Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 8 έως 14 Μαρτίου

Τρίτη 8 Μαρτίου, μεσημέρι: Ημέρα της Γυναίκας στο Πέραν «είμαι γυναίκα του γλεντιού»

Την Ημέρα της Γυναίκας, γλεντάμε από το μεσημέρι στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» με τα πιο ωραία λαϊκά τραγούδια, τραγούδια που όλοι έχουμε χορέψει, που σημάδεψαν γενιές,  τραγουδιούνται ακόμη και δε θα σταματήσουν ποτέ να τραγουδιούνται επειδή εκφράζουν με τρόπο μοναδικό τα συναισθήματα μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων.

Με τους: Κατερίνα Τσιρίδου–τραγούδι/κρουστά, Γιώργο Ρόκα–μπουζούκι, Βασίλη Προδρόμου–τραγούδι/κιθάρα, Dasho Kurti-ακορντεόν και Νίκο Πρωτόπαπα–κιθάρα/τραγούδι.
Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο, Μπαρ: 3,00 ευρώ/άτομο.
Έναρξη: 16.00΄. 

Τρίτη 8 Μαρτίου, βράδυ: Ημέρα της Γυναίκας στο Πέραν «απόψε σκανταλιάρα μου!!!»

Μια πολύ κεφάτη «Βραδιά» της Γυναίκας υπόσχονται να μας χαρίσουν την Τρίτη 8 Μαρτίου, η Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι-μπαγλαμάς), ο Σπύρος Πατράς (μπουζούκι-τραγούδι) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-τραγούδι) στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», με ένα πρόγραμμα με πολυαγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο, Μπαρ: 3,00 ευρώ/άτομο.
Έναρξη: 22.30΄. 



Πέμπτη 10 Μαρτίου: Ηρακλής Βαβάτσικας «συνομιλία με τον Αντώνη Αμιράλη»
-το ακορντεόν στην ελληνική μουσική-

Η Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄, είναι αφιερωμένη στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, με μια σόλο παρουσίαση ορχηστρικών κομματιών, στο πρώτο μέρος, και τραγουδιών, στο δεύτερο, από τον δεξιοτέχνη του ακορντεόν και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου, αλλά και την πρώτη περίοδο που ηχογραφήθηκε το ρεμπέτικο από τις φωνογραφικές εταιρίες που προσέτρεξαν στην Αθήνα από Ευρώπη και Αμερική για να καταγράψουν ένα καινούργιο, πλούσιο σε ηχοχρώματα και ρυθμούς είδος την εποχή εκείνη. Τον συνοδεύει στο τραγούδι και την κιθάρα ο Κώστας Καλαφάτης.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν», και αφορά στην παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».

Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός  μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.

Αφιερωμένες  -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.
Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο. 


Παρασκευή 11 Μαρτίου: Γιώργος Ξηντάρης - Κατερίνα Τσιρίδου  «γκελ, γκελ, καϊξή»

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00΄, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε. Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).
Είσοδος: Τραπέζι: menu από 20,00 ευρώ/άτομο ή εισιτήριο 5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο.
Μπαρ: 3,00 ευρώ/άτομο.
Πληροφορίες menu στον σύνδεσμο: http://www.peran.gr/menu/menu-prosfores

Σάββατο 12 Μαρτίου: στο καφέ-αμάν του «Πέραν»

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.30΄, η γνωστή  ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.
Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ρία Ελληνίδου-τραγούδι/κρουστά, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς-κοντραμπάσο, Ανδρέας Νιάρχος –κρουστά.
Είσοδος: Τραπέζι: menu από 20,00 ευρώ/άτομο ή εισιτήριο 5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο.
Μπαρ: 3,00 ευρώ/άτομο.
Πληροφορίες menu στον σύνδεσμο: http://www.peran.gr/menu/menu-prosfores




Κυριακή 13 Μαρτίου: ο Βαγγέλης Κορακάκης στο «Πέραν»
Τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Βαγγέλη Κορακάκη φιλοξενεί στη σκηνή του το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» την Κυριακή 13 Μαρτίου, στις τρεις το μεσημέρι. Θα μας πει τραγούδια δικά του, αλλά και πολλά από τα καλύτερα λαϊκά άλλων δημιουργών. Μαζί του ο Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι-τραγούδι), η Ανατολή Μαργιόλα (τραγούδι), ο Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν) και ο Γιώργος Φουντούκος (κιθάρα).
Ο Βαγγέλης Κορακάκης γεννήθηκε στην Καισαριανή. Ήταν εννιά χρονών όταν πρωτοήρθε σε επαφή με το μπουζούκι. Από τότε συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές, κυκλοφόρησε πολλούς προσωπικούς δίσκους, εμφανίστηκε ζωντανά σε μουσικές σκηνές, συναυλίες, στην τηλεόραση. Και δεν έπαψε ποτέ να αποδεικνύει με το έργο του την αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι: «Εμείς δεν έχουμε τη σπουδαία τεχνολογία. Εκείνο που έχουμε εμείς, είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός…», είχε πει σε μια συναυλία στην Σέριφο.
Είσοδος: Τραπέζι: menu από 20,00 ευρώ/άτομο ή εισιτήριο 5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο. Μπαρ: είσοδος 3,00 ευρώ/άτομο.
(Για παιδιά κάτω των οκτώ ετών δεν ισχύει η ελάχιστη κατανάλωση και η είσοδος είναι ελεύθερη.)
Πληροφορίες menu στον σύνδεσμο: http://www.peran.gr/menu/menu-prosfores



Καθαρή Δευτέρα 14 Μαρτίου: Καθαρή Δευτέρα με τους «Rebetien»

Την Καθαρή Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις τρεις το μεσημέρι, οι «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος-μπουζούκι/τραγούδι, Κωστής Κωστάκης-κιθάρα/τραγούδι, Αυγερινή Γάτση-ακορντεόν/πιάνο/τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας-βιολί/μπαγλαμάς) μας ταξιδεύουν με γιορτινή διάθεση στην περίοδο του μεσοπολέμου με τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Όσοι βρεθούν αυτήν τη μέρα στο «Πέραν» θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το σαρακοστιανό μας μενού, όπως απαιτεί η παράδοση.  Εκτός από τα γνωστά παραδοσιακά εδέσματα, προτείνουμε Πολίτικες σουπιές με σπανάκι, μακαρονάδα του Βοσπόρου, ταραμοσαλάτα της Λωξάντρας. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα νέα μας πιάτα.
Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο. Ελάχιστη κατανάλωση: 10,00 ευρώ/άτομο. (Για παιδιά κάτω των οκτώ ετών δεν ισχύει η ελάχιστη κατανάλωση και η είσοδος είναι ελεύθερη.)








Κρατήσεις: 210-25.33.896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου