Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Βιβλιοπρόταση | Ο ήρεμος Ντον | Μιχαήλ Σολόχοφ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 




Ο Μιχαήλ Σολόχοφ, γιος αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1905 στο μικρό χωριό Κρουζιλίν, κοντά στον ποταμό Ντον, από μητέρα Κοζάκα και Ρώσο πατέρα. Το 1917, με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, εγκατέλειψε το σχολείο και κατατάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό. Το 1922 εγκαταστάθηκε στη Μόσχα όπου έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές. Συγχρόνως, έγραψε διηγήματα τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1926, και ενώ ο Σολόχοφ έχει εντωμεταξύ επιστρέψει στο χωριό του, εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων του, “Διηγήματα του Ντον”. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1925, είχε αρχίσει να γράφει το πιο επικό και γνωστό μυθιστόρημά του, “Ο ήρεμος Ντον”, με το οποίο ασχολήθηκε 15 ολόκληρα χρόνια. Το 1932 έγινε μέλος του ΚΚΣΕ, το 1958 μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1961 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ. Από το 1939 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1941 τιμήθηκε με το βραβείο Στάλιν. Το 1955 συνόδευσε στις ΗΠΑ τον Χρουστσόφ. Το 1965 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε το 1984. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: “Ο ήρεμος Ντον”, “Ξεχερσωμένη γη” και “Η μοίρα ενός ανθρώπου”.









Η εποποιία “Ο ήρεμος Ντον” (Βραβείο Νόμπελ 1963) είναι το πιο αξιόλογο έργο της παγκόσμιας αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας βλέπει τα γεγονότα με τα μάτια του εργαζόμενου που στη δύσκολη μοίρα του προστέθηκαν καινούργια μαρτύρια. Ο Σόλοχοφ είναι ο αγαπημένος συγγραφέας των νέων που αγωνίζονται στην πρωτοπορία για την παγκόσμια ειρήνη. Έδειξε με απλό και παραστατικό τρόπο τι είναι η πραγματική προλεταριακή επανάσταση, τι προσπάθειες χρειάστηκαν για την επιτυχία της στην ΕΣΣΔ, πόσο αίμα χύθηκε και πως, τέλος, εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο η πιο δημοκρατική εξουσία -η Σοβιετική εξουσία- στο ένα έκτο της γήινης σφαίρας.

Το μυθιστόρημα “Ο ήρεμος Ντον” είναι το έργο που βοηθάει να καταλάβει κανείς τι είναι στην ουσία σοσιαλισμός και ακόμη τι είναι σοσιαλιστικός ρεαλισμός στη λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου