Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τα βιβλία του Γουίλιαμ Γκογιέν από τις Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 




Ο Τσαρλς Γουίλιαμ Γκόιεν ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος, συγγραφέας διηγημάτων, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μοντέρ και δάσκαλος. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη στο Ανατολικό Τέξας το 1915 και πέθανε στο Λος Άντζελες στις 30 Αυγούστου του 1983.






Το σπίτι των αναπνοών

 

“Υπήρχε ακόμα ο μικρός ποταμός Τσάριτι που έζωνε από παντού την πόλη και τη στόλιζε με μια φαρδιά γιρλάντα από ταφτά...”

 

Με παρόμοιες ψηφίδες μνήμης ο άντρας που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ αυτή τη μικρή πόλη του Τέξας, δίπλα σ’ ένα μικρό ποτάμι ανασυνθέτει αισθαντικά το τοπίο της παιδικής του ηλικίας και ανασύροντας μέσα από την απεραντοσύνη του χρόνου μια σειρά από συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα δίνει το χρονικό της αργής γοητευτικής αλλά και συχνά επώδυνης συνειδητοποίησης ενός ανθρώπινου όντος που, αν και δεν είναι παρά ο εαυτός του, αφορά όλους μας.

 







Ο ερμαφρόδιτος

Ο Αρκάντιο είναι μια ιδιοτροπία της φύσης. Ερμαφρόδιτος, παραδίνεται από μικρός στις ηδονές και προσφέρεται σαν θέαμα στα πανηγύρια. Όταν αρχίζει να καταλαβαίνει τον κόσμο, δραπετεύει απ’ το Τσίρκο κι αρχίζει την αναζήτηση των γονιών του. Οι περιπλανήσεις του θα τον φέρουν κοντά σε ανθρώπους άλλοτε τρυφερούς κι άλλοτε βίαιους, θα πιστέψει ότι βρήκε τη σωτηρία στο Θεό. Μήπως όμως αυτό δεν είναι παρά μια ακόμα εκδήλωση του διαταραγμένου γενετικού του κώδικα; Ο Αρκάντιο παραληρεί και μέσ’ απ’ το παραλήρημα αυτό ο συγγραφέας ανιχνεύει το δικό του εργαλείο αναγνώρισης των πραγμάτων: τη γλώσσα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Xώρα της Κλιμακτηρίου» της Κικής Μαυρίδου, συνεχίζεται και το Μάιο στον Πολυχώρο VAULT

  Και το Μάιο συνεχίζεται στον Πολυχώρο VAULT το νέο έργο της Κικής Μαυρίδου   « Η Ιοκάστη Γιουξουάν στή Xώρα της Κλιμακτ...