Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Βιβλιοπρόταση | Erich Fromm | Να έχεις ή να είσαι; | Εκδόσεις διόπτρα

 



Ένα από τα πιο κλασικά έργα φιλοσοφίας όλων των εποχών σε μια επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια του βιβλίου.

Ο Έριχ Φρομ σε αυτό το υπέροχο βιβλίο εξηγεί πώς οι δύο τρόποι ύπαρξης, το «να έχεις» ή «να είσαι», παλεύουν για το πνεύμα της ανθρωπότητας. Ο τρόπος ύπαρξης στη βάση του «έχειν» οδηγεί τον άνθρωπο σε έναν απέραντο εγωισμό, σε μια διαρκή ανησυχία μην τυχόν και χάσει ό,τι έχει ή ό,τι ψευδώς νομίζει ότι κατέχει.

Από την άλλη, ο άνθρωπος που ζει για να «είναι», είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος, δημιουργικός, του αρέσει να εξελίσσεται, και για αυτόν η αγάπη είναι μια δυναμική κατάσταση ύπαρξης.

Στο βιβλίο Να έχεις ή Να είσαι;, ο Έριχ Φρομ με δεξιότητα αναλύει τις σκέψεις του ωθώντας την ανθρωπότητα σε μια ψυχολογική επανάσταση: να αντισταθμίσουμε την κενή ζωή που απορρέει από το «έχειν» με μια γεμάτη νόημα ζωή που απορρέει από το «είναι».

 

Ο Έριχ Φρομ (1900-1980) μετανάστευσε το 1934 από τη Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δίδαξε στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Γέιλ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έγραψε πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία: Ο Φόβος Μπροστά στην Ελευθερία, Η Καρδιά του Ανθρώπου, Να Έχεις ή να Είσαι;, και Η Τέχνη της Αγάπης.  

 

Κάποια βιβλία είναι διαχρονικά. Αντέχουν στο χρόνο και όσες φορές και να τα διαβάσεις είναι σαν να τα διαβάζεις για πρώτη φορά. Βιβλία που περνούν τα δικά τους μηνύματα – που κάθε φορά σε βοηθούν να κάνεις ένα βήμα μπροστά σαν άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία. Σου ανοίγουν διάπλατα νέους ορίζοντες και σε βοηθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ο τρόπος σκέψης αλλάζει. Είναι βιβλία που τα χρειαζόμαστε όλοι. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αυτό το βιβλίο, σου εξηγεί με πολύ απλά λόγια, αν θέλεις να έχεις ή να είσαι πραγματικά αυτό που επιθυμείς;   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου