Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Βιβλιοπροτάσεις από τις Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 



«Τριστάνος και Ιζόλδη» Συγγραφέας: Ζοζέφ Μπεντιέ

Το σαγηνευτικό αυτό μεσαιωνικό μυθιστόρημα με τις υποβλητικές πτυχές του μαγικού παραμυθιού κατέκτησε και κατακτά για δέκα αιώνες την παγκόσμια συνείδηση. Μουσικές, ποιητικές, αισθητικές και φιλοσοφικές ιδέες αναβλύζουν απ’ τη δραματική και λυρική ανάγνωση του μυθιστορήματος με τη ρηξικέλευθη παιδική αφέλεια και με το αναμφισβήτητο χάρμα. Αιώνια δημιουργία.







Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Μπεντιέ γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρεϋνιόν. Ήταν καθηγητής της μεσαιωνικής γαλλικής λογοτεχνίας στην Ελβετία (1889–1891) και στο Παρίσι (περίπου 1893).

 

Αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για πολλά σημαντικά παλιά γαλλικά κείμενα. Ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1920 μέχρι το θάνατό του.

 

Ήταν επίσης από κοινού εκδότης της δίτομης Littérature française, μιας από τις πιο πολύτιμες σύγχρονες γενικές ιστορίες της γαλλικής λογοτεχνίας. Εκλέχτηκε Ξένο Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1929 και Διεθνές Μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας το 1937.

 

Ο Μπεντιέ πέθανε στο Le Grand-Serre της Γαλλίας. Του απονεμήθηκε το βραβείο Grand-Croix de la Legion d'honneur το 1937.

 




«Ανεμοδαρμένα ύψη» Συγγραφέας: Έμιλι Μπροντέ

 

Τα “Ανεμοδαρμένα ύψη” είναι η θυελλώδης, παθιασμένη ιστορία ενός παράφορου και σχεδόν δαιμονικού έρωτα ανάμεσα στην Κάθριν Έρνσο και τον Χίθκλιφ, ένα αδέσποτο παιδί που υιοθέτησε ο πατέρας της Κάθριν. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσο, ο Χίθκλιφ προπηλακίζεται και εξευτελίζεται από τον αδελφό της Κάθριν, τον Χίντλεϊ, και πιστεύοντας από μια παρεξηγημένη φράση της ότι η αγάπη του για αυτήν δεν βρίσκει ανταπόκριση, εγκαταλείπει τα Ανεμοδαρμένα Ύψη και επιστρέφει μετά από χρόνια ως πλούσιος και εκλεπτυσμένος κύριος. Βάζει αμέσως σε εφαρμογή ένα σχέδιο αβυσσαλέου μίσους με σκοπό να εκδικηθεί για τα δεινά που είχε υποστεί στο παρελθόν. Η πλοκή της ιστορίας είναι πολυεπίπεδη και χαρακτηρίζεται από αμείλικτη βιαιότητα, όμως ο επιτυχημένος χειρισμός αυτής της πολύπλοκης δομής, οι παραστατικές περιγραφές του ερημικού τοπίου των χερσότοπων του Γιόρκσερ και το ποιητικό μεγαλείο της Έμιλι Μπροντέ συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο, ώστε το μυθιστόρημα να αποτελεί αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας.

 





Σύντομο βιογραφικό

 

Η Έμιλυ Τζέιν Μπροντέ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1818 και πέθανε το Δεκέμβριο του 1848. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του πάστορα Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρίας Μπράνγουελ. Τα παιδιά μεγάλωσαν στο Χάουγουορθ του Γιορκσάιρ. Οι απανωτοί θάνατοι των αδελφών της επηρέασαν τα γραπτά της. Έγραψε φανταστικές ιστορίες και λυρικά ποιήματα και για λίγο καιρό εργάστηκε ως δασκάλα. Το 1847, ένα χρόνο πριν πεθάνει, εκδόθηκε το μοναδικό της μυθιστόρημα, τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”, όπου εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ. Στην κηδεία του αδελφού της Μπράνγουελ κρυολόγησε, το κρυολόγημα εξελίχθηκε σε φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 30 χρονών.

 






«Τζέην Έυρ» Συγγραφέας: Σαρλότ Μπροντέ

 

Όταν η εξάχρονη Τζέην χάνει και τους δυο γονείς της, η εξαδέλφη του πατέρα της, κάνοντας υποκριτική επίδειξη φιλανθρωπίας, αναλαμβάνει τη φροντίδα της και την περιθάλπει στο σπίτι της.

 

Σκληρή όμως, άδικη και δεσποτική καθώς είναι, κάνει τη ζωή του παιδιού κόλαση.

 

Τελικά, για κάποια ασήμαντη αφορμή στέλνει την Τζέην εσωτερική σε ένα θρησκευτικό ίδρυμα, όπου αυτή ζει εννιά βασανιστικά χρόνια μέσα σε στερήσεις, αδικαιολόγητη αυστηρότητα και ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας.

 

Αποφοιτώντας, βρίσκει δουλειά ως γκουβερνάντα της θετής κόρης κάποιου πλούσιου γαιοκτήμονα, στον πύργο του οποίου θα γνωρίσει τον αληθινό έρωτα και θα ζήσει μιαν αληθινή τραγωδία...

 




Σύντομο βιογραφικό

 

Η Σαρλότ Μπροντέ γεννήθηκε το 1816 και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Ιρλανδού κληρικού Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρία Μπράνγουελ. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, την ανατροφή των κοριτσιών ανέλαβε η θεία τους. Το 1824 στάλθηκε μαζί με τις αδελφές της σε εκκλησιαστικό σχολείο. Οι κακές συνθήκες του σχολείου επιβάρυναν την υγεία της, ενώ προκάλεσαν τον θάνατο από φυματίωση των δύο μεγαλύτερων αδελφών της.

 

Η Σαρλότ συνέχισε την εκπαίδευσή της και έγινε δασκάλα, ενώ από το 1839 ως το 1841 εργάστηκε ως οικονόμος σε αρκετές οικογένειες. Το 1842 μαζί με την αδελφή της Έμιλι εργάστηκαν σε οικοτροφείο στις Βρυξέλλες. Το 1854 παντρεύτηκε τον εφημέριο Άρθουρ Μπελ Νίκολς. Πέθανε την επόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

 

Έγραψε συνολικά τέσσερα μυθιστορήματα. Το Τζέην Έυρ, που εκδόθηκε το 1847, αποτελεί το δημοφιλέστερο και πιο πετυχημένο έργο της.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...