Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Αφιέρωμα | Σέλμα Λάγκερλεφ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 



H Σέλμα Λάγκερλεφ γεννήθηκε στο Ostra Emterwik της Varmland το 1858 και μεγάλωσε στη Marbacka της Σουηδίας, την οποία εγκατέλειψε το 1881, όταν πήγε στη Στοκχόλμη για να σπουδάσει στο κολέγιο. Μετά το τέλος των σπουδών της άρχισε να εργάζεται σαν δασκάλα σε γυμνάσιο θηλέων. Το 1891 κάνει τα πρώτα της βήματα στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα “Το παραμύθι του Γκαίστα Μπέρλινγκ”, που έγινε ευρύτερα γνωστό μόνο μετά από τη μετάφρασή του στα δανέζικα. Ακολουθούν, το 1894, “Οι αόρατοι δεσμοί”, και την επόμενη χρονιά, μια υποτροφία της βασιλικής οικογένειας και της Σουηδικής Ακαδημίας την ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει οριστικά τη διδασκαλία και να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Τα έργα της που ακολουθούν είναι “Τα θαύματα του Αντίχριστου” (1897), που γράφει στην Ιταλία, το έπος για τους Σουηδούς μετανάστες στους Αγίους Τόπους, "Ιερουσαλήμ" (1901-1902), μετά από ένα ταξίδι της το 1900, και το πιο γνωστό έργο της “Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον” (1906), που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909, “για τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη γραφή της”. Το 1914 έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας. Πέθανε στις 16 Μαρτίου του 1940.

 




«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»

Η Σέλμα Λάγκερλεφ έγραψε ένα αληθινό παραμύθι στο οποίο οι νεράιδες δεν εμφανίζονται. Έχουν όμως παραχωρήσει την υπερφυσική δύναμή τους στα τόμτε, τους νάνους, τα γνώριμα τελώνια της σκανδιναβικής μυθολογίας.

 

Με πόση αγάπη η παλιά δασκάλα έγραψε αυτό το όμορφο μυθιστόρημα και πόσο συγκινητικά γοητευτική είναι η ηθικολόγος που δυσκολεύεται να τιμωρήσει ή να μαλώσει τους ενόχους!

 

Ο μικρός Νιλς, το άταχτο αλητάκι, πείραξε ένα τόμτε κι εκείνο τον μάγεψε. Τώρα, που έγινε ο ίδιος τόμτε, θα κάνει μ' ένα κοπάδι αγριόχηνες ένα θαυμάσιο ταξίδι, διασχίζοντας τη Σουηδία. Θα αντιμετωπίσει βέβαια μερικές δυσάρεστες περιπέτειες, αλλά θα είναι περισσότερες οι χαρές, που θα τις αντισταθμίσουν!






«Άνθρωποι και ξωτικά»

 

 

 

Επτά ιστορίες με ανθρώπους και ξωτικά για μικρούς και μεγάλους. Επτά ιστορίες που συγκαταλέγονται στα τελευταία δείγματα γραφής της Σέλμα Λάγκερλεφ και που μαρτυρούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το συγγραφικό της ταλέντο και το καταπληκτικό της χάρισμα στην αφήγηση.

 

Με λίγες πινελιές κατορθώνει να ζωντανέψει ένα τοπίο, την ατμόσφαιρα, την ένταση μεταξύ δύο προσώπων. Και, πρωτίστως, πετυχαίνει μέσα από την απλότητα να γίνει διδακτική, θίγοντας θέματα βαθιά και πανανθρώπινα.

 

Σε αυτό το βιβλίο η μεγάλη κυρία της σουηδικής λογοτεχνίας μας μιλάει για την αγάπη της μάνας, για το ευμετάβλητο της τύχης, για τη σύγκρουση των συναισθημάτων και των κινήτρων. Εκείνο όμως που κυρίως πηγάζει από τούτες τις σελίδες είναι η ασύγκριτη στοργή της Σέλμα Λάγκερλεφ για όλους τους ανθρώπους, τους αδερφούς και αδερφές της, εκφρασμένη με θέρμη αλλά και σεμνότητα.

 







«Το τραγούδι της ζωής»

 

Με κεντρικό ήρωα της ιστορίας έναν παπά, που απαρνείται το σχήμα και ρίχνεται ολόψυχα στις απολαύσεις της ζωής, σκορπώντας γύρω του την ευθυμία και τη χαρά, η τριαντάχρονη δασκάλα, η συγγραφέας Σέλμα Λάγκερλεφ, δίνει ζωντανή την εικόνα του τόπου της και του καιρού της.

 

Μέσ’ από τις έξοχες σελίδες του βιβλίου ξεπροβάλλουν οι ήρωες: ατόφιοι ξωμάχοι, ανέμελοι τσιγγάνοι, μονοκόμματοι απόστρατοι αξιωματικοί, στιβαροί σιδεράδες, κορίτσια τρυφερά και σεβαστές γερόντισσες, καθένας και μια ιστορία, απ’ όπου δεν ξεχωρίζει το φανταστικό απ' το πραγματικό, το όνειρο απ’ το χειροπιαστό.

 

Πρόκειται για ένα αληθινό τραγούδι της ζωής, για ένα ποίημα, που έκανε τη συγγραφέα του διάσημη.

 







«Το Βιβλίο των Χριστουγέννων»

 

 

 

Τα έργα της Σουηδής Σέλμα Λάγκερλεφ (1858-1940), που ήταν μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909, έχουν βαθιές ρίζες σε ιστορίες από τη σουηδική παράδοση και μυθολογία.

 

Στον παρόντα τόμο έχουν συγκεντρωθεί δώδεκα αυτοτελείς χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ιστορίες, όπου κοινός παρονομαστής είναι η αγάπη της συγγραφέως για τον συνάνθρωπο και για τη φύση, καθώς και η πίστη ότι, στην αέναη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, πάντα θα επικρατεί η καλοσύνη, το φως θα διώχνει το σκοτάδι και θα ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων, φέρνοντάς τους πιο κοντά στην αλήθεια.

 

Οι ιδιαίτερες και πρωτότυπες ιστορίες της Λάγκερλεφ, με τη ζωηρή εικονοπλασία, τη ρέουσα φαντασία και τον λυρισμό τους, χρωματίζουν και συγκινούν την ψυχή αναγνωστών κάθε ηλικίας.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...