Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΚΑΠΕΛΟ ΠΗΡΕΣ…ΠΕΤΣΕΤΑ ΠΗΡΕΣ… ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΠΗΡΕΣ… ΒΙΒΛΙΑ ΠΗΡΕΣ; ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

 


ΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΓΕΡΟΝΤΑΣ «Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ»

Ο τόμος συγκεντρώνει την πεζογραφική διαδρομή μερικών δεκαετιών, πράγμα που αποτελεί πάντοτε ένα ενδιαφέρον ρίσκο για έναν συγγραφέα, καθώς το λογοτεχνικό ωρίμασμα είναι δύσκολο να κρυφτεί, συχνότερα δε, εκθέτει τον γράφοντα. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις πιο ευτυχείς, όπως το βιβλίο αυτό, όπου η εξέλιξη και ο πλούτος ανασυνθέτουν στην πορεία τους, αναδρομικά θα έλεγε κανείς, τη μοναδική του υπογραφή.





ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ «Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ»

Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της εμπειρίας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου από την πλευρά της ασθενούς, μια οπτική που δεν έχουμε συνηθίσει καθώς δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της ιατρικής, αλλά που –ωστόσο—  συμπληρώνει και αναδεικνύει την πολυπλοκότητα, την έκπληξη και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης εμπειρίας




ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΕΝΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ»

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας συγκεντρώνει κείμενα επικαιρικά, αναμνήσεις, σχόλια, σκέψεις, στίχους –που έγραψε κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων– τα οποία καταφέρνει να τυλίξει με νήματα τόσο προσωπικά, ώστε ν᾽ αποτυπώσουν το πρόσωπό του με το άμεσο και αδιαπραγμάτευτο της ζωής μας: είμαστε φτιαγμένοι από κομμάτια αντίθετα, συναισθήματα αντιφατικά, επιθυμίες που αντιμάχονται η μια την άλλη.

 



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ «4 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ;»

Ο συγγραφέας στο όγδοο λογοτεχνικό του εγχείρημα, μας αποκαλύπτει τέσσερεις ιστορίες γεμάτες μαύρο χιούμορ, σκάνδαλα, έρωτα και προπαντός μυστήριο.

Η γνωστή σε όλους μας Στρουμφίτα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Ένας έφηβος τζίτζικας, κάτοικος Κύθνου ψάχνει για την πεταλούδα του.

Η διάσημη συγγραφέας Σάντρα Δελλή βουλιάζει στη ματαιοδοξία της πουλώντας αβέρτα βιβλία.

Ο ειδικός Παθολόγος Μιχάλης Σιδέρης αυτοκτονεί χωρίς καμία επιτυχία.

Και οι τέσσερεις ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

 



ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ «ΟΜΙΛΟΥΝΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ»

O συγγραφέας μέσα από 23 διηγήματα που εκτυλίσσονται στα πλαίσια της λογοτεχνίας του φανταστικού, επιχειρεί να καθηλώσει τον αναγνώστη εμπλέκοντας τον σε παράδοξες ιστορίες. Η πορεία που ακολουθείται είναι μονόδρομος με πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα μέχρι την τελική λύτρωση.

Γλαφυρός λόγος, απρόσμενη εξέλιξη και σφικτή δομή χαρακτηρίζουν όλα τα διηγήματα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο.

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου σε κάποιους θα θυμίσει άλλες εποχές, σε άλλους την εποχή που ζούμε και άλλους θα τους μεταφέρει σε ένα μακρινό μέλλον.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου