Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ | ΘΕΜΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ | ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 





Αλήθεια; Σας έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε ένα βιβλίο σε λιγότερο από δύο ώρες; Να σας ξυπνούν μνήμες και να ανατριχιάζετε καθώς το διαβάζετε; Να γίνεστε αυτόπτης μάρτυρας των πιο δυνατών γεγονότων; Να νομίζετε ότι είστε παρών σε όλα αυτά που πράγματι συνέβησαν; Ήρωας της ίδιας της ιστορίας;

Η συγγραφέας στο νέο της βιβλίο εξιστορεί γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν για πάντα την Ελλάδα. Πιάνει όλες τις πτυχές της Ιστορίας με τρόπο μοναδικό που συγκινεί τον κάθε αναγνώστη.   

Η Αντιγόνη Λαζάρου, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, αποφασίζει να καταγράψει όλα όσα συνέβησαν – όλα όσα έζησε -  για να τα αφήσει παρακαταθήκη στους νέους του σήμερα. Γράφει την δική της «Ιστορία» χωρίς ανακρίβειες και χωρίς να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Μια «Ιστορία» που πολλοί έγιναν πρωταγωνιστές αλλά είναι πραγματικά λίγοι που τη γνωρίζουν.

Με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, χωρίς περιττά στολίδια η Αντιγόνη μας αφηγείται από  την ημέρα της γέννησής της στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» μέχρι και τις επισκέψεις των γονιών της στο «Καφενείο του Μπάγκειον» και από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο.  

Το πατρικό της σπίτι επί της οδού Γερανίου 37 στο κέντρο της Αθήνας γεμίζει με φίλους και χαμόγελα. Άλλες φορές με σοβαρές συζητήσεις που λέγονται ψιθυριστά από τους μεγάλους για να μην τους ακούσουν η μικρή Αντιγόνη με τον αδερφό της Αλέξανδρο και φοβηθούν. Ένα σπίτι ζωντανό γεμάτο στιγμές σαν φωτογραφικό άλμπουμ.

Ακριβώς απέναντι ένα διαμέρισμα γεμάτο μυστήριο. Ένα σκοτεινό διαμέρισμα που νομίζεις ότι κατοικείται από φαντάσματα. Το κοιτούν, το θαυμάζουν, φαντάζονται πως θα ζούσαν εκεί μέσα αν το είχαν δικό τους. Κάνουν όνειρα για το μέλλον.

«Το διαμέρισμα απέναντι» δεν είναι μια συνηθισμένη νουβέλα με λίγες σελίδες γεμάτες πομπώδες φράσεις και δύσκολες λέξεις για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Είναι ένα λογοτεχνικό διαμαντάκι. Ένα βιβλίο που μου έμαθε πολλά. Που με δίδαξε Ιστορία και ανθρωπιά.

 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...