Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ | ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 



ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΨΔ

Jonathan S. Abramowitz, PhD

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) συγκεντρώνει το διαχρονικό επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της κλινικής πολυπλοκότητας, της βαρύτητας και της χρονιότητάς της. Κατατάσσεται μεταξύ των δέκα σοβαρότερων ασθενειών λόγω πρόκλησης αναπηρίας και καθίσταται πρωταρχική υποχρέωση των εξειδικευμένων επιστημόνων η ενημέρω- ση του γενικού πληθυσμού αλλά και των θεραπευτών για τη φύση της διαταραχής και την αντιμετώπισή της. Το παρόν σύγγραμμα του J.S. Abramowitz (Kαθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα) είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο αυτοβο- ήθειας για άτομα με ΙΨΔ και χωρίς να χάνει την επιστη- μονικότητά του αποτελεί έναν σημαντικό σύμβουλο των θεραπευτών. Οι τεχνικές που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο έχουν ερευνηθεί εκτενώς με καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα όταν οι μέθοδοι που αναφέρονται σε αυτό το βιβλίο εφαρμό- ζονται με θεραπευτικό τρόπο, οι άνθρωποι βι- ώνουν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων ΙΨΔ και δύνανται να προχωρήσουν στη ζωή. Η εξαιρετική απόδοση στα Ελληνικά και η προσεκτική επιμέλεια αυτού του βιβλίου το κα- θιστούν απαραίτητο βοήθημα για το ελληνικό ενδιαφερόμενο κοινό.

 





ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

 

Χαλιμούρδας Θ., Σωτηροπούλου Β.

Γ΄ΕΚΔΟΣΗ

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν εύληπτο και συνοπτικό οδηγό για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα σημερινά δεδομένα γύρω από την ψυχιατρική αυτή κατάσταση, με τρόπο ώστε τόσο οι πάσχοντες και οι οικείοι, όσο και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα της συμπτωματολογίας, της αιτιοπαθογένειας και των τρόπων αντιμετώπισής της.

 




Η ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚAΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

 

Jon Hershfield, Tom Corboy

Το εγχειρίδιο αυτό καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία συστήνοντας την εφαρμογή της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) στην αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής. Αποτελεί μέρος του λεγόμενου τρίτου κύματος των γνωσιακών-συμπεριφορικών τεχνικών και φιλοδοξεί να ενισχύσει το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο απέναντι σε μία από τις δυσκολότερες στην κατανόηση και ανθεκτικότερες στην αντιμετώπιση οντότητες της ψυχιατρικής.




 

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ

 

Θ. Χαλιμούρδας, Β. Σωτηροπούλου

Β΄ΕΚΔΟΣΗ

 

Το βιβλίο αυτό από τους έμπειρους Ψυχολόγους Θοδωρή Χαλιμούρδα και Βιβή Σωτηροπούλου, το οποίο επιμελήθηκε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βαϊδάκης, στοχεύει στην ενημέρωση και επιμόρφωση των ειδικών και μη που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για τον ιδιαίτερο κλάδο της Ψυχιατρικής που αναφέρεται στις φοβίες. Πρόκειται για εύχρηστο βιβλίο, σύγχρονο, πλήρως ενημερωμένο, με εξαιρετική εικονογράφηση που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς και σε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για αυτό το πολύ συχνό φαινόμενο της εποχής μας, που σε κάποιες περιπτώσεις απαρτίζει ένα επείγον και απαιτητικό ζήτημα τόσο για τον φορέα του προβλήματος όσο και την ομάδα στην οποία είναι ενταγμένος ο πάσχων.

 




ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΧΟΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ)

Θ. Χαλιμούρδας, Β. Σωτηροπούλου

Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν το κοινωνικό άγχος, μια διαταραχή που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην εποχή μας και λειτουργεί, θα λέγαμε, με έναν τρόπο σαν καθρέφτης της. Η προσπάθεια κατανόησης των αιτίων του, τα χαρακτηριστικά και η ευαλωτότητα των ανθρώπων που «προτιμά», και κάποιες από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που διαθέτουμε, δίνονται με τρόπο άμεσο και τεκμηριωμένο, και βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε έννοιες και συναισθήματα που μας επισκέπτονται ολοένα και συχνότερα.




 

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ

Θ. Χαλιμούρδας, Β. Σωτηροπούλου

Β΄ΕΚΔΟΣΗ

 

Ο παρών οδηγός σχετικά με τη διαταραχή πανικού και την αγοραφοβία αποτελεί μια συμπυκνωμένη και εύχρηστη εισαγωγή η οποία μπορεί να χρησιμεύσει σε επαγγελματίες υγείας όσο και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Η βιβλιογραφική ενημέρωση που παρέχει στην παρουσίαση των διαταραχών, στη φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική τους αντιμετώπιση, στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη ενημέρωση θεραπευτών και ασθενών και, ως εκ τούτου, τη θεραπεία τους.

 

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;" Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Raja Shehadeh Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Δελτίο Τύπου   Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; του  Raja   Shehadeh   Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;...