Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

 



·       «ΙΧΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ» είναι ο τίτλος του νέου σας ψυχολογικού θρίλερ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

-Το «Ίχνος στον καθρέφτη» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές δόσεις αγωνίας και μυστηρίου. Με φόντο την εγκληματική δράση του δολοφόνου που ο Μάνος Βαρσάμης και η Έλσα Γληνού κυνηγούν, αναδεικνύονται οι οικογενειακές σχέσεις (ιδιαίτερα η σχέση μητέρας-γιου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρρωστημένη), το πάθος για εκδίκηση και οι συνέπειες που αυτό έχει στη ζωή των ανθρώπων, η μανία για τη δόξα και την κατάκτηση της φήμης, η εμμονή με το παρελθόν που πολλές φορές μας στοιχειώνει, η δύναμη της φιλίας και το μεγαλείο της συγχώρεσης, η αποφυγή της ευθύνης και η μετάθεσή της πάνω σε άλλους.


·       Σε τι περιπέτειες μπαίνουν πάλι οι αγαπημένοι  ήρωες του αναγνωστικού κοινού Μάνος Βαρσάμης και Έλσα Γληνού;

     Όλα ξεκινούν όταν η Έλσα, που βρίσκεται σε ένα συνέδριο εγκληματολογίας στη Ρόδο, ανακαλύπτει ένα περίεργο, μισοσβησμένο μήνυμα -μια κραυγή για βοήθεια- σε έναν καθρέφτη. Λίγο αργότερα, ένας άσημος συγγραφέας, ο Στάθης Κοντός, εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα και καταγγέλλει πως ο Γύπας, ένας διαβόητος καταζητούμενος κακοποιός, αντιγράφει την πλοκή του βιβλίου του. Ενώ στην αρχή όλοι τον αμφισβητούν, σύντομα επιβεβαιώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι η καταγγελία του είναι βάσιμη. Ο Βαρσάμης και η Γληνού έρχονται αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, προσπαθώντας να εξιχνιάσουν όχι μόνο τις δολοφονίες έφηβων κοριτσιών αλλά και τρία νέα εγκλήματα. Ρίχνονται στο κυνήγι του Γύπα, ο οποίος παίζει μαζί τους συνεχίζοντας να αντιγράφει το βιβλίο του Τουρή. Ο κατάλογος των υπόπτων είναι μακρύς και ο δολοφόνος, καλά κρυμμένος στο σκοτάδι, συνεχίζει τη δράση του προκαλώντας τον Μάνο και την Έλσα να τον ανακαλύψουν.







·       Τι ρόλο παίζει ο συγγραφέας στην πλοκή της ιστορίας;

-Ο συγγραφέας Στάθης Κοντός, ο οποίος υπογράφει το βιβλίο του με το περίεργο ψευδώνυμο Βοΐων Τουρής, παίζει καταλυτικό ρόλο στην πλοκή της ιστορίας. Είναι εκείνος που οδηγεί την αστυνομία στα ίχνη του Γύπα, παράλληλα όμως, με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του, μπαίνει και ο ίδιος στον κατάλογο των υπόπτων. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη προσωπικότητα, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τη μητέρα του, αλλά έχει κυριολεκτικά χτίσει τη ζωή του σύμφωνα με τις επιταγές της άρρωστης πλέον Αμαλίας Κοντού. Είναι, άραγε, και ο ίδιος θύμα των περιστάσεων ή μήπως εμπλέκεται άμεσα στις δολοφονίες;

·       Ποια είναι η πράσινη νεράιδα;

-Η πράσινη νεράιδα είναι το αψέντι, ένα ποτό που έχει ως βασικά συστατικά την αψιθιά, τον γλυκάνισο και τον μαραθόσπορο, το οποίο από την αρχαιότητα συνδέθηκε με τη μαγεία και τους θεούς, ενίοτε δε χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για τη θεραπεία ενός φάσματος ασθενειών, όπως η αναιμία και ο ίκτερος. Έχει χαρακτηριστικά πικρή γεύση, γι’ αυτό και κατά την παρασκευή του προστίθεται ένας κύβος ζάχαρη. Θεωρήθηκε εσφαλμένα παραισθησιογόνο, ίσως γιατί ήταν το αγαπημένο ποτό των «καταραμένων ποιητών» της Γαλλίας του 19ου αιώνα και πολλοί πίστευαν ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον τρόπο ζωής τους. Μάλιστα, η κατανάλωσή του απαγορεύτηκε στις αρχές του 1900 και στην Ευρώπη εμφανίστηκε ξανά μόλις το 1990. Βέβαια, η αψιθιά περιέχει μια χημική ουσία, τη θυιόνη, η οποία (σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις) προκαλεί σπασμούς, ακόμα και τον θάνατο. Αυτήν ακριβώς την ουσία χρησιμοποιεί ο δολοφόνος στο βιβλίο και αναγκάζει τα θύματά του να πιούν το θανατηφόρο ποτό που παρασκευάζει.

·       Πως τα καταφέρατε και γράψατε ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που δεν μοιάζει με τα προηγούμενα;

-Χαίρομαι που το λέτε αυτό, γιατί πράγματι προσπαθώ κάθε βιβλίο μου να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Βεβαίως, όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το έγκλημα. Ωστόσο, ο στόχος μου είναι η πλοκή της ιστορίας να μη θυμίζει την αντίστοιχη των υπόλοιπων βιβλίων μου, γιατί πιστεύω ότι η επανάληψη του ίδιου μοτίβου κουράζει τον αναγνώστη (αλλά και εμένα την ίδια).






·       Κάθε σας βιβλίο είναι για εσάς και ένα στοίχημα;

-Όχι, δεν νομίζω ότι έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου όταν γράφω ένα βιβλίο. Αφήνομαι στην ιστορία, προσπαθώ να προκαλέσω ανατροπές και να σκορπίσω στις σελίδες μυστήριο και αγωνία. Πιστεύω, μάλιστα, ότι αν κάποιος ξεκινήσει να γράφει ένα βιβλίο βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό του (ότι θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα ή ότι θα καταπλήξει τους αναγνώστες) το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το χάσει.

·       Υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί στη μικρή η τη μεγάλη οθόνη; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;

-Η αλήθεια είναι ότι παραγωγοί και σκηνοθέτες σφάζονται στην ποδιά μου για να δεχτώ την πρότασή τους. Προφανώς, αστειεύομαι. Όχι, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Αν, όμως, κάποιος εκφράσει ενδιαφέρον για μεταφορά κάποιου από τα βιβλία μου (ή και όλων!) στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη (η αλήθεια είναι πως στον κινηματογράφο έχω μια ελαφρά προτίμηση), πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

·       Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα;

-Ειλικρινά, δεν μου αρέσει καθόλου να δίνω συμβουλές. Όμως, αν κάτι έπρεπε να πω, θα προέτρεπα έναν νέο συγγραφέα να καταθέτει την ψυχή του στην ιστορία του, να γράφει την αλήθεια του με σεβασμό τόσο στον εαυτό του όσο και στους αναγνώστες και να μην παύει να κυνηγάει το όνειρό του. (Ορίστε, είπα ότι δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, κι έδωσα όχι μία αλλά τρεις!)

·       Τελικά μπορεί η έμπνευση να γίνει θανατηφόρα;

-Ελπίζω πως όχι. Θα ήταν πράγματι εξαιρετικά δυσάρεστο να εμπνευστεί κάποιος ένα πραγματικό έγκλημα από μια εντελώς φανταστική ιστορία.  Δεν θα ήθελα ούτε καν να σκεφτώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

·       Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

-Επειδή οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες, ας προσπαθήσουμε όλοι να κρατήσουμε (εκτός από την ψυχραιμία μας) και το χαμόγελό μας. Όταν χαμογελάμε, τα προβλήματα μοιάζουν μικρότερα κι ίσως έτσι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

 

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και εύχομαι πάντα επιτυχίες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου