Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Γαβριέλλα Κασουλίδου

 



Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Σίβυλλα Ηροφίλη – Η χιλιόχρονη προφήτισσα». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Η Σίβυλλα Ηροφίλη αφορά μια αρχαία προφήτισσα που έζησε στην Τρωάδα πριν τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι και την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για μια περίοδο περίπου χιλίων χρόνων. Κατά την διάρκεια αυτής της μεγάλης χρονικής περιόδου περιηγήθηκε σε όλο το γνωστό τότε Ελληνικό Κόσμο προσπαθώντας να ξανασυναντήσει το Θεό Απόλλωνα ο οποίος κατά την πρώτη τους συνάντηση και στην δική της επιθυμία να ζήσει τόσα πολλά χρόνια όσα και οι κόκκοι της άμμου που κρατούσε στις παλάμες της, της έδωσε αυτό που τούτη ευχήθηκε. Όμως επειδή αυτή ήταν μικρή, στα πρώτα χρόνια της εφηβείας δεν σκέφθηκε να ζητήσει μαζί και νιάτα. Κι έτσι η ευχή έγινε για αυτήν (όπως θα γινόταν και για κάθε γυναίκα) κατάρα.

Το αποτέλεσμα ήταν όσο και να προσπαθούσε δεν μπορούσε να πεθάνει όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.

 

Κάνατε ενδελεχή έρευνα για να το γράψετε;

Για να γράψω το βιβλίο χρειάστηκε να ερευνήσω σε μεγάλο βάθος γιατί δεν βρήκα άλλο βιβλίο για τη ζωή της. Βρήκα όμως πολλές αναφορές σε αυτήν σε πολλούς συγγραφείς της αρχαιότητας και σε νεότερους τόσο Έλληνες, Λατίνους αλλά και Ευρωπαίους. Αυτό μου πήρε 10 χρόνια μελέτης και έρευνας αλλά ακόμα και επιτόπου έρευνας. Δηλαδή επίσκεψης στα μέρη που τούτη περιηγήθηκε και/ή έζησε.

 

Τι είναι αυτό που σας δυσκόλεψε;

Όταν κάνεις ερευνά το παρελθόν, που είναι τόσο μακρινό, και πολλές φορές πληροφορίες που έρχονται από το τότε δεν είναι σίγουρο ότι είναι ακριβείς αλλά υπάρχει η πιθανότητα να είναι παραπλανητικές, πρέπει να διασταυρώνει τις πληροφορίες και με άλλους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Επειδή ακριβώς δεν υπήρχε ένα βιβλίο αποκλειστικά για τούτη τη Σίβυλλα έπρεπε να διαβάσω και να μελετήσω μεγάλο αριθμό βιβλίο όπου υπήρχαν αναφορές για να μαζέψω το υλικό που χρειαζόμουν. Έτσι το υλικό που βρήκα βρισκόταν σκόρπιο τόσο σε ένα αριθμό μύθων όσο και με ιστορικά γεγονότα που αυτή αναφερόταν.

 




Η ηρωίδα σας γιατί ξεχωρίζει από όλες τις άλλες;

Η Ηρωίδα μου είναι όπως πολλές άλλες ηρωίδες μοναδική γιατί τα γεγονότα της ζωής της και οι περιστάσεις που έζησε την καθιστούν μοναδική. Κάθε ηρωίδα είναι μοναδική όπως και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η ιστορία της είναι που διαφέρει κατά πολύ από άλλες ιστορίες.

 

 

Η υπόθεση βασίζεται στην ελληνική Μυθολογία. Τι σας τράβηξε σε αυτό;

Αγαπώ ιδιαίτερα την Ελληνική Μυθολογία, είναι αφ' ενός πολύ πλούσια και αφ' ετέρου πολύ διδακτική. Μέσα σε αυτή μπορεί κανείς να βρει μεγάλες αλήθειες. Όπως και μέσα σε αυτό που αποκαλούμε Λαϊκή Σοφία. Η ίδια λέει ότι όταν ζητούσε τη χάρη ξέχασε την ιστορία του Τιθωνού που τον είχε ερωτευτεί η Ηώ και ζήτησε από τον Δία για αυτόν την Αθανασία. Μα ξέχασε μαζί με αυτό να ζητήσει τα νιάτα και έτσι αυτός γερνούσε μα ήταν αθάνατος. Τότε η Ιώ τον μεταμόρφωσε στο γνωστό μας Τζίτζικα.. Θυμήθηκε ακόμα και μας το λέει να προσέχουμε τι ζητάμε από τους Θεούς γιατί μπορεί και να εισακουστούν οι ευχές μας.

 

Υπήρχαν τότε προφητείες. Υπάρχουν και σήμερα πιστεύετε;

Προφητείες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Αν κάποιος θέλει να φιλοσοφήσει του τι είναι χρόνος αλλά και που υπάρχει τότε ίσως ανακαλύψει ότι όλα τα γεγονότα συνυπάρχουν. Παρελθόντα, τωρινά και μελλούμενα και κάποιοι από μας έχουν ίσως την διεισδυτική  ματιά να τα ξεχωρίζουν. Στο κάτω-κάτω ο χρόνος πιστεύω είναι δημιούργημα του ανθρώπου, της ανθρώπινης συνειδητότητάς του για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να μην τρελαθεί.

 

 

Η αφήγηση της ιστορίας εξελίσσεται μεταξύ Μύθου και Ιστορίας. Πρόκειται για ένα δικό σας τέχνασμα;

Όχι δεν είναι δικό μου τέχνασμα. Οι μύθοι δεν είναι δική μου εφεύρεση. Και το γεγονός ότι η ιστορία μας εφάπτεται με τους μύθους αλλά και με ιστορικά γεγονότα είναι πραγματικότητα. Ομολογώ όμως ότι εκεί που ούτε η μυθολογία αλλά ούτε και η ιστορία έπαιζε ρόλο στην συνέχεια της ιστορίας της Σίβυλλας τότε έπαιρνε το πάνω χέρι η φαντασία μου.

 

 

Στο βιβλίο σας περιγράφονται γεγονότα και μέρη γνωστά κι άγνωστα, αλλά ακόμα και του Κάτω Κόσμου, όπου η Σίβυλλα κατέβαινε πάντα ζωντανή. Υπάρχει λέτε στη σύγχρονη εποχή μια τέτοιου είδους προφήτισσα;

Υπάρχουν πολλοί προφήτες και προφήτισσες και πριν και σήμερα και πάντα θα υπάρχουν. Ο Κάτω Κόσμος στην ιστορία όπως καταλαβαίνετε είναι φανταστικός όπως τον φαντάστηκαν οι μυθογράφοι. Αν κανείς μας τον επισκέφθηκε ο ποταμός της Λήθης του πήρε τη μνήμη αυτής της επίσκεψης.

 

 

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Το μήνυμά μου είναι να διαβάζουν τη μυθολογία μας και να αφήνουν τη φαντασία τους να ταξιδεύει..  

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου