Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (μέρος β’)

 


Τα έργα από την παγκόσμια λογοτεχνία που κυκλοφορούμε στη σειρά αυτή είναι κλασικά με κριτήριο τη διαχρονικότητά τους.

Οι μεταφράσεις, που έχουν γίνει από δόκιμους λογοτέχνες-μεταφραστές, είναι πλήρεις και χωρίς συντομεύσεις.

Επίσης, πολλά από τα βιβλία έχουν γκραβούρες από κλασικές εκδόσεις.

 

«Ο πύργος των Καρπαθίων»

 

 

Σε ένα απομονωμένο χωριό των Καρπαθίων, στο Βερστ, αρχίζουν να συμβαίνουν αλλόκοτα πράματα: καπνός βγαίνει πότε πότε από την καμινάδα ενός έρημου, μισοερειπωμένου πύργου, που βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από το χωριό, χτυπάει η καμπάνα στο παρεκκλήσι του, και άλλα που κάνουν τους κατοίκους της περιοχής να τον θεωρούν στοιχειωμένο.

Ο δασοκόμος Νικ Ντεκ και ο γιατρός Πατάκ πληρώνουν ακριβά την απόπειρα τους να λύσουν το μυστήριο.

Ποια σχέση όμως έχει ο νεαρός κόμης Φραντς ντε Τέλεκ, η τραγουδίστρια Στίλα με το στοιχειωμένο πύργο; Ποιος είναι ο εκκεντρικός βαρόνος Ροδόλφος ντε Γκορτζ; Ή ο τρελός επιστήμονας Ορφάνικ;

Ακόμα ένα μυθιστόρημα του διάσημου γάλλου συγγραφέα όπου η συναρπαστική περιπέτεια συνδυάζεται με την απαράμιλλη περιγραφικότητα και τη γόνιμη επιστημονική φαντασία.

 





«Οι περιπέτειες ενός κινέζου στην Κίνα»

 

Βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό αυτό το μυθιστόρημα του δεξιοτέχνη Γάλλου συγγραφέα, που στη γεμάτη συναρπαστικά επεισόδια πλοκή του περιγράφει δύο τύπους Κινέζων: έναν καλοζωιστή, επηρεασμένο από το πνεύμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κι ένα φιλόσοφο, πρώην λαϊκό αγωνιστή, που με την έμπειρη σοφία του είναι σε θέση να δώσει μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς στον πρώτο.

Και όλα αυτά σ' ένα περιβάλλον όπου το κατώτερο υπηρετικό προσωπικό και οι απλοί άνθρωποι με τις προσδοκίες, τα βάσανα και τους αγώνες τους ενσαρκώνουν το πνεύμα της αρχαϊκής Κίνας με τη λιτότητα, τη γαλήνη και τη στωικότητά της.

 




«Οι πειρατές του Αιγαίου»

Το μυθιστόρημα αυτό του Ιουλίου Βερν είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα του ελληνικού λαού για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, και ειδικότερα από τις φοβερές καταστροφές που προξένησαν οι πειρατές οι οποίοι λυμαίνονταν τις ελληνικές θάλασσες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και μετά απ' αυτήν.

Άσπλαχνοι κουρσάροι αρπάζουν γυναικόπαιδα από τα ελληνικά νησιά, αγοράζουν αιχμαλώτους, και με τη συνεργασία των Τούρκων και άλλων ασυνείδητων δουλεμπόρων πουλούν τους δύστυχους ανθρώπους στα διάφορα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

Πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή είναι ο φοβερός κουρσάρος Σακρατίφ. Η αντιπαράθεσή του με την αγωνίστρια μάνα του Ανδρονίκη, το νεαρό Γάλλο φιλέλληνα Ανρί ντ' Αλμπαρέ και την όμορφη Ατζίν Ελιτσούντο καταγράφεται μέσα από μια σειρά συγκλονιστικών γεγονότων που μονάχα η απαράμιλλη φαντασία και ποιητική δεξιοτεχνία του Ιουλίου Βερν θα μπορούσε να αποδώσει.




Σύντομο βιογραφικό

Ο Ιούλιο Βερν, ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας, από τους πρωτοπόρους της μοντέρνα επιστημονικής φαντασίας, γεννήθηκε στη Νάντη, στις 8 Φεβρουαρίου του 1828. Σπούδασε δικηγόρος, αλλά τον περισσότερο χρόνο του τον αφιέρωνε στο γράψιμο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Το όνομά του έγινε γνωστό το 1863, όταν κυκλοφόρησε το έργο του "Πέντε εβδομάδες στο αερόστατο". Αργότερα κυκλοφόρησαν το "Ταξίδι στο κέντρο της γης" (1864), "Από τη Γη στη Σελήνη" (1865), "20.000 λεύγες κάτω από τις θάλασσες" (1870), "Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" (1873), "Ο Μιχαήλ Στρογκόφ" (1876) και μια πλειάδα ακόμα έργων που ονομάστηκαν συγκεντρωτικά, "Τα παράξενα ταξίδια" και έκαναν τον Βερν πασίγνωστο και κοσμαγάπητο. Με το έμφυτο δώρο της αφήγησης, το χιούμορ του, τις επιστημονικές του μηχανές (είχε προβλέψει το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, την τηλεόραση, τα διαστημικά ταξίδια και άλλα θαυμαστά επιτεύγματα της εποχής μας) και την αγάπη του για την πρόοδο της επιστήμης, ο Βερν συνάρπασε μικρούς και μεγάλους. Στα 1872 αποσύρθηκε στην Αμιένη, όπου και πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1905. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, και, σήμερα, τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθούν να διαβάζονται με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ενθουσιασμό.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις