Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΚΟΥΤΣΕΛΗΣ… συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

 


Ποια είναι η πρώτη θεατρική παράσταση που έπαιξες;

Η πρώτη μου θεατρική δουλειά ήταν το 2010 στο Cabaret Voltaire στο έργο της Μαίης Σεβαστοπούλου ‘’Η επιστροφή της μαντάμ Ανιές’’.  Ήταν ένα έργο-σίκουελ ενός άλλου έργου της, το ‘’Περμαγκανάτ’’ και η ιστορία διαδραματιζότανε σε έναν οίκο ανοχής το 1940. Ήμουν στο γ’ έτος της σχολής τότε και ήμουν πολύ χαρούμενος που έπαιζα σε αυτή τη παράσταση.

Θέατρο η τηλεόραση; Τι προτιμάς;

To καθένα έχει τη γοητεία του και διαφορετικές απαιτήσεις. Στο θέατρο μπορείς να καταλάβεις άμεσα την αντίδραση του κόσμου. Αλλά και η τηλεόραση έχει και εκείνη τη δική της μαγεία που όμως διαφέρει από αυτή του θεάτρου. Σαφώς δεν μπορώ να το ξεχωρίσω. Χαίρομαι πάντως που σε αυτό το χώρο μπορώ να κάνω αρκετά διαφορετικά πράγματα σε σχέση με την υποκριτική.

Ποια είναι η σχέση σου με τον διαγωνισμό της Eurovision;

Παρακολουθώ τον διαγωνισμό εδώ και αρκετά χρόνια, βασικά από το 1987, και τρεις φορές έχω δει τον διαγωνισμό μέσα από το στάδιο στο οποίο διεξαγότανε. Η τελευταία φορά ήταν στην Λισαβόνα το 2018. Κατά καιρούς έχω γράψει στίχους για διάφορους καλλιτέχνες και τα τραγούδια αυτά κατατέθηκαν στους εθνικούς τελικούς της χώρας τους χωρίς όμως να καταφέρει κάποιο από αυτά να προκριθεί. Έχουμε στείλει τραγούδια με καλλιτέχνες από την Ρουμανία, την Μολδαβία, την Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Κροατία, την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα. Πέρυσι δοκιμάσαμε με την Άρτεμις Ματαφιά και το τραγούδι ‘’Dreamers’’.

Ποιο είναι το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψες;

Το πρώτο μου θεατρικό λεγότανε ‘’Μερικοί τον προτιμούν νεκρό’’. Μία μαύρη κωμωδία που παίχτηκε στο θέατρο Θεμέλιο σε σκηνοθεσία Ζωζώς Ζάρπα. Τότε ήμουν ακόμα στο τρίτο έτος και το είχα δώσει στην δασκάλα μου, Ζωζώ Ζάρπα να μου πει απλά μια γνώμη. Το αποτέλεσμα την ενθουσίασε και πρότεινε να το ανεβάσουμε στο θέατρο της σχολής και να παίξουν μαθητές. Η δουλειά αυτή με ενέπνευσε να συνεχίσω να γράφω.

Δράμα ή κωμωδία; Τι σε εκφράζει πιο πολύ;

Προσωπικά προτιμώ την κωμωδία. Και σαν θεατής και σαν ηθοποιός. Το γέλιο είναι φάρμακο.



Πόσα έργα έχεις μεταφράσει;

Έχω μεταφράσει 9 θεατρικά έργα Ρουμάνων συγγραφέων που γίνανε παραστάσεις και ένα μυθιστόρημα σε συνεργασία με την κα. Ευγενία Τσελέντη. Η μετάφραση είναι κάτι που απολαμβάνω εξίσου με την συγγραφή και την υποκριτική.

Για ποιες συνεργασίες σου είσαι περήφανος;

Έχω κάνει υπέροχα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο και ελπίζω να μπορέσω να προσφέρω περισσότερα. Είμαι περήφανος για την πρόσφατη συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Στραγαλινό του οποίου η ταινία ‘’Τhe Big Father’’  αυτή την περίοδο συμμετέχει σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και ήδη έχει διακριθεί με αρκετά βραβεία.

«Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» μίλα μας για την ταινία.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο πρώτο μου θεατρικό, το ‘’Μερικοί τον προτιμούν νεκρό’’. Τροποποιήθηκε αρκετά για να μπορέσει να σταθεί σαν ταινία και νομίζω το πέτυχα. Η υπόθεση έχει να κάνει με μία μητέρα που θέλει να ξαναπαντρευτεί αλλά το οικογενειακό της περιβάλλον είναι αντίθετο καθώς ο γαμπρός είναι νεότερός της και Γεωργιανής καταγωγής. Από εκεί αρχίζουν τα ευτράπελα. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Στράτος Μαρκίδης και ήταν ο πρώτος που διάβασε το σενάριο και δέχτηκε να το γυρίσει. Τον ευχαριστώ για όλα!

Κάθε πότε γράφεις;

Όποτε έχω έμπνευση. Και ευτυχώς δεν την έχω στερηθεί μέχρι τώρα.

Η δημιουργική γραφή σταματάει ποτέ;

Αν την αφήσεις θα σε αφήσει. Αυτό ισχύει με όλες τις ασχολίες. Καλό είναι να γράφεις όταν θέλεις να γράψεις. Και όχι όταν πρέπει. Γιατί αν αναγκάζεσαι για κάτι, όσο επαγγελματίας κι αν είσαι, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Τι θα κάνεις στις 17 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Στις 17 Μαίου λέω να περάσω μία βόλτα από το Μέγαρο Μουσικής και να διαβάσω μερικές σελίδες από το καινούριο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη ‘’Τέσσερις ιστορίες μυστηρίου’’. Μετά από τόσα βιβλία που έγραψε ο Κωνσταντίνος επιτέλους κάλεσε και εμένα να κάνω μία παρουσίαση. Είναι χαρά και τιμή μου!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Έχω πολλά σχέδια στο μυαλό μου και έχω και δυο-τρία καλλιτεχνικά νέα που θα ‘θελα να τα δημοσιοποιήσω αλλά δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή. Όλα στον καιρό τους.

Στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Πιστέψτε στον εαυτό σας και δείτε τον να κάνει θαύματα. Είναι πανεύκολο!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου