Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλιοπροτάσεις | Ζοζέφ Ρονύ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

 




Ο μυθιστοριογράφος Ζοζέφ Ανρί Ρονί ο Πρεσβύτερος, γνωστός με το ψευδώνυμο Αινέ Ρονί (Rosny l’ Aine), γεννήθηκε το 1856 στις Βρυξέλλες και πέθανε στη Γαλλία το 1940. Πολυγραφότατος συγγραφέας, άφησε κάποια στιγμή ελεύθερη τη φιλοσοφική και επιστημονική φαντασία του και έγραψε μυθιστορήματα που τον καθιστούν έναν από τους προδρόμους του είδους. Παράλληλα, έγραψε και έργα που αναφέρονται στην προϊστορική εποχή, που ανατρέχουν στις αρχές της ανθρωπότητας (“Ο πόλεμος της φωτιάς”, 1911, “Ο γιός της Γης”, 1920, κ.ά.). Επέστρεψε στο κοινωνικό μυθιστόρημα με το “Κόκκινο κύμα” (1910). Οι δύο αδελφοί Ρονί υπήρξαν από τα πρώτα μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας.






Ο πόλεμος της φωτιάς 

Ειν’ ο αγώνας του ανθρώπου για την κατάκτηση της φωτιάς, την κατάκτηση της ζωής. Η ζωτική αυτή ανάγκη και λαχτάρα, ανάδειξαν ήρωα τον αποσταλμένο της φυλής των Ουλχάμρ.

Υπάρχει στο μυθιστόρημα αυτό, μια τέτοια συναρπαστική πλοκή και αφήγηση, που κρατά σε ένταση το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.








Στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μας τοποθετεί την υπόθεση του έργου του ο Ζοζέφ Ρονύ. Δυο φίλοι, ο Αούν και ο Ζουχρ, ο ένας από τη φυλή των Ούλχαμρ κι ο άλλος από τη γενιά των Ανθρώπων-δίχως-Ώμους, αποφασίζουν ν’ αφήσουν τους δικούς τους και να τραβήξουν κατά την Ανατολή με μοναδικά εφόδια τα όπλα τους και την παλικαριά τους σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν τον άγνωστο πλανήτη Γη. Στο διάβα τους παραμονεύει ο θάνατος από τ’ αγρίμια, τους Πιθηκάνθρωπους, τους Ανθρώπους-Αγριόσκυλα... θα καταφέρουν να επιζήσουν;

Ο Ρονύ με το γλαφυρό του ύφος, την υποβλητική και γοητευτική του γλώσσα και τη μοναδική του φαντασία μας μεταφέρει στα πανάρχαια εκείνα χρόνια και με φόντο ένα εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον αφηγείται τις περιπέτειες και τα κατορθώματα των δυο φίλων κρατώντας μας σε διαρκή αγωνία.






Στα πανάρχαια χρόνια, τότε που την προσωπική ανδρεία τη θεωρούσαν ως δώρο θεϊκό, που η αποκοτιά και η τόλμη ενός παλικαριού έσωζε ή κατέστρεφε ένα λαό, η Ευρυμάχη ζει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της: έχει να διαλέξει ανάμεσα στη φωνή της καρδιάς της και στην υπόδειξη της λογικής της.

Δυο παλικάρια αγωνίζονται να κατακτήσουν την πανέμορφη ξανθιά κόρη του Βοριά: ο γενναίος αρχηγός των βουνίσιων Θολρόγκ και το ηρωικό παλικαρόπουλο από τις Λίμνες, ο Ιν-Κιλγκ. Πώς θα τα καταφέρει η γλυκιά κοπέλα; Ποιος θα κερδίσει στο τέλος, η καρδιά ή η λογική της;

Ο Ζοζέφ Ρονύ με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και τη γλαφυρή του πένα κρατάει ως το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δίνει την αναπάντεχη λύση στο δίλημμα της κοπέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...