Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Τζουζέππε Βέρντι Τροβατόρε [Il trovatore] 3 & 4/5 «Απόλλων» Ερμούπολη Σύρος

Όπερα σε τέσσερις πράξεις
Μουσική Διεύθυνση-πιάνο: Πάνος Λουμάκης
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Παλιούρα Φανή
Φωτισμοί: Βαγγέλης Τζιφάκης
Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" Ερμούπολης Σύρου 3 και 4 Μαΐου
Ώρα έναρξης 21.00


Ένας διαφορετικός Τροβαδούρος θα παρουσιαστεί αυτόν τον Μάιο στον Απόλλωνα της Σύρου. Ο Βέρντι με το «Il Trovatore», την δημοφιλέστερη ίσως όπερα του, δημιούργησε ένα αρχέτυπο μελόδραμα του Ρομαντισμού. Μουσικές μελωδίες, άριες, ντουέτα δημιούργησαν μια απο τις σπουδαιότερες όπερες της εποχής του. Μια όπερα απαιτήσεων, αφού μόνο οι κορυφαίοι του είδους θα μπορούσαν να σταθούν επάξια στους ρόλους που ο Βέρντι δημιούργησε.
Αυτή τη φορά ο Πάνος Λουμάκης και η Φανή Παλιούρα θα προσπαθήσουν να έρθουν πιο κοντά στην θεατρική βάση του έργου, απογυμνώνοντάς την από τα περιττά. Η φωνή συναντάει το σώμα και οι χωρίς όρια μεγαλειώδης πράξεις της όπερας συναντούν την θεατρική αντίσταση. Μια μη ρεαλιστική εκδοχή του «Il Trovatore» η οποία με την συνοδεία ενός πιάνου, θα προσπαθήσει να διακρίνει τα αισθήματα και τα συναισθήματα που δεν θα ειπωθούν ποτέ. Η φωτιά θα παλέψει με το ψυχρό φεγγάρι, σε μια μάχη που μόνο ηττημένους και πόνο μπορεί να φέρει. Οι ηθοποιοί – τραγουδιστές θα βρεθούν «γυμνοί», χωρίς ασφάλειες, να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ουσία των ηρώων τους. Ένα παιχνίδι, μια βασική σκαλέτα χρωμάτων, τέσσερις καθολικοί χαρακτήρες και μια παρτιτούρα θα είναι τα μόνα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερμηνευτές, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα χωρίς τελικό προορισμό. Αν όχι στην όπερα που αλλού μπορούμε να βρούμε τόσο ακραία Εγώ; Αν οχι στο θέατρο πού αλλού θα μπορούσαμε να βρούμε το γιατρικό;
Il Trovatore : Η υπόθεση Το έργο διαδραματίζεται βόρεια της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Ο μικρός γιος του κόμη di Luna αρρωσταίνει από τα μάγια που του έκανε μια γριά τσιγγάνα μάγισσα. Η τσιγγάνα καταδικάζεται για αυτό τον λόγο να καεί στην πυρά. Η κόρη της τσιγγάνας, η Azucena υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο της μητέρας της και αρπάζει τον γιο του κόμη με σκοπό να τον σκοτώσει. Κατά λάθος όμως σκοτώνει το δικό της παιδί και μεγαλώνει το παιδί του κόμη, τον οποίο ονόμασε Manrico σαν να ήταν δικό της. Ο άλλος γιος του κόμη διαδέχθηκε τον πατέρα του και στην Ισπανία ξεσπά εμφύλιος πόλεμος. Ο νεαρός κόμης και ο Manrico, ο τροβαδούρος, πολεμούν σε αντιμαχόμενες πλευρές. Ο κόμης μάχεται με το βασιλιά και ο Manrico με τους επαναστάτες. Τα δύο αδέρφια είναι και αντίζηλοι για την καρδιά της Leonora, η οποία είναι ερωτευμένη με τον τροβαδούρο Manrico και ελπίζει ότι εκείνος θα έρθει να την βρει. Ενώ ο κόμης εξομολογείται τον έρωτα του στην Leonora, διακόπτεται από το τραγούδι του Manrico. Ο κόμης αντιλαμβάνεται ότι ο άγνωστος είναι εκτός από αντίζηλος του και εχθρός του στον πόλεμο. Ο κόμης συλλαμβάνει τον Manrico ενώ η Leonora του ζητά να τον αφήσει ελεύθερο και ως αντάλλαγμα του προσφέρει τον εαυτό της. Ο κόμης δέχεται να ελευθερώσει τον Manrico αλλά η Leonora παίρνει δηλητήριο κρυφά. Ο κόμης θυμωμένος διατάζει την εκτέλεση του Manrico. Η Azucena τότε του αποκαλύπτει ότι σκότωσε τον ίδιο του τον αδελφό.
Μουσική διδασκαλία, πιάνο -Πάνος Λουμάκης
Σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια: Παλιούρα Φανή
Κόμης Ντι Λούνα Νικόλας Καραγκιαούρης
Ατσουτσένα Φωτεινή Αθανασάκη
Λεονόρα Έλλη Αναστασοπούλου
Μανρίκο Χρήστος Δεληζώνας
Αφήγηση - Φανή Παλιούρα
Υποκριτική διδασκαλία -Μιλτιαδης Φιορετζης

Φωτισμοί - Βαγγέλης Τζιφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου