Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΑ για να διαβάσετε…

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗ ΜΥΡΝΑ του ΜΕΛΙΟΥ ΠΙΤΣΙΑ (μυθιστόρημα)… 
Ο γητευτής δεν γύρισε ποτέ πια στη Μύρνα! Αυτός ήταν ένας τόσο σκληρός άνδρας, που θα προτιμούσε να καλπάζει στους αιώνες, πάνω σε ένα άλογο που το δάμασε και δεν το δάμασε, παρά να γυρίσει πίσω ηττημένος. Αλλά και το άλογο, για να μη μαθευτεί ότι κάποιος το ατίμασε, δεν θα επέστρεφε ποτέ νικημένο στη Μύρνα. Έτσι, κανένας από τους δύο δεν θα καλούνταν να πληρώσει το βαρύ φόρο της ταπείνωσης, στο ασυμβίβαστο παιχνίδι της υπερηφάνειας. Υπήρχαν, βέβαια, μερικοί που πίστευαν ότι, ο γητευτής θα γυρίσει καβάλα στο άλογο μετά από τετρακόσια χρόνια. «Θα επιστρέψει μια Κυριακή που μοιράζουν βάγια», έλεγαν. Αλλά αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν εντελώς μάταιο, γιατί δεν θα έβρισκαν κανέναν στον τόπο αυτό να τους θυμάται και να τους περιμένει. Οι άνθρωποι θα μιλούσαν μια ακατανόητη γλώσσα, θα ξεχνούσαν τα παλιά τραγούδια και τους λεβέντικους χορούς. Δεν θα ήξεραν να χορεύουν με το κλαρίνο, το νταούλι, το ζουρνά και την λύρα. Ο χαριτωμένος τόπος θα είχε καταντήσει μια απέραντη έρημος. Οι πηγές και τα ποτάμια της αληθινής ζωής θα στέρευαν και η γλώσσα των ανθρώπων θα κολλούσε στο λαρύγγι τους από τη δίψα. Δεν θα υπήρχαν άλογα και γητευτές και κανένας πια δεν θα κτυπούσε την πόρτα του μύθου!… Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων.ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ της ΠΟΛΑ ΧΟΚΙΝΣ
ένα Ψυχολογικό Θρίλερ το οποίο διαβάζεται μονορούφι, γρήγορο και έξυπνο γεμάτο σασπένς και αγωνία, κυκλοφορεί σε 30 χώρες, νομίζω έγινε και ταινία (θα γίνει; κάτι τέτοιο) όπως και να έχει το βιβλίο αυτό κάνει τη διαφορά. Το διάβασα σε λιγότερο από δυο μέρες. Τυχαίο; Εκδόσεις Ψυχογιός.
Χ.Α.ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΗ (Εκδόσεις Πατάκη)
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου – η οικογένειά του κόπηκε στα δυο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – όταν γεννήθηκε – ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και – όταν μεγάλωσε – έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν. Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύθηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του. Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου