Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 




1984. Ένας εφιαλτικός κόσμος όπου κυρίαρχος είναι ο Μεγάλος Αδελφός, ο οποίος καταγράφει κάθε κίνηση, κάθε λέξη και κάθε σκέψη των πολιτών. Ο απολυταρχικός μηχανισμός που βρίσκεται σε λειτουργία διαγράφει ακόμα και την ιστορία, προκειμένου να φαίνεται αλάνθαστη η εκάστοτε κομματική γραμμή. Η γλώσσα ψαλιδίζεται ώστε να εκφράζει επίσης ψαλιδισμένες σκέψεις και συναισθήματα. Η λογοτεχνία στρατεύεται στη στείρα κομματική γραμμή. Όμως, παρά τη φαινομενική συντριβή της ανθρώπινης ύπαρξης, η αντίδραση θα έρθει από πρόσωπα που, αν και θεωρούνται γρανάζια αυτού του σχεδόν τέλεια σχεδιασμένου κομματικού προγραμματισμού, προσπαθούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους σχέσεις, ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλο, και να βρουν τρόπους για να ανατρέψουν αυτή την πραγματικότητα. Ένα βιβλίο εξαιρετικά προφητικό και επίκαιρο, που όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας: «...στόχο έχει να τονίσει τις διαστροφές, για τις οποίες είναι υπεύθυνη μια κεντρική οικονομία, και πως ο ολοκληρωτισμός, αν δεν πολεμηθεί, μπορεί να θριαμβεύσει οπουδήποτε».





Έχοντας ξεφορτωθεί τον άνθρωπο που ήταν αφεντικό τους, τα ζώα της φάρμας ελπίζουν να ζήσουν ελεύθερη ζωή, γεμάτη αφθονία. Όμως, μια έξυπνη κι αδίστακτη ελίτ ζώων καταλαμβάνει την εξουσία και τα άλλα ζώα αντιλαμβάνονται απελπισμένα ότι έχουν παγιδευτεί στους παλιούς τρόπους ζωής.

Η ανατριχιαστική ιστορία του Όργουελ -της προσδοκίας του ιδεαλισμού από την τυραννία και τη διαφθορά- εξακολουθεί και σήμερα να είναι επίκαιρη όπως όταν πρωτοεκδόθηκε στα 1945.

Ο μύθος ετούτος παραμένει η σημαντικότερη σάτιρα που έχουμε του πιο σκοτεινού προσώπου της σύγχρονης ιστορίας.

Malcolm Brandbury, Mail on Sunday









Σύντομο βιογραφικό

Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ (Τζωρτζ Όργουελ) γεννήθηκε το 1903 στην Ινδία. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία το 1907, και το 1917 ο Όργουελ έγινε δεκτός στο Κολέγιο Ίτον. Την περίοδο 1922-1927 υπηρέτησε ως μέλος της Αυτοκρατορικής Αστυνομίας Ινδιών στη Βιρμανία, από όπου εμπνεύστηκε το πρώτο του μυθιστόρημα “Μέρες της Μπούρμα” (1934). Ακολούθησαν πολλά χρόνια ανέχειας και διάφορες δουλειές, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, που αποτυπώνονται στο “Down and Out in Paris and London” (1933). Πολέμησε στον εμφύλιο της Ισπανίας με το μέρος των Δημοκρατικών και τραυματίστηκε, εμπειρίες που περιγράφει στο “Φόρος τιμής στην Καταλωνία”. Το 1938 εισήχθη σε σανατόριο και από τότε δεν ανένηψε ποτέ εντελώς. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε στην Ανατολική Υπηρεσία του BBC. Η αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του “Η φάρμα των ζώων” (1945) τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, ενώ η φήμη του έφτασε στο απόγειό της με το σκοτεινό, μελλοντολογικό “1984” (1949). Πέθανε στο Λονδίνο το 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...