Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

 


«ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ» είναι ο τίτλος του νέου σας μυθιστορήματος που κυκλοφορεί από την «άνεμος εκδοτική». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πρόκειται για μια ιδέα, μια αρχική σύλληψη που μου γεννούσε εσωτερικές σκέψεις από το διάστημα που είχε τελειώσει το προηγούμενό μου βιβλίο με τίτλο «Χτύπα το φίδι στο κεφάλι», που μου ’χε πάρει κι αυτό το μυαλό μου στον δικό του χρόνο συγγραφής. Χρειάστηκε μόνο ένα μικρό διάστημα ως να αποφορτιστώ από το προηγούμενο και μια καινούργια ιδέα γεννήθηκε μέσα μου. Αλλά άρχισε να γίνεται γραπτός λόγος, μόνον τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Η ανάπτυξη του μύθου, ξεκινάει με ένα κορίτσι που ετοιμάζεται να περάσει μια οντισιόν αφού συμβαίνει να ’ναι ηθοποιός αλλά είναι άσημη ακόμα η ίδια και εσφαλμένα πιστεύει, πως αυτή θα ’ναι η τυχερή της μέρα. Θα φάει μια πολλαπλή ήττα τη συγκεκριμένη μέρα και ο μίτος της ιστορίας θα μας μπλέξει στην δική της μυθοπλασία, όσο και των γύρω της αγαπημένων προσώπων, που αποτελούν μια μικροκοινωνία σε μια απέραντη πόλη. Δεν θα ’ναι μονάχα αυτή η κοπέλα το βασικό πρόσωπο στο βιβλίο, αλλά κι η μάνα της η Μάρθα, οι δυο φίλες της, ο αδελφός της κι ο σύντροφός του, μια εμβληματική φιγούρα η Ευδοκία, που πάσχει και είναι η φίλη της μάνα της και κάποια ακόμα πρόσωπα με το δικό τους ταμπεραμέντο. Θα μπορούσε ο τίτλος του να ’ναι Μαύρη Κωμωδία, αλλά ευτυχώς είναι πολλά περισσότερα. Είναι το δέκατο τέταρτό μου βιβλίο που φέρει την υπογραφή μου κι η γραφή του είναι συμπυκνωμένη και σμιχτή, θίγοντας πολλά ζητήματα όπως η κοινωνία του σήμερα, η απιστία, η ομοφοβία και το μπούλινγκ σε μια εποχή, που νομοθετούνται σημαντικές αλλαγές για τις ζωές των ανθρώπων, αλλά αυτό δεν περνάει με τον πιο εύκολο τρόπο στην καθημερινή ζωή τους. Τώρα πια που παίρνω αποστάσεις από το βιβλίο κι επιχειρώ να μιλήσω γι’ αυτό, θέλω να πω ότι το αγάπησα τόσο πολύ, που στα τελευταία του κεφάλαια, έριξα πολύ κλάμα που αποχωριζόμουν τους ήρωές του.

 

Στο βιβλίο σας είναι έντονο το χιούμορ και κάνει την ανάγνωση πολύ πιο ευχάριστη. Πως προέκυψε αυτό;

Το είδα από την αρχή σαν σπανιόλικη γρήγορη και γεμάτη ανατροπές ταινία, όχι μόνο σα βιβλίο. Κι απ’ όσες γνώμες έχω πάρει μου λένε ότι περνάει αυτό που ένιωσα εγώ, γράφοντάς το. Το χιούμορ του είναι άλλοτε ανάλαφρο, άλλοτε καυστικό ή και μαύρο, αλλά αποτελεί όπως ένιωσα κατά τη διάρκεια της συγγραφής του κι ένα μέσο για να περάσουν μια σειρά από βαθυστόχαστα τολμώ να πω, νοήματα.

 

Ποια είναι η Ρόζα και ποια κοινά έχει με τις άλλες ηρωίδες του βιβλίου;

Η Ρόζα είναι η αφορμή για να αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή της σαν ταινία, όπως είπα και παραπάνω, σαν μια γρήγορη, ελαφρώς τρελή και σίγουρα ανατρεπτική μυθοπλασία. Το μόνο της κοινό στοιχείο με τις άλλες ηρωίδες του βιβλίου είναι το γεγονός ότι αγαπιέται πολύ απ’ όλες τους. Είναι βλέπεις όλες τους τόσο διαφορετικές η μία από την άλλη, που καθεμιά τους πρεσβεύει και κάτι άλλο, ένα διαφορετικό ενδεχόμενο ζωής. Αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη και μπλέκονται τόσο όμορφα σ’ αυτό το πολύχρωμο όσο και όμορφο κουβάρι που αποκαλούμε «ζωή».

 




Μέσα στην ιστορία υπάρχει κι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Δεν σας τρόμαξε αυτό;

Δεν νομίζω πως μου προκάλεσε τρόμο. Τουναντίον, μολονότι το ζευγάρι αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα του βιβλίου, είναι ίσως το πιο φυσιολογικό σ’ ολόκληρο το βιβλίο. Δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού πια στην εποχή μας. Αγαπιούνται πολύ οι δύο gay χαρακτήρες τόσο μεταξύ τους όσο κι από τους γύρω τους και ουσιαστικά αποτελούν μια γλυκιά μορφή ενέργειας στο βιβλίο μου.

 

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο σας τραγούδι. Αληθεύει;

Προαναγγέλθηκε κι είναι εδώ και δύο μέρες στη you tube. Λέγεται «Οι φίλοι» και χάρισα τους στίχους του στα γενέθλια της στην αγαπημένη μου φίλη ερμηνεύτρια αλλά και τραγουδοποιό Ερωφίλη. Λίγο καιρό μετά, μου επιστράφηκε μελοποιημένο από την ίδια κι ήδη η ύπαρξή του, αφού πρώτα αιφνιδίασε τους πάντες, τώρα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία κι έχουν προλάβει να το αγαπήσουν πολλοί φίλοι. Αλλά δεν θα μείνουμε εκεί και δω, σου δίνω για πρώτη φορά την είδηση: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ερωφίλη και μαζί με το επόμενο τραγούδι μου που θα μελοποιηθεί από την ίδια και πάλι, θα κυκλοφορήσουν σε ένα βιβλίο ποιητικής υφής με ανεξάρτητα πεζά και το cd θα συνοδεύει το βιβλίο και τις άλλες σκέψεις μου σε μια καλαίσθητη έκδοση που θα περνάει πολλά μηνύματα. Περισσότερα πράγματα είναι νωρίς ακόμα για να πούμε γι’ αυτό, αλλά θα ’ναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό και πολύ όμορφο, έτσι το ονειρευτήκαμε, τόσο με την Ερωφύλη, όσο και με τον εκδότη μου Νικόλα Τελλίδη.

 

Είναι αλήθεια τελικά πως ότι χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί μπορεί να διαλυθεί μέσα σε μια στιγμή;

Ναι είναι αλήθεια. Τις περισσότερες φορές το απευχόμαστε, αλλά συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο θα θέλαμε. Ωστόσο αυτό δεν είναι αναγκαία κακό, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στις ζωές μας, αλλά αυτό τελικά, μπορεί να ’ναι κι ένα καλό. Το βιβλίο μου  αυτό αποδεικνύει κι ό,τι περισσότερο κι αν πω, θα προδώσω στοιχεία του που αξίζει να ανακαλυφθούν απ’ όσους επιλέξουν να το διαβάσουν.

 

Τι άλλα ζητήματα θίγει το νέο σου βιβλίο;

Το κυριότερο ζήτημά του αναμεταδίδει το γεγονός ότι πραγματικά όλα μπορούν να συμβούν από κει που δεν το περιμένουμε. Και μέσα στις σελίδες του, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος  μ’ ένα πλήθος από κοινωνικά ζητήματα, όπως η απιστία όπως είπα και παραπάνω, η ομοφοβία, η χειραφέτηση των γυναικών, το ενδοσχολικό ή το κοινωνικό μπούλινγκ,  το δικαίωμα στην τεκνοθεσία από ένα ομόφυλο ζευγάρι, το δικαίωμα στην ευθανασία, το ζήτημα της αυτοδικίας, ακόμα κι αν αυτή είναι κοινωνικά καταδικαστέα.

 

Τι σημαίνει για έναν συγγραφέα επιτυχία;

Οι εκδηλώσεις των φίλων μετά την κυκλοφορία κάθε βιβλίου, η ζεστασιά που μας αποδίδουν πίσω πολλαπλάσια, επιτυχία είναι οι γραπτές κριτικές ή οι προφορικές γνώμες που θ’ ακούσουμε και γω ευλογήθηκα μέχρι στιγμής τουλάχιστον να απολαμβάνω μόνο τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης, αποδοχής. Επιτυχία εν τέλει, είναι οι φίλοι που κερδίζουμε συγγράφοντας βιβλία, μιας και μέσα απ’ αυτά, επικοινωνούμε ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουν προσωπικά δεδομένα και πιστεύω μας, που φέρνουν κοντά μας, όσους και όσες μας ταιριάζουν. Οι φίλοι είναι τελικά το μεγαλύτερο κέρδος για μας, όχι μόνο οι εισπρακτικές επιτυχίες.

 

Ποιο από τα βιβλία σας είναι το αγαπημένο σας και γιατί;

Αυτό μου είναι αδύνατο να το ξεχωρίσω. Καθένα τους γράφτηκε σε διαφορετικούς χρόνους, ενόσω εγώ ψηνόμουν και ωρίμαζα και μεγάλωνα μέσα από γεγονότα και καταστάσεις. Έχω να υπερηφανεύομαι μονάχα το γεγονός ότι κατά την ταπεινή μου κρίση, κανένα απ’ αυτά δεν μοιάζει σαν ιστορία με κάποιο άλλο, ούτε ξαναπατάω σε πετυχημένες συνταγές, ακόμα και δικές μου. Καθένα τους έχει τη μοναδικότητα της σκέψης, της εποχής και των δικών του συναισθημάτων.

 

Στείλτε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του blog.

Θα ’θελα να τους παρασύρω στην ανάγνωση βιβλίων και μάλιστα ελληνικών βιβλίων. Κάθε χρόνο εκδίδονται τα μύρια όσα, αλλά κάποια απ’ αυτά ξεχωρίζουν κι είναι αυτοί οι ίδιοι που θα πρέπει να εκπαιδευτούν να τα ξεχωρίζουν. Το διάβασμα, είναι μια σιωπηλή ενασχόληση, κατά την οποία μέσα από μια μυθοπλασία  που δεν αφορά άμεσα εμάς, μπορεί ωστόσο να εγείρει συναισθήματα δικά μας κρυμμένα ή λησμονημένα, να ενεργοποιήσει τη φαντασία μας, να γεννήσει εικόνες, μνήμες δικές μας που αξίζει να θυμηθούμε ή να αναθεωρήσουμε, πάντα στον σιωπηλό τους χρόνο, που δεν μας αποσπά με χρώματα, μυρωδιές ή μουσικές. Ένα καλό βιβλίο πεζογραφίας, μπορεί να επιστρέψει τον αναγνώστη πίσω στη δική του ζωή καλύτερο, μετά το τέλος της ανάγνωσής του.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας.

 

 

 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

 Στη σύγχρονη Αθήνα, που λαβώθηκε από την πολυετή οικονομική κρίση και εξαιτίας της πανδημίας στερήθηκε όχι μόνο τις ελευθερίες της αλλά κυρίως τη δυνατότητα να ονειρεύεται, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ορθοποδήσουν παρά τις αντιξοότητες.

Η Ρόζα κυνηγάει το όνειρό της για να πρωταγωνιστήσει στο Θέατρο, αλλά απρόσμενα γεγονότα την προλαβαίνουν και την αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της. Η Μάρθα συνειδητοποιεί πως ο καθένας μας μπορεί να είναι εν δυνάμει δολοφόνος όταν νιώθει πως απειλείται το προσωπικό του σύμπαν. Η Ευδοκία δίνει την πιο άνιση μάχη της ζωής της, προσπαθώντας να θέσει τους δικούς της αδιαπραγμάτευτους όρους και διατηρώντας την αξιοπρέπειά της. Ο Στέφανος και ο Αλέξης, απολαμβάνοντας ήδη μία αρμονική ερωτική σχέση και συμβίωση, πορεύονται διεκδικώντας όσα δικαιωματικά τούς αξίζουν. Ο ανώριμος συναισθηματικά Στάθης διαπιστώνει πως κάθε ασυλλόγιστη πράξη έχει συνέπειες, ενώ η ευτυχία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται χρόνο και μόχθο για να χτιστούν, αλλά διαλύονται μέσα σε μια στιγμή.

 

Ένα μυθιστόρημα χειμαρρώδες και ανατρεπτικό που πραγματεύεται, με χιουμοριστική και καυστική ματιά, φλέγοντα ζητήματα όπως την πίστη και την απιστία, την κακοποίηση και τον εκφοβισμό, την αυτοδικία και την ευθανασία, το δικαίωμα στην ευτυχία ανεξαρτήτως φύλου.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου