Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΤΑΘΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ - LUNAR – Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΣΤΡΑΤΟ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 



Το νέο βιβλίο του Στάθη Βλαχάκου είναι ένα άκρως πρωτότυπο και ξεχωριστό βιβλίο για αναγνώστες με απαιτήσεις. Lunar – ο τελευταίος καστράτο. Θα μπορούσε άνετα να ήταν ταινία η σειρά στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι το σενάριο – και το λέω χωρίς καμία υπερβολή - θα το ζήλευαν όλοι οι σεναριογράφοι του Hollywood.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας ξεδίπλωσε το συγγραφικό του ταλέντο και με μεγάλη μαεστρία κατάφερε να μαγειρέψει τα πάντα χωρίς να κουράζει: μαύρο χιούμορ, γρήγορη πλοκή, έντονους χαρακτήρες, ένταση όπου χρειάζεται, μυστήριο και φυσικά μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Επίσης κατάφερε και συνδύασε όλα αυτά μαζί με έναν δικό του μαγικό τρόπο δημιουργώντας ένα μοναδικό κομψοτέχνημα. Η έμπειρη πένα του συγγραφέα μαζί με την φαντασία του μας χάρισαν ένα πολύ όμορφο μυθιστόρημα χωρίς ανακρίβειες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα. Έχω διαβάσει και τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα αλλά σε αυτό εδώ πιστεύω ότι έβαλε τα δυνατά του και έκανε τη διαφορά. Όταν το διαβάσετε θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο νοητά μέρη. Στο πρώτο μέρος ψάχνεις πίσω από τις λέξεις για να βρεις τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως μια μεγάλη ανατροπή εκεί που δεν την περιμένεις στη μέση του βιβλίου περίπου, σου αλλάζει όλα τα δεδομένα. Στο δεύτερο μέρος αρχίζει το καλό. Το πολύ καλό. Διάβαζα με το στόμα ανοιχτό. Δε θα σας αποκαλύψω τι. Δεν έχω σκοπό να κάνω σπόιλερ.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ισπανία όχι και τόσα πολλά χρόνια πίσω. Ένα μαγευτικό μέρος στο οποίο μέσα από τις περιγραφές του συγγραφέα σε κάνει να θέλεις να το επισκεφθείς. Ταυτόχρονα οι χάρτινοι ήρωες είναι τόσο καλοφτιαγμένοι που νομίζεις ότι θα ξεπηδήσουν μέσα από τις σελίδες του. Τόσο ζωντανοί και τόσο εύθραυστοι λες και φτιάχτηκαν από γυαλί. Καλλιτέχνες η μη, όλοι τους πρωταγωνιστές, ζουν την καθημερινότητά η οποία πιστέψτε με δεν είναι καθόλου βαρετή. Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την όλη ατμόσφαιρα για το τι πρόκειται να συμβεί. Ένα βιβλίο που σε κρατά σε αγωνία. Θέλεις να μάθεις τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια.

Είναι καλογραμμένο, χωρίς περιττά στολίδια και φιοριτούρες. Σαν ένας άρτιος πίνακας ζωγραφικής. Σαν παρτιτούρα σε συμφωνική ορχήστρα. Ένα σπουδαίο έργο τέχνης. Ένα βιβλίο που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν πρέπει να απουσιάζει από καμιά βιβλιοθήκη. Η ενδελεχής έρευνα που έκανε ο συγγραφέας είναι εμφανής σε πάρα πολλά σημεία. Καθώς επίσης και ο χρόνος που χρειάστηκε για αν ωριμάσει το βιβλίο. Είναι καλοδουλεμένο και αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας παράγραφο.    





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Γάμοι μεταξύ ανδρών: Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη και μεσαιωνική Ευρώπη | Τζων Μπόσγουελ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Με την αναγνώρισή του ως "μείζονος ιστορικού" από το New York Times Book Review, ο Τζων Μπόσγουελ εδραίωσε τη φήμη του ως ένας α...