Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΓΓΕΛΟΥ Δ. ΓΕΡΟΝΤΑ «Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

 


ΠΕΖΑ

 

ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ (FOLIE A DEUX?)

ΑΦΗΓΗΜΑ – 1998 –

Η ιστορία που θα διαβάσετε έχει καθαρά παραβολικό χαρακτήρα. Αισθάνομαι την ανάγκη να στείλω την αγάπη μου σε πολλούς φίλους στην Αργολίδα που με τόση ζεστασιά με περιέβαλαν κατά την εκεί δεκαεξάμηνη παραμονή μου (πριν λίγα χρόνια). Τέλος, θ’ αναφέρω κάτι απ’ τη διδασκαλία του Βούδα: «Κάθε τι είναι μεταβλητό, κάθε τι εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει μακάρια ειρήνη μέχρι κάποιος να περάσει πέρα από την αγωνία της ζωής και του θανάτου».

 

ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗ ΜΙΜΙ – ΛΑ – ΡΟΖ;

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ – 2001 –

Συνάντησε ο ροκ καρδινάλιος την έφηβη του Ρενουάρ σε κείνη, τη θρυλική συναυλία;

«Αυτονομούνται τα σκηνικά του έρωτα και απαιτούν το συναισθηματικό τους μερίδιο;» αναρωτήθηκε η Λίνα στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Εγκαταλείπεται ο ψυχίατρος Φραγκίσκος Δέδες, αποκομμένος να συλλέγει ψυχωτικά άνθη, από την όμορφη γυναίκα του;

Είναι δυνατόν ο Τζοβάννι, θύμα του έρωτα, ο Χάρης, φυγάς του έρωτα, και ο Βιμ, πρίγκηπας του καταδικασμένου έρωτα, να ονειρευτούν κάποια νύχτα του ’99, τη περίφημη Μιμί – λα – Ρόζ;

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΚΥΡΙΑΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ – 2005 –

Αθήνα, Μπουένος Άιρες, Πόρτο…

Σωκράτης Ανδρέου, αθλητικός συντάκτης.

Άρης, μαθητής. Ρούντι, απόκληρος αλκοολικός. Πάουλο Περέιρα, ψυχίατρος ποιητής. Ναταλία, φοιτήτρια. Οράσιο, κλοσάρ. Βιβή, καθηγήτρια… Ήρωες των διηγημάτων του Άγγελου Γέροντα. Καθημερινοί, δίπλα μας. Σπάνια τους παρατηρούμε, όμως δεν παύουν να δημιουργούν την ατμόσφαιρα και το άρωμα των τόπων όπου βιώνουν τους έρωτές τους, τα πάθη τους, τα μίση τους.

Με λιτή, γρήγορη γραφή, ο συγγραφέας καταφέρνει να ζωντανέψει ανθρώπους που ζουν τη δική τους πραγματικότητα και έχουν βρεθεί στο φανερό ή κρυφό περιθώριο της λουστραρισμένης κοινωνίας μας.

Μια πραγματικότητα που συγκινεί και φορές φορές συγκλονίζει…

 

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΠΕΡΧΗ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ – 2010 –

Ιούλιος 2003, Αιγινήτειο. Μια ήσυχη, «εσωτερική» εφημερία φαίνεται ν’ αρχίζει για τον νευρολόγο Άγγελο Σπέρχη που, μετά από χρόνια, επιστρέφει στο χώρο που έζησε σημαντικές στιγμές της ζωής του. Κατά τη διάρκειά της δέχεται αναπάντεχες γυναικείες επισκέψεις. Το υπαρξιακό κουβάρι ξετυλίγεται, μοιράζεται σκέψεις και ιστορίες με το συνάδελφο Άλκη Σκρέκη. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, όπως κι η ζωή…

   

ΕΝΝΕΑ. ΤΡΥΦΕΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ – ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ – 2013 –

Οι μοτοσικλέτες δεν ακούγονταν πια. Οι δυο φίλοι κατέβηκαν τα λίγα σκαλιά της ίδιας εισόδου του Άλσους, που πριν από μια ώρα τούς οδήγησαν στη μικρή περιπέτεια. Στην Ευτυχίδου κυκλοφορούσαν λίγα αυτοκίνητα, έκανε ψύχρα κι ο ουρανός ήταν ξάστερος. Η δεκαετία του ’80 φαινόταν να πορεύεται όμορφα, με τις ίδιες ευχάριστες προοπτικές που ‘χε αρχίσει. Η ζωή τους είχε τη φρεσκάδα του μέλλοντος.

 

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου