Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΟΥ;

 


Το παντζάρι (Beta vulgaris), ή κοκκινογούλι, είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως Χηνοποδιοειδή. Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. Υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως το σέσκουλο, μια φυλλώδης ποικιλία παντζαριού, και το ζαχαρότευτλο, της οποίας η ρίζα έχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Όλες οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες παντζαριού προέρχονται από το υποείδος B. v. vulgaris. Άλλα υποείδη του παντζαριού είναι τα B. v. maritima, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, στις Ευρωπαϊκές ακτές του Ατλαντικού, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία, και το B. v. adanensis, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια ανατολική Μεσόγειο. Η εξημέρωση του φυτού θεωρείται ότι έλαβε χώρα την 2η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της Μεσογείου.

Το φυτό φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Έχει μικρά ερμαφρόδιτα άνθη και η επικονίασή του γίνεται από τον αέρα. Το φυτό προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και έχουν μήκος 5 με 20 εκατοστά.

 

Όλα αυτά μαζί και εγώ δεν τα ήξερα. Όπως επίσης δεν ήξερα ότι παραμονή του Ευαγγελισμού θα γίνονταν ανάρπαστα από τους πάγκους της λαϊκής αγοράς στη γειτονιά μου.  

Φόρεσα τη μάσκα μου, έστειλα 2 στο 13033, πήρα το μαγικό καρότσι και τη λίστα με τα ψώνια. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη αλλά η ώρα περασμένη. Ποτέ δεν πας στη λαϊκή αγορά στη μία το μεσημέρι. Αυτό είναι νόμος!

Πήρα καρότα και σπανάκι. Πήρα πορτοκάλια και ντομάτες. Κι έψαχνα κι έψαχνα αλλά παντζάρια πουθενά!

Τότε πείσμωσα κι εγώ και γύρισα σπίτι. Άφησα τα πράγματα και ξαναέφυγα. Πήγα στο μανάβικο λίγο πιο πέρα από την πλατεία. Βασικά η θεία μου να’ ναι καλά μου είπε να πάω εκεί. Μόνος μου δεν το σκέφτηκα για να είμαι ειλικρινής.

Πήρα 8 κιλά! Να δούμε τι θα τα κάνουμε όλα αυτά! Πήρα όμως και μεγάλη ικανοποίηση. Είπα μπράβο στον εαυτό μου που τα κατάφερα και γύρισα στο σπίτι με μια σακούλα παντζάρια. Μπράβο!

 

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου