Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΝΑ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗ

 


«ΑΝΤΡΕΣ! Αν σκοτώσω έναν πειράζει;» είναι ο τίτλος του νέου σας βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Είναι μια ανάλαφρη ιστορία που σκοπός της είναι να διασκεδάσει τους αναγνώστες. Θα την χαρακτήριζα χιουμοριστική και για αυτό πολλές φορές αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού.

Τι σας ώθησε να γράψετε μια χιουμοριστική ιστορία;

Το βιβλίο αυτό το έγραψα πριν από δεκαοκτώ χρόνια. Εκείνη την περίοδο είχα διαβάσει πολλά ωραία αλλά στενάχωρα βιβλία και σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να βρω κάποιο που θα μου φτιάξει την διάθεση. Όταν δεν μπορείς να βρεις κάτι το δημιουργείς!

Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά σας;

Ναι. Έχω επιλέξει να ζω την ζωή μου με χιούμορ, αισιοδοξία και πολλά χαμόγελα.

 

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της ηρωίδας;

Η Αλεξία είναι εργατική, καλή φίλη και σέβεται τις επιλογές των άλλων ακόμη και όταν δεν συμφωνεί με αυτές. Στα αρνητικά της θα έλεγα ότι είναι αφελής και συχνά λέει πράγματα χωρίς να τα σκεφτεί τα οποία προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές παρασύρεται από την ζωή χωρίς να σκεφτεί τι πραγματικά θέλει εκείνη. Τέλος βαθιά μέσα της είναι ενοχική, παρόλο που δεν το έχει καταλάβει ούτε η ίδια, επειδή φοβάται ότι έχει απογοητεύσει την μαμά της.

Πως είναι μια γυναίκα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;

Έξαλλη! Έχει φτάσει πια στα όρια της. Δεν φταίει η ίδια όμως. Αυτήν την κατάσταση την προκαλούν εκείνοι που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που οι ίδιοι της δημιούργησαν για τον εαυτό τους.

Πως είναι ο ιδανικός άντρας;

Δεν υπάρχει ορισμός. Ο ιδανικός άντρας είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα όμως είναι ότι καμία γυναίκα δεν ψάχνει τον τέλειο άντρα. Θαυμάζουμε κάποιον για τα προτερήματα του αλλά τελικά αγαπάμε τις ατέλειες του.

 



Μήπως η Αλεξία τα θέλει όλα δικά της;

Δεν θεωρώ την Αλεξία εγωκεντρική. Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι κακό να θέλουμε όλα όσα θεωρούμε σημαντικά. Αν οι άνθρωποι δεν έκαναν εκπτώσεις στα θέλω τους, ίσως είχαμε λιγότερα διαζύγια, περισσότερους ευτυχισμένους ανθρώπους και κατ’ επέκταση περισσότερα ευτυχισμένα παιδιά.

 

Ετών 33. Ηλικία ορόσημο για κάθε γυναίκα;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ηλικία ορόσημο. Υπάρχουν σημαντικές, ευτυχισμένες και στενάχωρες στιγμές στην ζωή όλων, υπάρχουν χρονικά σημεία που αλλάζει η κοσμοθεωρία μας αλλά δεν υπάρχει ορόσημο. Στην δική μου ζωή τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει έως τώρα.

Καριέρα η οικογένεια; Αυτά τα δυο πάνε ποτέ μαζί;

Γενικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει. Το μυστικό είναι να καταλάβουμε ότι ατομικά δεν έφτασε κανείς πολύ μακριά. Θα πρέπει τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον, να υπάρχουν ομάδες υποστήριξης απαρτιζόμενες από ανθρώπους με κοινούς στόχους.

 

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα να σκοτώσει έναν άντρα;

Οι άλλοι είναι πάντα τόσο σημαντικοί στην ζωή μας όσο τους χρίζουμε εμείς μέσα στο μυαλό μας. Σκοτώνω σημαίνει ρίχνω κάποιον στο σκοτάδι. Για να ρίξει μια γυναίκα ένα άντρα από το φως στο σκοτάδι πρέπει να τον δει στις πραγματικές του διαστάσεις, να τον απομυθοποιήσει και τελικά να τον κατεβάσει από τον θρόνο στον οποίο τον έχει τοποθετήσει μέσα στο μυαλό της.

 

Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη;

Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και διαφορετική για την κάθε γυναίκα. Αν πρέπει να το γενικεύσω θα πω οτιδήποτε διασφαλίζει την ψυχική και πνευματική μας γαλήνη.

 

Τελικά μόνο το ανεκπλήρωτο μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μιας γυναίκας;

Ο βασικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ οπότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανεκπλήρωτο. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι όμως γεμάτο με στιγμές ευτυχίας.

 

Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό;

Όχι. Ένας άντρας που θα το διαβάσει θα καταλάβει (σε έναν μικρό βαθμό βέβαια ) τον πολύπλοκο και πολλές φορές παράλογο για εκείνον τρόπο που σκέφτεται μια γυναίκα. Σκεφτείτε το και αλλιώς. Αν ήταν ταινία θα την έβλεπαν μόνο γυναίκες;

 

Μια γυναίκα έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται και να κάνει σχέδια για το μέλλον;

Το θεωρώ αυτονόητο. Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το φύλο τους ή την ηλικία τους έχουν αυτό το δικαίωμα.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να στριμωχτούμε σε στερεότυπα επειδή αυτό περιμένει η κοινωνία ή οι άλλοι από εμάς. Ο καθένας οφείλει να αποδεχτεί την μοναδικότητα του και να επιλέξει τον προσωπικό του δρόμο για την ευτυχία χωρίς να νιώθει την ανάγκη να απολογείται για τις επιλογές του.  




1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική συνέντευξη.Πόλυ ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο.Καλοτάξιδο.❣️❣️❣️❣️

    ΑπάντησηΔιαγραφή