Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ένα καλοκαίρι γεμάτο βιβλία!!! Βιβλία για αναγνώστες με απαιτήσεις...

 


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

«4 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ;» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

Τέσσερις σουρεάλ ιστορίες μυστηρίου. Τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες γεμάτες μαύρο χιούμορ, σκάνδαλα, έρωτα και αγάπη. Τέσσερις ξεχωριστοί – πρωτότυποι ήρωες και ηρωίδες που ζουν το δικό τους δράμα. Ένας ερωτοχτυπημένος τζίτζικας με ονοματεπώνυμο παρακαλώ που κατοικεί στην όμορφη Κύθνο και ψάχνει την πεταλούδα του. Η γνωστή σε όλους μας Στρουμφίτα στήνει γύρω της ολόκληρη πλεκτάνη για να τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Η διάσημη συγγραφέας Σάντρα Δελλή που πουλάει αβέρτα βιβλία και της αρέσει να «αρέσει» και τίποτα άλλο και ένας γιατρός που έχει πεθάνει (;) και δεν το ξέρει.

Όλοι βάζουν ένα άδοξο τέλος στη ζωή τους ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Και ιδού το ερώτημα: τα καταφέρνουν να αυτοκτονήσουν ή απλά μένουν στην προσπάθεια;

Ένα βιβλίο για να ξεχαστείς αλλά και να προβληματιστείς.





ΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΓΕΡΟΝΤΑΣ «Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

Ο τόμος συγκεντρώνει την πεζογραφική διαδρομή μερικών δεκαετιών, πράγμα που αποτελεί πάντοτε ένα ενδιαφέρον ρίσκο για έναν συγγραφέα, καθώς το λογοτεχνικό ωρίμασμα είναι δύσκολο να κρυφτεί, συχνότερα δε, εκθέτει τον γράφοντα. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις πιο ευτυχείς, όπως το βιβλίο αυτό, όπου η εξέλιξη και ο πλούτος ανασυνθέτουν στην πορεία τους, αναδρομικά θα έλεγε κανείς, τη μοναδική του υπογραφή.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ «ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΘΑΡΜΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Ιανουάριος 1973

Οι απρόσµενες συγκυρίες της ταραγµένης αυτής εποχής, οδηγούν τον γοητευτικό νεαρό, Γρηγόρη Παπαδόπουλο, να καταλήξει από απλός Ανθυπολοχαγός του Πεζικού, ένας κατάσκοπος στο Παρίσι. Για λογαριασµό ποιανού όµως;

Ίντριγκες, προδοσίες, ψέµµατα, ερωτικά παιχνίδια, αλλά και δολοφονίες, εξελίσσουν τον πρωταγωνιστή µας σε έναν αληθινό αντιήρωα, το όνειρο του οποίου για κοινωνική και οικονοµική ανέλιξη, θα γίνει εντέλει εφιάλτης.

Μια απίστευτη περιπέτεια που ξεκινά στους πορτοκαλεώνες του Άργους και εξελίσσεται σε Ελλάδα, Αµερική, Γαλλία, ∆υτική Γερµανία και Αγγλία. Σαν άλλος Τζέι Γκάτσµπυ, ο Γρηγόρης θα πέσει στη µόνη παγίδα που ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει: Να αφήσει µια γυναίκα να τινάξει τα πάντα στον αέρα, το δικό του «πράσινο φως στην άκρη του µόλου»…

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, µε αγωνία, ερωτισµό, ανατροπές και το άρωµα µιας παλιάς, αλλόκοτης εποχής.

 

 

 



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΜΟΣ «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Σίλβια Κώτσου έχει επιστρέψει στη Χαλάστρα, όπου μεγάλωσε, μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες της. Εργάζεται ως δύτρια στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα Αξιού. Η Σίλβια και οι κόρες της έχουν επιζήσει μιας εγκληματικής επίθεσης στην Αθήνα, κατά την οποία δολοφονήθηκαν ο πατέρας της και ο άντρας της. Το παρελθόν εμφανίζεται και πάλι μπροστά της, όταν ο δικηγόρος της οικογένειάς της ανασύρεται νεκρός από τη θάλασσα των μυδιών. Το πρόσωπό του είναι βαμμένο με γυναικείο μακιγιάζ. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Λάζος. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, καθώς η Σίλβια Κώτσου κρύβει το κλειδί της υπόθεσης, τους Νυχτοβάτες.

 

Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Σίλβια Κώτσου και τον αστυνόμο Λάζο.

 



ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ «ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο Αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μια υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις θανατηφόρες φλόγες του Τσέρνομπιλ με σκοτεινά σπίτια στον λαβύρινθο της Κωνσταντινούπολης και με εγκαταλειμμένα βαγόνια πίσω από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δυσκολεύεται να διακρίνει σωστά εχθρούς από συμμάχους και, ραγισμένος ο ίδιος, επιχειρεί να τα βάλει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα.

 









ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Παραμονές Χριστουγέννων, στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αγγελία ενός άγνωστου, αυτοαποκαλούμενου «εκκεντρικού», εκατομμυριούχου, που προσφέρει το έπαθλο των εκατό χιλιάδων ευρώ σε όποιον αντέξει να παραμείνει έγκλειστος στην απομονωμένη και φημολογούμενη ως στοιχειωμένη έπαυλη Σαντρέλλι, στη βορειανατολική Κέρκυρα.

Φτάνοντας εκεί, οι πέντε παίκτες διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τα προσωπικά τους αδιέξοδα, όπως ο εθισμός από τον τζόγο, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η διαρκής βιοπάλη και η μετανάστευση, η δυσβάσταχτη αναπηρία, η αδυναμία αντιμετώπισης των οικογενειακών αναγκών αλλά και ενός άδικου εκβιασμού, τους φέρνουν αντιμέτωπους με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα ανεξήγητα «μεταφυσικά» φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές και τη λογική τους, ενώ οι αιφνίδιοι και μυστηριώδεις θάνατοι, του ενός μετά τον άλλον, εξωθούν τους εναπομείναντες στα άκρα. Η απόγνωση, ο φόβος και η σταδιακή αποκτήνωση θα καθοδηγήσουν τα αβέβαια βήματά τους, αναγκάζοντάς τους να ανακαλύψουν τα σκοτεινά και ανεξερεύνητα βάθη της ψυχής τους, όπως και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν.

 

Ένα ατμοσφαιρικό, ψυχογραφικό θρίλερ μυστηρίου, που διεισδύει στο άβατο της ανθρώπινης ψυχής, η οποία όταν εξωθείται στα άκρα και πέρα από τα όριά της, νομοτελειακά έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τη σκοτεινή ύλη που κρύβει μέσα της.

 



 




SARA PROFETA «18 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ» ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Στη ζωή της τα δύσκολα είτε την κυνηγούσαν είτε τα κυνηγούσε συνειδητά. Και τα ξεπερνούσε πάντα, γιατί είχε μια δύναμη ανεξάντλητη, γιατί ήταν φτιαγμένη από φωτιά.

Γεννημένη μέσα στη μουσική, μια σύγχρονη αμαζόνα, μια γυναίκα ανεξάρτητη, δυναμική, ζωντανή, εξωστρεφής και με χιούμορ, έβαλε τους πιο δύσκολους στόχους, κατέκτησε το πιο ισχυρό αντρικό κάστρο και ξεχώρισε. Στη συνέχεια άφησε την καρδιά της να γεμίσει από μια αγάπη δίχως προηγούμενο, δίχως όρια, δίχως μέτρο, ζώντας ένα πρελούδιο ευτυχίας, τρέχοντας στα όρια μιας θύελλας, χωρίς να τη νοιάζει πού θα την πετάξει ή πώς θα την αφήσει όταν σταματήσει.

Ήταν η αγάπη του Μάρκου που έκανε τον κόσμο να γυρίζει. Δεν έβλεπε, δεν έδινε σημασία στα ίχνη που άφηνε στον δρόμο της ο όλεθρος, που την πλησίαζε ακάθεκτος. Τότε άλλαξε, έγινε σκληρή, κυνική, σαρκαστική, κυνηγώντας την ευκαιριακή απόλαυση και κρατώντας θαμμένη εκείνη τη συναρπαστική γυναίκα που ήταν κάποτε, που είχε ένα έντονο «ζαμανφού» να κυματίζει στην κορυφή της, πιστεύοντας πως τα είχε καταφέρει, πως είχε επιβιώσει.

Από τον υπέροχο Μάρκο, στον μυστηριώδη Τζέιμς, 2.750 και 18 μέρες μετά δρόμος…

 

Με γραφή καθηλωτική, με πηγαίο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, η συγγραφέας μάς παρασύρει στον συναρπαστικό κόσμο της ηρωίδας της, μιας γυναίκας που αξίζει να γνωρίσουμε.

 

 


ΕΥΑ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗ

«Η ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ» ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Στο Γουαδαλέστ της Ισπανίας μια νεαρή κοπέλα, χρήστης ουσιών, ζει με τη μητέρα της μια τραγική καθημερινότητα έπειτα από το δυστύχημα του αδελφού της. Δύο χρόνια μετά η αγάπη μπαίνει στη ζωή της, η απομάκρυνση από την τοξική μητέρα της και η αποκοπή της από τα ναρκωτικά δείχνουν να την αλλάζουν θετικά. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα την ενημερώνει για τον πιθανό δολοφόνο του αδελφού της και αποφασίζει να το ανακαλύψει. Η ζωή της περιπλέκεται αρνητικά έπειτα από τούτη την παρόρμηση.

Αποφασισμένη να λύσει το μυστήριο, έρχεται σε επαφή με μια προβληματική οικογένεια που της θυμίζει δικά της παιδικά τραύματα και θλιβερά οικογενειακά γεγονότα. Η απαγωγή του παιδιού τους και μια σειρά από απρόσμενες δολοφονίες, που ακολουθούν με παράδοξο τρόπο, θα καταστρέψουν την ήρεμη ζωή που είχε χτίσει. Το επικίνδυνο και σκοτεινό παρελθόν της επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο επιθεωρητής Μπάριος και η υπαστυνόμος Χερνάντες της αστυνομίας του Αλικάντε καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του παιδιού και να ξετρυπώσουν από τη φωλιά της την πραγματική αλεπού που διαπράττει τους φόνους.

Ό,τι καταπιέζεις επανέρχεται με φόρα για να σε διαλύσει. Οι αλεπούδες παραμονεύουν, η τρέλα παραμονεύει… Μείνε μακριά από τη «Φωλιά της αλεπούς»!

 

Με γραφή ξεχωριστή, πλοκή καταιγιστική και χαρακτήρες ανεπανάληπτους, η χαρισματική συγγραφέας πλάθει ένα αλησμόνητο αστυνομικό θρίλερ αξιώσεων!





ΘΑΛΕΙΑ Π. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ «ΑΛΚΗΕΣΣΑ» ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Το φθινόπωρο του 1147 μ.Χ. εισβάλλουν στη Θήβα και στην Κόρινθο οι Νορμανδοί του Ρογήρου Β΄ της Σικελίας, με κύριο στόχο τους την ακμάζουσα μεταξοβιοτεχνία, τους εξειδικευμένους εργατοτεχνίτες και την πολύτιμη τεχνογνωσία τους. Μεταξύ των αναρίθμητων λαφύρων και αιχμαλώτων στις κατάφορτες γαλέρες του αρχιναυάρχου Αντιοχέα, βρίσκονται αλυσοδεμένα και δύο δεκατριάχρονα κορίτσια: η Αλκήεσσα και η Αγαπία, που ανήκουν πλέον στον ρήγα της Πανόρμου.

Η Αλκήεσσα, ξεριζωμένη βάναυσα από την πατρίδα και την οικογένειά της, οδηγείται ως κεντήστρα στα εργαστήρια μεταξωτών του παλατιού. Αργότερα, μεταφέρεται στο αρχοντικό του νορμανδού ιππότη ντ’ Ανβίλ, ως προστατευόμενή του. Η Αγαπία, μαζί με τον παιδικό της φίλο Δαβίδ, οδηγούνται στα βαφεία των μεταξωτών νημάτων.

Δύο προσωπικότητες εκ διαμέτρου αντίθετες, με καταβολές, βιώματα, παιδεία και ένστικτα που διαφέρουν βαθιά, θα συνυπάρξουν από ένα καπρίτσιο της Μοίρας και των ανθρώπων. Ο θρησκευτικός φανατισμός της εποχής, τα ανίερα κρυφά πάθη και οι καταπιεσμένοι πόθοι, οι διαρκείς συνωμοσίες και δολοπλοκίες, οι δολοφονίες αθώων και ενόχων, τα βίαια ένστικτα και η επιβολή της διαστροφής στην αθωότητα, θα αλλοιώσουν το αρχικό πεπρωμένο των κοριτσιών με τραγικές συνέπειες.

 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων και μια αλληγορία του παρόντος, με πλοκή καταιγιστική, διαρκείς ανατροπές και απρόβλεπτη κορύφωση, που καθηλώνει τον αναγνώστη, αφήνοντας ανεξίτηλες εντυπώσεις!

 

 



ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ «ΝΗΣΟΣ ΘΕΡΟΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

«Μόνο μη μου ζητήσετε να λύσω το πρόβλημα της ατεκνίας», τους το ξέκοψε ο καπετάν Διαμαντής. «Το σπέρμα μου κουβαλάει πιο πολύ ιώδιο κι από τραυματιοφορέα. Το πιθανότερο είναι να γεμίσω το νησί γοργόνες…»

Μια Χώρα πιο λευκή κι από νεκροταφείο Εσκιμώων. Μια μαύρη γάτα που περιπολεί στ’ ασβεστωμένα σοκάκια. Μια άδεια εκκλησία κι ένα φισκαρισμένο μπορντέλο. Μια καραβιά εξαφανισμένοι τουρίστες. Ένας σταυρός βυθισμένος στον πάτο του λιμανιού. Τρεις γαβάθες θανατερό τζατζίκι. Μια κλεμμένη σωβρακοφανέλα αγροφυλακής. Ένα δοχείο νυκτός γεμάτο παθιασμένα δάκρυα. Ένας απελπισμένος έρωτας. Μια διαολεμένη ναυτική βεντέτα. ΤΙ ΦΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ;

 

Το πιο κεφάτο, το πιο φευγάτο μυθιστόρημα που θα διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι.




 

ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ «Η 13η ΠΥΛΗ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Η Μέρεντιθ Ο’Ντόνοβαν, μια νεαρή Ιρλανδέζα, ζει με τον εξάχρονο γιο της Ίαν στο Κόρταουν, μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε αμέσως μόλις το παιδί διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Ο μικρός δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με τη συμπεριφορά του που κάποιες φορές φτάνει τη μητέρα του στα όριά της. Ώσπου μια μέρα αρχίζει να αντιδρά σχεδόν παρανοϊκά. Ζωγραφίζει με μανία περίεργες εικόνες, επαναλαμβάνει άγνωστες λέξεις και αναφέρει μέρη και ονόματα που η ίδια δε γνωρίζει, ζητώντας να τον πάει στη μητέρα του. Η μόνη που φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τα λόγια του είναι η αδελφή της, Σίρλεϊ, που είναι δασκάλα. Όλα όσα αναφέρει ο ανιψιός της, δείχνουν να έχουν σχέση με το ελληνικό νησί Κρήτη. Πώς είναι όμως δυνατόν ένα εξάχρονο παιδί, που δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει, να γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες για μέρη και ονόματα αυτού του ελληνικού νησιού; Η συμπεριφορά του μικρού είναι τόσο αλλόκοτη που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά· τέτοια που οι δύο γυναίκες αποφασίζουν να επισκεφτούν το νησί. Με μοναδικά στοιχεία έρευνας τις ζωγραφιές του, λέξεις και ονόματα, οδηγούνται σε ένα χωριό του Λασιθίου, την Ανατολή, όπου μισό αιώνα πριν συνέβη ένα τραγικό γεγονός, με μία περίεργη εξαφάνιση που ρήμαξε οικογένειες και στιγμάτισε το χωριό. Και ο Ίαν φαίνεται να έχει σχέση με το γεγονός αυτό…

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΑΔΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ 13η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ.




 

ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ «ΤΟ ΜΠΛΕ ΖΑΦΕΙΡΙ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Ο θάνατος του Μάρκου ήταν άραγε τραγικό δυστύχημα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση;

Ο Άλκης είναι σίγουρος πως η Μελάνθη κάτι του κρύβει. Κι ως αστυνομικός είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια.

Εκείνη ξέρει πως δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Αν του αποκαλύψει πως δε σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί του το ανείπωτο μυστικό της. Και τότε η ζωή της θα γίνει χίλια κομμάτια.

Μπερδεμένη, φοβισμένη και μόνη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον ιστό που υφαίνεται γύρω της. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή της.

Ένα μπλε ζαφείρι, ένας σκορπιός, ένα γεράκι-κυνηγός κι η Λήμνος, ένα νησί πλημμυρισμένο μυστήριο, μπλέκονται με τους ήρωες, με το αγγελικό και συνάμα διαβολικό πρόσωπό τους, με τα ανείπωτα μυστικά τους, με τρεις δολοφονίες.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν πιεστεί πολύ; Τα πάντα.




 

ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ «ΠΟΛΥΞΕΝΗ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η Πολυξένη άνοιξε τον φάκελο που κρατούσε στα χέρια της. Ένα εξώφυλλο περιοδικού πρόβαλε μπροστά στα μάτια της και της έκοψε την ανάσα. Ήταν η κοπέλα που την επισκεπτόταν στα όνειρά της. Η ομοιότητά τους ήταν συγκλονιστική!

Αυτή είναι η μητέρα σου.

Τα καλλιγραφικά γράμματα της γιαγιάς της έκαναν τις συστάσεις.

Σε ένα άλλο εξώφυλλο χαμογελούσε παιχνιδιάρικα και πίσω της ήταν ένας άντρας· κάποιος είχε κυκλώσει τη μορφή του.

Αυτός είναι ο πατέρας σου, διάβασε και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρχε ούτε μια φωτογραφία του στο σπίτι όπου έμενε με την Ασημίνα. Ήταν ένας ωραίος άντρας, ένας άντρας που είχε το ερωτευμένο βλέμμα του καρφωμένο στη μάνα της.

Τουλάχιστον γεννήθηκα από έρωτα, σκέφτηκε κι ευχήθηκε, αν κάποτε αποκτούσε ένα παιδί, να ήταν από έρωτα.

Μια λευκή κόλα χαρτί, που από τα χρόνια είχε ελαφρώς κιτρινίσει στις άκρες, ήταν διπλωμένη στα δύο. Την άνοιξε σχεδόν ευλαβικά για να μην τη σκίσει και διάβασε μία και μόνο λέξη: ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

Αυτή τη λέξη και μια απάντηση στο «γιατί», που της έτρωγε χρόνια την ψυχή, περίμενε η Πολυξένη από την Ασημίνα. Μα η συγγνώμη απαιτεί γενναιότητα και οι απαντήσεις αλήθεια, κι αυτή η γυναίκα δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτές τις αξίες. Καταχράστηκε καθετί δικό της –την ταυτότητά της, τα γνήσια έγγραφά της, την περιουσία της– κάνοντάς τη να νιώθει πως δεν ανήκει πουθενά· πως είναι… Πολύ-ξένη.

 

Θα έρθει άραγε η λύτρωση; Και αν ναι, για ποια από τις δύο;




 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ «Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

 

Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της εμπειρίας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου από την πλευρά της ασθενούς, μια οπτική που δεν έχουμε συνηθίσει καθώς δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της ιατρικής, αλλά που –ωστόσο—  συμπληρώνει και αναδεικνύει την πολυπλοκότητα, την έκπληξη και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης εμπειρίας.

 




 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΕΝΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ» ΒΗΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας συγκεντρώνει κείμενα επικαιρικά, αναμνήσεις, σχόλια, σκέψεις, στίχους –που έγραψε κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων– τα οποία καταφέρνει να τυλίξει με νήματα τόσο προσωπικά, ώστε ν᾽ αποτυπώσουν το πρόσωπό του με το άμεσο και αδιαπραγμάτευτο της ζωής μας: είμαστε φτιαγμένοι από κομμάτια αντίθετα, συναισθήματα αντιφατικά, επιθυμίες που αντιμάχονται η μια την άλλη.




 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ «ΑΓΡΙΟ ΧΑΡΑΜΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Η Κέντρα Κάμαλ, ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας, θα άντεχε να χάσει τα πάντα εκτός από τη Μάιρα, τη μικρή της αδερφή, μαζί με την οποία κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά της σκληρής τους μοίρας.

 

Η εξαφάνιση της Μάιρα ένα απομεσήμερο του Αυγούστου σηματοδοτεί την επανεμφάνιση του πιο διαβόητου μανιακού δολοφόνου και παράλληλα την κορύφωση ενός πολέμου μέσα στους αιώνες μεταξύ ανθρώπων ιδιαίτερων, σχεδόν μυθικών, προορισμένων να αλληλοεξοντώνονται στην αέναη αναμέτρηση του Καλού και του Κακού.

 

Ο Ντάνιελ Κριεζής, ο άντρας με το σημάδι του δράκου στον κρόταφο, ξέρει πως ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τον δικό του προορισμό, αφανίζοντας, όπως κάθε Τιμωρός σαν αυτόν, έναν Έκπτωτο, σαν τον δολοφόνο. Και, για να το πετύχει, πρέπει να γίνει ένα με το σκοτάδι του εχθρού του. Στον αγώνα αυτό η δύναμη και συνάμα η αχίλλειος πτέρνα του θα είναι η Κέντρα, η γυναίκα που η ψυχή του αναγνώριζε ως το άλλο του μισό στο πέρασμα των αιώνων.

 

Με φόντο τα επιβλητικά τοπία της Σκοτίας, οι δυο τους θα πολεμήσουν ξέροντας πως ο θάνατος, όπως πάντα στο παρελθόν, θα είναι το τέλος τους και ταυτόχρονα η αρχή τους.

 

Στον ίδιο ατέρμονο κύκλο. Σε κάθε προηγούμενη ζωή. Από κάθε γαλήνιο σούρουπο σε κάθε άγριο χάραμα.




 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ «ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

 

Μετά από σαράντα χρόνια καριέρας, η αποχαιρετιστήρια συναυλία της μεγαλύτερης Ελληνίδας σταρ μετατρέπεται σε πύρινο εφιάλτη.

 

Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου καλείται να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τις απειλές, τα παρ’ ολίγον μοιραία ατυχήματα και τον τραγικό θάνατο επί σκηνής της τραγουδίστριας Νένης Βαντά στην παραλία της Βουλιαγμένης.

 

Τυφλωμένος από το φως των προβολέων που καλύπτουν ένα λαίμαργο σκοτάδι και ένοχα μυστικά, θα καταφέρει ο έμπειρος αστυνόμος να ξετυλίξει το κουβάρι της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης;

 




ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ «Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει ανέφελα με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Εντελώς απρόσμενα όμως ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης. Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα.

 

Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

 

Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά.

 

Εσείς τι θα αποφασίζατε αν βρισκόσασταν στη θέση του Πάρι;

Ποια θα ήταν η ετυμηγορία σας αν ήσασταν στη θέση των δικαστών;







ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΑΚΑ «Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ

Τη νύχτα που σε εγκατέλειψα, η δική μου ζωή σταμάτησε. Εκείνη τη νύχτα ξεκινούσε η δική σου. Δίπλα σε μια αγκαλιά πιο ασφαλής από τη δική μου. Εσύ δεν θα χρειαζόταν να κρυφτείς από κανέναν και να ντραπείς για τίποτα.

 

Το μόνο που γνωρίζει είναι το όνομά του. Το μοναδικό στοιχείο που έχει είναι η σπασμένη ταυτότητα που φοράει στον λαιμό του, όταν ανοίγει τα μάτια του στο άγνωστο αρχοντικό της Καστοριάς. Τη μνήμη του κατακλύζουν θολές εικόνες από μια ζωή που φάνηκε να χάθηκε στο χρόνο. Και τότε, αποφασίζει να φύγει.

 

Σε μια μικρή γωνιά της Ελλάδας θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια της Καλυψώς. Μα πώς να χτίσει ένα μέλλον μαζί της; Δεν της αξίζει ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα.

 

Ο Δαμιανός θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο του στη χώρα των χιλίων λιμνών. Όμως, η μορφή της Καλυψώς θα στοιχειώνει τα όνειρά του και μαζί με αυτήν και η φιγούρα μιας άλλης γυναίκας, τόσο γνωστής και τόσο άγνωστης συνάμα.

 

Ώσπου μια μέρα, το ημερολόγιο της αρχόντισσας θα φωτίσει τις αναμνήσεις τους. Και τότε ο δρόμος του γυρισμού, της λύτρωσης και της θείας δίκης είναι ανοιχτός για όλους. Γιατί πλέον τον λόγο έχει μόνο η αγάπη. Κι εκεί στη λίμνη, η ομίχλη θα δώσει τη θέση της στην αλήθεια που όλοι αναζητούν.

 

Δεν ξέρω ποιες αλήθειες γνωρίζεις για τη ζωή σου και τι μπορεί να θυμάσαι. Στο ημερολόγιο που κρατάς στα χέρια σου, είναι γραμμένες οι ζωές και των δυο μας.

 





ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ «ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ» ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Στη σύγχρονη Αθήνα, που λαβώθηκε από την πολυετή οικονομική κρίση και εξαιτίας της πανδημίας στερήθηκε όχι μόνο τις ελευθερίες της αλλά κυρίως τη δυνατότητα να ονειρεύεται, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ορθοποδήσουν παρά τις αντιξοότητες.

Η Ρόζα κυνηγάει το όνειρό της για να πρωταγωνιστήσει στο Θέατρο, αλλά απρόσμενα γεγονότα την προλαβαίνουν και την αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της. Η Μάρθα συνειδητοποιεί πως ο καθένας μας μπορεί να είναι εν δυνάμει δολοφόνος όταν νιώθει πως απειλείται το προσωπικό του σύμπαν. Η Ευδοκία δίνει την πιο άνιση μάχη της ζωής της, προσπαθώντας να θέσει τους δικούς της αδιαπραγμάτευτους όρους και διατηρώντας την αξιοπρέπειά της. Ο Στέφανος και ο Αλέξης, απολαμβάνοντας ήδη μία αρμονική ερωτική σχέση και συμβίωση, πορεύονται διεκδικώντας όσα δικαιωματικά τούς αξίζουν. Ο ανώριμος συναισθηματικά Στάθης διαπιστώνει πως κάθε ασυλλόγιστη πράξη έχει συνέπειες, ενώ η ευτυχία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται χρόνο και μόχθο για να χτιστούν, αλλά διαλύονται μέσα σε μια στιγμή.

 

Ένα μυθιστόρημα χειμαρρώδες και ανατρεπτικό που πραγματεύεται, με χιουμοριστική και καυστική ματιά, φλέγοντα ζητήματα όπως την πίστη και την απιστία, την κακοποίηση και τον εκφοβισμό, την αυτοδικία και την ευθανασία, το δικαίωμα στην ευτυχία ανεξαρτήτως φύλου.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΛΙΑΝΑΚΗΣ «ΤΟ ΝΑΜΑ» ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Ο Ιάκωβος μεγαλώνει με έναν αυταρχικό πατέρα και μία μητέρα ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Η διαφορετικότητα της σεξουαλικής φύσης του νεαρού γίνεται η αιτία για να υποστεί επανειλημμένως σχολικό εκφοβισμό και ενδοοικογενειακή βία. Στην αντιμετώπιση της ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής κακοποίησής του από τον περίγυρο θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση, τη βαθιά φιλία και την ενεργή υποστήριξη της κολλητής του Μαργαρίτας. Μαζί θα πορευτούν και στη φοιτητική και ενήλικη ζωή τους, αντιμετωπίζοντας κάθε αντιξοότητα.

Η δεκαεννιάχρονη Κάτια εγκαταλείπει την ιδιαίτερη πατρίδα της για να αναζητήσει την τύχη της στην πολύβουη και απρόσωπη πρωτεύουσα. Αδυνατώντας να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά, καταλήγει να δουλεύει ως εξωτική χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο. Η εμπιστοσύνη και ο έρωτας για τον εργοδότη της θα αποδειχτούν μοιραία, αφού θα βρεθεί εν αγνοία της μπλεγμένη με ναρκωτικά και πορνεία. Μοναδικό της στήριγμα η συνάδελφος και φίλη της Νίνα, που θα αγωνιστεί δίπλα της ώστε να απαγκιστρωθεί από τον βούρκο της νύχτας.

 

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για δύο νέους ανθρώπους, φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα φαντάσματα του παρελθόντος και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει. Μοναδικό κοινό τους στοιχείο το Νάμα, ένα κρασί γλυκόπιοτο όσο και ανελέητο, που απαιτεί δικαίωση, εξιλέωση και λύτρωση!

 

 


ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΟΥ «ΣΙΒΥΛΛΑ ΗΡΟΦΙΛΗ – Η ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΙΣΣΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός το νέο βιβλίο της Γαβριέλλας Κασουλίδου «Σίβυλλα Ηροφίλη – Η χιλιόχρονη προφήτισσα».

Η ιστορία μιας αρχαίας προφήτισσας που έζησε από τα τέλη των Προϊστορικών Χρόνων και λίγο πριν την άλωση της Τροίας, μέχρι και την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περίπου για μία περίοδο χιλίων ετών. Εξιστορούνται οι περιπλανήσεις της, οι προφητείες της και η απεγνωσμένη προσπάθειά της να συναντήσει, επιτέλους, τον θάνατο. Η υπόθεση βασίζεται στην ελληνική Μυθολογία, καθώς αυτή εφάπτεται της Ιστορίας, και πολλά από τα γεγονότα της αναφέρονται τόσο από μυθογράφους, όσο και από ιστορικούς. Τις προφητείες της ακόμα αναφέρουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, καθώς αυτή προφήτευσε και την έλευση του Ιησού Χριστού. Έτσι, η αφήγηση της ιστορίας εξελίσσεται μεταξύ Μύθου και Ιστορίας και πολλές φορές και μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως. Περιγράφονται γεγονότα και μέρη γνωστά κι άγνωστα, αλλά ακόμα και του Κάτω Κόσμου, όπου η Σίβυλλα κατέβαινε πάντα ζωντανή.






ΛΙΛΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ «ΦΩΝΕΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Λιλής Μαυροκεφάλου «Φωνές».

Τέσσερις γενιές. Και οι ιστορίες τους να αντικατοπτρίζουν κομβικά σημεία της νεότερης ιστορικής και κοινωνικής διαδρομής μας: Μικρασιατική Καταστροφή και προσφυγιά, Κατοχή και αντίσταση, Εμφύλιος και δικτατορία, «δανεική» ευημερία και πολύπλευρη κατάρρευση. Η εκρηκτική Mικρασιάτισσα Ειδοθέα, η πρωτόγονη Μαριγώ, η επιφυλακτική Ηλέκτρα, ο στρυφνός μα ονειροπόλος Θοδωρής, η εφτάψυχη Φοίβη, ο φιλοσοφημένος Στέλιος, η ακτιβίστρια Αναστασία και ο ασκητικός Θεόδωρος καταθέτουν το λιθαράκι τους στο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και του ιστορικού γίγνεσθαι. Και στη χρεοκοπημένη πατρίδα η ελπίδα, επιτέλους, αγανακτεί, σηκώνει κεφάλι και μαρσάρει.

 

 


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝΑΣ «ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΖΩΗ» Andy’s publishers

 

 

 

 

Η «Αδέσποτη Ζωή» είναι το δεύτερο βιβλίο του Δημοσθένη Πατρώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s publishers, με ποιήματα και στοχασμούς που κυοφορήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, με μεγάλο μέρος τους να γράφονται την περίοδο της πανδημίας, αντλώντας ερεθίσματα απ’ αυτή. Το διεισδυτικό πνεύμα του αγγίζει πτυχές της ζωής μας, τις επισημαίνει με λιτό, απλό λόγο, παροτρύνοντας τον αναγνώστη να ενδοσκοπήσει και να δώσει τις δικές του απαντήσεις, μέσα από τη δική του αλήθεια.

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου