Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

ΜΑΚΗΣ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ «Είμαστε τυχεροί που υπάρχει ο Γιώργος Νταλάρας στο Ελληνικό τραγούδι»

 



Ο νέος δίσκος του Μάκη Ψαραδέλλη με τίτλο

"Εκεί που η πέτρα μαύρισε ανθίσαν μενεξέδες" "ανοίγει" και "κλείνει" με δύο τραγούδια που ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Γιώργος Νταλάρας.

Τη ρίζα σε μουσική του Φίλιππου Πλακιά και τον Όρκο (Ανθοί στο χώμα) σε μουσική του Γιώργου Νταλάρα. Οι στίχοι και στα δύο τραγούδια ανήκουν στο Μάκη Ψαραδέλλη.

Ο Γιώργος Νταλάρας μοιράζεται την ενορχήστρωση των τραγουδιών με το σπουδαίο μουσικό Μάνο Γρυσμπολάκη ενώ συμμετέχει και ως μουσικός στις ηχογραφήσεις.

Ακούγοντας λοιπόν τα δύο αυτά τραγούδια και πριν προχωρήσω στην παρουσίαση (με ένα νέο αφιέρωμα) ολόκληρου του δίσκου θα σταθώ στη συνεργασία αυτή αφού θυμήθηκα μια παλιότερη συζήτηση με το Μάκη ο οποίος μου είχε πει ότι ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ο άνθρωπος που τον έκανε να αγαπήσει τη μουσική όταν το 1986 τον άκουσε ζωντανά στο Δημοτικό στάδιο της Μυτιλήνης.





Μάκη πως είναι να συνεργάζεσαι με τον άνθρωπο που σε έκανε να αγαπήσεις τη μουσική;

 

 Η συνεργασία μου με το Γιώργο Νταλάρα ξεκίνησε το Μάρτη του 2016 όταν ήρθε στη Λέσβο (αφιλοκερδώς για δεύτερη φορά) να τραγουδήσουμε παρέα το" Ένα παράξενο φύλλο" στη δέκατη συνάντηση ενάντια στο Ρατσισμό και την ξενοφοβία. Πριν ένα μήνα περίπου είχε τραγουδήσει ξανά αφιλοκερδώς στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης για το προσφυγικό .

Μάλιστα τη δεύτερη φορά ήρθε με δικά του έξοδα και όταν το καλοκαίρι του έγινε πρόταση να τραγουδήσει ξανά στο νησί ζήτησε να πληρωθούν μόνο οι μουσικοί όχι ο ίδιος και αιτιολόγησε αυτή τη στάση του με έναν πολύ αληθινό και ανθρώπινο λόγο.

 

Τώρα στο νέο μου δίσκο ο οποίος είναι ένα αφιέρωμα στους μικρασιάτες πρόσφυγες η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα είναι ουσιαστική .

Δεν έγινε για να πραγματοποιηθούν όνειρα.

Απλώς εγώ δε μπορώ να φανταστώ δίσκο αφιερωμένο στη Μικρά Ασία χωρίς τη συμμετοχή, τη γνώμη ή τη φροντίδα του Γιώργου Νταλάρα.

Ο Νταλάρας αντιμετωπίζει με αγάπη τους ανθρώπους που συνεργάζεται, αντιμετωπίζει με σεβασμό τα τραγούδια που καλείται να ερμηνεύσει και γίνεται σημαντικό μέρος αυτών αφού στοχεύει στο καλύτερο αποτέλεσμα, όχι μόνο στο θέμα της ερμηνείας τους αλλά και της ενορχήστρωσης και της παρουσίασής τους γενικότερα .

Και σε μια εποχή όπου τραγουδιστές ή δημιουργοί που απλώς  έχουν είκοσι χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τίποτα άλλο δε μπαίνουν στο κόπο ποτέ να απαντήσουν σε μια πρόταση συνεργασίας, ο Γιώργος Νταλάρας ακούει τραγούδια, απαντά, δε σε τοποθετεί κάτω αυτόν συμβουλεύει, νοιάζεται, μοιράζει και μοιράζεται.

Είμαστε τυχεροί που υπάρχει ο Νταλάρας.

 

Μάκη είναι τυχαία η θέση των δύο τραγουδιών που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας στο δίσκο σου;

Το πρώτο και το τελευταίο;

 

Φυσικά και όχι.

Κατ' αρχάς ήθελα ο Γιώργος Νταλάρας να αγκαλιάζει τα υπόλοιπα τραγούδια με ζεστασιά και στοργή.

Επίσης η Ρίζα (το πρώτο τραγούδι) είναι μια αναφορά στην καταστροφή ενώ ο Όρκος (το τελευταίο ) μιλά για την ανάγκη που έχουμε εμείς οι νεότερες γενιές να κρατήσουμε τη μνήμη άσβεστη.

 


Μάκη θα ακολουθήσει αφιέρωμα και στα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

Οι φίλοι μας μπορούν εδώ να ακούσουν τη Ρίζα και τον Όρκο.




 


Σ' ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε για τη στήριξη. Να είσαι πάντα καλά.

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Ο καημός κάθε γυναίκας | Έρικα Γιονγκ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 127 Τίτλος: Ο καημός κάθε γυναίκας Συγγραφέας: Έρικα Γιονγκ ISBN: 978-960-208-536-3 Σχήμα: 14 x 21 εκ....