Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΧΤΑΡΗ

 




«Οι Ναυαγοί» είναι ο τίτλος του πρώτου σας βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Πόσο καιρό σας πήρε για να το γράψετε;

Η σύλληψη της ιδέας τόσο των Ναυαγών όσο και του μυθιστορήματος που γράφω τώρα, μπορεί να ήταν και πριν από το 2018. Παρόλο που είχα ήδη ξεκινήσει την έρευνα για το δεύτερο μυθιστόρημα, λόγω της δικής μου διάθεσης εκείνο τον καιρό αποφάσισα ν’ ασχοληθώ πρώτα με τους Ναυαγούς. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, μου πήρε περίπου τέσσερα χρόνια για να το ολοκληρώσω.

 

Σε ποια κατηγορία θα το βάζατε;

Καλώς ή κακώς, δεν είναι τόσο απλό να το εντάξω κάπου και να του φορέσω μία ταμπέλα. Πρόσφατα διάβασα μία κριτική ότι συνδυάζει στοιχεία περιπέτειας, αστυνομικού, κοινωνικού, αισθηματικού, φιλοσοφικού και πολιτικού μυθιστορήματος (το τελευταίο με εξέπληξε ευχάριστα, αν και απέχει αρκετά). Νομίζω ότι τελικά αυτή η δυσκολία ένταξης προκύπτει επειδή πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα όπου ο κάθε ήρωας έχει διαφορετικό υπόβαθρο. Άφησα τον καθένα να με τραβήξει προς τη δική του οπτική, με αποτέλεσμα ίσως ν’ αναδυθούν περισσότερα στοιχεία από περισσότερα είδη.  

 

Ποια είναι η μοίρα των ηρώων;

Η μοίρα… ξέρετε, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, δεν προμηνύει τίποτα καλό. Για να σας δώσω μία απάντηση, η μοίρα των ανθρώπων (άρα και των ηρώων) είναι η σισύφεια προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την αφετηρία. 

 

Με ποια ηρωίδα έχετε ταυτιστεί και γιατί;

Γιατί με ρωτάτε μόνο για τις ηρωίδες; Όλοι οι ήρωες, άντρες και γυναίκες, έχουν στοιχεία δικά μου, αλλά και ανθρώπων που γνωρίζω λιγότερο ή περισσότερο. Ο στενός μου κύκλος μάλλον θα με ταυτίσει περισσότερο με τον Τζοβάνι Μάνκο και τη Σοφία ντε Πάλμα. Γράφοντας με κέρδισαν και χώρεσα εύκολα στον Τόνι Σγκρο και την Καρλότα Βίτι (κι εκεί θα βρουν όσοι με γνωρίζουν αρκετά κοινά στοιχεία). Η Λόλα Φαμπιάνι κι ο Ρομπέρτο Βολτολίνι έχουν βασιστεί σε τρίτα πρόσωπα αλλά μεταφέρουν μερικές βασικές μου ιδέες. Οπότε η τράπουλα είναι μοιρασμένη.





Ποιος/ποια ήρωας/ηρωίδα σας δυσκόλεψε και γιατί;

Δεν με δυσκόλεψε ακριβώς, αλλά είναι αλήθεια ότι η Σοφία ντε Πάλμα ήθελε έναν ιδιαίτερο χειρισμό, ειδικά στην δράση της με τους άλλους παίκτες.

 

Κάθε πότε γράφετε;

Υπάρχουν περίοδοι που καταφέρνω να μπω σε πρόγραμμα και να γράψω έστω μία ώρα κάθε μέρα και άλλες που προσπαθώ να ξεκλέψω χρόνο κυρίως μέσα στα σαββατοκύριακα. Η πειθαρχία και το πρόγραμμα δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου αλλά είναι απαραίτητα στη συγγραφή.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να γράψω τις ιστορίες και τις ιδέες που πρέπει να μοιραστώ, με τον τρόπο που τις αρμόζει. Κυρίως, να είμαι ευτυχισμένη.

 

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Η λογοτεχνία μπορεί να μας σώσει.

 

Κυρία Μαλαχτάρη σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλοτάξιδο σας εύχομαι!!

Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...