Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΙΚΤΟΡΟΣ ΟΥΓΚΟ "ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ" ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

 




Οι Άθλιοι

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό, «Οι Άθλιοι», σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 23 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. «Οι Άθλιοι» που συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους συνεχίζουν τη θριαμβευτική τους πορεία στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετά την τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν και τις συνεχείς sold out παραστάσεις.


Υπάρχουν έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «Οι Άθλιοι». Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής». Το βιβλίο κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, καθώς επίσης έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και έχει δει το φως θεατρικών σκηνών σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια.



Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Χριστίνα Φωτεινάκη τις χορογραφίες, η Μελίνα Μάσχα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα, ο Ραφαέλ Αριστοτέλους τη μουσική διδασκαλία και η Βικτωρία Βελοπούλου το video art. Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Κατερίνα Σβορώνου, βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Τριάντου και μακιγιέζ η Ράνια Γιαννάκη.


Γιάννης Αγιάννης, ο Ιβάν Σβιτάιλο

Ιαβέρης, ο Μιχάλης Μαρκάτης

Πρωταγωνιστούν: Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ραφαέλ ΑριστοτέλουςΕιρήνη Αγγελοπούλου,

Βασιλική Ανδρίτσου

και ο Τάσος Χαλκιάς

Μαζί τους, οι ηθοποιοί: Ελίνα Γιαννάκη, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Στεφανία Δράκου, Νικόλας Καλιδώνης, Στέφανος Καλτσής, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ρίνο Τζάνι, Τζούλι Τσόλκα, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Γιάννης Φιλίππου και η νεαρή Λυδία Τσαγκάρη


Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα του Έργου

Ο Βίκτορ Ουγκό γεννήθηκε το 1802 στην Μπεζανσόν της Γαλλίας. Ήδη από δεκατριών ετών είχε συνειδητοποιήσει τη λογοτεχνική του κλίση και η επιτυχία και η φήμη δεν άργησαν να έρθουν. Ο Βίκτορ Ουγκό υπήρξε ο σπουδαιότερος Γάλλος συγγραφέας καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρομαντισμού. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη δραματουργία, τα εικαστικά και την πολιτική ενώ παράλληλα υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές της εποχής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» (Les Misérables) το 1862 έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.

Σημείωμα σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη:

Δεύτερος χρόνος για τους Άθλιους στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και είμαι πολύ χαρούμενη που η παράσταση αυτή βρήκε την αγκαλιά που της άξιζε, τόσο από τους νεαρούς, όσο και από τους μεγαλύτερους θεατές. Το να βλέπω ανθρώπους συγκινημένους στο φουαγιέ του θεάτρου μετά το τέλος της παράστασης είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα, από τη μία. Από την άλλη, επί σκηνής και στα καμαρίνια, μια ομάδα ταλαντούχα, δεμένη, χαμογελαστή, δοτική, αγαπημένη που ευχαριστιέται κάθε στιγμή της παράστασης. Μια πραγματική οικογένεια. Ευτυχία! Ο ίδιος θίασος, οι 23 αυτοί υπέροχοι καλλιτέχνες και η ίδια ομάδα συντελεστών, ανυπομονούμε να πούμε για μία ακόμα χρονιά τη σημαντικότερη ιστορία που έγραψε ο Βίκτορ Ουγκό. Το φως αυτού του έργου στέκεται και θα στέκεται δυνατό, διαχρονικό, πηγή έμπνευσης γιατί έχει τη δύναμη να αγγίζει τις ψυχές μας. Πυρήνας του έργου και οδηγός μου στη δημιουργία της παράστασης είναι η φράση που έχει «βάλει» ο συγγραφέας στο στόμα του κεντρικού του ήρωα Γιάννη Αγιάννη «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον για πάντα. Αυτό σας εύχομαι. Όσο κι αν ψάξετε, να ‘στε σίγουροι, δε θα βρείτε τίποτα πολυτιμότερο στη ζωή από την Αγάπη».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΔΩΡΑ ΤΖΕΜΑ | ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΠΗ | ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10 | 19:00 | BOOKBAR by Kaktos

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ | ΤΡΙΤΗ 22/10 | 19:00 | ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 


Η πιο σκοτεινή στιγμή της ημέρας είναι αυτή Γαλάζια Ώρα (The Blue Hour) της Paula Hawkins - Μετάφραση: Βασιλική Κουρή - Κυκλοφορεί στις 18 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις BELL

 



Tο πρώτο της μυθιστόρημα, το εκδοτικό φαινόμενο Το Κορίτσι του Τρένου, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες, κατέκτησε την πρώτη θέση στις λίστες των μπεστ σέλερ πολλών χωρών, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 23 εκατομμύρια αντίτυπα, και μεταφέρθηκε με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Έμιλι Μπλαντ. Τα επόμενα θρίλερ της, Στην Παγίδα του Νερού και Φωτιά που Σιγοκαίει, σημείωσαν εξίσου μεγάλη και άμεση επιτυχία.

 

Τώρα, η Πόλα Χόκινς έρχεται στα BELL με το τέταρτο βιβλίο της, «το καλύτερο μυθιστόρημα που έχει γράψει μέχρι σήμερα» (The Guardian), το Γαλάζια Ώρα. Η φιλία, ο έρωτας και η επιθυμία, τα σφάλματα της μνήμης, η αναζήτηση του νοήματος της ζωής και η σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης μας να ανήκουμε κάπου και της επιθυμίας μας να δραπετεύσουμε σε ένα απομακρυσμένος μέρος όπου θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαλλαγμένοι από τις απαιτήσεις των άλλων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει η αγαπημένη συγγραφέας σ’ αυτό το ατμοσφαιρικό και συναρπαστικά αινιγματικό θρίλερ.

 

Έχοντας ξεχωρίσει τη λογοτεχνική γραφή και την αφηγηματική δεινότητά της, κριτικοί και αναγνώστες τοποθετούν την Πόλα Χόκινς στην κορυφή της λίστας των σύγχρονων συγγραφέων θρίλερ και η έκδοση της Γαλάζιας Ώρας (στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τις πρώτες αγγλόφωνες εκδόσεις σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) είναι αναμφισβήτητα η πιο απολαυστικά σκοτεινή στιγμή της χρονιάς!

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

 

Η πιο σκοτεινή στιγμή της ημέρας για να είσαι μόνος σου…

 

Καλώς ήρθατε στο Έρις. Το νησί με το ένα σπίτι, τη μία κάτοικο, τη μία έξοδο. Αποκομμένο από την υπόλοιπη Σκωτία για δώδεκα ώρες κάθε μέρα.

 

Κάποτε ζούσε εδώ η Βανέσα. Διάσημη εικαστικός, της οποίας ο ξεδιάντροπα άπιστος σύζυγος χάθηκε από προσώπου γης πριν από είκοσι χρόνια.

 

Τώρα ζει εδώ η Γκρέις. Ένα μοναχικό πλάσμα της παλίρροιας, βολεμένο στην απομόνωσή του.

 

Μια αναπάντεχη και σοκαριστική ανακάλυψη σε μια γκαλερί στο μακρινό Λονδίνο φέρνει

έναν επισκέπτη στο νησί.

 

Και τώρα τα μυστικά του Έρις κινδυνεύουν να βγουν στην επιφάνεια…

 

 

Η Πόλα Χόκινς, η συγγραφέας του #1 παγκόσμιου bestseller Το Κορίτσι του Τρένου, επιστρέφει με ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα που θυμίζει τις καλοδουλεμένες ιστορίες σασπένς της Σίρλεϊ Τζάκσον και της Πατρίσια Χάισμιθ. Το Γαλάζια Ώρα είναι το πιο αγωνιώδες και δυνατό θρίλερ που έχει γράψει μέχρι σήμερα και έρχεται να εδραιώσει τη θέση της Χόκινς μεταξύ των μυθιστοριογράφων

που κεντούν με λεπτή δεξιοτεχνία τις αποχρώσεις και το ύφος τους.

 

KΡΙΤΙΚΕΣ

«Μακράν η καλύτερη Πόλα Χόκινς μέχρι στιγμής –ένα εξαιρετικά αγωνιώδες, αλησμόνητο θρίλερ».

Lee Child

 

«Μου θύμισε Ντι Μοριέ: η τέχνη, το νησί, οι εξαφανισμένοι σύζυγοι… Ένα συγκλονιστικό έργο, που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου».

Mick Herron

 

 

                     Τιμή: € 16,60 € ● Σελίδες: 360 ● ΙSBN:  978-960-507-189-9 ΚΩΔ.ΒΙΒΛΙΟΥ: 01170247

 


Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Παρουσίαση, στο Gustav Athens, του βιβλίου-cd "Oι ρίζες του κόσμου, 1970 - 1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία" του Τάσου Γκρους

 




Παρουσίαση, στο Gustav Athens, του βιβλίου-cd «Oι ρίζες του κόσμου, 1970 - 1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία» του Τάσου Γκρους

 

Οι εκδόσεις Μετρονόμος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου-cd του συνθέτη Τάσου Γκρους «Oι ρίζες του κόσμου, 1970 - 1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Πάμπλο Νερούδα, Ναζίμ Χικμέτ, στο Gustav Athens, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 19:30.

Για την έκδοση θα μιλήσουν:
Αγάθη Γεωργιάδου, Δρ φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας
Κώστας Προβατάς, μουσικός ερευνητής, αρθρογράφος
και ο συνθέτης.

Θα ακουστούν ζωντανά τα τραγούδια του άλμπουμ από τους Τάσο Γκρους, Αργυρώ Καπαρού και Αλέξανδρο Καψοκαβάδη.

Παίζουν οι μουσικοί: Στέφανος Χατζηαναγνώστου, φλάουτο, Παύλος Παπαναστασάτος, βιολί, Δημήτρης Βαρελόπουλος, κιθάρα, μαντολίνο, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα

Χορωδία: Λητώ Αθανασοπούλου, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μαγκλάρας, Μαργαρίτα Παπαντώνη, Φανή Σκληρού

Ο Τάσος Γκρους, σημειώνει:
«Μετά από 50 χρόνια δόθηκε και σε εμένα η ευκαιρία, μετά από επιλογή, να προχωρήσω στην έκδοση των 15 αυτών τραγουδιών, που αποτελούν πνευματικό καρπό σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών.
Στη διάρκεια του χρόνου είχα τη δυνατότητα να φτιάξω ένα πλαίσιο που μου επιτρέπει, μετά από αξιολόγηση, να εκδίδω κύκλους τραγουδιών, που έχουν πραγματικά κάτι ιδιαίτερο να εκφράσουν. Με τα τραγούδια εκείνης της περιόδου 1970-1974 δημιούργησα μια τριλογία που έχει τον τίτλο «1970-1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία».
Το πρώτο μέρος σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ και τίτλο «Γενιές σημαδεμένες» έχει ήδη κυκλοφορήσει από το 2011. Το δεύτερο με τίτλο «Οι ρίζες του κόσμου» είναι αυτό που μόλις κυκλοφόρησε. Το τρίτο στη σειρά, του οποίου η ηχογράφηση θα αρχίσει σύντομα, είναι το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
Όλα τα τραγούδια της τριλογίας έχουν σαν βάση την ποίηση, γράφτηκαν στην Ιταλία μεταξύ 1970-1974 και έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό. Πιστεύω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κατάλληλη για την έκδοση αυτών των τραγουδιών. Όταν χάνεται ή αλλοιώνεται η συλλογική μνήμη επικρατεί νομοτελειακά η αντίδραση και ο φασισμός. Μια ματιά στα τεκταινόμενα των χωρών στην Ευρώπη αλλά και στις άλλες ηπείρους μπορεί να μας πείσει γι’ αυτό.
Ελπίζω λοιπόν αυτά τα τραγούδια να συμβάλουν στην αφύπνιση και κινητοποίηση των προοδευτικών και δημοκρατικών μαζών ενάντια στην αντίδραση και τον φασισμό».

 

Gustav Athens, Χαριλάου Τρικούπη 6-10 (εντός του εμπορικού κέντρου Atrium), τηλ. 210 3643563

 






Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ | ΤΡΙΤΗ 22/10 | 19:00 | ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ

 


ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ | ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10 | ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ "ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ"

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ | ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10 | 18:00 | MOLIVILAND | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΜΒΟΣ

 


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ του Γιάννη Γαβρά, εκδ. Ραδάμανθυς

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΔΩΡΑ ΤΖΕΜΑ | ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΠΗ | ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10 | 19:00 | BOOKBAR by Kaktos

 


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική και το Diastixo.gr το βιβλίο "Η επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού και 21ου αιώνα"

 





Η επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού και 21ου αιώνα
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μάκης Τσίτας – Ράνια Μπουμπουρή

Αντί Εισαγωγής: Αγάθη Γεωργιάδου
Σελίδες: 176, Τιμή: 12,72€
ISBN: 978-960-628-348-2
Κάπα Εκδοτική &
Diastixo.gr

 

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική και το Diastixo.gr το βιβλίο «Η επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού και 21ου αιώνα».

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Diastixο και οι Δέκα Τέχνες τίμησαν το τραγικό ιστορικό γεγονός με ένα ειδικό αφιέρωμα στο οποίο γράφουν 25 καθηγητές πανεπιστημίων, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, πνευματικοί άνθρωποι του λόγου και της τέχνης, αναδεικνύοντας θεματικές και πλευρές της Ιστορίας που χρήζουν διαρκούς μελέτης και ιστορικής εμβάθυνσης.

«Τα βιωματικά λογοτεχνικά έργα που αναφέρονται στη Μικρασιατική Καταστροφή είναι πλησιέστερα προς την Ιστορία και λιγότερο προς τη μυθοπλασία, ενώ, όσο προχωρούμε προς την εποχή μας και απομακρυνόμαστε από το ιστορικό γεγονός, η πλάστιγγα τείνει περισσότερο προς τη μυθοπλασία και λιγότερο προς την Ιστορία.

»Οι τέσσερις τάσεις που εμφανίζουν οι συγγραφείς της μικρασιατικής τραγωδίας είναι: α) Η αναπαράσταση της ευτυχισμένης ζωής στη Μικρά Ασία πριν από την Καταστροφή, β) η περιγραφή της Καταστροφής του 1922 και του ξεριζωμού των ελληνικών πληθυσμών, γ) η εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στον ελλαδικό χώρο, δ) η προβολή των σφαλμάτων που οδήγησαν στην Καταστροφή και η επιθυμία της συμφιλίωσης». [Απόσπασμα από το εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης] 

Γράφουν οι: Κώστας Ακρίβος, Γιώργος Ανδρειωμένος, Χριστίνα Αργυροπούλου, Άννα Αφεντουλίδου, Αγάθη Γεωργιάδου, Ανθούλα Δανιήλ, Ευσταθία Δήμου, Μένη Κανατσούλη, Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Ευγενία Λαγού, Ευθύμιος Μασούρας, Τάσος Μιχαηλίδης, Βασίλης Μόσχος, Παντελής Μπουκάλας, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Χρυσούλα Πατεράκη, Ζωή Σαμαρά, Λεύκη Σαραντινού, Μαρία Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου, Έρη Σταυροπούλου, Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, Ηρώ Τσαρνά-Κ., Χριστίνα Τσιτιρίδου, Φίλιππος Φιλίππου.

Το αφιέρωμα έγινε με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιμέλεια αφιερώματος: Μάκης Τσίτας – Ράνια Μπουμπουρή
Διεύθυνση σειράς: Μάκης Τσίτας – Γιώργος Φερμελετζής
Φιλολογική επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη
Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ: kapaekdotiki.gr/product/i-epidrasi-tis-mikrasiatikis-katastrofis/

 


ΉΡΩΕΣ Πρωταγωνιστούν: Αρζόγλου-Βαλαβανίδης-Σκουρολιάκος στο Από Μηχανής Θέατρο

 



Έναρξη της παράστασης ΉΡΩΕΣ
Πρωταγωνιστούν: Αρζόγλου-Βαλαβανίδης-Σκουρολιάκος
στο Από Μηχανής Θέατρο

Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυβραβευμένη κωμωδία «ΉΡΩΕΣ» του διάσημου συγγραφέα Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και μετάφραση της Μαριάννας Τόλη.

Τους ρόλους των τριών βετεράνων στρατιωτικών που, κόντρα σε όλα και κυρίως στον ίδιο τον χρόνο, βάζουν στόχο να ζήσουν όπως εκείνοι θέλουν ενσαρκώνουν οι: Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Πάνος Σκουρολιάκος.

Μια σημαντική θεατρική στιγμή, ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από τρεις σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε μια παράσταση- σταθμός που θα μας κάνει να γελάσουμε αλλά και να συγκινηθούμε!

«ΗΡΩΕΣ»
του Gerald Sibleyras
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου 2024.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Πάνος Σκουρολιάκος
Link προπώλησης: https://t.ly/0aeGs
Δείτε το trailer της παράστασης εδώ: https://t.ly/fBFGC

Λίγα λόγια…
… για το έργο

Οι «ΗΡΩΕΣ» (πρωτότυπος τίτλος “Le Vent des Peupliers”), γραμμένο το 2003, παίχτηκε για πρώτη φορά στο Théâtre Montparnasse, ενώ έλαβε 4 υποψηφιότητες για το βραβείο “Molière” εκ των οποίων κι εκείνο του καλύτερου συγγραφέα. Έχει παιχτεί σε πολλές γλώσσες και σημαντικές θεατρικές σκηνές. Μάλιστα, μεταφράστηκε στα Αγγλικά από τον Τομ Στόπαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου, κερδίζοντας το “Lawrence Olivier Best New Comedy Award”.

… για την πλοκή
Τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί, κλεισμένοι σε ένα γηροκομείο, θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία των νιάτων τους. Το πάθος τους όμως για τη ζωή που τρέχει, δεν σταματά κι όλοι μαζί σχεδιάζουν την απόδρασή τους, ώστε να οδηγηθούν στην ελευθερία του έξω κόσμου.
Ακόμα κι αν η σωματική τους κατάσταση δεν τούς επιτρέπει να τα καταφέρουν, ακόμα κι αν με δυσκολία μπορούν να σηκωθούν από την καρέκλα, οι ίδιοι επιμένουν να πιστεύουν στο όνειρο. Στόχος τους, σ’ αυτή τη μάχη απέναντι στη φυσική φθορά, να βγουν με τη φαντασία τους νικητές!

Μια τρυφερή και συγκινητική κωμωδία, η οποία με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ αγκαλιάζει τον άνθρωπο στη δύση της ζωής του. Οι τρεις ηλικιωμένοι βετεράνοι γίνονται πραγματικοί ήρωες καθώς κατορθώνουν όχι μόνο να μην παραδοθούν στο προγεγραμμένο τέλος που όλο και πλησιάζει αλλά και να μας δείξουν ότι η αγάπη για τη ζωή και η επιθυμία για το όνειρο δεν έχει ηλικία!

Σκηνοθετικό σημείωμα
Η Ιστορία του θεάτρου στον τόπο μας σίγουρα θα ήταν πιο φτωχή χωρίς τις αμέτρητες ώρες σκηνικής πτήσης των Κώστα Αρζόγλου, Χρήστου Βαλαβανίδη και Πάνου Σκουρολιάκου, τριών σπουδαίων ηθοποιών οι οποίοι μου κάνουν τη μεγάλη τιμή να τους σκηνοθετώ στο υπέροχο έργο «ΗΡΩΕΣ».
Και όπως οι ήρωες του Gerald Sibleyras επιμένουν στο όνειρο, έτσι και οι τρεις εξαιρετικοί αυτοί ηθοποιοί, με την ουσία που μόνο η εμπειρία μπορεί να σου προσφέρει, σε ταξιδεύουν σε ατραπούς ονειρικούς με την ερμηνεία τους.
Είναι υπέροχο να βλέπεις τους βετεράνους στρατιωτικούς του Sibleyras, γαλουχημένους για χρόνια στην πειθαρχία, τώρα να σπάνε τους κανόνες ή καλύτερα να ορίζουν τους δικούς τους κανόνες με γνώμονα ό,τι πιο σπουδαίο: την αγάπη για τη ζωή. Και είναι ακόμα πιο υπέροχο να βλέπεις τον Κώστα Αρζόγλου, τον Χρήστο Βαλαβανίδη και τον Πάνο Σκουρολιάκο αβίαστα να μπαίνουν στο πετσί των αξιαγάπητων αυτών χαρακτήρων και να γίνονται, με το ίδιο πάθος όπως την πρώτη φορά που χρόνια πριν πάτησαν στο σανίδι, οι ήρωες της παράστασης. Γιατί για εμάς τους θεατρίνους, η αγάπη για το θέατρο είναι συνώνυμη με την αγάπη για τη ζωή.
Τους ευχαριστώ από καρδιάς!
Δημήτρης Μυλωνάς

Ταυτότητα παράστασης
ΗΡΩΕΣ
(Le Vent des Peupliers”)
Του Gerald Sibleyras
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού, Κατερίνα Γκίκα
Φωτογραφίες & Trailer: Δάφνη Δρακούλη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will



Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Πάνος Σκουρολιάκος
Πού: Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο
Πότε: Από 16 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21:00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:30
Εισιτήρια: 18 € (κανονικό), 15 € (65+, ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές)
Προπώληση: More.com
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097
Βάσω Σωτηρίου - We Will
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Το βραβευμένο έργο «Κράτα με» (Next Fall), για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου | Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου

 



Το βραβευμένο έργο «Κράτα με» (Next Fall), για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου | Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου


Με τον ελληνικό τίτλο «Κράτα με», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το βραβευμένο έργο “Next Fall”, του Geoffrey Nauffts, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου.

Πρόκειται για ένα ατόφιο κοινωνικό έργο που εξετάζει, με διαπεραστική ματιά, ζητήματα που αφορούν άμεσα την ελληνική πραγματικότητα του 2024. Θέτει δύσκολες και άβολες ερωτήσεις σχετικά με τη δέσμευση, την αγάπη, τη θρησκεία και την κόντρα ανάμεσα στους κοινωνικούς θεσμούς και την αλήθεια που αισθάνεται ο καθένας μέσα του.

Το “Next Fall” παίχτηκε για πρώτη φορά off-Broadway το 2009, ενώ εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του, μεταφέρθηκε στο Broadway το 2010 με παραγωγό τον Elton John για να συνεχίσει το ταξίδι του σε Αυστραλία και Ιταλία. Έχει προταθεί και αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και: Tony, Drama Desk Awards, Outer Critics Circle Awards και Broadway World Regional Awards.
Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει ο Μιχάλης Μόσχου


«Κράτα με» (Next Fall)
Του Geoffrey Nauffts
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου
Θέατρο «Εν Αθήναις»
Προπώληση: https://t.ly/fsG68
Δείτε το trailer της παράστασης εδώhttps://t.ly/9uCB2



Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ένα ατύχημα αλλάζει τα δεδομένα όλων των ηρώων και τους φτάνει στην οριακή στιγμή που θα πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις ζωτικής σημασίας: Ο Λουκ είναι σε κώμα. Ο Άνταμ, ο επί πέντε χρόνια σύντροφος του, είναι έξω από την εντατική και βρίσκεται αντιμέτωπος με τους γονείς του Λουκ, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τη σχέση τους. Οι γονείς του, διαζευγμένοι πια, θα πρέπει να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους ως κηδεμόνες. Οι φίλοι του Λουκ βρίσκονται ανάμεσα τους, ανήμποροι να γεφυρώσουν τις δύο μεριές.

Όλοι τους πραγματικοί άνθρωποι με σύγχρονους προβληματισμούς για την πίστη, την αφοσίωση, τη συντροφικότητα, τα όνειρα για μια απλή ζωή χωρίς καταστολές. Κανείς δε δικάζεται, αλλά όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με θέματα που ίσως έχουμε ακούσει ή βιώσει οι ίδιοι. Κανείς δε μπορεί να πει με ασφάλεια ποιος έχει δίκιο σε αυτήν την πάλη με την ηθική, η οποία στις μέρες μας αλλάζει πρόσωπο πολύ συχνά.

Η αγάπη είναι ο καταλύτης. Η αγάπη για το παιδί σου, που μπορεί πια να μην το ξέρεις επειδή έχει ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Η αγάπη για τον σύντροφό σου που η σχέση σας μπορεί να έχει νομιμοποιηθεί ή όχι. Η αγάπη για τον φίλο σου που τον σπρώχνεις να βρει τον καλύτερο εαυτό του και τον κρατάς όταν παραπατάει.

To «Κράτα με» είναι ένα βαθιά τρυφερό έργο, με τη συγκίνηση και το χιούμορ να εναλλάσσονται διαρκώς.

Ταυτότητα παράστασης
«Κράτα με» (Next Fall)
του Geoffrey Nauffts

Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος.
Τον θίασο αποτελούν οι:
Μανώλης Εμμανουήλ , Δημήτρης Καραβιώτης, Δημήτρης Λιακόπουλος, Άλκης Μπακογιάννης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άντρια Ράπτη.

Μετάφραση: Μανώλης Εμμανουήλ και Βασίλης Μυριανθόπουλος
Μουσική: Φάνης Κακοσαίος
Σκηνικά: David Negrin
Επιμέλεια ρούχων: Λένα Μηνά
Φώτα: Αργύρης Θέος
Video design: 567 digital
Graphic designer: Γιάννης Γεωργιαάης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Μαθιουδάκης
Φωτογράφος: Σπύρος Μπακάλης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαργαρίτα Σολδάτου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Σε μια παραγωγή του vault theater plus

Πού: Θέατρο Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι.
Πότε: Από 14 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 για 24-αρχικά-παραστάσεις
Εισιτήρια: Κανονικό: 20 € / Φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ: 15 € (αγορά μόνο από το ταμείο του θεάτρου με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών)/ Ατέλεια ΣΕΗ και δραματικών σχολών: 8€ (αγορά μόνο από το ταμείο του θεάτρου με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών και κατόπιν διαθεσιμότητας).
Προπώληση εισιτηρίων: MORE.COM https://t.ly/fsG68 & PUBLIC
Τηλέφωνο Θεάτρου: 2130 356472


Κατάλληλο από 16 ετών.

Διάρκεια: 100 λεπτά (η παράσταση έχει διάλειμμα).
Δεν επιτρέπονται ακυρώσεις.
Δεν επιτρέπονται αλλαγές σε άλλη μέρα, ώρα ή θέση.
Βάσω Σωτηρίου - We Will
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ "ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΥΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Παρουσίαση, στο Gustav Athens, του βιβλίου-cd "Oι ρίζες του κόσμου, 1970 - 1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία" του Τάσου Γκρους

 



Παρουσίαση, στο Gustav Athens, του βιβλίου-cd «Oι ρίζες του κόσμου, 1970 - 1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία» του Τάσου Γκρους

 

Οι εκδόσεις Μετρονόμος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου-cd του συνθέτη Τάσου Γκρους «Oι ρίζες του κόσμου, 1970 - 1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Πάμπλο Νερούδα, Ναζίμ Χικμέτ, στο Gustav Athens, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 19:30.

Για την έκδοση θα μιλήσουν:
Αγάθη Γεωργιάδου, Δρ φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας
Κώστας Προβατάς, μουσικός ερευνητής, αρθρογράφος
και ο συνθέτης.

Θα ακουστούν ζωντανά τα τραγούδια του άλμπουμ από τους Τάσο Γκρους, Αργυρώ Καπαρού και Αλέξανδρο Καψοκαβάδη.

Ο Τάσος Γκρους, σημειώνει:
«Μετά από 50 χρόνια δόθηκε και σε εμένα η ευκαιρία, μετά από επιλογή, να προχωρήσω στην έκδοση των 15 αυτών τραγουδιών, που αποτελούν πνευματικό καρπό σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών.
Στη διάρκεια του χρόνου είχα τη δυνατότητα να φτιάξω ένα πλαίσιο που μου επιτρέπει, μετά από αξιολόγηση, να εκδίδω κύκλους τραγουδιών, που έχουν πραγματικά κάτι ιδιαίτερο να εκφράσουν. Με τα τραγούδια εκείνης της περιόδου 1970-1974 δημιούργησα μια τριλογία που έχει τον τίτλο «1970-1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία».
Το πρώτο μέρος σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ και τίτλο «Γενιές σημαδεμένες» έχει ήδη κυκλοφορήσει από το 2011. Το δεύτερο με τίτλο «Οι ρίζες του κόσμου» είναι αυτό που μόλις κυκλοφόρησε. Το τρίτο στη σειρά, του οποίου η ηχογράφηση θα αρχίσει σύντομα, είναι το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
Όλα τα τραγούδια της τριλογίας έχουν σαν βάση την ποίηση, γράφτηκαν στην Ιταλία μεταξύ 1970-1974 και έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό. Πιστεύω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κατάλληλη για την έκδοση αυτών των τραγουδιών. Όταν χάνεται ή αλλοιώνεται η συλλογική μνήμη επικρατεί νομοτελειακά η αντίδραση και ο φασισμός. Μια ματιά στα τεκταινόμενα των χωρών στην Ευρώπη αλλά και στις άλλες ηπείρους μπορεί να μας πείσει γι’ αυτό.
Ελπίζω λοιπόν αυτά τα τραγούδια να συμβάλουν στην αφύπνιση και κινητοποίηση των προοδευτικών και δημοκρατικών μαζών ενάντια στην αντίδραση και τον φασισμό».

 

Gustav Athens, Χαριλάου Τρικούπη 6-10 (εντός του εμπορικού κέντρου Atrium), τηλ. 210 3643563

 






ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΙΚΤΟΡΟΣ ΟΥΓΚΟ "ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ" ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

  Οι Άθλιοι Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  ανεβάζει για  δεύτερη συνεχή χρονιά  το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό,  «Οι Άθλιοι» , σε θεατρ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις