Κυριακή 7 Μαΐου 2023

ΜΑΡΙΑ ΛΟΚΟΣΗ… συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

 


Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη σας επαφή με το τραγούδι;

Μεγάλωσα μέσα σε μουσικό κλίμα υπό τους ήχους του βιολιού, και ηπειρώτικων πολυφωνικών -  μοιρολογιών που θυμάμαι να με συγκινούν από παιδί. Η επαφή μου μετέπειτα ενδυναμώθηκε - ατομικά και χορωδιακά-  με αρκετές συμμετοχές σε διάφορες μουσικές παραστάσεις.

Ποιο είδος μουσικής σας εκφράζει περισσότερο;

Είμαι ανοιχτή σε όλα τα ακούσματα. Περισσότερο ωστόσο με εκφράζει το παραδοσιακό, έντεχνο, κλασσικό λαϊκό, και ξένο είδος.

Έντεχνο & εμπορικό. Τελικά ταιριάζουν αυτά τα δυο;

Μουσικά όλα «παντρεύονται» με τις κατάλληλες παρεμβάσεις..όλοι οι μουσικοί δρόμοι καταλήγουν εντέλει σε μία συνάντηση, και η διαφοροποιημένη συνήχηση που διαμορφώνεται είναι και η επιθυμητή ομορφιά των αντιθέσεων, το ζητούμενο της μουσικής συνύπαρξης. Την ουσιαστική τους διαφορά, προσωπικά,  την εστιάζω στο στίχο που αναδεικνύει το κάθε είδος. Στο έντεχνο εντοπίζεις έναν πιο «δουλεμένο» στίχο από άποψη νοημάτων, στο εμπορικό είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα, αλλά κι αυτό έχει την ιδιαιτερότητά του.

Σας πρότειναν ποτέ να ερμηνεύσετε κάποιο τραγούδι και είπατε όχι;

Δεν μου έχει συμβεί.

Τι σημαίνει για σας επιτυχία;

Να αξιωθείς να συνεισφέρεις στο κοινωνικό καλό, και η μουσική έχει από μόνη της ένα τέτοιο ρόλο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πολλές μουσικές δημιουργίες και η ένταξη της μουσικής στο ψυχόδραμα..η μουσική μας ξεκλειδώνει συναισθηματικά και ψυχικά.

Τι θα κάνετε στις 17 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Με τον δάσκαλο μας και συνθέτη των τραγουδιών ,Μάκη Ψαραδέλλη, και στα πλαίσια των μουσικών δράσεων του πολιτιστικού συλλόγου της Τερψιχόρης, θα συμμετάσχουμε τραγουδιστικά στη παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη με τίτλο «4 ιστορίες μυστηρίου»…Το δράμα των ηρώων, η ψυχοσύνθεση τους, και οι προσωπικές τους αφηγήσεις είναι ουσιαστικά ο ρόλος που καλούμαστε να μεταφέρουμε μελωδικά στο κοινό. 

 

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Όλα είναι μι φα σολ λα σι,

όλα είναι μου-σι-κή! (στίχος από παιδική μουσική παράσταση).

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου