Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 




«Μια ζωή» Συγγραφέας: Γκυ ντε Μωπασσάν

Αυτό το πρώτο χρονολογικά μυθιστόρημα του Μωπασσάν είναι επηρεασμένο από το ρεαλισμό του Φλωμπέρ. Κάθε άνθρωπος θα γνωρίσει χαρές αλλά και περισσότερες λύπες. Η ζωή της ηρωίδας, που αρχίζει με τόση αισιοδοξία, γρήγορα θα φορτιστεί με απογοητεύσεις και θλίψεις. Πλησιάζοντας προς το τέρμα της θα προσεγγίσει την απόγνωση. Κι ωστόσο αυτή τη στιγμή δυο γεγονότα θα της φέρουν απροσδόκητη χαρά. Η ανταπόδοση της καλοσύνης από μια αδικημένη κοπέλα κι η γέννηση ενός νέου ανθρώπου θα της δώσουν τη δύναμη και την επιθυμία να ζήσει με καινούρια αισιοδοξία. “Μια ζωή δεν είναι ούτε τόσο καλή ούτε τόσο κακή όσο πιστεύουν”, θα καταλήξει συμπερασματικά ένας από τους ήρωες του μυθιστορήματος.

 






«Μπελ-αμί» Συγγραφέας: Γκυ Ντε Μωπασάν

 

 

 

Το μοναδικό προσόν που διαθέτει στη ζωή ο Ζορζ Ντιρουά είναι η αρρενωπή ομορφιά του. Κι αυτό γίνεται η αιτία για την εκπληκτική άνοδο του, μια και οι γυναίκες, η μια κατόπιν της άλλης, γίνονται θύματα αυτής της ομορφιάς. Η μικρή κόρη μιας από τις μετρέσες του τον ονόμασε Μπελ-Αμί. Και ο γιος των Νορμανδών ταβερνιάρηδων, στο Καντελέ, θα γίνει τελικά ο βαρόνος Ντι Ρουά ντε Καντέλ. Η φιλία θα του ανοίξει το δρόμο για τη δημοσιογραφία. Ο έρωτας θα του δώσει τη δόξα και τα χρήματα.

 







Σύντομο βιογραφικό

 

O Henri Rene Albert Guy de Maupassant γεννιέται στη Νορμανδία το 1850 και πεθαίνει στο Παρίσι το 1893. Ξεκινά να γράφει σε ηλικία δεκατριών χρόνων και συνεχίζει να δουλεύει εντατικά μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο έργο του περιλαμβάνονται έξι μυθιστορήματα, οκτώ θεατρικά έργα, μερικές ποιητικές συλλογές, πολλά δοκίμια, άρθρα και ταξιδιωτικά αφηγήματα και το κυριότερο, πάνω από τριακόσια διηγήματα. Ο Maupassant μεγαλώνει στη Νορμανδία, κοντά στη φύση και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Είναι ένα πανέξυπνο αγόρι με μεγάλη παρατηρητικότητα που απολαμβάνει εξίσου το παιχνίδι με τη μελέτη. Όταν ο Guy γράφει τους πρώτους του στίχους, η μητέρα του, ενθουσιασμένη τον αναθέτει στον Flaubert , παλιό οικογενειακό φίλο, που γίνεται ο πνευματικός πατέρας του Maupassant. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών ξεκινά σπουδές στη νομική σχολή του Παρισιού και αργότερα προσλαμβάνεται στο δημόσιο. Το 1874 γνωρίζει στο σπίτι του Flaubert τον Zola, ο οποίος τον περιβάλλει με φιλία και τον εισάγει σε έναν κύκλο μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής. Το 1880 με τη βοήθεια του Zola εκδίδεται το διήγημα του "Χοντρομπαλού" χάρη στο οποίο αναγνωρίζεται ως μεγάλος διηγηματογράφος. Παραιτείται από το υπουργείο και ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο. Ο Maupassant αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και πεθαίνει από σύφιλη σε ψυχιατρική κλινική του Παρισιού σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών. Στα 310 διηγήματά του έχει καταγράψει την πραγματικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, αποστασιοποιημένα, χωρίς να αναπτύσσει κοινωνικούς προβληματισμούς, με ύφος λιτό και ακριβές, άλλοτε ανάλαφρο και περιπαικτικό και άλλοτε πικρό και ζοφερό.

 








«Ένα θύμα του καιρού μας» Συγγραφέας: Πωλ Νιζάν

 

 

 

Ο Πωλ Νιζάν στο βιβλίο του “Ένα θύμα του καιρού μας” καταγγέλλει την απάνθρωπη καπιταλιστική κοινωνία μέσα απ’ τη ζωή του ήρωά του.

 

Το κύριο πρόσωπο του έργου ο Αντουάν Μπλουαγιέ βιώνει την αρχή της τεχνολογικής επανάστασης και την εποχή των ταχυτήτων. Γιος εργάτη έξυπνος και φιλόδοξος δε θα διστάσει να προδώσει ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, για να φανεί συνεπής στις “αρχές” της καθεστηκυίας τάξης και της εποχής που θα τον συμπαρασύρει στο διάβα της, θα τον χρησιμοποιήσει και στο τέλος θα τον πετάξει στο περιθώριο.

 

Αν και γραμμένο το 1933 το έργο αυτό του Νιζάν είναι σύγχρονο, γιατί ο συγγραφέας του εκφράζει την αμφισβήτηση των νεότερων χρόνων.






Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Πωλ Νιζάν (1905 1940) είναι γνωστός περισσότερο σαν φιλόσοφος και δοκιμιογράφος παρά σαν μυθιστοριογράφος. Ο Νιζάν προσχωρεί στο κομμουνιστικό κόμμα το 1927 και αποχωρεί μετά την υπογραφή του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου. Λίγο αργότερα σκοτώνεται σε μια μάχη.

