Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΗΝΟΥ

 


Δώδεκα ημέρες θύελλας είναι ο τίτλος του νέου σας βιβλίου, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Θα ξεκινήσω από τον τίτλο, δώδεκα ημέρες σε μια θύελλα γεγονότων, συναισθημάτων και αποκαλύψεων κλονίζουν ριζικά τις ζωές όλων των ηρώων. Το εξώφυλλο με το σπασμένο φλιτζάνι συμβολίζει τον βίαιο αποχωρισμό των δύο βασικών ηρώων, του Έκτορα και της Μελίνας. Και ο υπότιτλος σκιαγραφεί την ιστορία: Κάποτε τους ανάγκασαν να χωρίσουν. Τώρα τους φέρνουν πάλι κοντά για να τους παγιδέψουν. Για να σωθούν, δεν πρέπει να ξαναερωτευτούν. Και έτσι ακριβώς είναι.

Μετά από είκοσι τρία χρόνια οι δύο αυτοί άνθρωποι συναντιούνται ξανά σε μια δεξίωση. Τυχαία; Αρχικά η Μελίνα απορεί που ο Έκτορας κάνει πως δεν τη γνωρίζει, όταν όμως αργότερα με ένα σημείωμα την καλεί να βρεθούν την επομένη κρυφά, αναστατώνεται, διστάζει, είναι παντρεμένη. Το μεγαλύτερο σοκ ωστόσο την περιμένει στο κρυφό ραντεβού, όταν ο Έκτορας της αποκαλύπτει ότι ένας άγνωστος τον έχει προσλάβει για να την παρασύρει σε μια παράνομη σχέση. Ο πιθανότερος λόγος είναι ότι προσπαθούν να διαλύσουν τον γάμο της, είναι όμως πράγματι έτσι; 

Από εκεί και μετά αρχίσει η μεγάλη θύελλα. Θα εμπλακούν σε μια περίεργη ιστορία που θα εξελιχθεί σε θανάσιμη παγίδα. Σε μια Αθήνα που αδειάζει από τους κατοίκους της λόγω του Αυγούστου, οι ήρωές μας θα ζήσουν τις πιο ανατρεπτικές καταστάσεις σε δώδεκα καυτές ημέρες. Ακολουθούν λίγες ακόμα εξίσου θυελλώδεις και αποκαλυπτικές. Ηρώ, Μάριος, Νάνσυ, Σάντρα, Πετρίδης, Μηνάς… Ο καθένας με τον δικό του ρόλο στην ιστορία. Τέλος, η οκτάχρονη Αλίκη και ο νεαρός Δημήτρης είναι δυο πρόσωπα που γεννούν τα πιο τρυφερά συναισθήματα.

 

Και οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας ακροβατούν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Αυτό δεν είναι λίγο επικίνδυνο;

Είναι επικίνδυνο και μάλιστα πολύ. Όμως δεν έχουν περιθώριο να το αποφύγουν. Βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα δίχως να το θέλουν. Η πλεκτάνη που τους έχουν στήσει είναι σατανική και, όσο εκείνοι αναζητούν τον ένοχο, τόσο η κατάσταση μπερδεύεται παραπάνω. Ένα βίαιο γεγονός θα τους κάνει να καταλάβουν πόσο άσχημα τους έχουν παγιδέψει. Η κάθε κίνησή τους μοιάζει αδιέξοδη. Εύχονται και ελπίζουν ο μυστηριώδης άγνωστος να κάνει ένα λάθος για να μπορέσουν να τον ξεσκεπάσουν. Θα το κάνει όμως;

 

Υπάρχει μια δυνατή ανατροπή που δεν την περιμένει ο αναγνώστης. Το κάνατε σκόπιμα;

Δεν υπάρχει ανατροπή που γίνεται κατά λάθος. Μια ανατροπή χρειάζεται έμπνευση και πολύ καλή τεχνική για να τη χτίσεις σωστά. Πιστεύω ότι οι ανατροπές είναι το πιο δυνατό σημείο σε ένα μυθιστόρημα και, αν είναι έξυπνες, μπορεί να σε κάνουν να το θυμάσαι για χρόνια. Είναι αυτό το αιφνίδιο και αναπάντεχο σημείο που τα φέρνει όλα τούμπα και ανεβάζει την αδρεναλίνη. Η πιο έξυπνη ανατροπή είναι αυτή που την έχεις όλη την ώρα μπροστά στα μάτια σου, αλλά δεν την έχεις αντιληφθεί. Και ξαφνικά τη βλέπεις και εκπλήσσεσαι. Και στο βιβλίο αυτό θα συναντήσουμε αρκετές ανατροπές. Είναι δύσκολο να μαντέψεις τι θα γίνει στην επόμενη σελίδα και αυτό πιστεύω ότι είναι καλή συνταγή, κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία και του εντείνει το ενδιαφέρον. Προσωπικά  λατρεύω τις ανατροπές και φροντίζω να υπάρχουν σε όλα μου τα βιβλία.

 


 

Παντού υπάρχουν αόρατες παγίδες;

Ναι, κάπως έτσι. Και οφείλεται στον τρόπο που είναι δομημένη η ιστορία. Ολόκληρη είναι μια σειρά από καταιγιστικά γεγονότα που ανατρέπουν διαρκώς τα δεδομένα. Άλλα πιστεύουν στην αρχή οι ήρωες, ύστερα κάτι άλλο προκύπτει και στρέφει τις υποψίες τους αλλού και τελικά κάτι άλλο συμβαίνει και τους αιφνιδιάζει. Θα έρθει η στιγμή που θα αγγίξουν τον ένοχο, όμως δεν θα έχουν αποδείξεις για να το στηρίξουν. Έτσι, θα αρκεστούν να αποκρούουν τις παγίδες του χτίζοντας τις δικές τους. Ποια θα αποδειχθεί τελικά η πιο καθοριστική παγίδα; Και ποιος θα τη σκεφτεί;

 

Ποιος κινεί τα νήματα στην ιστορία;

Ένας είναι ο άγνωστος εντολοδόχος που βρίσκεται στο παρασκήνιο. Αυτός κινεί τα δικά του νήματα κρατώντας άκρα μυστικότητα. Ύστερα οι εμπλεκόμενοι ήρωες που κάνουν ό,τι μπορούν για να τον ξεσκεπάσουν. Μελίνα, Έκτορας και Ηρώ προσπαθούν να τον εντοπίσουν, όμως ούτε το κίνητρο μπορούν να βρουν ούτε κάποιον σοβαρό λόγο που να δικαιολογεί μια τέτοια πλεκτάνη ούτε ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω. Όλοι στο περιβάλλον τους μοιάζουν ένοχοι, όμως κανείς δεν φαίνεται να έχει ισχυρό κίνητρο. Θα συμβούν πολλά μέχρι οι ήρωες να μάθουν ποιος είναι ο εγκέφαλος και τι συμφέρον είχε, ώστε να στήσει αυτή τη βρόμικη ιστορία. 

 

Τι σας λένε πιο συχνά οι αναγνώστες;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά με συγκινούν με τα λόγια τους. Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση και χαρά όταν σε πλησιάζει ένας άγνωστος άνθρωπος και σου λέει: «Κυρία Γαληνού, αυτή την Πρωτοχρονιά την πέρασα παρέα με το βιβλίο σας. Μου κράτησε την καλύτερη συντροφιά. Σας ευχαριστώ πολύ». Τι να απαντήσεις σ’ αυτό τον άνθρωπο; Φτάνει να του πεις ένα «Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια»; Η αίσθηση ότι κατάφερες να κρατήσεις συντροφιά σε ένα άνθρωπο την ώρα που το χρειαζόταν είναι μοναδική. Έστω και μια ψυχή να καταφέρεις να αγγίξεις και κάτι να της προσφέρεις είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, σε γεμίζει με δύναμη και όρεξη να συνεχίσεις αυτό που κάνεις. Σε ωθεί να το κάνεις ακόμα καλύτερα. 

 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης;

Δεν υπάρχει συνταγή για την έμπνευση. Μπορεί να έρθει από οτιδήποτε και οποιαδήποτε ώρα, από ένα σπίτι που είδες, ένα αντικείμενο, μια λέξη, ένα τραγούδι,  ένα γεγονός που άκουσες, μια ιδέα που σε τσίγκλησε… Έρχεται αναπάντεχα και σε αρπάζει από το χέρι, σε τραβάει σαν ανυπόμονο παιδί, και τότε ξέρεις πως ξεκινάει ένα καινούριο λατρεμένο ταξίδι και τρέχεις κι εσύ μαζί της για να το απολαύσεις.

 

Έχετε γράψει πολλά αξιόλογα βιβλία. Ξεχωρίζετε κάποιο και γιατί;

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί δέκα βιβλία μου. Δεν ξεχωρίζω όμως κανένα. Από τη στιγμή που θα τα ολοκληρώσω και θα τα δώσω στον εκδότη μου, τα θεωρώ όλα ισάξια και αξιόλογα. Το καθένα έχει τις δικές του ομορφιές, τις δικές του ανατροπές, τα δικά του μικρά μυστικά, τους δικούς του ξεχωριστούς ήρωες, τη δική του διαφορετική έμπνευση. Σαν παιδάκια μου είναι όλα, πώς να τα ξεχωρίσω;

 

Τελικά ο έρωτας βγαίνει πάντα νικητής;

Δεν βγαίνει πάντα νικητής, όμως είναι ικανός να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, να βάλει δικούς του κανόνες, να παλέψει με δράκους, να ανατρέψει δεδομένα, να χτίσει ή να γκρεμίσει ακόμα και αυτοκρατορίες. Ο έρωτας δεν έχει ορισμό ούτε όρια, λειτουργεί αυθαίρετα. Δεν προειδοποιεί ούτε ρωτά, έρχεται ξαφνικά και σ’ αρπάζει και σε πάει όπου θέλει. Κι όταν συμβεί, ξέρεις πια τι είναι έρωτας. Μοιάζει με πηγή ζωής, με το ομορφότερο όνειρο, όμως κουβαλάει χτυποκάρδια και πόνο, εντάσεις κι αγωνίες. Κι ο χωρισμός σ’ αφήνει δίχως ανάσα, λες και η ζωή σου τελειώνει. Ο Έκτορας και η Μελίνα θα περάσουν από όλα αυτά τα στάδια.

 

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Θέλω να τους προτρέψω να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με ανοιχτό μυαλό και δύναμη, να έχουν αγάπη για τη ζωή και όνειρα για το αύριο. 

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είδαμε την εξαιρετική παράσταση «Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons» του Sam Steiner στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και μας άρεσε πάρα πολύ!!

  Το βράδυ της Πέμπτης, είχαμε την τιμή και τη χαρά να απολαύσουμε την εξαιρετική παράσταση « Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons » του S...