Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή

 


«Ο ΕΠΙΖΩΝ» είναι ο τίτλος του νέου σας βιβλίου. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Τον τίτλο τον διάλεξε η ιστορία μόνη της. Πρωταγωνιστής είναι ο Παύλος, ο πατέρας μου, που επέζησε του εκτελεστικού αποσπάσματος, έχοντας δεχτεί και την χαριστική βολή. Ο μόνος επιζών, αφού στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν και δύο από τα αδέρφια του που δεν είχαν την ίδια τύχη. Ο Παύλος ήταν και είναι ο μοναδικός επιζών εκτελεστικού αποσπάσματος, παγκοσμίως.

 

Πως αποφασίσατε να γράψετε ένα Ιστορικό αφήγημα;

Επέλεξα να φέρω στο φως την ιστορία της οικογένειας του πατέρα μου ώστε να μην χαθεί στο χρόνο. Πρόκειται για γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε μια περίοδο σημαντικών ιστορικών γεγονότων για όλη την ανθρωπότητα, και ήταν για μένα σημαντικό να συνδεθεί η αφήγηση με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Το αφήγημα είναι γραμμένο έτσι ώστε να είναι ευκολοδιάβαστο και να κατατοπίζει τον αναγνώστη ακόμα και αν δεν έχει απόλυτη γνώση όσων διαδραματίστηκαν αυτή την εποχή.

 

Σε ποιους δίνει η ζωή «μια δεύτερη ευκαιρία»;

Όλοι μας έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία, η ζωή με κάποιο τρόπο μας δίνει ευκαιρίες, το δύσκολο είναι όχι να σου δοθεί αλλά να την αναγνωρίσεις και να την αξιοποιήσεις. Πολλές φορές το παραβλέπουμε ή λιποψυχούμε και δεν τολμούμε, γιατί αυτό είναι το σημαντικό με τις ευκαιρίες και πολύ περισσότερο με την δεύτερη ευκαιρία, να την αναγνωρίσεις και να την αρπάξεις.

 

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Τι είναι αυτό που σας σημάδεψε πιο πολύ;

Μεγάλωσα με αυτή την ιστορία και για μένα ήταν μια καθημερινότητα. Ζούσα με τον πατέρα μου και αντίκρυζα και ψηλάφιζα τις πληγές από τις σφαίρες στο πρόσωπό του, βίωνα μια πραγματικότητα, δεν μπορούσα όμως να κατανοήσω το μεγαλείο αυτού του γεγονότος. Αυτό που με σημάδεψε και με βασανίζει ακόμα είναι ότι δεν μπόρεσε ο πατέρας μου να εξωτερικεύσει ό,τι αισθανόταν και πιο πολύ ότι δεν έχω πλέον την ευκαιρία, τώρα πια που κατανοώ  καλύτερα, να μιλήσω μαζί του και να απαλύνω τον πόνο του.

 


Οι άνθρωποι κουβαλούν τις αναμνήσεις τους;

Όλοι κουβαλάμε τα βιώματά μας και τις αναμνήσεις μας. Είναι ωραίο και υγιές. Ακόμα και τα αρνητικά στη ζωή πάντα έχουν κάτι να μας διδάξουν, μας διαμορφώνουν, και οι αναμνήσεις μας ή οι μνήμες μας, όλα μας διδάσκουν και ακόμα και οι πιο άσχημες μας κάνουν δυνατούς και καλύτερους.

 

 

Είναι εύκολο να κερδίσει κάποιος τον θάνατο;

Ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής. Ο αγώνας είναι για να κερδίσεις την ζωή, να την ζήσεις και να σε ζήσει με ότι και αν σου φέρει, όλα και τα ωραία και τα άσχημα είναι κομμάτι της. Ο θάνατος είναι η ολοκλήρωση μιας πορείας, το ζητούμενο για μένα είναι να έχεις μια καλή γεμάτη εμπειρίες πορεία και να έχεις κερδίσει τη ζωή.

 

Πιστεύετε ότι οι νέοι αγωνίζονται σήμερα; Και γιατί;

Οι νέοι είναι πάντα ανήσυχα και τολμηρά πνεύματα. Είναι αυτοί που σε κάθε εποχή θα προτάξουν τα στήθη τους, θα διαμαρτυρηθούν, με κάθε τρόπο θα επαναστατήσουν. Με δυναμισμό, αυθορμητισμό, ευθύτητα και ενθουσιασμό θα παλέψουν για τις αξίες και τα πιστεύω τους. Και σήμερα οι νέοι αγωνίζονται, έχουν όραμα και ιδανικά, εκφράζονται όμως διαφορετικά γιατί η εποχή μας είναι διαφορετική, αν τους δοθεί το έναυσμα και οι περιστάσεις θα αντιδράσουν, θα αγωνιστούν.

 

 

Γιατί αυτοέκδοση;

Η αλήθεια είναι ότι συζήτησα με τρεις μεγάλους εκδοτικούς οίκους, όμως τα θέματα δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν ήταν στο πρόγραμμα των άμεσων ενδιαφερόντων τους. Προσωπικά είχα διαφορετικό σκοπό, την διατήρηση της μνήμης των γεγονότων και την δημοσιοποίησή της ιστορίας, αν λοιπόν δεν εκδιδόταν θα είχα κάνει μισή δουλειά, γι’ αυτό προχώρησα στην αυτοέκδοση.

 

 

Που μπορούν οι αναγνώστες να βρουν το βιβλίο σας;

Μέσω της πλατφόρμας του www.bookoo.gr και σύντομα και σε άλλα βιβλιοπωλεία.

 

 

Τι θα θέλατε να πάρει μαζί του το 2022 και τι να φέρει το 2023;

Έχοντας πλέον όλοι υποφέρει από την πανδημία, θα ήθελα το 2022 φεύγοντας να εξαφανίσει τα απομεινάρια της. Αυτό που όμως θα ήθελα πολύ να φύγει μαζί του είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος που ξυπνάει μνήμες μιας δύσκολης εποχής.  Εύχομαι το 2023 να φέρει λίγη από την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου