Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΠΙΘΑ

 



«ASTANGA YOGA» ο τίτλος του βιβλίου σου που μόλις κυκλοφόρησε. Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για τη φιλοσοφία της οκταπλής γιόγκα (astanga yoga) του αρχαίου Ινδού Πατάντζαλι αλλιώς ή τουλάχιστον, αυτό στοχεύει να κάνει. Ξεφεύγει από το κλασσικό, «φιλολογικό» στυλ γραφής των περισσότερων βιβλίων με το ίδιο θέμα η οποία στηρίζεται στη μετάφραση του σανσκριτικού κειμένου και στην παράθεση σχολίων. Ακολουθώντας τη νέα τάση που έχει αναπτυχθεί τελευταία από αρκετούς, ξένους συγγραφείς και επιχειρεί να φέρει τη φιλοσοφία που μεταφέρουν αρχαία ινδικά κείμενα, όπως αυτό του Πατάντζαλι, πιο κοντά στον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του, το βιβλίο είναι ένα δικό μου προσωπικό «πείραμα», αν θες, το οποίο μένει να δούμε ποια απήχηση θα έχει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Πώς η φιλοσοφία της Γιόγκα μπορεί να γίνει ο νέος οδηγός ευ ζην του ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή;

Η φιλοσοφία της astanga yoga (οκταπλής γιόγκα) ως θεμελιώδης για το σύστημα της Γιόγκα (Yoga Darshana) δίνει στη λέξη «ευ» (καλώς), πέρα από την ηθική διάσταση την οποία τονίζουν και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, και τη σημασία της συστηματικής εσωτερικής άσκησης που στηρίζεται σε μια μεθοδολογία καθαρισμού, ελέγχου και υπέρβασης του νου. Υπό αυτή την έννοια, επομένως, είναι ένας οδηγός ο οποίος προτείνει πρακτικές για  να καθαρίσουμε τον νου από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά που μας «ταλανίζουν», να ελέγχουμε την κατάστασή μας, διατηρώντας υψηλή τη ζωτικότητα καθώς και την αυτοκυριαρχία μας μπρος τις καθημερινές αντιξοότητες, και τελικά να ανακαλύψουμε ως ερευνητές του εαυτού μας αθέατες πτυχές μας, ασύλληπτες για τον νου. Για να τον εφαρμόσουμε, απαραίτητο είναι αρχικά να προχωρήσουμε μεθοδικά, βήμα-βήμα.

Ποια είναι η φιλοσοφία της Γιόγκα;

Είναι ένας από τους έξι συνολικά τρόπους θέασης (darshana) της έσχατης πραγματικότητας κατά την αρχαία ινδική σκέψη. Σκοπός της είναι να παρουσιάσει ποιος είναι ο υλικός κόσμος, εσωτερικός και εξωτερικός, με τον οποίο ταυτιζόμαστε και πώς να σχετιζόμαστε μαζί του, ευθυγραμμιζόμενοι με την αλήθεια της ψυχής μας. Πάνω απ’όλα, οφείλουμε, θα μας πει η φιλοσοφία της Γιόγκα, να είμαστε αναζητητές της γνώσης που υπάρχει μέσα μας, στον πιο βαθύ πυρήνα της ύπαρξης μας. Και νομίζω πως ο συγκεκριμένος ρόλος κάθε άλλο παρά άκαιρος είναι σε μια εποχή των συγκρούσεων οι οποίες μαίνονται τόσο εσωτερικά εξαιτίας των διαφόρων «μαχών» που δίνουμε στην καθημερινότητά μας όσο και στην κοινωνία και στον πλανήτη μας ολόκληρο και στις οποίες άλλοτε ψάχνουμε να βρούμε μάταια κάποιο νόημα και άλλοτε αποφεύγουμε να εφιστήσουμε την προσοχή μας μήπως βρεθούμε μπρος σε «δύσκολες» ερωτήσεις. Το να συνεχίζουμε τις αναζητήσεις μας και να δρούμε σύμφωνα με τις απαντήσεις που βρίσκουμε στον εαυτό μας ως σύγχρονοι φιλόσοφοι της γιόγκα είναι το στοιχείο που μας καθιστά πρωτίστως ενεργούς ρυθμιστές και όχι παθητικούς δέκτες των εξελίξεων στη ζωή μας.

Πως βρίσκεις τις δικές σου ισορροπίες;

Υπενθυμίζοντας μου όσα έμαθα, χάνοντας τες.






Σε τι θα βοηθήσει τον αναγνώστη διαβάζοντας το βιβλίο σου;

Να κατανοήσει τα πρακτικά οφέλη που έχει για την εσωτερική του ισορροπία το να φιλοσοφεί.

Τι θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες μέσα από το βιβλίο σου;

Για μένα, η πιο «σκοτεινή» πλευρά της ύπαρξης μας δεν είναι αυτή που έχει να κάνει με όλες τις κακές μας σκέψεις, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν, αλλά αυτή που δεν δίνει «χώρο» σε νέα γνώση και μας υπαγορεύει να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, όπως μάθαμε ή απλά ξέρουμε ότι είναι. Το βιβλίο προσκαλεί τον αναγνώστη να ρίξει νέο φως σε απαντήσεις που έχει ήδη δώσει σε όσα του συμβαίνουν, αναθεωρώντας έτσι και καταρρίπτοντας παλιά σενάρια δράσης. Οι ιδέες του περί ισορροπίας είναι μόνο ένα μέρος αυτής της διαδικασίας.

Κάθε βήμα είναι και ένα στοίχημα για σένα;

Ναι, προς μια ζωή, όπως εγώ τη φαντάζομαι, ελεύθερη από προσωπικά ψευτοδιλήμματα και από τους επαγγελματικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς περιορισμούς που πολλές φορές σαν θηλιές σφίγγουν τον λαιμό μας, όντως, κάθε βήμα μπορεί να είναι ένα στοίχημα. Και αυτό γιατί απαιτεί να προσδιορίζεις εκ νέου την ελευθερία σου, διατηρώντας κάθε φορά την ευελιξία να επανατοποθετείσαι απέναντι στα πράγματα, στις καταστάσεις, στους ανθρώπους και στον ίδιο τον εαυτό σου.

Ποιος είναι ο άσσος στο μανίκι σου;

Δεν μπορώ να πω ότι κρύβω κάποιον άσσο στο μανίκι. Έχω ανοιχτά τα χαρτιά μου.

Υπάρχει κάποιο όνειρο που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;

Ναι, το να έχω τη χαρά να ζω και να προσφέρω σύμφωνα με το πιο δημιουργικό δυναμικό μου το οποίο ορίζουν οι προσωπικές μου ικανότητες, κλίσεις και ταλέντα. Να ζω αξιοπρεπώς με ό,τι είμαι προικισμένη, αφουγκραζόμενη τη «φυσική αποστολή» μου.

Αν γύριζες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Πιστεύω πως τίποτα, όχι όμως γιατί ήταν όλα καλά καμωμένα ή γιατί έτσι είναι η ζωή και πρέπει να το αποδεχτώ. Το παρελθόν μάς έχει δώσει τα μηνύματα του για να διαμορφώσουμε κατάλληλα το παρόν. Η ερώτηση που θα έκανα εδώ θα ήταν, συνεπώς, λίγο διαφορετική: Τι θα άλλαζες στο παρόν, κοιτώντας τον χρόνο πίσω;

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξεις κάποια πράγματα στην σημερινή κοινωνία ποια θα ήταν αυτά;

Όχι πράγματα. Ο καθένας από εμάς οφείλει να αλλάξει, αν θέλει να αλλάξει η κοινωνία. Και τότε ίσως ξεκινήσει να αλλάζει και τα πράγματα γύρω του. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες οι αλλαγές που θα κάνει μέσα του. Ακόμα και η πιο μικρή συνειδητοποίηση αρκεί. Οπότε, αν είχα την ευκαιρία να αλλάξω κάτι, θα άλλαζα εμάς, ζητώντας αρχικά να γίνουμε όλοι μας πιο ανοιχτοί στο να προχωράμε πρακτικά σε αλλαγές στη ζωή μας αντί απλά και μόνο να τις συζητάμε.

Ποιο είναι το Α και το Ω της ζωής σου;

Η μικρή μου κόρη.

Τι σε κάνει πιο δυνατή;

Η ανάγκη να είμαι αυθεντική.

Στείλε το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Όπως θα έλεγε και ο Eknath Easwaran, είμαστε οι θησαυροί που κουβαλάμε χωρίς να το ξέρουμε. Η αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού μας, του εαυτού μας, είναι μια περιπέτεια γνώσης που αξίζει να ξεκινήσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φιλοσοφία: Η Τέχνη του Σκέπτεσθαι | Εκδόσεις Μίνωας

  Δείτε αυτό το email στον browser σας WEBSITE   |   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις