Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Διάβασα το νέο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή «ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΑΝΗΜΕΡΑ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος και με κέρδισε από την πρώτη σελίδα!

 

Στο οπισθόφυλλο γράφει: Πορτρέτα ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της τηλεόρασης και του περιθωρίου συνυπάρχουν σε αυτές εδώ τις σελίδες, οι οποίοι μας διηγούνται τις εξαίσιες αλλά και ανατρεπτικές τους ιστορίες. Αβανγκάρντ χώροι, καλλιτεχνικά στέκια, ετερόκλητοι ήρωες και τα πρώτα ντεκαντάνς ντράγκ σόου της Αθήνας περασμένων δεκαετιών αναδεικνύουν μια Ελλάδα που αλλάζει, που μεταλλάσσεται συνεχώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ενώ φίλοι και διανοούμενοι αναζητούν απεγνωσμένα τα χρόνια εκείνα της χαράς, της μέθεξης, του έρωτα και των εκρηκτικών συναισθημάτων.

Αυτοσχέδια επιθεωρησιακά νούμερα από ραδιοφωνικές εκπομπές, αναμνήσεις φίλων συναγωνιστών που έζησαν συγκλονιστικά χρόνια ευτυχίας στα σκυλάδικα της παραμεθορίου και, γενικά, ό,τι περίσσεψε απ’ το ηρωικό έπος τού Αυτή η νύχτα μένει. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει κείμενα δημοσιευμένα πριν από δεκαπέντε χρόνια, στην Athens Voice, το Penthouse και πρόσφατα στο ΑΛΜΑΝΑΚ της Lifo, στα οποία περιγράφονται, με τολμηρό και καυστικό χιούμορ, οι συνήθειες, τα πάθη και τα ήθη των τηλεοπτικών μας αστεριών, που – δόξα τω Θεώ – υπάρχουν και αναφύονται σαν τα γιούκα διαρκώς. Φυσικά, υπάρχουν και καινούρια κείμενα που αναφέρονται στη βασιλεία των μαγείρων, των ηλεκτρολόγων, του Ντάνου και όλων των υδραυλικών που, ξαφνικά, σαν τη Γαλλική Επανάσταση, ξεχύθηκαν στο τηλεοπτικό πεδίο να αρπάξουν αυτό που δικαιωματικά τούς ανήκει.

 

Από το βιογραφικό σημείωμα στην αρχή του βιβλίου κατάλαβα ότι ο συγγραφέας έχει πολλές και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ο κύριος Θάνος Αλεξανδρής αποφάσισε να γράψει την αυτοβιογραφία του και πολύ καλά έκανε. Την καλλιτεχνική του πορεία θα τη ζήλευαν πολλοί νέοι καλλιτέχνες. Το βιβλίο ξεκινά με δύναμη. Τα φώτα ανάβουν και η παράσταση αρχίζει! Ο συγγραφέας μας παίρνει από το χέρι και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μας ταξιδεύει στον δικό του μαγικό κόσμο: Φώτα και πίστες, προσωπικότητες και τηλεοπτικά κανάλια. Ο τρόπος που περιγράφει τα γεγονότα που έζησε μας πηγαίνει σε μιαν άλλη εποχή (εγώ είχα την τύχη και την έζησα λίγο). Μας διηγείται το πώς έφυγε από το χωριό του και ήρθε στην Αθήνα, πως γνώρισε και συνεργάστηκε με τον κύριο Γιώργο Μαρίνο στη Μέδουσα στη Πλάκα, πως γνώρισε την κυρία Ταϋγέτη, την κυρία Μπέμπα Μπλανς, τις στιγμές που έζησε με την αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη αλλά και αργότερα με τη μία και μοναδική Σεμίνα Διγενή. Μέσα στα κείμενά του με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο καυτηριάζει τις εκπομπές στην τηλεόραση, τους «επώνυμους» τα ριάλιτι και το λάιφ στάιλ φυσικά. Τα λέει έξω απ’ τα δόντια χωρίς να φοβάται τι θα πουν οι άλλοι. Θυμάται τα έντυπα και τα εξώφυλλα εκείνης της εποχής και τις συνεντεύξεις που κάνανε με τον συνεργάτη του Θανάση Αναγνωστόπουλο. Τα βάζει με τις δισκογραφικές εταιρίες, με το σύστημα και γενικά τα λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Παρουσιάζει το πώς ήταν η νυχτερινή διασκέδαση τότε – εκείνα τα ένδοξα χρόνια -  και πως δεν έχει καμιά σχέση με τη νύχτα σήμερα. Μας εξηγεί γιατί δεν βλέπει τηλεόραση αλλά και τις αξέχαστες εμπειρίες του στο ραδιόφωνο με την Μαλβίνα Κάραλη. Μιλάει για το «Καμπαρέ» που οργώσανε σπιθαμή προς σπιθαμή την περιφέρεια με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Για τη νέα γενιά που δεν διαβάζει και για τις στημένες συνεντεύξεις. Μια αναδρομή στο παρελθόν. Ένα νοσταλγικό ταξίδι που δεν τελειώνει. Ένας όμορφος κόσμος γεμάτος γλυκόπικρες ιστορίες, στίχους, ατάκες που τις διαβάζεις και χαμογελάς ή μελαγχολείς για λίγο όμως. Δυνατές στιγμές που θα ήθελες να ζήσεις. Όσοι περπατήσαμε στη νύχτα πρέπει να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο που όλα συνέβησαν του ΟΣΙΟΥ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΑΝΗΜΕΡΑ!             

 

Το βιβλίο συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες των πραγματικών ηρώων που συνάντησε ο συγγραφέας. Μας συστήνει το σύμπαν αυτό, το σχεδόν αλμοδοβαρικό, που είναι ένα παλίμψηστο της καψούρας, των άνομων πράξεων, του γλεντιού, του πάθους και της νύχτας – ένας δηλαδή ύμνος στη ζωή.

 

 

  

 

   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου