Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

 


«ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ;» είναι ο τίτλος του νέου σας μυθιστορήματος. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Κλαίρη Αυγέρη, μια νεαρή γυναίκα που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και επιστρέφει στην Ελλάδα όταν δολοφονείται ο αδελφός της Κωστής. Ο Κωστής πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθειά του να σταματήσει το έργο μιας ομάδας γιατρών, οι οποίοι επιδιώκοντας να ανακαλύψουν το φάρμακο για τον καρκίνο κάνουν παράνομα πειραματικές θεραπείες σε αστέγους. Η επιλογή των αστέγων δεν είναι τυχαία, αφού, όταν οι θεραπείες αποτυγχάνουν και οι ασθενείς πεθαίνουν, κανείς δεν τους αναζητά, κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς∙ κανείς, εκτός από τον Κωστή, το έργο του οποίου αποφασίζει να συνεχίσει η Κλαίρη, οδηγώντας ταυτόχρονα τους δολοφόνους του στη δικαιοσύνη. Συμπαραστάτη στον αγώνα της έχει τον ιατροδικαστή Φίλιππο Ηλιάδη, φίλο του αδελφού της. Μαζί θα επιχειρήσουν να ξεσκεπάσουν το κύκλωμα που με πρόφαση την ίαση και τη φιλανθρωπία, θυσιάζει αθώους, σύγχρονες Ιφιγένειες, στον βωμό του κέρδους. Παράλληλα η Κλαίρη θα κληθεί να αντιμετωπίσει εφιάλτες του παρελθόντος που ζωντανεύουν ξανά και να αναθεωρήσει ολόκληρη την κοσμοθεωρία της, όλα τα πιστεύω της για την ίδια της τη ζωή.

Τι είναι αυτό που συνδέει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας;

Συνδετικοί κρίκοι όλων των πρωταγωνιστών είναι ο πόνος και ο φόβος της απώλειας. Άλλοι καταφέρνουν να τους διαχειριστούν και να τους μετουσιώσουν σε βαθιά ανθρωπιά και προσφορά στον συνάνθρωπο και άλλοι τους επιτρέπουν να διαβρώσουν την ψυχή τους και να τους οδηγήσουν σε μονοπάτια σκοτεινά, με οδηγό τον εγωισμό και τη –με κάθε κόστος– επιβίωση.

Τι ρόλο παίζει ο Φίλιππος στη ζωή της Κλαίρης;

Ο Φίλιππος, εκτός από πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα της Κλαίρης να ανακαλύψει τους δολοφόνους του αδελφού της και να φροντίσει για την τιμωρία τους, θα γίνει η αιτία να αναθεωρήσει η ηρωίδα πολλά από τα «στεγανά» της και να ξεπεράσει τους χειρότερους φόβους της.

Ποιος είναι ο Ρένος Αυγέρης;

Ο Ρένος Αυγέρης είναι ο πατέρας της Κλαίρης, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, ιδιαίτερα σκληρός και φιλοχρήματος, ο οποίος όχι μόνο δεν δίσταζε να κακοποιεί τη σύζυγό του Μαργαρίτα αλλά απέρριψε την ίδια του την κόρη, μόνο και μόνο επειδή δεν επιθυμούσε να αποκτήσει άλλο παιδί εκτός από τον γιο του. Αδυνατεί να κατανοήσει την έννοια της συμπόνοιας, της κατανόησης, της προσφοράς και της αυτοθυσίας και κινείται πάντα με μοναδικό του γνώμονα το συμφέρον και την επίδειξη της δύναμής του. Ο θάνατος, όμως, του Κωστή θα τον συντρίψει κυριολεκτικά και θα τον κάνει να νιώσει το ίδιο ευάλωτος και «μικρός», όπως όλοι οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που τόσο περιφρονούσε.




Πού ξεκινά η αλήθεια και πού τελειώνει το ψέμα;

Η αλήθεια και το ψέμα είναι έννοιες με όρια δυσδιάκριτα, ανάλογα με την οπτική γωνία του κάθε ήρωα. Πολλές φορές, άλλωστε, οι άνθρωποι προτιμούν το ψέμα γιατί είναι λιγότερο επώδυνο, εθελοτυφλούν μπροστά στην αλήθεια κι ας ξέρουν πως στο τέλος εκείνη θα αποκαλυφθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Νομίζω ότι ο Νίτσε αποδίδει πολύ παραστατικά αυτό που εννοώ, όταν λέει: «Η πλάνη δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι ανανδρία».

Στο βιβλίο σας είναι όλοι ύποπτοι;

Όλοι, εκτός από την Κλαίρη (ε, να αφήσουμε κι έναν «καθαρό»!). Οι ήρωες κουβαλάνε καλά κρυμμένα μυστικά που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους και αυτό είναι που τους καθιστά ύποπτους στα μάτια του αναγνώστη. Όταν τα μυστικά αρχίζουν σελίδα τη σελίδα να αποκαλύπτονται, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους είτε αποκαθίσταται είτε κλονίζεται περισσότερο. Γενικά, μου αρέσει να παρουσιάζω πολλούς πιθανούς ενόχους μέχρι την αποκάλυψη του πραγματικού, ο οποίος μπορεί να φαίνεται πιο αθώος από όλους ή να είναι τελικά αυτός που συγκέντρωνε από την αρχή τις περισσότερες υποψίες.

Τελικά η μοίρα των αθώων είναι η θυσία;

Δυστυχώς, νομίζω ότι διαχρονικά οι αθώοι είναι εκείνοι που θυσιάζονται, γιατί δεν έχουν την «πονηριά» να προστατεύσουν τον εαυτό τους, γιατί θεωρούνται αναλώσιμοι, εύκολα θύματα. Από την εποχή του Άβελ, ο κόσμος μας μετράει αναρίθμητους αθώους που θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους, του συμφέροντος, του επεκτατισμού, του ρατσισμού ή της μισαλλοδοξίας.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο συγγραφέα;

Δεν μου αρέσει καθόλου να δίνω συμβουλές, ειδικά σε ό,τι αφορά τη γραφή, αφού ο καθένας βρίσκει ένα δικό του, προσωπικό δρόμο πάνω στον οποίο βαδίζει. Αυτό που θα τους προέτρεπα μόνο είναι να καταθέτουν στο χαρτί την αλήθεια τους, με σεβασμό τόσο στον αναγνώστη όσο και στον εαυτό τους.

Τι σας λένε πιο συχνά οι αναγνώστες;

Χαίρομαι πολύ όταν συνομιλώ με αναγνώστες, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, και ακούω με προσοχή τόσο τα καλά τους λόγια όσο και τις παρατηρήσεις τους. Πάντα είναι πολύτιμες οι απόψεις τους, ιδιαίτερα εκείνες που εντοπίζουν αδυναμίες, αφού με βοηθούν να γίνω καλύτερη. Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που με προτρέπουν να «αποκαταστήσω» την Έλσα Γληνού (την ψυχολόγο που μαζί με τον συνταξιούχο αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη αποτελούν το πρωταγωνιστικό δίδυμο των τελευταίων μου βιβλίων). Νομίζω, όμως, ότι θα τους απογοητεύσω, αφού ο ίδιος της ο χαρακτήρας καθιστά απαγορευτική τέτοιου είδους «αποκατάσταση». Θεωρώ πιο πιθανό να βρει ο Μάνος μια κυρία γλυκιά, ευγενική και νοικοκυρά και να ντυθεί ξανά γαμπρός, με την Έλσα και τον Γιαβρόγλου (τον παλιό του βοηθό) κουμπάρους. Λέτε στο επόμενο βιβλίο να… φάμε κουφέτα;

Στείλτε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Εύχομαι σε όλους πρώτα από όλα υγεία (κοινότοπη ευχή, αλλά –νομίζω– η ουσιαστικότερη όλων). Εύχομαι, επίσης, να συνεχίσουν να αγαπούν το βιβλίο και να μη διστάζουν να ανακαλύπτουν τους Έλληνες συγγραφείς, που θεωρώ ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας και σας εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο!

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και αντεύχομαι ό,τι καλύτερο!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου