Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

 



Η ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΖΕΙ, ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΤΑΙ… Δήμητρα Σιούσιουρα (Β’ ΕΚΔΟΣΗ)

Η Άννα-Μαρία είναι η ηρωίδα του παραμυθιού για τον νεανικό διαβήτη, μιας νόσου που απαιτεί πολύ νωρίς από τα παιδιά να συμπεριφερθούν με την πειθαρχία και τη γνώση των ενηλίκων. Μέσα από την εικονογράφηση και την αφήγηση των μαθημάτων πάνω στον διαβήτη, γονείς και παιδιά μπορούν να συζητήσουν την πραγματικότητα της νόσου, και να κατανοήσουν πόση ελευθερία και αυτοδιάθεση μπορεί να κρύβει η πειθαρχημένη διαχείρισή της.

 

 

 




ΗΡΕΜΟΣ ΕΓΩ; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ! Πατρικίου Α. , Περικλέους Α., Σμυρνιώτη Ε., Σιώτης Α.

Μέσα από την ιστορία του Γρηγόρη –ενός βιαστικού και ζωηρού παιδιού που η παρορμητικότητά του δυσκολεύει τις σχέσεις του με τους γονείς, τους δασκάλους και τους φίλους του– συζητείται η βάση και η ποιότητα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα και Παρορμητικότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές ότι η συζήτηση με το παιδί σχετικά με τα συναισθήματά του μπορεί να βελτιώσει τόσο τις συναισθηματικές του εντάσεις όσο και τις σχέσεις με τους γύρω του. Στο βιβλίο φαίνεται ανάγλυφα και απλά πόση αξία έχει η σκέψη γύρω από ένα συναίσθημα που πιέζει για να εκτονωθεί.

 



ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 

Ιεροδιακόνου Χ.Σ.

Εικονογραφημένη με περισσή ευαισθησία, η εξιστόρηση της ζωής του Αριστοτέλη με τρόπο εύληπτο και ευχάριστο για τα παιδιά, αποδεικνύει τη σημασία του έργου του για τον πολιτισμό μας, και ταυτοχρόνως δικαιώνει το ηθικό του ανάστημα. Παράλληλα το βιβλίο διατρέχει σημαντικά γεγονότα της αρχαίας ιστορίας μας, από την Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο μέχρι τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου, σταθμοί στους οποίους ο Σταγειρίτης φιλόσοφος έπαιξε καίριο ρόλο.

 




ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑ Τσιτσάμη Ε.

Το υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο αυτό από την βραβευμένη εικονογράφο Κατερίνα Χαδουλού, γραμμένο με πολύ μεράκι και άφθονη αγάπη από την Παιδίατρο-Παιδορευματολόγο Έλενα Τσιτσάμη και επιμελημένο προσεκτικά από τη Διδάκτορα-Ψυχολόγο Εύη Γερμενή, προσεγγίζει την ευαίσθητη ψυχή του παιδιού προσπαθώντας να καλύψει το χάσμα που υπάρχει με τον θεράποντα ιατρό, αλλά και να μετριάσει τον τρόμο που προκαλεί στα παιδιά η είσοδος στο νοσοκομείο και η εκτέλεση κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων. Προορίζεται κυρίως για παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και για τους γονείς τους που ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να απαλύνουν το ψυχολογικό πρόβλημα που συνοδεύει τη σωματική ταλαιπωρία των παιδιών τους.

 

 



ΤΕ-ΡΑ-ΜΗ Η καλύτερή μου φίλη

Μ. Κλάρα

Στο παραμύθι ΤE-ΡΑ-ΜΗ περιγράφεται με συμβολικό τρόπο μια ψυχοθεραπευτική πορεία. Η πλοκή του παραμυθιού, οι χαρακτή­ρες, αλλά και οι έξοχες εικόνες θα προσφέρουν στους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, ένα πλούσιο πεδίο με νοήματα και αξίες ζωής, με αναφορά στο πέρασμα από τις προβληματικές παιδικές πλευρές του εαυτού στην ψυχική εξισορρόπηση και την ωρίμανση.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου