Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΤΟΜ ΡΟΜΠΙΝΣ | ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΟΛΟΣ

 



ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΤΑ ΚΛΙΜΑΤΑ

 

Στο Αγριεμένοι Ανάπηροι Επιστρέφουν από Καυτά Κλίματα, το έβδομο μυθιστόρημα του Ρόμπινς φέρνει επί σκηνής τον πιο πολύπλοκο και συναρπαστικό χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει. Ο Σουίτερς είναι μια αντίφαση για όλες τις εποχές: ένας αναρχικός που δουλεύει για την κυβέρνηση, ένας ειρηνιστής που κουβαλάει όπλο, ένας χορτοφάγος που τρώει σάλτσα από χοιρινό, ένας μάγος του κυβερνοχώρου που σιχαίνεται τα κομπιούτερ, ένας χειμαρρώδης μπον βιβέρ που μπορεί ξαφνικά να γίνει ένας μυγιάγγιχτος σιχασιάρης, ένας άνθρωπος που, αν και έχει μανία με τη διατήρηση της αθωότητας, καίγεται να ξεπαρθενέψει την ανήλικη ετεροθαλή αδερφή του (για να ερωτευτεί μετά εξίσου παράφορα μια καλόγρια δέκα χρόνια μεγαλύτερή του). Παρ’ όλα αυτά, ο Σουίτερς δεν έχει το παραμικρό στοιχείο αμφιταλάντευσης. Δεν κουβαλά απλά πιστόλι. Είναι ο ίδιος ένα πιστόλι. Ακολουθώντας λοιπόν τον Σουίτερς καθώς γυρίζει τέσσερις ηπείρους με τα ενισχυμένα τακούνια του, φλερτάροντας με τον έρωτα και τον κίνδυνο, ο Ρόμπινς εξερευνά, προκαλεί, χλευάζει και υμνεί όλες σχεδόν τις πλευρές της ευμετάβλητης εποχής μας.







 

ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΕΣ ΠΕΤΟΥΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΑ

 

Γνωστός για τα κωμικοσοβαρά μυθιστορήματά του –«διανοουμενίστικα» και «αντιδιανοουμενίστικα» ταυτόχρονα– ο Τομ Ρόμπινς έχει εκδώσει και μερικά σύντομα κείμενα· ταξιδιωτικά άρθρα, δοκίμια και σχόλια για ηθοποιούς, μουσικούς, σεξοβόμβες και διανοητές, που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καθώς και μια σειρά, αδημοσίευτα τα περισσότερα, ποιήματα. Το «Αγριόπαπιες Πετούν Ανάστροφα», μια πλούσια ανθολογία που συγκεντρώνεται για πρώτη φορά, αποτελεί μια σπάνια επισκόπηση της εκλεκτικής ευαισθησίας ενός συγγραφέα, που αυτοπεριγράφεται ως «ρομαντικός ηδονιστής του Ζεν» και «αδέσποτο σκυλί στις τραπεζαρίες της κουλτούρας». Tα μικρά κείμενα του Ρόμπινς άλλοτε υμνούν το ροκ των Doors, άλλοτε αποπολιτικοποιούν την Γκουέρνικα του Πικάσο, άλλοτε θρηνούν για το ανγκστ της σύγχρονης λογοτεχνίας και άλλοτε τους τρέχουν τα σάλια για ένα σάντουιτς με ντομάτα ή ένα είδος γυναίκας, της «σερβιτόρας-ιδιοφυΐας». Συχνά έχουν τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε στα μυθιστορήματά του: ευφάνταστο πνεύμα, μια εύθυμη αναιδή αδιαφορία για τις συμβάσεις, έναν γλυκά πρόστυχο ερωτισμό, μυστικιστική και έντονα παρατηρητική ματιά και απέραντη αγάπη για τη γλώσσα.

 






ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΙΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ

 

Ένα ωραίο κορίτσι με τεράστιους αντίχειρες, τρομακτικούς αλλά και παράξενα γοητευτικούς, ένας μεγιστάνας των καλλυντικών, ο οποίος αυτοαποκαλείται «κόμισσα», ένα ράντζο με καουμπόισσες, που η ενασχόλησή τους με τα πιστόλια και τα γελάδια, δεν τις στερεί από τη θηλυκότητά τους, κάθε άλλο μάλιστα! ένας ψευτο-ινδιάνος ερημίτης που λατρεύει τις γυναίκες και τους τηγανητούς κροταλίες και διάφορες άλλες ιδιόρρυθμες προσωπικότητες.

 

Γύρω τους μαίνεται μια θύελλα από ρηξικέλευθων ιδέες και γεγονότα, που βεβαιώνουν ότι η πρωτοτυπία και το χιούμορ μπορούν ενίοτε να συνυπάρχουν με υψηλό πνεύμα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Ρόμπινς αναδεικνύοντάς τον σαν έναν από τους γοητευτικότερους συγγραφείς της εποχής μας.

 

 

 

Κάποια στιγμή όμως πρέπει να επιστρέψει στον πατρικό του πλανήτη, αλλά για να αναχωρήσει αργότερα κι από εκεί. Σαν τα πουλιά. Γιατί ακόμη και τα πουλιά πονούν και φεύγουν. Για να μην ξαναγυρίσουν ποτέ πια.







 

ΑΜΑΝΤΑ

 

Περάστε στο Λουκανικομάγαζο Προστασίας Αγρίων Ζώων «Λοχαγός Κέντρικ» και γνωρίστε:

 

Την Αμάντα, το κορίτσι της Γης, αφοσιωμένη στις πεταλούδες, τη μαγεία, τα μανιτάρια και τις μοτοσικλέτες – προσωποποίηση της γλυκύτητας και ασυνήθιστη ιδιοκτήτρια ενός σόου ψύλλων…

 

Τον ταξιδευτή Τζον Πολ Ζίλερ, ντυμένο με φτερά και προβιές, φανταστικό ντράμερ, εκκεντρικό ονειρευτή, καλλιτέχνη, μουσικό, ανυπέρβλητο εραστή και ιδιοκτήτη του Μον Κουλ, του απίθανου μπαμπουίνου…

 

Τον Πλάκι Πούρσελ, καλόγερο μερικής απασχόλησης, παλαβό ολικής απασχόλησης, που ακολουθεί το μαγικό αυλό της ζωής σε μακρινά μονοπάτια της θρησκείας και του ερωτισμού…

 

Τον Μαρξ Μάρβελους, πρώην επιστήμονα, που φεύγει από μια τράπεζα εγκεφάλων και δεν πιστεύει στο μυστικισμό…

 

Τον μικρό Θορ, παιδί μιας καταιγίδας…

 

Αφήστε τον εαυτό σας να ξεκινήσει για ένα μεγάλο, παράξενο ταξίδι σ’ έναν άλλο τόπο και χρόνο, τότε που η ζωή ήταν ένα καρναβάλι, τότε που όλες μας οι μέρες ήταν χρυσαφένιες κι όλες μας οι νύχτες δροσίζονταν από την αύρα των φτερών της πεταλούδας. Φάτε ένα χοτ ντογκ, πιείτε λίγο χυμό και προετοιμάστε το κάρμα σας ― γιατί όταν εμφανιστεί μέσα σε ένα κιβώτιο το σώμα του Ιησού Χριστού (αυτοπροσώπως!), τα πράγματα θα γίνουν εξωφρενικά…

 







BΙΛΑ IΝΚΟΓΚΝΙΤΟ

 

Φανταστείτε τρεις Aμερικανούς αγνοούμενους που προτίμησαν να παραμείνουν αγνοούμενοι, μετά τον πόλεμο του Bιετνάμ. Φανταστείτε τέσσερις γενιές δυναμικών και όμορφων γυναικών που έχουν κάτι σαν μυστηριώδη σύνδεση με μια αλλόκοτη φιγούρα του ιαπωνικού φολκλόρ. Φανταστείτε τα αυτά (μην προσπαθήσετε καν να φανταστείτε την ιστορία αγάπης που αφηγείται ο συγγραφέας) και θα έχετε μια γεύση από το όγδοο και ίσως πιο καλογραμμένο μυθιστόρημα του Tομ Pόμπινς ― ένα έργο τόσο σύγχρονο όσο οι διεθνείς συγκρούσεις του καιρού μας.

 

Σε ένα επίπεδο, αυτό το βιβλίο αναφέρεται στην ταυτότητα, στις μάσκες και στις μεταμφιέσεις ― «το ψεύτικο μουστάκι του κόσμου». Όμως, ούτε η καταχνιά του Λάος, ούτε τα καυσαέρια της Mπανγκόγκ, ούτε τα σύννεφα του Σιάτλ, ούτε η ομίχλη του Σαν Φρανσίσκο, ούτε οι ζοφερές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, ούτε οι μασκαράτες του τσίρκου μπορούν να επισκιάσουν τους γλωσσικούς σπινθηρισμούς που φωτίζουν τις σελίδες της Bίλας Iνκόγκνιτο.

 

H Bίλα Iνκόγκνιτο με τον αχαλίνωτο και διασκεδαστικό της τρόπο υμνεί την ίδια την ύπαρξη ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί τις ιδέες μας γι’ αυτή.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου