Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

«Ζωές ξεριζωμένες» ομαδική, θεματική έκθεση εικαστικών τεχνών - 12 – 17 Δεκεμβρίου, MegArt Gallery [Κασομούλη 102 – 117 44 – Αθήνα]

 


Ομαδική, θεματική έκθεση εικαστικών τεχνών

«Ζωές ξεριζωμένες»

12 – 17 Δεκεμβρίου, MegArt Gallery [Κασομούλη 102 – 117 44 – Αθήνα]

 

 

«...τρεις μήνες οδοιπορούμε, έλιωσαν τα παιδιά και οι γυναίκες κι οι άντρες ντρέπονται πια να ζητιανέψουν…» [Ν. Καζαντζάκης – “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”]

 

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος διοργανώνει ομαδική, θεματική έκθεση εικαστικών τεχνών με τίτλο «Ζωές ξεριζωμένες», η οποία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της MegArt Gallery, από 12 ως 17 Δεκεμβρίου 2022, στον φιλόξενο χώρο της.

 

Έναυσμα και πηγή έμπνευσης αυτής της θεματικής έκθεσης και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η αποτύπωση των συνθηκών της ζωής των προσφύγων, πριν και μετά το ταξίδι του ξεριζωμού, καθώς και τα συναισθήματα για τις ματωμένες ρίζες και τις χαμένες πατρίδες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εκεί που σε πολλές γωνιές του κόσμου μας «αργοπεθαίνει» η ειρήνη, οι πόλεμοι δημιουργούν ανθρώπινα ποτάμια που κυλούν απεγνωσμένα, ψάχνοντας δρόμους σωτηρίας και επιβίωσης. Γιατί προσφυγιά είναι τα ρημαγμένα σπίτια, οι σφαλιστές πόρτες, τα τρομαγμένα μάτια, ο φόβος, η απελπισία και ο θυμός της απώλειας, που προκαλεί ο πόλεμος. Μα είναι και η αξιοπρέπεια, η πίστη και θέληση για ζωή, η ανάγκη για δημιουργία και προκοπή, το όνειρο της επιστροφής στις ρίζες και εκείνη η άσβεστη ελπίδα για ειρήνη.

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

Αδαμοπούλου Μαρία * Βλαχώνη Τζένη * Γιατράκη Ειρήνη * Δελής Χρήστος  Διακοβασίλη Νίνα * Ζέρβα Σοφία * Καλατζή Μαρία * Καρατάσου Ευαγγελία  Καστέλλη Χαρίκλεια * Κιτσέλη Ελένη * Κρυστάλλη Έλενα * Κομνηνάκη – Τσίπουρα Αργυρώ * Λασκαρίδης Κωνσταντίνος * Λώτος Αντώνης  Μελισσουργάκης Εμμανουήλ * Μόσχου Βασίλειος * Παπακωνσταντίνου Αγγελική * Σιδέρη Μαρία * Τζανανδρέα Μαρία * Τζίτζιρα Αικατερίνη * Φαρμάκη Κωνσταντίνα.

 

 

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΤΕΧΝΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 156 – 176 75 ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο: 210-9514523 Site: www.clubunesco.gr E-mail:unescohellas.tlee@gmail.com

ΑΠΟΦΑΣΗ 377/2006 ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αρ. Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων ΥΠ.ΠΟ.Α: 3384

 

 

 

 

 


   

_____________________________________________________________________

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 18:30. Ο εικαστικός Βασίλης Μόσχου θα μας μυήσει στην καθημερινότητα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με την ομιλία του με θέμα: «Η καθημερινή ζωή στην Μικρά Ασία» με την παράλληλη παρουσίαση επιλεγμένου φωτογραφικού υλικού της εποχής.

Η βραδιά θα κλείσει με τη μουσική παράσταση «Όπου γης ... πατρίδα», αποτελούμενη από παραδοσιακά τραγούδια, με ποικιλία ηχοχρωμάτων και ρυθμών από το ελληνικό ρεπερτόριο αλλά και τη Μεσόγειο και την Ανατολή και τραγούδια από το μουσικοποιητικό έργο “Στη Σμύρνη Κάποτε” σε ποίηση και κείμενα του Θανάση Σάλτα και μουσική της Αρετής Κοκκίνου.

Συμμετέχουν:

Θέλμα Καραγιάννη:τραγούδι – κρουστά,

Γεωργία Μαρίνη:βιολί,

Σταύρος Παργινός: βιολοντσέλο – μαντολίνο.

Στην κιθάρα, τη μουσική επιμέλεια και την επιμέλεια προγράμματος η Αρετή Κοκκίνου.

 

Η διοργάνωση θα κλείσει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 18:30, με την ομιλία της φιλολόγου Λείας Μιττά - Κακαϊδή με τίτλο: «Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης μέσα στον χρόνο», με την οποία θα γνωρίσουμε την ιστορία του σπουδαίου αυτού μορφωτικού ιδρύματος, από την ίδρυσή του ως την καταστροφή της Σμύρνης, όπου και έπαψε πλέον να λειτουργεί.

 

INFO:

Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 18:30

Διάρκεια έκθεσης: 12 – 17 Δεκεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας:

Χώρος: MegArt Gallery

Διεύθυνση: Κασομούλη 102, 117 44, Αθήνα

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Πληροφορίες:

Γραμματεία Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

Τηλέφωνο: 210 9514523

Email: unescohellas.tlee@gmail.com 

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου