τι σχέση έχει ο Αλέξανδρος με το εμβληματικό ζευγάρι του «Νεανικού Κόσμου»; Ποιο είναι το κρυμμένο μυστικό που θα συνδέσει το τότε με το τώρα;
Η ακαδημαϊκή έρευνα, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η σύγκρουση με στερεοτυπικές αντιλήψεις, αποβαίνουν για την Άρτεμη – και τις δυο φίλες  της – μια λυτρωτική διαδικασία αυτογνωσίας, στο τέλος της οποίας υπάρχει η ωρίμανση και ο αληθινός έρωτας.
Ένα σύγχρονο, εξελικτικό, ακαδημαϊκό μυθιστόρημα (campus novel) με κυρίαρχα στοιχεία τον έρωτα, τη φιλία, την απώλεια, τη γνώση, την αναζήτηση της ταυτότητας.


Βιογραφικό
Η Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στη Νέα Σμύρνη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως διευθύντρια στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής και ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Με κρατική υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ειδίκευση «Λογοτεχνία – Γλώσσα – Θέατρο στην Εκπαίδευση». Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο, «Παιδική και νεανική λογοτεχνία», η οποία εγκρίθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό, ομόφωνα «Άριστα» και εκδόθηκε σε 100 τιμητικά αντίτυπα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει, ως μέλος επιτροπής, τα βιβλία λογοτεχνίας του γυμνασίου. Έχει εκδώσει τρεις επιστημονικές μελέτες, 30 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους.
Οργάνωσε και διευθύνει τη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης.
Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.



Εκδόσεις Όταν, Ιπποκράτους 15, 10679 Αθήνα, τηλ: 2103800259
info@ekdoseisotan.gr, ekdoseisotan.gr


Νέες κυκλοφορίες 4_7 Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Νέες κυκλοφορίες 4.7
Aν δε βλέπετε το newsletter σωστά, πατήστε εδώ.
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Σας παρουσιάζουμε το νέο εκδοτικό μας πρόγραμμα, με μοναδικούς τίτλους για μικρούς και μεγάλους. Δείτε παρακάτω τις νέες κυκλοφορίες μας, που θα είναι διαθέσιμες στις 4 Ιουλίου.
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
HANNAH PICK-GOSLAR
Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
Μυθιστόρημα
Μτφρ.: Χριστίνα Μανιά
Ένα μοναδικό πορτρέτο του πιο αναγνωρίσιμου θύματος του Ολοκαυτώματος, της Άννας Φρανκ, αλλά και μια βαθιά συγκινητική αφήγηση για τη φιλία και τα παιδικά χρόνια σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας.

To 1933, η Χάννα Πικ-Γκόσλαρ κι η οικογένειά της έφυγαν από τη ναζιστική Γερμανία για να ζήσουν στο Άμστερνταμ, όπου η Χάννα δημιούργησε στενή φιλική σχέση με τη γειτόνισσα της διπλανής πόρτας, ένα ευχάριστο και ντόμπρο κορίτσι που λεγόταν Άννα Φρανκ. Για αρκετά χρόνια, το αχώριστο δίδυμο απολάμβανε τα παιχνίδια μιας ανέμελης παιδικής ηλικίας, αλλά το 1942 οι ζωές της Χάννα και της Άννας άλλαξαν απότομα για πάντα. Καθώς εξελισσόταν η Κατοχή των Ναζί στο Άμστερνταμ, η Άννα και η οικογένεια Φρανκ εξαφανίστηκαν. Έχοντας αποχωριστεί την αγαπημένη της φίλη χωρίς καμία προειδοποίηση, η Χάννα πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια, διερωτώμενη αν η Άννα είχε καταφέρει, από κάποιο θαύμα, να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Η Χάννα μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, από την εφαρμογή των αντιεβραϊκών νόμων στο Άμστερνταμ και τη σταδιακή εξαφάνιση συμμαθητών της και της οικογένειας Φρανκ ως την αιχμαλωσία της ίδιας της Χάννα και της οικογένειάς της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν – με αποκορύφωμα ένα απίστευτο μοιραίο ξανασμίξιμο με τη φίλη της την Άννα Φρανκ.
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΜΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Τα δυο αγαπημένα κλασικά παραμύθια με κινούμενα μέρη που θα συναρπάσουν τα μικρά παιδάκια!

Για παιδιά από 2 ετών.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Η ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙ
ΤΟΜ ΠΕΡΣΙΒΑΛ
Η ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙ
Μτφρ.: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Η Κόνι είναι ΠΟΛΥ ενθουσιασμένη με το πάρτι γενεθλίων της...
Όμως, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περίμενε, ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει.

Μία καθησυχαστική και εμψυχωτική ιστορία για τη διαχείριση της απογοήτευσης και την προσαρμοστικότητα.

Για παιδιά από 3 ετών.
Διάβασε ένα απόσπασμα »
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΜΙΓΓΕΙΡΟΥ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
Παιδιά, θυμάστε την Παναγιώτα που μια φορά φοβόταν έναν δράκο; Αφού ξεπέρασε αυτό τον φόβο τη, τώρα έχει άλλες ανησυχίες: περιμένει με αγωνία να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να πάει, επιτέλους, στο δημοτικό, το «μεγάλο σχολείο». Θέλει να γίνει μεγάλη κοπέλα! Πώς θα είναι, άραγε, η πρώτη μέρα στο δημοτικό; Θα τα καταφέρει η Παναγιώτα; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καλοί της φίλοι Γιώργος και Δώρα, οι γονείς, η δασκάλα και η γιαγιά της;
Μια ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Για παιδιά από 5 ετών.
GRAPHIC NOVELS
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ
Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ
Δύο κλασικές ιστορίες περιπέτειας που ξετυλίγονται μέσα από ευφάνταστα κόμικς για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Για παιδιά από 7 ετών.

Για καφέ με τη συγγραφέα Γερακίνα Μπουρίκα

  Ποια είναι τα «Ολέθρια Μυστικά;» Τα ολέθρια μυστικά είναι εκείνες οι κρυφές πράξεις που βρίσκονται θαμμένες στο παρελθόν και   απειλούν ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις