Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Εξαιρετικά επιτυχημένη η παρουσίαση του νέου βιβλίου της βραβευμένης Φραντζέσκας Μάνγγελ Οι Καθαροί εκδόσεις Μίνωας

 


Το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα της Φραντζέσκας Μάνγγελ παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, στο κατάμεστο Public Café Συντάγματος με πλήθος αναγνωστικού κοινού, δημοσιογράφους και συγγραφείς να δίνουν το παρών. 

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο εκδότης του Μίνωα Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, καλωσόρισε το κοινό, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συγγραφέα και την ευχαρίστησε που εμπιστεύτηκε στον εκδοτικό οίκο το βιβλίο Οι Καθαροί, - το καλύτερο κατά την άποψη του έργο της.

 



Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος και η συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή, ενώ τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Αθηνά Σούτζου.

 

Στο σύνολό τους οι ομιλητές στάθηκαν στο ήθος και στη συγγραφική δεινότητα της Φραντζέσκας Μάνγγελ, με τον Μένιο Σακελλαρόπουλο να χαρακτηρίζει τη συγγραφέα οργουελική αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν διάβαζε ο Τζορτζ Όργουελ τους Καθαρούς θα ήταν περήφανος».

 

Η Πηνελόπη Κουρτζή τόνισε το πόσο την χαροποιεί που μια συγγραφέας του επιπέδου της Φραντζέσκας Μάνγγελ είναι Ελληνίδα, μίλησε για την αρτιότητα του βιβλίου και την επιτυχία που θα σημείωνε στο εξωτερικό, καθώς και το ότι μέσω των Καθαρών η συγγραφέας εισάγει έναν νέο όρο, τη «γονιδιακή δικτατορία», η οποία θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.  

 

Η συγγραφέας απάντησε στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις της Αθηνάς Σούτζου, συστήνοντας έτσι τους Καθαρούς στο αναγνωστικό κοινό. Η δημοσιογράφος μιλώντας για το βιβλίο αναφέρθηκε στην ανάγκη για το θαύμα -το θαύμα της επιβίωσης, της ζωής, της αλλαγής, της ελπίδας- που είναι εμφανής σε όλη την έκτασή του, σε συνδυασμό με τα μηνύματα ισότητας και ελευθερίας τα οποία και διακρίνουν το εν λόγω βιβλίο από τα υπόλοιπα του είδους.

 

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ μίλησε για την διαδικασία της συγγραφής των Καθαρών, τη σχέση της ιστορίας με τον χρόνο, καθώς και τον τρόμο απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε που την οδήγησαν τελικά στη δημιουργία. Αναφέρθηκε επίσης στην επιθυμία της να περάσει τα μηνύματα και τα πιστεύω της μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τονίζοντας την αξία της διαφορετικότητας η οποία γεννά τα μεγαλύτερα θαύματα και έκλεισε με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα εμπνευσμένο από την πίστη της απέναντι στον άνθρωπο και το καλό.

Η συγγραφέας στον λόγο της ευχαρίστησε θερμά τις εκδόσεις Μίνωας, τόσο για την έκδοση αλλά και τη φροντίδα που έδειξαν απέναντι στο έργο της, υπογραμμίζοντας την ευτυχή συγκυρία της έκδοσης των Καθαρών την χρονιά που συμπληρώνουν οι εκδόσεις Μίνωας 70 χρόνια από την ίδρυσή τους.

 

 


 

 Πληροφορίες για το βιβλίο:

 

«Ξέρεις τι σημαίνει το σημάδι; Έχεις ιδέα;»

Το δάχτυλό της, πιο κίτρινο απ’ τη σελίδα, διέτρεξε έναν πίνακα με σύμβολα.




«Διάβασε καλά τι γράφει! Διάβασε τον ορισμό! Στίγμα! Απ’ το αρχαίο ρήμα στίζω. Χαράζω τατουάζ. Πρώτα σου σημάδευαν τα χαρτιά για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, τώρα για έναν βαθμό μυωπίας. Αυτό σκόπευαν εξαρχής. Να μας υποβαθμίσουν. Να διαχωρίσουν τους άρτιους απ’ τους δήθεν ελαττωματικούς. Τα τέρατα».

 

Σε μια ολοκληρωτική κοινωνία όπου η σωματική τελειότητα αποτελεί προϋπόθεση για το δικαίωμα στην ελευθερία, οι Καθαροί πολίτες απολαμβάνουν όσα στερούνται οι υπόλοιποι. Η Κλόι, ανθρωπολόγος σε ένα κέντρο ερευνών, παλεύει για τον άνθρωπο, ενώ η αξία της ανθρώπινης ζωής ολοένα και φθίνει. Σε αυτό το απολυταρχικό περιβάλλον προστίθεται ο εφιάλτης του πολέμου. Καθώς οι σειρήνες ουρλιάζουν, τα τρόφιμα λιγοστεύουν και οι νεκροί αυξάνονται, οι αντοχές των ηρώων φτάνουν στα άκρα. Μοναδικό στήριγμα για την Κλόι στις πιο σκοτεινές ώρες η φίλη της Ντάρια. Όταν η τελευταία εξαφανίζεται, η ηρωίδα βάζει στόχο ζωής να τη βρει. Δεν φαντάζεται όμως τι την περιμένει εκεί έξω.

 

Οι Καθαροί θα μπορούσαν να είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα του σήμερα. Θα μπορούσαν. Αν το πιο εφιαλτικό κομμάτι τους δεν είχε στιγματίσει την ανθρωπότητα έναν αιώνα πίσω.

 





Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

 

 Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο De Montfort της Αγγλίας και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της conceptual photography για διαφημιστικές εταιρείες και περιοδικά. Παράλληλα, δίδασκε σε Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών και αρθρογραφούσε στον περιοδικό Τύπο. Σήμερα εργάζεται ως κειμενογράφος και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική.

 

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η νύχτα του Σάουιν, κατέκτησε το βραβείο Μυθιστορήματος της Xρονιάς στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας» στα Βραβεία Public 2018. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, Καχαραμπού, η συνέχεια της Νύχτας του Σάουιν, κυκλοφόρησε το 2019 κλείνοντας την επιτυχημένη διλογία.

 

 

 

 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου