Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ!!!

 


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ | 4ος χρόνος επιτυχίας στο θέατρο Αλκμήνη

Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI παρουσιάζει από Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα στις 18.00 τη θεατρική διασκευή του έργου του Λέοντος Τολστόι Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ σε διασκευή/σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Η παράσταση που ανέβηκε σε Πανελλήνια Πρώτη κι έκανε γνωστό στο κοινό το μεγαλειώδες έργο του Τολστόι, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για 4η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε θεατές κάθε ηλικίας.

 

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο σφύζει από Ζωή!

 

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ βασίζεται σε ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, στην αρρώστια και στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως τον διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Το έργο σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Πετιπά αποφάσισε να το χορογραφήσει μαζί με τον Ιβανόφ ολόκληρο, χρησιμοποιώντας από το μουσικό έργο μόνο όσο του χρειαζόταν. Το έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 1895 και έκτοτε αποτελεί το όνειρο κάθε χορεύτριας, αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στη λευκή Οντέτ και τη σκοτεινή Οντίλ.

 

 

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα και ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

 

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Κείμενο: Leo Tolstoy

Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Φωτογραφίες: Γιώργος Σακκάς

Γραφιστική επιμέλεια/Τρέιλερ: GRID FOX

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

 

Το θεατρικό κείμενο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ και πωλείται στο θέατρο.

 

 

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Μια παράσταση με μοναδικό μεγαλείο. «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» θα καταταχθεί στις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς.

Noizy.gr (Μαίρη Ζαρακοβίτη)

 

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη έχει καταφέρει αυτό που κάθε σκηνοθέτης ποθεί να πετύχει. Καθηλώνει το κοινό "απαγορεύοντάς" του να πάρει τα μάτια του από τη σκηνή.

Welovetheater.gr (Ευρυγένης Ευρυγένης)

 

Η διασκευή του μυθιστορήματος του Ρώσου συγγραφέα σε θεατρικό, είναι τουλάχιστον άψογη.

Iart.gr (Άννα Παχή)

 

Εξαιρετική συγκλονιστική παράσταση ,που σε βυθίζει στα σκοτάδια ,σε διδάσκει κ σε βγάζει καθαρό και δυνατό στο ΦΩΣ!

Greekaffair.gr (Κυριακή Θρασύβουλου)

 

Δύο-σπάνιας σκηνικής ευφυΐας- ηθοποιοί.

Texnes-plus.gr (Γιώτα Δημητριάδη)

 

Από τις φορές που η θεατρική πράξη σού αποσπά τον θαυμασμό και τη μέθεξη!

Elamazi.gr (Δήμητρα Τσιαούση)

 

Ο Γιώργος Γαλίτης και ο Θανάσης Κουρλαμπάς υποδεικνύουν αριστοτεχνικά τις τεχνικές που ομοιάζουν της σχολής Στανισλάβσκι και απλόχερα μας δωρίζουν τις υποκριτικές τους αρετές που βλέπει κανείς μόνο σε κλασικά έργα.

Newslink.gr (Bαγγέλης Τάτσης)

 

Και οι σπουδαιότερες λέξεις μοιάζουν φτωχές μπροστά στην ευφυΐα και το ταλέντο της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Radioalchemy.net (Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη)

 

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς κι ο Γιώργος Γαλίτης είναι σαν δύο αλληλεξαρτώμενα μέλη ενός θεατρικού σώματος.

Koitamagazine.gr (Άντζελα Υζεϊράι)

 

Η σκηνοθέτης δραματοποίησε ευρηματικά, με ευφυΐα και ευαισθησία τη νουβέλα.

Artandpress.gr (Λία Τσεκούρα)

 

Μέσα από το έργο Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, ο Τολστόι επιχειρεί μες από το θαύμα του θανάτου να εξυμνήσει το δώρο της ζωής. Και φυσικά το καταφέρνει.

Artharbour.gr (Ελίζα Σουφλή)

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται η είσοδος στην αίθουσα της παράστασης μετά την έναρξη αυτής.

Θεατές που θα προσέρχονται με καθυστέρηση μετά την έναρξη της παραστασης δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα. Εξαιρέσεις θα πραγματοποιούνται μόνο εάν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στην αίθουσα των οποίων η προσέγγιση δεν παρεμποδίζει την παράσταση.

Ακυρώσεις και μεταφορές εισιτηρίων σε άλλη ημερομηνία δεν γίνονται δεκτές.

Σε περίπτωση μη εμφάνισης του θεατή αγορασμένης θέσης κατά την ώρα έναρξης της παράστασης ο διοργανωτής έχει το δικαίωμα να διαθέσει την κενή θέση για την καλύτερη εξυπηρέτηση της ταξιθεσίας και άλλων θεατων (όχι μεταπώληση).

 

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Από 10 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα στις 18.00

 

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

80’ χωρίς διάλειμμα

 

 

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Γενική είσοδος: 14€

Κερκίδες: 10€ (Κερκίδα με μαξιλάρι περιορισμένης ορατότητας)

Ανεργίας, ΑμεΑ, Φοιτητικό, Παιδικό: 10 € (ΜΟΝΟ στα ταμεία του θεάτρου)

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8, Γκάζι (μετρό Κεραμικός)

Χάρτης:https://www.bing.com/maps?osid=77ce0545-25d5-411d-ac79-b9cf3028204d&cp=37.975299~23.705425&lvl=16&imgid=43cf97be-7fed-4a91-845c-c47239c78e12&v=2&sV=2&form=S00027

 

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Άντζυ Νομικού

 



Σκέτη Κοροϊδία, του Νίκου Δημητρόπουλου στο θέατρο 104

Μία ομηρεία περίπου κατά λάθος. Τυφλή, χωρίς αίτημα. Ανάγκη αυτό να βρεθεί. Ή να εφευρεθεί.

Οι δύο εμπλεκόμενοι, ένας αγανακτισμένος πελάτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και ο όμηρός του, ένας ταλαιπωρημένος υπάλληλος της ίδιας εταιρείας, βρίσκονται στην παράλογη θέση να πρέπει να συμφωνήσουν για το ποιο θα έπρεπε να είναι αυτό το αίτημα. Θα μπορούσε μήπως να είναι και κάποιο δικό μας, ανομολόγητο;

Το έργο του Νίκου Δημητρόπουλου, σκληρό και οδυνηρά αστείο, ανιχνεύει τους καιρούς μας και αναδεικνύει καταστάσεις, συμπεριφορές και σκέψεις. Σκέψεις που τρομάζουν…

 

Παραστάσεις:

 

Αθήνα

 

Θέατρο 104

κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Ημερομηνία πρεμιέρας: 26 Οκτωβρίου

 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης

Ερμηνεύουν: Τάσος Δαρδαγάνης, Κώστας Ξυκομηνός

Σκηνικά / Κοστούμια: Ανδρέας Χάλαρης, Ελευθέριος Πλαβός

Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κατσικονούρης

Φωτογραφίες: Σάββας Βασιλειάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μπενίση

Παραγωγή: ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

 

 




ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ του ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΚΥ στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Οι Indigo Theatre Project επιστρέφουν δίνοτας μια σύγχρονη πνοή στο γεμάτο χιούμορ κοινωνικό δράμα του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα. Από την Κυριακή 6/11 και κάθε Κυριακή στις 21:15.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

 

Μια παρέα νέων ανθρώπων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ανθρώπων της ανώτερης τάξης με προνόμια αλλά και προοδευτικές ιδέες, ξοδεύουν το χρόνο τους σε φιλοσοφικές συζητήσεις με θέμα την επιστήμη, την τέχνη, την αισθητική και τον έρωτα ενώ γύρω τους χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και την εξαθλίωση. Και ο Γκόρκυ αναρωτιέται: Λογική, επιστήμη, πρόοδος για ποιόν; Και με ποιο τίμημα; Υπάρχει αληθινή πρόοδος όταν είναι μόνο για λίγους; Ποια είναι η ευθύνη των διανοουμένων, των καλλιτεχνών αλλά και κάθε ατομικότητας εν τέλει όταν η ανθρωπότητα υποφέρει; Γραμμένο αμέσως μετά την επανάσταση του 1905 στη Ρωσία και 12 χρόνια πριν την Οκτωβριανή επανάσταση που θα ταρακουνήσει συθέμελα την Ιστορία και θα γυρίσει τον κόσμο ανάποδα, ο Γκόρκυ στηρίζει πως αν ταυτόχρονα με την κατεδάφιση των οικονομικών δομών και την ανατροπή των κοινωνικών σχέσεων δεν συντελεστεί μια επανάσταση που θα γκρεμίσει τα τείχη στο μυαλό και θα σπάσει τις αλυσίδες στη συνείδηση του ανθρώπου αυτή η Νέα Επανάσταση που ετοιμάζεται να γεννηθεί είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε μια Νέα Βαρβαρότητα. Στο σύμπαν του Γκόρκυ η πραγματική πρόοδος είναι να νοιάζεσαι για τον Άλλον. Η βαθιά αλλαγή έρχεται μόνο μαζί με μια νέα Ηθική. Και τέλος, η Επιστήμη καθώς και η Τέχνη του μέλλοντος είναι αυτή που έχει ως γνώμονα τη φύση και τον άνθρωπο, πάντοτε ως σκοπό και ποτέ ως μέσο.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

 

Από την Κυριακή 06/11 και κάθε Κυριακή στις 21:15

στο θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα

Τηλέφωνο κρατήσεων:

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση Viva: 14€

Ταμείο θέατρου: 15€

Ανέργων – Φοιτητικό: 12€

 

Website: o2o.gr

Facebook: https://www.facebook.com/oogsa.play

mail / πληροφορίες: info@o2o.gr

 

Συντελεστές:

 

Συγγραφέας: Μάξιμ Γκόρκυ

Ερμηνεία: Άννα Αναστασοπούλου, Μάρκος Γέττος, Ιορδάνης Καλέσης, Μαριλένη Κουζού, Σοφία Λαμπιδώνη, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Βασίλης Νικολάου, Μυρτώ Πανάγου, Γιάννης Πετρίδης, Γεωργία Σοφού.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννα Δ. Γκιώνη

Σκηνογραφία: Γιάννα Α. Γκιώνη

Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης

Video design - Φωτισμοί: Μίμης Δημόπουλος

Video game designer: Κατερίνα Ζαρταλούδη

Φωτογραφία: Ηλίας Τσαντός

Επιμέλεια Ρωσικών (τραγούδι): Δημήτρης Μ. Μόσχος

 




ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ στον πολυχώρο VAULT

Έλα! Με το χέρι στην καρδιά! Εσύ δείχνεις αυτό που πραγματικά είσαι; Εσύ λες πάντα την αλήθεια; Εσύ δεν έχεις προσπαθήσει ποτέ να παίξεις με το μυαλό του άλλου;

 

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» στην πολυβραβευμένη διασκευή του Christopher Hampton (βραβεία Olivier και Evening Standard για καλύτερο θεατρικό έργο), που βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Choderlo de Laclos, σε σκηνοθεσία Βίκυς Βολιώτη, από την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00 έως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. H παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους.

 

Το διάσημο μυθιστόρημα του Choderlos de Laclos «Επικίνδυνες Σχέσεις» όπως και η θεατρική μεταφορά του από τον Christopher Hampton ξεκινούν  ως η αφήγηση μιας ίντριγκας, μιας επιχείρησης παραπλάνησης και αποπλάνησης  για να καταλήξουν σε μια οξυδερκή μελέτη της αιφνιδιαστικά απρόσμενης ανθρώπινης ψυχής.

 

Η Μερτέιγ και ο Βαλμόν είναι δύο πανέξυπνοι, πνευματώδεις αλλά αδίστακτοι άνθρωποι που αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι, ένα σχέδιο εκδίκησης, προκειμένου να τιμωρήσουν αυτούς που  αμφισβήτησαν την υπεροχή τους. Στη φρενήρη και ερεθιστική πορεία προς την υλοποίηση του σχεδίου τους δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και να καταστρέψουν αθώους ανθρώπους. Όμως η παρτίδα που παίζουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, όχι μόνο για όσους βρίσκονται στο δρόμο τους αλλά και για τους ίδιους. 

 

 

 

   Οι "Επικίνδυνες σχέσεις" ανιχνεύουν τους βαθύτερους λόγους που μας οδηγούν στις εκάστοτε πράξεις μας, τα ψυχολογικά κίνητρα και τις διαφορετικές εκφάνσεις τους.

 

   Όλα αυτά σε ένα αφάνταστα κομψό περιβάλλον που δεν ταιριάζει καθόλου με τις σκοτεινές και κρυφές σκέψεις των βασικών ηρώων: Ένας κατάφυτος, πανέμορφος κήπος, μέσα στον οποίο μπορεί να χαθεί κανείς, να κρύψει και να κρυφτεί.

 

   Και στο τέλος οι μάσκες βγαίνουν και η αλήθεια αποκαλύπτεται εκκωφαντικά. Σώματα πέφτουν, συνειδήσεις καίγονται κάτω από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου, σώματα εξαϋλώνονται όταν έρχονται σε επαφή με το φως, το οξυγόνο και τον αέρα. Όλα, μα όλα φανερώνονται. Τα άσχημα, τα άρρωστα, τα σάπια. Αλλά  μαζί τους φανερώνονται και τα όμορφα, τα υγιή, τα δυνατά. Και εμείς πρέπει να τα αντικρίσουμε κατάματα και να τα αναγνωρίσουμε.

 

Γιατί όλα είναι δικά μας...

 

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

 

 

… “Εξαίρετη η σκηνοθεσία της Βολιώτη, άριστος με την εντυπωσιακή του ερμηνεία ο Αλεξανδρής, χάρμα η Μπαρταλούτση, ερμηνευτικά θεσπέσια η Τσαπαρέλη, grande ηθοποιός η Ράπτη. Κανένας θεατρόφιλος δεν πρέπει να παραλείψει φέτος να πάει σε αυτή την παράσταση”… Ειρήνη Νικολοπούλου (eirinika.gr)

 

 

 

… “Ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά, σφιχτή ροή, ρυθμός, έμφαση στο λόγο. Κεντά ο Αλεξανδρής στη σκηνή, ντύνεται με μεράκι και όρεξη τον πολύπλευρο ήρωα του, δίνοντας λόγο ύπαρξης στο συγκεκριμένο σκηνικό ανέβασμα παρασύροντας την παράσταση σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την απήλαυσα αυτή τη δουλειά από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, κάτι που θα πρότεινα με θέρμη να πράξετε πολύ σύντομα!”…Αλέξανδρος Κούρτης (zappit.gr)

 

 

 

… “Αριστοτεχνική μετάφραση που λάμπει με τη σκηνοθεσία της Βολιώτη. Ο Αλεξανδρής ένας υπεράρτιος ερμηνευτής, πήρε το ρόλο, και τον έκανε κτήμα του. Σαγηνευτική η Ράπτη. Εξαιρετική η Τσαπαρέλη. Εντυπωσιακές οι Τυρέα και Μπαρταλούτσι”… Κώστας Κούλης (noizy.gr)

 

Συγγραφέας: Christopher Hampton

 

Μετάφραση : Γεωργία Ζάχου - Αντώνης Γαλέος

 

Σκηνοθεσία /Δραματουργική Επεξεργασία / Κοστούμια /Μουσική επιμέλεια : Βίκυ Βολιώτη

 

Σκηνικό : Μαρίτα Αμοργιανού - Βίκυ Βολιώτη

 

Σχεδιασμός φωτισμών : Σίμος Σαρκετζής - Χριστίνα Φυλακτοπούλου

 

Φωτογραφίες Παράστασης: Μαρίτα Αμοργιανού

 

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

 

ΠΑΙΖΟΥΝ:

 

Δημήτρης Αλεξανδρής, Άντρια Ράπτη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Έλενα Τυρέα, Μαριλένα Μπαρταλούτσι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου