Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ένα "μυθικό" κονσέρτο που θα μας φέρει στο Τώρα.

Ο ευρηματικός συνθέτης Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος διηγείται, μέσα από τις μελωδίες του, το «Μύθο της Αμάλθειας».
Συνδυάζοντας εύστοχα τους ρυθμούς του χθες και του σήμερα, ο συνθέτης Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος παρουσιάζει το «Μύθο της Αμάλθειας», μια ιστορία με έντονο συμβολισμό και πινελιές ρομαντισμού.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μίξη αφήγησης και μουσικής, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 6 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη
στις 21.15 
στο GiocondArt café, με ελεύθερη είσοδο.
Μαζί με τον Σωτήρη- Νικόλα Κάσσο θα βρεθεί το σύνολο Ιέραξ και η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη. Στο ρόλο του αφηγητή, ο ίδιος ο συνθέτης.
kassos4
Σωτήρης Νικόλας Κάσσος
 
kassos6
Σωτήρης Νικόλας Κάσσος
Η υπόθεση
Ο Μύθος της Αμάλθειας είναι μια συμβολική εξιστόρηση των δυνάμεων που μας κυβερνούν. Ο Έρως, το Χάος και ο Χρόνος… Οι ήρωες μέσα από τους οποίους υφαίνεται το δράμα της δημιουργίας και της καταστροφής…
Πρωταγωνίστρια, η Αμάλθεια, ένα πλάσμα που ανήκει σε κάποιο άλλο σύμπαν.
Ο ήρωάς μας πρέπει να υποστεί μια κατάρα, αυτή της αιώνιας ζωής. Όμως, θα βιώσει το γήρας της Αμάλθειας, ως ποινή της ύβρεως για την απελευθέρωση της τελευταίας από τα δεσμά της. Με την Αμάλθεια θα είναι ερωτευμένος αιωνίως. Η ισορροπία, όμως, δεν θα έρθει ποτέ...
Μια παράσταση που μοιάζει με τα βιβλία μυθολογίας που διαβάζαμε μικροί αλλά και με αρχαία τραγωδία.
Αυτή την εμπνευσμένη ιστορία, λοιπόν, με τον έντονο συμβολισμό «ντύνει» μελωδικά ο συνθέτης. Ο ίδιος σημειώνει: «Η μουσική αντικατοπτρίζει προσωπικές στιγμές των ηρώων. Οι στίχοι πηγάζουν από τις σκέψεις, από τους εσωτερικούς διαλόγους και τα πάθη των πρωταγωνιστών. Ο συμβολισμός του κειμένου διατηρείται στις μελωδίες, οι οποίες θα μπορούσαν από μόνες τους να ανήκουν σε γρηγοριανό ύμνο, με την ενορχήστρωση ωστόσο να ακολουθεί σύγχρονο ύφος».
Ταυτότητα
Ο Μύθος της Αμάλθειας
Πότε: 6 Απριλίου, στις 20:30
Πού: GiocondArt café, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Ιλίσια, τηλ.: 215 5014291
Είσοδος: ελεύθερη
Σύνολο Ιέραξ:
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Στέφανος Α. Γιαννόπουλος
Σύνθεση, αφήγηση: Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος
Ερμηνεία: Εβίτα Χιώτη
poster kassos  amaltheia
 cid ii 153c1a41b499e9a8
Σωτήρης Νικόλας Κάσσος, συνθέτης Εβίτα Χιώτη, σοπράνο
 
 cid ii 153c1a432c4987e1
Εβίτα Χιώτη, Σοπράνο
 cid ii 153c1a458812cd92
Ίωνας Κουρμπανάς, βιολί
 
 cid ii 153c1a45692440c3
Στέφανος Α. Γιαννόπουλος, τσέλο
 cid ii 153c1a4623504a47
Σύνολο Ιέραξ - Σωτήρης Νικόλας Κάσσος, συνθέτης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος / Μουσικός, Συνθέτης.
Τελειόφοιτος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ). Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική, το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Ο ίδιος εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα.
Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις «Ψύξις» και «Ροή» για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.
Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της UNESCO και της Delian Society - Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-.Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 2012.
Ακούστε ένα δείγμα της δουλειάς του Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείτε να δείτε εδώ
ή εδώ
Εβίτα Χιώτη/ Υψίφωνος
Η σοπράνο Εβίτα Χιώτη κατέχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Παράλληλα, σπούδασε βιολί, θεωρητικά, κλασικό χορό και μαθήματα υποκριτικής.
Τον Ιανουάριο 2014 διακρίθηκε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής της UNESCO αποσπώντας το Β’ Βραβείο.
Έχει λάβει μέρος σε masterclasses κλασικού τραγουδιού με διακεκριμένους καθηγητές και σολίστ ενώ έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και gala όπερας σε μεγάλες αίθουσες της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.ά) καθώς και σε Πάρο, Χίο και στη Σύρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αιγαίου (Greek Opera Studio – 2015) ερμηνεύοντας το ρόλο της Mathematician από την όπερα για παιδιά “Many moons” – C. Dougherty και αποσπάσματα από τους ρόλους: Zerlina (Don Giovanni), Musetta (La Bohème), Papagena (Die Zauberflöte).
Ως σολίστ έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το εργαστήριο “OperArt”, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου, τους Opera Chaotique, ενώ ως μέλος φωνητικών συνόλων έχει συμπράξει με τους “Eklipsis Vocal Ensemble”, “Oper(O)” και «Όπερες των Ζητιάνων».
Από το 2012 ανήκει στο πρόγραμμα νέων λυρικών τραγουδιστών της Συμμετοχικής Όπερας του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Τελευταία, την είδαμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην όπερα «Φόνισσα» του Γ. Κουμεντάκη να ερμηνεύει το ρόλο της Τούλας, υπό τη διεύθυνση του Β. Χριστόπουλου σε σκηνοθεσία του Α. Ευκλείδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  Οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου   Μια φορά ήταν ο κ...