Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

TΟ ΔΩΜΑΤΙΟ (η ταινία μας άρεσε πολύ αλλά το βιβλίο είναι ακόμα καλύτερο…)

Βράδυ Τετάρτης. Στο Village χαμός! Τελικά το σινεμά δεν θα πεθάνει ποτέ! Βγάλαμε εισιτήρια για «το Δωμάτιο» και καθίσαμε στη πρώτη σειρά. Το αρνητικό: μια θεόρατη οθόνη. Το θετικό: πολύ κοντά στην έξοδο κινδύνου! Η ταινία ξεκίνησε. Σε βάζει αμέσως «μέσα» καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Και οι δυο πρωταγωνιστές άψογοι! Τόσο η μάνα όσο και ο πιτσιρικάς. Το κακό: στα 45’ γίνεται η μεγάλη απόδραση, η δράση δεν διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά, μετά αρχίζει και χαλάει το πράγμα – εύχεσαι να τελειώσει.




ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΜΑ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ έχει κάτι μαγικό. Από την αρχή σε βάζει μέσα στο ίδιο το δωμάτιο και τα ζεις όλα από πολύ κοντά. Ο τρόπος που το έγραψε η συγγραφέας σε κάνει να πιστεύεις ότι η ιστορία γράφτηκε εξολοκλήρου από τον ίδιο τον πεντάχρονο πρωταγωνιστή. Η σχέση μάνας και γιού, ο τρόπος που μιλάνε, η καθημερινότητά τους δείχνει ότι για αυτούς δεν υπάρχει έξω. Στο βιβλίο υπάρχουν βασικές λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν στην ταινία, για παράδειγμα: προσπαθούν κάποια στιγμή να φτιάξουν ένα μέτρο και να μετρήσουν το μέγεθος του δωματίου που ζούνε, πόσα τετραγωνικά είναι, για να τους φύγει η απορία. Επίσης μέσα στη κλινική κάθονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο μικρός αρπάζει γρίπη – λογικό αφού στον έξω κόσμο υπάρχουν χιλιάδες μικρόβια. Όσοι ενθουσιαστήκατε με την ταινία καλό είναι να διαβάσετε και το βιβλίο. Όσοι βαρεθήκατε να πάτε στο σινεμά να τη δείτε διαβάστε το βιβλίο: είναι εξαιρετικό!

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ







ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΕΜΑ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1969 και είναι η μικρότερη σε μια οικογένεια με οχτώ παιδιά. Ο πατέρας της ήταν κριτικός λογοτεχνίας ενώ η ίδια πήρε με διάκριση το πτυχίο της στις τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με διδακτορική  διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το 1998 μετακόμισε στον Καναδά και πήρε την καναδική υπηκοότητα το 2004. Σήμερα ζει στο Οντάριο με την οικογένειά της. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα, τα οποία έχουν λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα, συλλογές διηγημάτων, λογοτεχνικά δοκίμια κ.ά. Το μυθιστόρημα ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ έχει τιμηθεί με το Βραβείο Rogers WritersTrust και ήταν ση βραχεία λίστα του Βραβείου BOOKER το 2010.

    
  


    

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Ο καημός κάθε γυναίκας | Έρικα Γιονγκ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 127 Τίτλος: Ο καημός κάθε γυναίκας Συγγραφέας: Έρικα Γιονγκ ISBN: 978-960-208-536-3 Σχήμα: 14 x 21 εκ....