 






«Μεγάλες προσδοκίες» Συγγραφέας: Τσαρλς Ντίκενς

Ποιος είναι ο μυστηριώδης ευεργέτης που βοηθά το νεαρό Πιτ να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του στα βαλτοτόπια του Κεντ; Τι ζητά απ’ αυτόν η απόκοσμη μις Χάβισαμ και τι επιδιώκει η περήφανη και απρόσιτη Εστέλλα, που παίζει τόσο σκληρά με την καρδιά του; Κι όταν στο προσκήνιο εμφανιστεί ο κατάδικος Μάγκουιτς, η παρουσία του σημαίνει το τέλος των “Μεγάλων Προσδοκιών” του νέου ή την προσωπική του αναγέννηση;

 

Με τα ερωτήματα αυτά πλέκεται μια ιστορία όπου η βία συμπορεύεται με την τρυφερότητα και το χιούμορ με την πιο αυστηρή κοινωνική κριτική, ενώ η αστυνομική σχεδόν πλοκή κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα του έργου αυτού, που θεωρείται από τα κορυφαία του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα.

 







Τα δύσκολα χρόνια Συγγραφέας: Τσαρλς Ντίκενς

 

 

Τούτο το μυθιστόρημα ανήκει σε κείνα τα κεφάλαια της Λογοτεχνίας, που όχι μονάχα αντέχουν στο χρόνο, αλλά είναι πάντα επίκαιρα. Το εκπαιδευτικό σύστημα, οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι αντεργατικοί νόμοι, είναι αυτά που σφυροκοπούνται στα “Δύσκολα χρόνια”. Η απάνθρωπη παιδεία των σκληρών γεγονότων, μολύνει την κοινωνία με δυο παράσιτα. Τον πανούργο Μπίτζερ και τον ασυνείδητο Τομ. Οι εργάτες δουλεύουν ανατολή με δύση και το χνούδι των Υφαντουργείων σκεπάζει τα πνευμόνια τους. Και μονάχα από το στόμα του απλού Σλήρυ, θα ακουστούν δυο ανθρώπινες κουβέντες: “Υπάρχει και αγάπη στον κόσμο, δεν είναι όλα ατομικό συμφέρον...”

 

Με τα “Δύσκολα χρόνια” ο Ντίκενς δημιούργησε το καλύτερο έργο του.

 





«Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ» Συγγραφέας: Τσαρλς Ντίκενς

 

Το “Μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ” υπήρξε η τελευταία μυθιστορηματική προσπάθεια του Τσαρλς Ντίκενς. Εντούτοις, πολλοί από τους μελετητές του, το μυθιστόρημα αυτό δε θέλησαν, και πολύ σωστά, να τα δουν, σαν το βιβλίο ενός ανθρώπου που πέθαινε, παρά σαν μια αξιοπαρατήρητη μαρτυρία μιας σπάνιας συγγραφικής αντοχής και ζωτικότητας. Και, πραγματικά: όλες οι μεγάλες αρετές του Ντίκενς, καλλιτεχνικές και κοινωνικές, μοιάζουν, κι εδώ, αστείρευτες, καινούργιες, που γεννούν και τονώνουν αδιάκοπα το ενδιαφέρον των αναγνωστών του.

 

 






Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας στις 8 Φεβρουαρίου 1812, και ήταν το δεύτερο από τα οχτώ παιδιά της οικογένειάς του. Όταν ο Κάρολος ήταν 12 χρονών, ο πατέρας του μπήκε στη φυλακή για χρέη και ο μικρός αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά. Οι παιδικές του εργασίες είναι παρόμοιες με αυτές που περιγράφει στο βιβλίο του “Δαβίδ Κόππερφιλντ”. Η επίσημη εκπαίδευσή του ήταν περιορισμένη, αλλά, καθώς είχε γνώσεις στενογραφίας, πολύ νέος έπιασε δουλειά ως ρεπόρτερ στη “Morning Chronicle”. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε ύστερα από μερικά χρόνια, όταν πια είχε αρχίσει τη συγγραφική του σταδιοδρομία. Αργότερα έγινε πρακτικογράφος στη Βουλή. Το 1836 δημοσίευσε τον πρώτο τόμο με άρθρα του για την καθημερινή ζωή στο Λονδίνο, με τίτλο “Σκίτσα του Μποζ”. Το 1837 ακολούθησε ο δεύτερος τόμος. Το μυθιστόρημά του “Όλιβερ Τουίστ” (1838) θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική (1841) του ενέπνευσε δύο έργα το “Αμερικάνικα σημειώματα” (1842) και το μυθιστόρημα “Μάρτιν Τσασλουάιτ” (1844). Εγκλήματα, αθλιότητα, κτηνωδία και θάνατος συνυπάρχουν με κωμική εφευρετικότητα και απέραντη τρυφερότητα στο έργο του Τσαρλς Ντίκενς. Άλλα σημαντικά έργα του είναι: “Δαβίδ Κόπερφηλντ” (1850), “Τα δύσκολα χρόνια” (1854), “Ιστορία δύο πόλεων” (1859), “Μεγάλες προσδοκίες” (1861). Πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Ιουνίου 1870, στη χώρα κηρύχθηκε πένθος και τον έθαψαν στη γωνία των ποιητών, στο Γουεστμίνστερ Άμπεϋ. Η δημοτικότητά του ήταν εξαιρετική όσο ζούσε και, όπως είπε και ο Walter Allen, “η επιρροή του εξακολουθεί να είναι αισθητή και το έργο του μέρος του λογοτεχνικού κλίματος μέσα στο οποίο ζει ο δυτικός άνθρωπος”.

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...