Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ & ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΠΤΖΗ

Ο Χαράλαμπος Καπτζής γεννήθηκε το 1923 στο Σκαλοχώρι της Λέσβου από γονείς Μικρασιάτες, από τα Μοσχονήσια τότε που η Ελληνική Παράδοση ήταν ζωντανή και πλούσια
Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη και από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του λόγω του θανάτου του πατέρα του μιας και αναγκάστηκε να δουλέψει οπουδήποτε ώστε να ανταπεξέλθει στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η οικογένεια του. Το 1946 εγκαταστάθηκε στην Καισαριανή, όπου έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος. Αργότερα απέκτησε δικό του μαγαζί και έγινε εστιάτορας. Το 1950 παντρεύτηκε την Δέσποινα Χατζηγιαννάκη με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το 1979 εγκατέλειψε τη δουλειά του για λόγους υγείας. Από τότε η ζωγραφική που πάντα λάτρευε έγινε η αγαπημένη του απασχόληση.
Η πηγαία έμπνευση, η βιωματική αποτύπωση στο τελάρο στιγμιότυπων της ίδιας της ζωής του καλλιτέχνη, η αναφορά στην ελληνική παράδοση, τα ζωντανά και αληθινά χρώματα, η αφέλεια αλλά και η γνησιότητα του ασπούδαστου εμπειρικού ζωγράφου και η αισιόδοξη διάθεση που ξεπηδά μέσα από τους πίνακές του, χαρακτηρίζουν το έργο του Καπτζή.
Η θεματολογία του πλουσιότατη, κατά κύριο λόγο νησιώτικη και μάλιστα Μυτιληνιά. Ψαράδικα λιμανάκια με βάρκες ‘γρι-γρι’ και ψαράδες με δίχτυα. Στενά δρομάκια με καλντερίμια, σπίτια πετρόκτιστα, πλατείες με αμαξάκια, ταβέρνες, καφενεία, πανηγύρια, παλαιοί τεχνίτες, εκκλησάκια, εσωτερικά παραδοσιακών σπιτιών, όλα μας ζωντανεύουν μνήμες ελληνικές που κινδυνεύουν να χαθούν.
Ο Χαράλαμπος Καπτζής έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 40 ατομικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στην Αθήνα, στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (Νίκης 44, Σύνταγμα) κατά τις χρονιές 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1989. Το 1985 κατά το διάστημα 3  έως 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι. Επίσης στο πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων του δήμου Αθηναίων κατά τις χρονιές 1991,1992, 1993 και 1994, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στο κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην πλάκα κατά το διάστημα 2 έως 15 Σεπτεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Εξαρχείων του δήμου Αθηναίων κατά το διάστημα 20 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 1992. Σε συνεργασία με τον σύλλογο Σκαλοχωριτών Λέσβου πραγματοποιήθηκε έκθεση στην αίθουσα του Υπουργείου Αιγαίου (Φιλελλήνων 9, Σύνταγμα) κατά το διάστημα 8 έως 14 Ιανουαρίου 1996. Επίσης στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αρτέμιδος πραγματοποιήθηκαν τρεις εκθέσεις  τις χρονιές 1998, 1999, 2000. Στο πνευματικό κέντρο «Βίλα Βουγά» του Δήμου Ζωγράφου από 26 Δεκεμβρίου 2000 έως 3 Ιανουαρίου 2001. Στην GalleriaARTIBUS” πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις το 1999 και το 2001. Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Ανεμωτισίων» Λέσβου έκθεση Ζωγραφικής τον Νοέμβριο του 2002. Το Σεπτέμβριο του 2004 έκθεση Ζωγραφικής σε συνεργασία με τον Δήμο Σπατών.
Στην δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Μηθύμνης Λέσβου πραγματοποιήθηκαν έξι εκθέσεις τις χρονιές 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2003. Στην Δημοτική Πινακοθήκη του δήμου Τήνου πραγματοποιήθηκε έκθεση τον Αύγουστο του 2002. Η τελευταία έκθεση στην οποία έλαβε μέρος με τα έργα του ήταν στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού το έτος 2008. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ονομασία “Rantez-Vous des arts” από 4 έως 7 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε γιατί εκείνο το διάστημα νοσηλευόταν καθώς έδινε την τελευταία του μάχη με την ανίατη νόσο. Απεβίωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2008, αμέσως μια μέρα μετά την λήξη της έκθεσης.
Η οικογένειά του συνεχίζει την έκθεση των έργων του, με απώτερο σκοπό την δημιουργία λευκώματος το οποίο θα γίνει  σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, όπου έχει αναγνωριστεί η ύπαρξη των πλούσιων λαογραφικών στοιχείων στο έργο του, το οποίο αποκτά ιστορική σημασία με την έλευση των χρόνων.
Έτσι, το 2012 διενεργήθηκε ατομική έκθεση 20-31 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, και 1-30 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το 2013 διενεργήθηκε ατομική έκθεση , 12-19 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Λέσβου και 20 Ιουλίου ως 20 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού.
Το 2014 διενεργήθηκε ατομική έκθεση ,τον Μάρτιο, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, Αθήνα,
και τον Σεπτέμβριο στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και νήσων.
Για ο 2015 είναι προγραμματισμένες 2 εκθέσεις υπό την αιγίδα του Δήμου αθηναίων.

Έργα του κοσμούν το Μουσείο “International dArt Naïf” από τον Δεκέμβριο του 2002 στη Νίκαια της Γαλλίας. Από το 1996 είναι μέλος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Καλλών Τεχνών και μέλος του πνευματικού και πολιτιστικού Σωματείου ‘Πανελλήνιος εταιρεία πολιτισμού’ ενώ στα τελευταία του χρόνια τιμήθηκε με περγαμηνή ‘τιμής Ένεκεν’ από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, για την συμμετοχή του στην ανύψωση και καλλιέργεια του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. 
Ιστορικοί τέχνης από όλο τον κόσμο, χαρακτηρίζουν το έργο του ιστορικής σημασίας, καθώς διακρίνουν λαογραφικά στοιχεία στους πίνακές του, τα οποία τείνουν ή έχουν ήδη χαθεί.

Σκοπός της οικογένειας του, είναι να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή η έκδοση  λευκώματος, που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενδιαφερθεί να εκδοθεί υπό την αιγίδα του.



O Mιχάλης Καπτζής γεννήθηκε στην Καισαριανή ένα όμορφο πρωινό του Μαίου του 67, από τον Χαράλαμπο και τη Δέσποινα Καπτζή. Γυιός ,ναι μεν βιοπαλαιστών αλλά και ταυτόχρονα καλλιτεχνών , καθώς ο Χαράλαμπος Καπτζής ήταν ο γνωστός λα’ι’κός μας ζωγράφος και η μητέρα του λάτρης της κλασσικής μουσικής και της όπερας, άρχισε από πoλύ νωρίς την ενασχόληση με τις καλές τέχνες και ιδιαίτερα με τη ζωγραφική, και μεγαλώνοντας με την φωτογραφία. Από τότε έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει αρκετές ατομικές εκθέσεις.
Η τέχνη του χαρακτηρίζεται από την αγάπη του προς τη φύση, και την απεικόνιση με το δικό του μοναδικό τρόπο μέσω έντονων συναισθημάτων και χρωμάτων, τοπίων που περπάτησε μικρός, όταν ακόμη βοηθούσε τον πατέρα του στη ζωγραφική αλλά και στη σκληρή δουλειά για το βιοπορισμό, και ταξιδεύοντας μας και μας εκεί, αλλά και τοπίων και καταστάσεων από την τωρινή ζωή , πραγματική και φανταστική.
Πρόσφατα, το 2014, πραγματοποίησε δύο ατομικές εκθέσεις, τον Μάρτιο στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης, και τον Σεπτέμβριο στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, όπου και του απενεμήθη Τιμητική Διάκριση για την ατομική του έκθεση.
Για το 2015,έχει προγραμματιστεί νέα ατομική του έκθεση υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου, και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου στη Λέσβο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου