Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΥΒΕΛΗ ΧΑΤΖΗΖΗΣΗ

 



Ποιος είναι «Ο Λαβύρινθος της Έλλης»;

Η εσωτερική διαδρομή μιας γυναίκας που ψάχνει με κάθε κόστος να βρει τον εαυτό της.

Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στο βιβλίο σας. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή σας;

Δεν θα έλεγα πως είμαι η χαρά της ζωής ή η ψυχή της παρέας. Κάποτε μάλιστα, τα έβλεπα όλα μαύρα. Όχι πια. Με το χιούμορ -και ίσως ακόμη περισσότερο με τον αυτοσαρκασμό- κάνω καλή παρέα πλέον.

Το μπέρδεμα στην ιστορία δεν έχει προηγούμενο. Εσείς δεν μπερδευτήκατε όταν το γράφατε;

Καθόλου. Τόσο η Έλλη, η οποία είναι ο πυρήνας του μυθιστορήματός μου, όσο και οι άλλοι τέσσερις ήρωες, η πόρνη Λήδα, ο παπάς Λουκάς, η ηθοποιός Άννα και ο νεαρός Κώστας, είναι απολύτως ξεκάθαροι χαρακτήρες μέσα μου. Είναι άνθρωποι που πάσχουν με τις αδυναμίες τους και προσπαθούν να τις κρύψουν πίσω από την κοινωνική τους ταυτότητα.

Ελπίζω πάντως, το μπέρδεμα που λέτε να μην εμποδίζει την ανάγνωση του βιβλίου, αλλά αντιθέτως να δημιουργεί ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ποιος είναι ο πιο δυνατός ήρωας;

Η Λήδα. Είναι η γυναίκα που παίζει το παιχνίδι της αυτοκαταστροφής στα δάχτυλα.

Έχετε κοινά χαρακτηριστικά με την Έλλη;

Έχω νιώσει κι εγώ πολλές φορές να μην με χωράει ο τόπος, να μην βρίσκω ησυχία πουθενά.

Το τέλος του βιβλίου είναι πολύ ανατρεπτικό. Πως το πετύχατε αυτό;

Αυτό το ανατρεπτικό τέλος ήταν μονόδρομος. Δεν θα μπορούσε να τελειώσει με κανέναν άλλο τρόπο αυτό το βιβλίο. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτούμε, οι ανατροπές δεν είναι καθόλου σπάνιες και στην αληθινή ζωή...

Δημοσιογραφία και λογοτεχνία. Τι από τα δυο σας εκφράζει πιο πολύ;

Δημοσιογραφώ σχεδόν 30 χρόνια και ουδέποτε σκέφτηκα να επιχειρήσω να κάνω άλλη δουλειά. Άρα, έστω σε κάποιο βαθμό, εκφράζομαι μέσα από τη δημοσιογραφία. Η συγγραφή όμως –αν και ο «Λαβύρινθος της Έλλης» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα- είναι η πολύτιμη περιουσία μου. Το βιβλίο μου –φαντάζομαι και όποιο ακολουθήσει- είναι ό,τι είμαι χωρίς καμία απολύτως σύμβαση.



 



7 φορές να πέφτεις, 8 να σηκώνεσαι. Πόσο εύκολο είναι αυτό να το εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας;

Δύσκολο είναι. Δύσκολο, αλλά εφικτό και λυτρωτικό.

Τι είναι αυτό που σας κέρδισε στον μαγικό κόσμο της δημιουργικής γραφής;

Μετά από χρόνια αυτοαμφισβήτησης, πίστεψα ότι έχω κάτι να πω και έχω και τον τρόπο να το πω.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Η τέχνη κάνει τη ζωή καλύτερη.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Κι εγώ ευχαριστώ. Για το χρόνο και το ενδιαφέρον σας.

 

«Ο λαβύρινθος της Έλλης»

της Κυβέλης Χατζηζήση

 

Τη  δαιδαλώδη διαδρομή της ζωής πέντε νέων ανθρώπων παρακολουθεί  στο μυθιστόρημα  της «Ο λαβύρινθος της Έλλης» (εκδόσεις 24 γράμματα) η δημοσιογράφος Κυβέλη Χατζηζήση.  

Της Έλλης, που είναι επιμελήτρια εκδόσεων. Του Λουκά, που είναι παπάς. Της Άννας, που είναι ηθοποιός. Της Λήδας, που ζει ως πόρνη πολυτελείας. Και του Κώστα, ενός δύσμοιρου 20άρη που δεν ξέρει τι του γίνεται.

Καρπός του συμβατικού γάμου της Φωτεινής με τον Λάμπρο, κορίτσι χωρίς χαρά για τη ζωή, μοναχικό και μελαγχολικό η Έλλη στα έξι της χρόνια χάνει τον πατέρα της...

Πλάσμα γεμάτο χαρά, αυτοπεποίθηση και όνειρα η Λήδα μεγαλώνει αρμονικά με τους υπέροχους αυτοδημιούργητους γονείς της, μέχρι τα δεκαέξι της χρόνια που βιάζεται...

Γόνος ενός μισογύνη μεγαλοεπιχειρηματία που ξυλοφορτώνει τη γυναίκα του ο Λουκάς    σπουδάζει οικονομικά, σχεδιάζοντας να αναλάβει τις επιχειρήσεις του πατέρα του, μέχρι που η μητέρα του βάζει τέλος στη ζωή της...

Κορίτσι ατίθασο και ταλαντούχο η Άννα, ετεροθαλής αδελφή του Λουκά, αποφασίζει να γίνει ηθοποιός, αντιδρώντας στις επιθυμίες της οικογένειας, αλλά γίνεται ερωμένη του πατριού της...

Και ο Κώστας, ένας εικοσάχρονος νέος που ζει βυθισμένος στα ψέματα της γιαγιάς του και στον χαοτικό κόσμο του ίντερνετ, προσπαθεί να βρει την απάντηση στην ερώτηση που του καίει τα σωθικά...

Πέντε πρόσωπα ολότελα διαφορετικά που όπως περιέγραψε με μαεστρία η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ουρανία Λαμψίδου στην παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητούν ατομικές λύσεις, δεν υπακούν σε μια συλλογική σύμβαση. Απαντάνε με αλλόκοτες και ακραίες επιλογές, είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν μέχρι τα όρια της αυτοκαταστροφής, οι επιβιωτικοί τους μηχανισμοί είναι απροσδιόριστοι, χωρίς σχέδιο, χωρίς ορίζοντα ανοιχτό. Σαν να δοκιμάζουν διαρκώς τι άνθρωποι θα γίνουν, σε μάχη με τον εαυτό τους. Είναι μια γενιά που έχει γυρίσει προς τα μέσα, χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο μέλλον, χωρίς μέριμνα μακροπρόθεσμη, ψάχνουν μόνοι τους. Αναζητούν χαραμάδες στα τυφλά, λίγο αγράμματοι στην ευθύνη, ακόμα και του εαυτού τους, με περιορισμένη όραση στο φως. Οι κόσμοι τους είναι ασταθείς, χωρίς άγκυρες».

Σ΄ αυτό το ψυχολγικό θρίλερ, σ΄ αυτό το πολεμικό μυθιστόρημα οι ήρωες ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, σκοντάφτουν για πάντα σε ανυπέρβλητα εμπόδια, διανύουν διαφορετικές διαδρομές προς άγνωστη κατεύθυνση.

 «Οι πέντε χαρακτηρες  είναι νέοι, σημερινοί, παιδιά οικογενειών που φέρουν βάρη ατυχιών, τραυμάτων, συμβάσεων, σιωπών και αποσιωπήσεων, κακουχιών, ντροπής και βασάνων» λέει η Ουρανία Λαμψίδου μιλώντας για τα ψύχια των ηρώων του βιβλίου.

«Είναι παγιδευμένοι μέσα σε οικογενειακά περιβάλλοντα που έχουν μεγάλες αξιακές αποστάσεις από τη δική τους γενιά, στάσεις ζωής που δεν συναντιούνται με τις δικές τους, κώδικες που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν, αλλά και καταδικάζουν.

«Είναι χαρακτήρες της εποχής μας που δίνουν μάχες απρόβλεπτης έκβασης, αλλά αναπόφευκτες στις εκστρατείες που επιχειρεί ο καθένας μας στη μεγάλη περιπέτεια της ύπαρξης και του αυτοπροσδιορισμού».

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Τι λένε τα βιβλία σου για τις τύψεις;», «Πού να πηγαίνει, άραγε, ο άνθρωπος όταν πεθαίνει;», «Είναι όλα γραμμένα στο μεγάλο τεφτέρι ή μπορούμε και εμείς να ορίσουμε τη μοίρα μας;», «Γιατί υπάρχει τόση αδικία γύρω μας;», «Πότε λες να σταματήσει το χρήμα να κινεί τον κόσμο;», «Τι χρησιμότητα έχει το ψέμα;», «Πότε λες να βρω γαλήνη από το θάνατο της μητέρας μου;», «Γιατί δεν έκανα, όλα όσα θα μπορούσα να κάνω;», «Πότε τελειώνει ο πόνος;», «Θα σταματήσω ποτέ να φοβάμαι;», «Γιατί δεν θέλω πια να γλεντοκοπάω;», «Αξίζει τόσο κόπο η ζωή;»... Ατελείωτο το κατεβατό με τις ερωτήσεις του Λουκά προς τον Πέτρο.

Ατελείωτες και οι σιωπές του Πέτρου προς τον Λουκά. Ο ένας ρωτούσε ακατάπαυστα, λες και βρισκόταν σε απευθείας σύνδεση με τον Ύψιστο και ο άλλος άκουγε στωικά χωρίς να δίνει καμία απάντηση, λες και ήταν ο Ύψιστος. Τη μόνη φράση που του έλεγε κάπου-κάπου ήταν: «Όλες τις απαντήσεις τις έχουμε μέσα μας. Χρειάζεται να τις αναζητήσουμε με βαθιά, αδιαπραγμάτευτη πίστη».



Συνοπτικό βιογραφικό

 

Η Κυβέλη Χατζηζήση γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας (Αυγή, Έθνος, Το Βήμα, Σχολιαστής, Ταχυδρόμος, Marie Claire). Από το 2020 έχει ενταχθεί στο δυναμικό της αθηΝΕΑς. Ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με το πολιτιστικό, το διεθνές και το κοινωνικό ρεπορτάζ, ενώ διευρύνει τις γνώσεις της σπουδάζοντας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Μένει σ’ ένα ρετιρεδάκι στο κέντρο της Αθήνας με την επιστήθια φίλη της, τη γάτα της, Νέλλη. «Ο λαβύρινθος της Έλλης» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Σύνθημα της ζωής της: 7 φορές να πέφτεις, 8 να σηκώνεσαι.

Ταυτότητα του βιβλίου

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (αρ. σειράς 494) / Τίτλος: Ο λαβύρινθος της Έλλης / Συγγραφέας: Κυβέλη Χατζηζήση / Επιμέλεια: Άννα Σπυροπούλου / Εικαστικό εξωφύλλου: Βασίλης Ιωσήφ / Τόπος και χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, Σεπτέμβριος 2023 / ISBN: 978-618-201-723-4 / Σελίδες: 262 / Διάσταση σελίδας: 14x21 cm / Γραμματοσειρά: Georgia / Χαρτί: Chamois 100 gr / Εκδόσεις: 24γράμματα / Γιώργος Δαμιανός / Διεύθυνση / Κεντρική Διάθεση: Λεωφόρος Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34 / Τηλ.: +30 210 612 70 74 / Email: info@24grammata.com / Web site / e-shop: www.24grammata.com / Copyright © 2023 24γράμματα / H γραφιστική επεξεργασία έγινε στο ατελιέ γραφικών τεχνών των εκδόσεων 24γράμματα (Λεωφ. Πεντέλης 77, Χαλάνδρι, τηλ. 210 612.70.74) Υπεύθυνη ψηφιακής σελιδοποίησης / Δημιουργία εξωφύλλου: Αμαλία Φιοραβάντε

Επικοινωνία: kyveli.hatzizisi@gmail.com, kyveli@a8inea.com, www.24grammata.com

 

 δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς του βιβλίου https://24grammata.com/product/71527/

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...